Виявлення закономірностей жирно-кислотного складу сафлору від агрокліматичних умов

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2022.255336

Ключові слова:

сафлор, технології переробки, жирно-кислотний склад олій, фізико-хімічні властивості, зміна клімату, харчова цінність

Анотація

Об’єктом дослідження є виявлення закономірностей жирно-кислотного складу швидкоростучої однорічної рослини – сафлор від агрокліматичних умов проростання. Темпи зростання сафлору та характеристики олії, що видобувається, значною мірою залежать від зовнішньої температури та вологи. Наприклад, при низьких температурах ріст сафлори значно сповільнюється. При збільшенні температури та тривалості світлового дня центральне стебло починає розгалужуватися, збільшуючись швидше. На цвітіння переважно впливає тривалість світлового дня. Період, від закінчення цвітіння до дозрівання, зазвичай, становить 28–30 днів. Проте загальний період дозрівання врожаю залежить від сорту, розташування, часу посіву та агрокліматичних умов вирощування. Потреба у воді значно зростає в період цвітіння сафлору, що зрештою позначається на показниках жирно-кислотного складу та врожайності. Разом з тим, сафлор чутливий до вологи з точки зору хвороб. У випадку надлишку води він схильний до кореневої гнилі. Також, часті дощі та висока вологість після дозрівання можуть спровокувати проростання насіння на головці. З вищевикладеного випливає, що для отримання високого врожаю, із заданими характеристиками жирно-кислотного складу сафлорової олії, необхідно враховувати кількісні показники вологи та її сезонність, а також температурний режим у вегетаційний період зростання.

Дослідження проводилися на прикладі посушливої або напівзасушливої, різко континентальної, зі спекотним літом та холодною зимою, Центральної Азії. Встановлено залежності фізико-хімічних показників рослинних олій від агрокліматичних показників. Отримані результати та висновки дозволять аграріям прогнозувати отримання продукції олійних культур із заданими характеристиками залежно від параметрів клімату, що змінюються

Біографії авторів

Mukhtar Tultabayev, Kazakh University of Technology and Business

Department of Technology and Standardization

Urishbay Chomanov, Kazakh University of Technology and Business

Professor

Department of Technology and Standardization

Tamara Tultabayeva, S. Seifullin Kazakh Agro Technical University

Department of Technology and Processing of Agricultural Raw Materials

Aruzhan Shoman, S. Seifullin Kazakh Agro Technical University

Department of Technology and Processing of Agricultural Raw Materials

Kuchkar Dodaev, S. Seifullin Kazakh Agro Technical University

Department of Preservation and Storage

Utkir Azimov, S. Seifullin Kazakh Agro Technical University

Department of Preservation and Storage

Umyt Zhumanova, S. Seifullin Kazakh Agro Technical University

Department of Technology and Processing of Agricultural Raw Materials

Посилання

  1. Guterres, A. (2020). Red Code for Humanity. Report of the Interdepartmental Group of Experts on Climate Change. UN Secretary-General.
  2. Nurbekov, A., Kassam, A., Sydyk, D., Ziyadullaev, Z., Dzhumshudov, I., Mumindzhanov, Kh. et. al. (2016). Praktika pochvozaschitnogo i resursosberegayuschego zemledeliya v Azerbaydzhane, Kazakhstane i Uzbekistane. FAO, 94. Available at: https://www.fao.org/3/i5694r/i5694r.pdf
  3. Steberl, K., Hartung, J., Munz, S., Graeff-Hönninger, S. (2020). Effect of Row Spacing, Sowing Density, and Harvest Time on Floret Yield and Yield Components of Two Safflower Cultivars Grown in Southwestern Germany. Agronomy, 10 (5), 664. doi: https://doi.org/10.3390/agronomy10050664
  4. Kumari, S., Choudhary, R. C., Kumara Swamy, R. V., Saharan, V., Joshi, A., Munot, J. (2017). Assessment of genetic diversity in safflower (Carthamus tinctorius L.) genotypes through morphological and SSR marker. Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry, 6 (5), 2723–2731. Available at: https://www.phytojournal.com/archives/2017/vol6issue5/PartAM/6-5-239-897.pdf
  5. Ambreen, H., Kumar, S., Kumar, A., Agarwal, M., Jagannath, A., Goel, S. (2018). Association Mapping for Important Agronomic Traits in Safflower (Carthamus tinctorius L.) Core Collection Using Microsatellite Markers. Frontiers in Plant Science, 9. doi: https://doi.org/10.3389/fpls.2018.00402
  6. Nadeem, M. A., Nawaz, M. A., Shahid, M. Q., Doğan, Y., Comertpay, G., Yıldız, M. et. al. (2017). DNA molecular markers in plant breeding: current status and recent advancements in genomic selection and genome editing. Biotechnology & Biotechnological Equipment, 32 (2), 261–285. doi: https://doi.org/10.1080/13102818.2017.1400401
  7. Gecgel, U., Demirci, M., Esendal, E. (2007). Seed yield, oil content and fatty acids composition of safflower (Carthamus tinctorius L.) varieties sown in spring and winter. International Journal of Molecular Sciences, 1, 11–15.
  8. GrowNotes Safflower Northern, Grains Research and Development Corporation, Australia (2017). GRDC.
  9. Houmanat, K., Mazouz, H., Fechtali, M., Nabloussi, A. (2017). Evaluation and pooling of safflower (Carthamus tinctorius L.) accessions from different world origins using agro-morphological traits. International Journal of Advanced Research, 5 (7), 926–934. doi: https://doi.org/10.21474/ijar01/4798
  10. Nasiev, B. N., Bushnev, А. S., Zhylkybay, А. М. (2021). The results of studying of biologized technology of safflower cultivation in the Western Kazakhstan. Oil Crops, 2 (186), 75–80. doi: https://doi.org/10.25230/2412-608x-2021-2-186-75-80
  11. Melikhov, V. V. (2019). Novye mekhanizmy adaptatsii sel'skokhozyaystvennykh rasteniya k izmeneniyu klimaticheskikh usloviy. Oroshaemoe zemledelie, 4.
  12. Prakhova, T. Ya., Kshnikatkina, A. N., Schanin, A. A. (2020). Yield properties and adaptability of safflower (Carthamus Tinctorius) varieties in the conditions of forest-steppe of the middle Volga Region. Niva Povolzh`ia, 2 (55). doi: https://doi.org/10.36461/np.2020.2.55.008
  13. Arutyunyan, N. S., Arisheva, E. A., Yanova, L. M., Kamyshan, M. A. (1983). Laboratornyy praktikum po tekhnologii pererabotki zhirov. Moscow: Legkaya i pischevaya promyshlennost', 152.
  14. Annual Bulletin of monitoring the state and climate change in Kazakhstan (2020). RSE «KAZHYDROMET». Available at: https://www.kazhydromet.kz/uploads/files/403/file/619e16aeb6ec1ezhegodnyy-byulleten-monitoringa-sostoyaniya-i-izmeneniya-klimata-kazahstana-za-2020.pdf

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-04-30

Як цитувати

Tultabayev, M., Chomanov, U., Tultabayeva, T., Shoman, A., Dodaev, K., Azimov, U., & Zhumanova, U. (2022). Виявлення закономірностей жирно-кислотного складу сафлору від агрокліматичних умов . Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2(11 (116), 23–28. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2022.255336

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв