Кінетика окиснення органічних продуктів руйнування дріжджів у водному розчині глюкози в умовах кавітації

Автор(и)

  • Наталия Любомыривна Бернацкая Національний університет «Львівська політехніка» вул. С. Бандери, 12, м Львів,Україна, 79013, Україна
  • Владимир Людвигович Старчевский Національний університет «Львівська політехніка», вул. С. Бандери, 12, м Львів,Україна, 79013, Україна

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2014.25943

Ключові слова:

дисперсії дріжджів, акустична кавітація, ультразвукове руйнування, біологічне забруднення, глюкоза, кінетика реакції

Анотація

Досліджено процесс окиснення клітин дріжджів у водному розчині глюкози в умовах акустичної кавітації. Отримані нами результати показують, що процес окиснення біологічного забрудення за відсутності глюкози описується рівнянням першого порядку, за наявності глюкози – описується рівнянням, близьким до другого порядку, оскільки дисперсії мікроорганізмів є гетерогенними системами і глюкоза інгібує процесс радикально-ланцюгового окиснення.

Біографії авторів

Наталия Любомыривна Бернацкая, Національний університет «Львівська політехніка» вул. С. Бандери, 12, м Львів,Україна, 79013

Молодший науковий співробітник

Кафедра загальної хімії

Владимир Людвигович Старчевский, Національний університет «Львівська політехніка», вул. С. Бандери, 12, м Львів,Україна, 79013

Доктор технічних наук, професор, завідуючий кафедри

Кафедра загальної хімії 

 

Посилання

  1. Goncharuk, V., Malyarenko, V., Yaremenko, V. (2008). Use of Ultrasound in Water Treatment. Journal of Water Chemistry and Technology, 30 (3 (1)), 137–150.
  2. Chisti, Y. (2003). Sonobioreactors: using ultrasound for enhanced microbial productivity. Trends in Biotechnology, 21 (2), 4–6. doi:0167-7799(02)00033-1
  3. Nasseri, S. (2006). Determination of the ultrasonic effectiveness in advanced wastewater treatment. Environmental Health Science Engeneering, 3 (2), 109–116.
  4. Kalumuck, K. M. (2003). Remediation and disinfection of water using jet generated cavitation. Fifth International Symposium on Cavitation, November 1-4, 5 –12.
  5. Mason, T., Cobley, A., Graves, J. (2011). New Evidence for the Inverse Dependence of Mechanical and Chemical Effects on the Frequency of Ultrasound. Ultrasonics Sonochemistry, 18, 226–230. doi: 10.1016/j.ultsonch.2010.05.008
  6. Jambrak, A., Mason, T., Lelas, V., Paniwnyk, L., Herceg, Z. (2014). Effect of Ultrasound Treatment on Particle Size and Molecular Weight of Whey Protein. Journal of Food engineering, 121, 15–23. doi 10.1016/j.jfoodeng.2013.08.012
  7. Chemat, F., Huma, Z., Khan, M. (2011). Appliction of Ultraound in Food Technology: Processing, Preservation and Extraction. Ultrasonics Sonochemistry, Vol. 18, Issue 4, 813-835. doi: 10.1016/j.ultsonch.2010.11.023
  8. Gao, S., Lewis, G. D., Ashokkumar, M., Hemar, Y. (2014). Inactivation of microorganisms by low-frequency high-power ultrasound: 2. A simple model for the inactivation mechanism. Ultrasonics Sonochemistry, 21 (1), 454–460. doi:10.1016/j.ultsonch.2013.06.007
  9. Vasilyak, L. (2010). Ultrasound Application in Systems for the Disinfection of Water. Surface Engineering and Applied Electrochemistry, 46 (5), 489–493. doi:10.3103/S1068375510050133
  10. Madhu, G., Rajanandam, K., Thomas, A. (2010). Cavitation Techniques for Wastewater Treatment: A Review. The IUP Journal of Chemical Engineering, 11 (3), 58–79.

##submission.downloads##

Опубліковано

2014-08-11

Як цитувати

Бернацкая, Н. Л., & Старчевский, В. Л. (2014). Кінетика окиснення органічних продуктів руйнування дріжджів у водному розчині глюкози в умовах кавітації. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 4(10(70), 63–66. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2014.25943

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв