Розробка оптимальних технологічних режимів віджиму олії з насіння дині для вибору раціональних інженерно-конструкторських рішень
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2022.255731Ключові слова:
рослинна олія, насіння дині, статистичний аналіз, конструкція маслопресу, критерії оптимізаціїАнотація
Розглянуто процес віджиму олії з насіння дині в шнековому маслопресі, із застосуванням методу планування повнофакторного експерименту. Для дослідження взаємодії різних факторів, що впливають на процес віджиму олії з насіння дині, було застосовано математичні методи планування експерименту. Як об’єкт дослідження використовували насіння дині. Наведено результати досліджень фізико-механічних показників насіння дині, визначено раціональні режими пресування насіння дині, визначено аеродинамічні показники насіння дині з метою проєктування пресу холодного віджиму для насіння дині.
Обґрунтовано режими вентилювання, знайдено коефіцієнт витання для насіння дині. Коефіцієнт опору для насіння дині становить 1,54.
Найбільші значення критичної швидкості для насіння дині становили 6,4, ядер 4,67 і для лушпиння 3,94, відповідно, при вологості насіння 24,08 %.
Визначено залежність виходу олії від лузжистості. Встановлено, що в процесі віджиму відбувається зменшення олійності м’ятки в міру її просування від приймальної камери до виходу з пресу, одночасно відбувається ущільнення продукту, що пресується. За результатами дослідження спроєктовано установку для віджиму олії з насіння дині. В результаті вирішення задачі з векторним критерієм оптимізації були отримані оптимальні інтервали вхідних параметрів: початкова вологість сировини 9,15...10,27 %, частота обертання шнека маслопресу 0,843...0,895 с–1, величина зазору для виходу макухи 0,750...0,800, температура м’ятки при віджимі=87...89 °С, лузжистість вихідного продукту 7,13...7,23 %
Посилання
- Derevenko, V. V., Korobchenko, A. S., Alenkina, I. N. (2010). Aerodynamic properties of seeds of the styrian oil pumpkin. Izvestiya vysshikh uchebnykh zavedeniy. Pischevaya tekhnologiya, 2-3. Available at: http://cyberleninka.ru/article/n/aerodinamicheskie-svoystva-semyan-tykvy-shtiriyskaya-maslyanaya
- Wagner, F. S. (2000). The health value of Styrian pumpkin seed oil – science and fiction. The Cucurbit Genetics Cooperative (CGC), 23, 122–123. Available at: https://cucurbit.info/2000/07/the-health-value-of-styrian-pumpkin-seed-oil-science-and-fiction/
- Hillebrand, A., Murkovic, M., Winkler, J., Pfannhauser, W. (1996). Ein hoher gehalt an vitamin E und ungesattingen fettsauren als neues zuchtziel des kurbiszuchters. Ernahrung, 20, 525–527.
- Yanty, N. A. M., Lai, O. M., Osman, A., Long, K., Ghazali, H. M. (2008). Physicochemical properties of cucumis melo var. Inodorus (honeydew melon) seed and seed oil. Journal of Food Lipids, 15 (1), 42–55. doi: https://doi.org/10.1111/j.1745-4522.2007.00101.x
- Wang, F., Li, H., Zhao, H., Zhang, Y., Qiu, P., Li, J., Wang, S. (2018). Antidiabetic Activity and Chemical Composition ofSanbaiMelon Seed Oil. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2018, 1–14. doi: https://doi.org/10.1155/2018/5434156
- Medvedkov, Y., Nazymbekova, A., Tlevlessova, D., Shaprov, M., Kairbayeva, A. (2021). Development of the juice extraction equipment: physico-mathematical model of the processes. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 1 (11 (109)), 14–24. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2021.224986
- Giwa, S. O., Akanbi, T. O. (2020). Mechanization of melon processing and novel extraction technologies: A short review. Scientific African, 9, e00478. doi: https://doi.org/10.1016/j.sciaf.2020.e00478
- Obi, O. F. (2016). Evaluation and Modeling of the Aerodynamic Characteristics of Watermelon Seed of Different Varieties. International Journal of Food Properties, 19 (10), 2165–2174. doi: https://doi.org/10.1080/10942912.2015.1113181
- Giwa, S. O., Akanbi, T. O. (2020). Mechanization of melon processing and novel extraction technologies: A short review. Scientific African, 9, e00478. doi: https://doi.org/10.1016/j.sciaf.2020.e00478
- Onwuka, O. S., Nwankwojike, B. N. (2015). Design and development of integrated melon processing machine. Innovative Systems Design and Engineering, 6 (12), 41–52. Available at: https://moam.info/design-and-development-of-integrated-melon-processing-machine_59876ef11723ddcd69887a64.html
- Vasilenko, V. N., Frolova, L. N., Dragan, I. V. (2014). Razrabotka teoreticheskikh i tekhnologicheskikh osnov kompleksnoy pererabotki maslichnogo syr'ya. Voronezh: VGUIT, 148.
- Vasilenko, V. N., Kopylov, M. V., Frolova, L. N., Dragan, I. V. (2013). Matematicheskaya model' dvizheniya syr'ya v shnekovom kanale maslopressa. Vestnik Voronezhskogo gosudarstvennogo universiteta inzhenernykh tekhnologiy, 3, 18–22.
- Abu Shieshaa, R., Kholief, R., El Meseery, A. A. (2007). A study of some physical and mechanical properties of seed Melon seed, Misr J. Ag. Eng., 24 (3), 575–592. Available at: http://www.mjae.eg.net/pdf/2007/july/8.pdf
- Ogunwa, K. I., Ofodile, S., Achugasim, O. (2015). Feasibility Study of Melon Seed Oil as a Source of Biodiesel. Journal of Power and Energy Engineering, 03 (08), 24–27. doi: https://doi.org/10.4236/jpee.2015.38003
- Mbah, G. O., Amulu, N. F., Eng, M., Onyiah, M. I. (2013). Effects of Process Parameters on the Yield of Oil from Melon Seed (Colocynthis citrullus). The Pacific Journal of Science and Technology, 15 (2), 43–49. Available at: https://www.researchgate.net/publication/335924690_Effects_of_Process_Parameters_on_the_Yield_of_Oil_from_Melon_Seed_Colocynthis_citrullus
- Shellard, J. E., Macmillan, R. H. (1978). Aerodynamic properties of threshed wheat materials. Journal of Agricultural Engineering Research, 23 (3), 273–281. doi: https://doi.org/10.1016/0021-8634(78)90101-4
- Gorial, B. Y., O’Callaghan, J. R. (1990). Aerodynamic properties of grain/straw materials. Journal of Agricultural Engineering Research, 46, 275–290. doi: https://doi.org/10.1016/s0021-8634(05)80132-5
- Garrett, R. E., Brooker, D. B. (1965). Aerodynamic Drag of Farm Grains. Transactions of the ASAE, 8 (1), 0049–0052. doi: https://doi.org/10.13031/2013.40422
- Tatar'yants, M. S., Zavinskiy, S. I., Troshin, A. G. (2015). Development of load calculation techniques on screw and screw press energy consumption. ScienceRise, 6 (2 (11)), 80–84. doi: https://doi.org/10.15587/2313-8416.2015.44378
- Tekhnika i tekhnologiya khraneniya rastitel'nogo syr'ya i produktsii maslozhirovykh predpriyatiy (2014). Voronezh: VGUIT, 82.
- Ostrikov, A. N., Vasilenko, V. N., Frolova, L. N., Kopylov, M. V. (2013). Novoe v tekhnologii kupazhirovaniya rastitel'nykh masel. Voronezh: VGUIT, 225.
- Kairbayeva, A., Vasilenko, V., Dzhinguilbayev, S., Baibolova, L., Frolova, L. (2018). Development of the mathematical model for the process of oil raw materials pressing. International Journal of Engineering & Technology, 7 (2.13), 145. doi: https://doi.org/10.14419/ijet.v7i2.13.11629
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2022 Ainura Kairbayeva, Dinara Tlevlessova, Alimzhan Imanbayev, Kalima Mukhamadiyeva, Yesmurat Mateyev
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.