Вплив теплової обробки на якість кормової добавки з використанням томатних вичавок

Автор(и)

  • Богдан Вікторович Єгоров Одеська національна академія харчових технологій, Україна
  • Ілона Савелівна Малакі Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039, Україна

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2014.26229

Ключові слова:

томатні вичавки, екструдування, добавка, фізичні властивості, хімічний склад, мікрофлора

Анотація

Досліджено вплив процесу екструдування на якість кормової добавки з використанням томатних вичавок. Визначено фізико-хімічні властивості та мікробіологічний стан кормової добавки з введенням томатних вичавок до та після екструдування. Встановлено, що проведення процесу екструдування покращує фізичні властивості добавки, збільшує перетравність поживних речовин ферментами шлунково-кишкового тракту птиці, а також значно поліпшує її мікрофлору.

Біографії авторів

Богдан Вікторович Єгоров, Одеська національна академія харчових технологій

Доктор технічних наук, професор

Кафедра технології комбікормів і біопалива

Ілона Савелівна Малакі, Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039

Аспірант, інженер

Кафедра технології комбікормів і біопалива

Посилання

  1. Inovatsii v ptachivnytstvi: efektyvnist`, produktyvnist`, yakist` (2013). Ahrarnyi tyjden`, 35-36(275), 24-27.
  2. Buryak, R. І. (2009). Tendentsii rozvytku haluzi ptachivnytstva v umovakh transformatsii ekonomiky. Suchasne ptachivnytstvo, 9-10, 7–13.
  3. Esmail, S. H. M. (2003). How nutrition affects egg quality. Poultry international, 42, 3, 32–34.
  4. Top production – Tomatoes – 2013 (2014). Food and Agriculture Organization of the United Nations. Available at: http://faostat.fao.org/site/339/default.aspx.
  5. Aghajanzad, A., Maheri-Si, N., Mirzaei-A, A., & Baradaran-, A. (2010). Comparison of Nutritional Value of Tomato Pomace and Brewer’s Grain for Ruminants Using in vitro Gas Production Technique. Asian J. of Animal and Veterinary Advances, 5 (1), 43–51. doi:10.3923/ajava.2010.43.51
  6. Ojeda, A., Orrealba, N. (2001). Chemical characterization and digestibility of tomato processing residues in sheep. Cuban Journal of Agricultural Science, 35, 309–312.
  7. Del Valle, M., Cámara, M., & Torija, M.-E. (2006). Chemical characterization of tomato pomace. J. Sci. Food Agric., 86 (8), 1232–1236. doi:10.1002/jsfa.2474
  8. Mlodowski, M., Kuchta, M. (1998). Using carotenoid pigments from tomato pulp to improve egg yolk colour in laying hens. Roczniki Naukowe Zootechniki, 25, 133–144.
  9. Mansoori, B., Modirsanei, M., Kiaei, M. M. (2008). Influence of dried tomato pomace as an alternative to wheat bran in maize or wheat based diets, on the performance of laying hens and traits of produced eggs. Iranian Journal of Veterinary Research, 9, 4 (25), 341–346.
  10. Volkova, N., Stepanets, L., Potapenko, S., Кupchik, L. (2009). Ekolohichna problema suchasnosti. Kharchova і pererobna promyslovist`, 9-10 (356-357), 25–26.
  11. Yegorov, B. V., Мalaki, I. S. (2013). Perspektivy ispol`zovaniya pobochnykh produktov konservnykh proizvodstv. Zernovi produkty і kombikormy, 4 (52), 28–32.
  12. Кorobko, V. N. (2002). Otkhody plodoovoshchnogo proizvodstva – rezerv ukrepleniya kormovoy bazy jyvotnovodstva. Khraneniye і pererabotka zerna, 1, 53–55.
  13. Panin, I. (2006). Kukuruza kak komponent kombikorma. Kombikorma, 6, 67–68.
  14. Kokić, B., Lević, J., Chrenková, M., Formelová, Z., Poláčiková, M., Rajský, M., Jovanović, R. (2013). Influence of thermal treatments on starch gelatinization and in vitro organic matter digestibility of corn. Food & Feed Research, 40, 2, 93–99.
  15. Tica, N. Lj., Okanović, Đ. G., Zekić, V. N., Filipović, S. S. (2009). The efect of extruded corn on the economic results of broilers production. Food & Feed Research, 36, 3-4, 59–64.
  16. Pelevin, А. D., Pelevinа, G. А., Ventsova, I. Yu. (2008). Kombikorma і ikh komponenty. DеLi print, 519.
  17. Yegorov, B. V., Voronа, N. V. (2011). Tekhnolohiya vyrobnytstva ekstrudovanoyi dobavky dlya sil`s`kohospodars`koyi ptytsi. Zernovi produkty і kombikormy, 4 (44), 31–36.
  18. Yegorov, B. V., Мalaki, I. S. (2013). Analiz efektivnosti ispol`zovaniya razlichnykh кал`tsyisodyerjashchikh mineral`nykh kormovykh dobavok v kormlenii sel`skokhozyaistvenoy ptitsy. Naukovi pratsi ONAKHT, 44, 1, 38–40.
  19. Riaz, M. N. (2007). Extruders and expanders in pet food, aquatic and livestock feeds. Clenze.: Agrimedia GmbH, 387.
  20. Mian, N. R. (2000). Future extrusion: advances in construction, control systems and internet compability. Petfood Industry, 42, 12, 4–10.
  21. Кomnik, G. (2000). Ekstrudirovanie – vernuy put` к povysheniyu kachestva. Kombikorma, 7, 19–21.

##submission.downloads##

Опубліковано

2014-08-11

Як цитувати

Єгоров, Б. В., & Малакі, І. С. (2014). Вплив теплової обробки на якість кормової добавки з використанням томатних вичавок. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 4(10(70), 48–53. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2014.26229

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв