Удосконалення режимів опромінення електромагнітним полем під час виробництва крупи плющеної полб’яної
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2022.262102Ключові слова:
електромагнітне поле, крупа, пшениця полба, кулінарна якість, водотеплове обробленняАнотація
Проведено наукове обгрунтування режимів виробництва крупи плющеної полб’яної з використанням електромагнітного поля надвисокої частоти. Досліджено вплив тривалості опромінення полем надвисокої частоти і водо теплового оброблення на температуру, вихід і тривалість варіння крупи плющеної полб’яної.
За опромінення полем надвисокої частоти від 20 до 180 с мінімальна температура продукту становить 27–128 °С, а максимальна – 43–159 °С. Оброблення полем надвисокої частоти від 20 до 100 с достовірно не впливає на загальний вихід крупи з пшениці полби. Загальний вихід при цьому становить 94–97 %. За опромінення полем надвисокої частоти від 120 до 180 с загальний вихід крупи достовірно знижується до 83–90 %. Достовірно зменшує тривалість варіння крупи плющеної оброблення полем надвисокої частоти упродовж 100–180 с. Тривалість варіння крупи при цьому становить 14,0–15,8 хв. Слід відзначити, що водотеплове оброблення достовірно зменшує тривалість варіння крупи плющеної порівняно з варіантом без зволожування.
Особливість технології виробництва плющеної крупи з пшениці полби з використанням поля надвисокої частоти полягає в тому, що цілу крупу необхідно опромінювати впродовж 60–80 с з проведенням зволожування на 1,0–1,5 %. За такого режиму загальний вихід крупи становить 94–97 %, тривалість варіння крупи – 14,3–15,9 хв. За умови виробництва крупи плющеної вищого сорту необхідно проводити опромінення полем надвисокої частоти упродовж 80 с без водотеплового оброблення. За такого режиму вихід крупи плющеної вищого сорту становить 80 %, а першого – 13 %. Тривалість варіння такої крупи становить 16,8 хв.
Розроблені рекомендації можуть бути використані зернопереробними підприємствами низької продуктивності за виробництва крупи плющеної
Посилання
- Mefleh, M., Conte, P., Fadda, C., Giunta, F., Piga, A., Hassoun, G., Motzo, R. (2018). From ancient to old and modern durum wheat varieties: interaction among cultivar traits, management, and technological quality. Journal of the Science of Food and Agriculture, 99 (5), 2059–2067. doi: https://doi.org/10.1002/jsfa.9388
- Ma, F., Baik, B.K. (2021). Influences of grain and protein characteristics on in vitro protein digestibility of modern and ancient wheat species. Journal of the Science of Food and Agriculture, 101 (11), 4578–4584. doi: https://doi.org/10.1002/jsfa.11100
- Petrenko, V., Liubich, V., Bondar, V. (2017). Baking quality of wheat grain as influenced by agriculture systems, weather and storing conditions. Romanian Agricultural Research, 34, 69–76. URL: https://www.cabdirect.org/cabdirect/abstract/20183008263
- Shewry, P. R. (2009). Wheat. Journal of Experimental Botany, 60 (6), 1537–1553. doi: https://doi.org/10.1093/jxb/erp058
- Lindfors, K., Ciacci, C., Kurppa, K., Lundin, K. E. A., Makharia, G. K., Mearin, M. L. et. al. (2019). Coeliac disease. Nat Rev Dis Primers, 5 (1). doi: https://doi.org/10.1038/s41572-018-0054-z
- Dubois, B., Bertin, P., Muhovski, Y., Escarnot, E., Mingeot, D. (2017). Development of TaqMan probes targeting the four major celiac disease epitopes found in α-gliadin sequences of spelt (Triticum aestivum ssp. spelta) and bread wheat (Triticum aestivum ssp. aestivum). Plant Methods, 13 (1). doi: https://doi.org/10.1186/s13007-017-0222-2
- Liubych, V., Novikov, V., Zheliezna, V., Prykhodko, V., Petrenko, V., Khomenko, S. et. al. (2020). Improving the process of hydrothermal treatment and dehulling of different triticale grain fractions in the production of groats. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 3(11 (105)), 55–65. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2020.203737
- Osokina, N., Liubych, V., Volodymyr, N., Leshchenko, I., Petrenko, V., Khomenko, S. et. al. (2020). Effect of electromagnetic irradiation of emmer wheat grain on the yield of flattened wholegrain cereal. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 6 (11 (108)), 17–26. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2020.217018
- Aguilar, C. N., Ruiz, H. A., Rubio Rios, A., Chávez-González, M., Sepúlveda, L., Rodríguez-Jasso, R. M. et. al. (2019). Emerging strategies for the development of food industries. Bioengineered, 10 (1), 522–537. doi: https://doi.org/10.1080/21655979.2019.1682109
- De Sousa, T., Ribeiro, M., Sabença, C., Igrejas, G. (2021). The 10,000-Year Success Story of Wheat! Foods, 10 (9), 2124. doi: https://doi.org/10.3390/foods10092124
- Arzani, A. (2011). Emmer (Triticum turgidum spp. dicoccum) Flour and Breads. Flour and Breads and Their Fortification in Health and Disease Prevention, 69–78. doi: https://doi.org/10.1016/b978-0-12-380886-8.10007-8
- Boukid, F., Folloni, S., Sforza, S., Vittadini, E., Prandi, B. (2017). Current Trends in Ancient Grains-Based Foodstuffs: Insights into Nutritional Aspects and Technological Applications. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 17 (1), 123–136. doi: https://doi.org/10.1111/1541-4337.12315
- Silletti, S., Morello, L., Gavazzi, F., Gianì, S., Braglia, L., Breviario, D. (2019). Untargeted DNA-based methods for the authentication of wheat species and related cereals in food products. Food Chemistry, 271, 410–418. doi: https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2018.07.178
- Zhang, L., Du, L., Shi, T., Xie, M., Liu, X., Yu, M. (2022). Effects of pulsed light on germination and gamma‐aminobutyric acid synthesis in brown rice. Journal of Food Science, 87 (4), 1601–1609. doi: https://doi.org/10.1111/1750-3841.16087
- Wang, S., Wang, J., Guo, Y. (2018). Microwave Irradiation Enhances the Germination Rate of Tartary Buckwheat and Content of Some Compounds in Its Sprouts. Polish Journal of Food and Nutrition Sciences, 68 (3), 195–205. doi: https://doi.org/10.1515/pjfns-2017-0025
- Wu, X. H., Luo, G. Q., Feng, J. M. (2017). Effects of microwave treatment on the nitrogen metabolism of oat seedlings under Na2CO3 stress. J. Microwaves, 33, 91–96.
- Qiu, Z.-B., Guo, J.-L., Zhang, M.-M., Lei, M.-Y., Li, Z.-L. (2012). Nitric oxide acts as a signal molecule in microwave pretreatment induced cadmium tolerance in wheat seedlings. Acta Physiologiae Plantarum, 35 (1), 65–73. doi: https://doi.org/10.1007/s11738-012-1048-1
- Chen, Y.-P., Jia, J.-F., Han, X.-L. (2008). Weak microwave can alleviate water deficit induced by osmotic stress in wheat seedlings. Planta, 229 (2), 291–298. doi: https://doi.org/10.1007/s00425-008-0828-8
- Ding, J., Hou, G. G., Dong, M., Xiong, S., Zhao, S., Feng, H. (2018). Physicochemical properties of germinated dehulled rice flour and energy requirement in germination as affected by ultrasound treatment. Ultrasonics Sonochemistry, 41, 484–491. doi: https://doi.org/10.1016/j.ultsonch.2017.10.010
- Chen, Y., Chen, D., Liu, Q. (2017). Exposure to a magnetic field or laser radiation ameliorates effects of Pb and Cd on physiology and growth of young wheat seedlings. Journal of Photochemistry and Photobiology B: Biology, 169, 171–177. doi: https://doi.org/10.1016/j.jphotobiol.2017.03.012
- Schmidt, M., Zannini, E., Arendt, E. (2018). Recent Advances in Physical Post-Harvest Treatments for Shelf-Life Extension of Cereal Crops. Foods, 7 (4), 45. doi: https://doi.org/10.3390/foods7040045
- Chemat, F., Zill-e-Huma, Khan, M. K. (2011). Applications of ultrasound in food technology: Processing, preservation and extraction. Ultrasonics Sonochemistry, 18 (4), 813–835. doi: https://doi.org/10.1016/j.ultsonch.2010.11.023
- Chen, Y., Liu, Q., Yue, X., Meng, Z., Liang, J. (2013). Ultrasonic vibration seeds showed improved resistance to cadmium and lead in wheat seedling. Environmental Science and Pollution Research, 20 (7), 4807–4816. doi: https://doi.org/10.1007/s11356-012-1411-1
- Yadav, D. N., Anand, T., Sharma, M., Gupta, R. K. (2012). Microwave technology for disinfestation of cereals and pulses: An overview. Journal of Food Science and Technology, 51 (12), 3568–3576. doi: https://doi.org/10.1007/s13197-012-0912-8
- Singh, R., Singh, K. K., Kotwaliwale, N. (2011). Study on disinfestation of pulses using microwave technique. Journal of Food Science and Technology, 49 (4), 505–509. doi: https://doi.org/10.1007/s13197-011-0296-1
- Ruisi, P., Ingraffia, R., Urso, V., Giambalvo, D., Alfonzo, A., Corona, O. et. al. (2021). Influence of grain quality, semolinas and baker’s yeast on bread made from old landraces and modern genotypes of Sicilian durum wheat. Food Research International, 140, 110029. doi: https://doi.org/10.1016/j.foodres.2020.110029
- Yang, F., Zhang, J., Liu, Q., Liu, H., Zhou, Y., Yang, W., Ma, W. (2022). Improvement and Re-Evolution of Tetraploid Wheat for Global Environmental Challenge and Diversity Consumption Demand. International Journal of Molecular Sciences, 23 (4), 2206. doi: https://doi.org/10.3390/ijms23042206
- Litun, P. P., Kyrychenko, V. V., Petrenkova, V. P., Kolomatska, V. P. (2009). Systemnyi analiz v selektsii polovykh kultur. Kharkiv, 354.
- Tsarenko, O. M., Zlobin, Yu. A., Skliar, V. H., Panchenko, S. M. (2000). Kompiuterni metody v silskomu hospodarstvi ta biolohiyi. Sumy, 200.
- Liubych, V., Novikov, V., Polianetska, I., Usyk, S., Petrenko, V., Khomenko, S. et. al. (2019). Improvement of the process of hydrothermal treatment and peeling of spelt wheat grain during cereal production. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 3 (11 (99)), 40–51. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2019.170297
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2022 Vitalii Liubych, Ivan Mostoviak, Volodymyr Novikov, Ivan Leshchenko, Svitlana Belinska, Viktor Kirian, Oleh Tryhub, Serhii Pykalo, Vasyl Petrenko, Olena Tverdokhlib
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.