Вплив теплової обробки на якість кормової добавки з використанням томатних вичавок
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2014.26229Ключові слова:
томатні вичавки, екструдування, добавка, фізичні властивості, хімічний склад, мікрофлораАнотація
Досліджено вплив процесу екструдування на якість кормової добавки з використанням томатних вичавок. Визначено фізико-хімічні властивості та мікробіологічний стан кормової добавки з введенням томатних вичавок до та після екструдування. Встановлено, що проведення процесу екструдування покращує фізичні властивості добавки, збільшує перетравність поживних речовин ферментами шлунково-кишкового тракту птиці, а також значно поліпшує її мікрофлору.
Посилання
- Inovatsii v ptachivnytstvi: efektyvnist`, produktyvnist`, yakist` (2013). Ahrarnyi tyjden`, 35-36(275), 24-27.
- Buryak, R. І. (2009). Tendentsii rozvytku haluzi ptachivnytstva v umovakh transformatsii ekonomiky. Suchasne ptachivnytstvo, 9-10, 7–13.
- Esmail, S. H. M. (2003). How nutrition affects egg quality. Poultry international, 42, 3, 32–34.
- Top production – Tomatoes – 2013 (2014). Food and Agriculture Organization of the United Nations. Available at: http://faostat.fao.org/site/339/default.aspx.
- Aghajanzad, A., Maheri-Si, N., Mirzaei-A, A., & Baradaran-, A. (2010). Comparison of Nutritional Value of Tomato Pomace and Brewer’s Grain for Ruminants Using in vitro Gas Production Technique. Asian J. of Animal and Veterinary Advances, 5 (1), 43–51. doi:10.3923/ajava.2010.43.51
- Ojeda, A., Orrealba, N. (2001). Chemical characterization and digestibility of tomato processing residues in sheep. Cuban Journal of Agricultural Science, 35, 309–312.
- Del Valle, M., Cámara, M., & Torija, M.-E. (2006). Chemical characterization of tomato pomace. J. Sci. Food Agric., 86 (8), 1232–1236. doi:10.1002/jsfa.2474
- Mlodowski, M., Kuchta, M. (1998). Using carotenoid pigments from tomato pulp to improve egg yolk colour in laying hens. Roczniki Naukowe Zootechniki, 25, 133–144.
- Mansoori, B., Modirsanei, M., Kiaei, M. M. (2008). Influence of dried tomato pomace as an alternative to wheat bran in maize or wheat based diets, on the performance of laying hens and traits of produced eggs. Iranian Journal of Veterinary Research, 9, 4 (25), 341–346.
- Volkova, N., Stepanets, L., Potapenko, S., Кupchik, L. (2009). Ekolohichna problema suchasnosti. Kharchova і pererobna promyslovist`, 9-10 (356-357), 25–26.
- Yegorov, B. V., Мalaki, I. S. (2013). Perspektivy ispol`zovaniya pobochnykh produktov konservnykh proizvodstv. Zernovi produkty і kombikormy, 4 (52), 28–32.
- Кorobko, V. N. (2002). Otkhody plodoovoshchnogo proizvodstva – rezerv ukrepleniya kormovoy bazy jyvotnovodstva. Khraneniye і pererabotka zerna, 1, 53–55.
- Panin, I. (2006). Kukuruza kak komponent kombikorma. Kombikorma, 6, 67–68.
- Kokić, B., Lević, J., Chrenková, M., Formelová, Z., Poláčiková, M., Rajský, M., Jovanović, R. (2013). Influence of thermal treatments on starch gelatinization and in vitro organic matter digestibility of corn. Food & Feed Research, 40, 2, 93–99.
- Tica, N. Lj., Okanović, Đ. G., Zekić, V. N., Filipović, S. S. (2009). The efect of extruded corn on the economic results of broilers production. Food & Feed Research, 36, 3-4, 59–64.
- Pelevin, А. D., Pelevinа, G. А., Ventsova, I. Yu. (2008). Kombikorma і ikh komponenty. DеLi print, 519.
- Yegorov, B. V., Voronа, N. V. (2011). Tekhnolohiya vyrobnytstva ekstrudovanoyi dobavky dlya sil`s`kohospodars`koyi ptytsi. Zernovi produkty і kombikormy, 4 (44), 31–36.
- Yegorov, B. V., Мalaki, I. S. (2013). Analiz efektivnosti ispol`zovaniya razlichnykh кал`tsyisodyerjashchikh mineral`nykh kormovykh dobavok v kormlenii sel`skokhozyaistvenoy ptitsy. Naukovi pratsi ONAKHT, 44, 1, 38–40.
- Riaz, M. N. (2007). Extruders and expanders in pet food, aquatic and livestock feeds. Clenze.: Agrimedia GmbH, 387.
- Mian, N. R. (2000). Future extrusion: advances in construction, control systems and internet compability. Petfood Industry, 42, 12, 4–10.
- Кomnik, G. (2000). Ekstrudirovanie – vernuy put` к povysheniyu kachestva. Kombikorma, 7, 19–21.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2014 Богдан Вікторович Єгоров, Ілона Савелівна Малакі
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.