Розробка безпечної технології одержання моногліцеридів жирних кислот з використанням нового каталізатору

Автор(и)

  • Ольга Миколаївна Близнюк Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Україна https://orcid.org/0000-0002-2595-8421
  • Наталія Юріївна Масалітіна Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Україна https://orcid.org/0000-0001-7347-2584
  • Ірина Олександрівна Мезенцева Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Україна https://orcid.org/0000-0001-7695-7982
  • Тетяна Борисівна Новожилова Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Україна https://orcid.org/0000-0003-2551-6954
  • Микола Миколайович Корчак Заклад вищої освіти «Подільський державний університет», Україна https://orcid.org/0000-0002-8726-1881
  • Іван Володимирович Галясний Українська інженерно-педагогічна академія, Україна https://orcid.org/0000-0002-4195-9694
  • Тетяна Володимирівна Гавриш Державний біотехнологічний університет, Україна https://orcid.org/0000-0002-5461-8442
  • Ірина Миколаївна Фоміна Державний біотехнологічний університет, Україна https://orcid.org/0000-0003-2737-1496
  • Вікторія Вячеславівна Халіль Харківський національний університет міського господарства імені О. М. Бекетова, Україна https://orcid.org/0000-0003-0222-7519
  • Ольга Юріївна Нікітченко Харківський національний університет міського господарства імені О. М. Бекетова, Україна https://orcid.org/0000-0001-8962-1070

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2022.253655

Ключові слова:

моногліцериди жирних кислот, калій гліцерат, гідрогенізований жир, гліцероліз, температура плавлення

Анотація

Моногліцериди жирних кислот є цінним компонентом продукції різних галузей промисловості. Емульгуючу здатність моногліцеридів використовують у косметичному, фармацевтичному, харчовому виробництвах.

Досліджено процес одержання моногліцеридів жирних кислот шляхом реагування рослинного гідрогенізованого жиру (саломасу) з гліцерином (метод гліцеролізу). Як каталізатор застосовано калій гліцерат, який характеризується високою ефективністю та безпечністю виробництва і застосування.

Особливістю роботи є дослідження залежності виходу та температури плавлення моногліцеридів від технологічних параметрів гліцеролізу.

Як початкову сировину застосовано жир гідрогенізований рафінований за ДСТУ 5040 (CAS Number 68334-28-1): температура плавлення 48 °C, масова частка вологи та летких речовин 0,08 %, кислотне число 0,25 мг КОН/г, пероксидне число 2,8 ½ О ммоль/кг.

У всіх дослідах температура процесу гліцеролізу склала 180 °C, концентрація каталізатору – 0,5 % у перерахунку на метал.

Встановлено раціональні умови гліцеролізу: тривалість (90 хв.) та концентрацію гліцерину (50 %). За цих умов вихід моногліцеридів склав 32,9 %, температура плавлення 61,5 °C. Масова частка вільного гліцерину в моногліцеридах склала 1,0 %, кислотне число 2,2 мг КОН/г.

Досліджено ефективність одержання моногліцеридів з використанням в якості каталізатору суміші калій гідроксиду та гліцерину за визначених раціональних умов. Одержано вихід моногліцеридів 30,1 %, температура плавлення 59 °C. Отже, використання каталізатору калій гліцерату є більш ефективним.

Результати дослідження дають можливість удосконалити технологію одержання моногліцеридів жирних кислот з використанням нового каталізатору та раціонально використовувати ресурси

Біографії авторів

Ольга Миколаївна Близнюк, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут»

Доктор технічних наук, професор, завідувач кафедри

Кафедра біотехнології, біофізики та аналітичної хімії

Наталія Юріївна Масалітіна, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут»

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра біотехнології, біофізики та аналітичної хімії

Ірина Олександрівна Мезенцева, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут»

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра безпеки праці та навколишнього середовища

Тетяна Борисівна Новожилова, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут»

Доцент

Кафедра хімічної техніки та промислової екології

Микола Миколайович Корчак, Заклад вищої освіти «Подільський державний університет»

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра агроінженерії і системотехніки

Іван Володимирович Галясний, Українська інженерно-педагогічна академія

Кандидат технічних наук

Кафедра ресторанного, готельного та туристичного бізнесу

Тетяна Володимирівна Гавриш, Державний біотехнологічний університет

Кандидат технічних наук, доцент, завідувач кафедри

Кафедра технології хлібопродуктів і кондитерських виробів

Ірина Миколаївна Фоміна, Державний біотехнологічний університет

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра технології хлібопродуктів і кондитерських виробів

Вікторія Вячеславівна Халіль, Харківський національний університет міського господарства імені О. М. Бекетова

Кандидат технічних наук

Кафедра охорони праці та безпеки життєдіяльності

Ольга Юріївна Нікітченко, Харківський національний університет міського господарства імені О. М. Бекетова

Кандидат технічних наук

Кафедра охорони праці та безпеки життєдіяльності

Посилання

  1. Chen, C., Zhang, C., Zhang, Q., Ju, X., Wang, Z., He, R. (2021). Study of monoglycerides enriched with unsaturated fatty acids at sn-2 position as oleogelators for oleogel preparation. Food Chemistry, 354, 129534. doi: https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2021.129534
  2. Li, J., Guo, R., Bi, Y., Zhang, H., Xu, X. (2021). Comprehensive evaluation of saturated monoglycerides for the forming of oleogels. LWT, 151, 112061. doi: https://doi.org/10.1016/j.lwt.2021.112061
  3. Korchak, M., Yermakov, S., Maisus, V., Oleksiyko, S., Pukas, V., Zavadskaya, I. (2020). Problems of field contamination when growing energy corn as monoculture. E3S Web of Conferences, 154, 01009. doi: https://doi.org/10.1051/e3sconf/202015401009
  4. Korchak, M., Yermakov, S., Hutsol, T., Burko, L., Tulej, W. (2021). Features of weediness of the field by root residues of corn. Environment. Technologies. Resources. Proceedings of the International Scientific and Practical Conference, 1, 122–126. doi: https://doi.org/10.17770/etr2021vol1.6541
  5. Shakerardekani, A., Karim, R., Ghazali, H. M., Chin, N. L. (2013). The Effect of Monoglyceride Addition on the Rheological Properties of Pistachio Spread. Journal of the American Oil Chemists’ Society, 90 (10), 1517–1521. doi: https://doi.org/10.1007/s11746-013-2299-8
  6. Lee, L. Y., Chin, N. L., Christensen, E. S., Lim, C. H., Yusof, Y. A., Talib, R. A. (2018). Applications and effects of monoglycerides on frozen dessert stability. LWT, 97, 508–515. doi: https://doi.org/10.1016/j.lwt.2018.07.020
  7. Prajapati, H. N., Dalrymple, D. M., Serajuddin, A. T. M. (2011). A Comparative Evaluation of Mono-, Di- and Triglyceride of Medium Chain Fatty Acids by Lipid/Surfactant/Water Phase Diagram, Solubility Determination and Dispersion Testing for Application in Pharmaceutical Dosage Form Development. Pharmaceutical Research, 29 (1), 285–305. doi: https://doi.org/10.1007/s11095-011-0541-3
  8. Monié, A., David, A., Clemens, K., Malet-Martino, M., Balayssac, S., Perez, E. et. al. (2021). Enzymatic hydrolysis of rapeseed oil with a non-GMO lipase: A strategy to substitute mono- and diglycerides of fatty acids and improve the softness of sponge cakes. LWT, 137, 110405. doi: https://doi.org/10.1016/j.lwt.2020.110405
  9. Fregolente, P. B. L., Pinto, G. M. F., Wolf-Maciel, M. R., Filho, R. M. (2009). Monoglyceride and Diglyceride Production Through Lipase-Catalyzed Glycerolysis and Molecular Distillation. Applied Biochemistry and Biotechnology, 160 (7), 1879–1887. doi: https://doi.org/10.1007/s12010-009-8822-6
  10. Balsamo, N. F., Sapag, K., Oliva, M. I., Pecchi, G. A., Eimer, G. A., Crivello, M. E. (2017). Mixed oxides tuned with alkaline metals to improve glycerolysis for sustainable biodiesel production. Catalysis Today, 279, 209–216. doi: https://doi.org/10.1016/j.cattod.2016.06.005
  11. Naik, M. K., Naik, S. N., Mohanty, S. (2014). Enzymatic glycerolysis for conversion of sunflower oil to food based emulsifiers. Catalysis Today, 237, 145–149. doi: https://doi.org/10.1016/j.cattod.2013.11.005
  12. Melnyk, A. P., Malik, S. H., Kramarev, S. O., Matvieieva, T. V., Papchenko, V. Yu. (2013). Surface-active mono- and diacylglycerols obtaining by amidation of linseed oil. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2 (6 (62)), 21–24. Available at: http://journals.uran.ua/eejet/article/view/12268
  13. Nevmyvaka, D., Demidov, I. (2014). Obtaining surfactants by transesterification of glyceryl esters of lactic acid with triacylglycerol. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 4 (6 (70)), 9–13. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2014.26235
  14. Pradhan, S., Shen, J., Emami, S., Naik, S. N., Reaney, M. J. T. (2014). Fatty acid methyl esters production with glycerol metal alkoxide catalyst. European Journal of Lipid Science and Technology, 116 (11), 1590–1597. doi: https://doi.org/10.1002/ejlt.201300477
  15. Sytnik, N., Demidov, I., Kunitsa, E., Mazaeva, V., Chumak, O. (2016). A study of fat interesterification parameters’ effect on the catalytic reaction activity of potassium glycerate. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 3 (6 (81)), 33–38. doi: 10https://doi.org/10.15587/1729-4061.2016.71236
  16. Sytnik, N., Kunitsia, E., Mazaeva, V., Chernukha, A., Ostapov, K., Borodych, P. et. al. (2021). Establishing rational conditions for obtaining potassium glycerate. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 3 (6 (111)), 12–18. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2021.231449

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-04-30

Як цитувати

Близнюк, О. М., Масалітіна, Н. Ю., Мезенцева, І. О., Новожилова, Т. Б., Корчак, М. М., Галясний, І. В., Гавриш, Т. В., Фоміна, І. М., Халіль, В. В., & Нікітченко, О. Ю. (2022). Розробка безпечної технології одержання моногліцеридів жирних кислот з використанням нового каталізатору. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2(6 (116), 13–18. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2022.253655

Номер

Розділ

Технології органічних та неорганічних речовин