Аналіз хімічного складу гречаної крупи із гречки різних селекційних сортів

Автор(и)

  • Антоніна Анатоліївна Дубініна Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0003-3132-1918
  • Тетяна Миколаївна Попова Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0001-5984-1558
  • Світлана Олександрівна Ленерт Харківський національний технічний університет сільського господарства ім. П. Василенка вул. Артема, 44, м. Харків, Україна, 61002, Україна https://orcid.org/0000-0003-0510-6034

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2014.26233

Ключові слова:

гречана крупа, гречка, селекційний сорт, хімічний склад, порівняльний аналіз

Анотація

Проведено  дослідження та порівняльний аналіз хімічного складу гречаної крупи із різних селекційних сортів гречки. Встановлено, що  найбільш високопоживною та  збалансованою  за більшістю  показників хімічного складу виявилася гречана крупа із гречки сортів «Космея», «Квітник», «Українка». Зазначені сорти можна вважати найбільш перспективними та розглядати як біофортифіковану рослинну сировину для виробництва функціональних продуктів.

Біографії авторів

Антоніна Анатоліївна Дубініна, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Кандидат технічних наук, професор, завідувач кафедри

Кафедра товарознавства та експертизи товарів

Тетяна Миколаївна Попова, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Аспірант

Кафедра товарознавства та експертизи товарів

Світлана Олександрівна Ленерт, Харківський національний технічний університет сільського господарства ім. П. Василенка вул. Артема, 44, м. Харків, Україна, 61002

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра технологій переробних і харчових виробництв

Посилання

  1. Postanova prezidiyi Natsionalnoyi akademiyi nauk vid 8 chervnya 2011 roku № 189 «Pro shvalennya proektu Kontseptsiyi Derzhavnoyi naukovo-tehnichnoyi programi «Biofortifikatsiya ta funktsionalni produkti na osnovi roslinnoyi sirovini na 2012-2016 roki». Available at: http://www.zakon normativ.info/index.php/component/lica/?href=0&view=text&base=1&id=647009&menu=807115
  2. Parahin, N. V. (2010). Grechiha: biologicheskie vozmozhnosti i puti ich realizatsii. Vestnik OrelGAU, 4 (25), 4-8.
  3. Tishchenko, V., Chekalin, M., Batashova, M. (2012). Grechku z Kitayu do nas zavezli kochovi plemena guni. Zerno i hlib, 2, 67.
  4. Alekseeva, O. C. (2005). Grechka osnovna krup’yana kultura v Ukrayini. Zbirnik naukovih prats Podilskogo derzhavnogo agrarno-tehnichnogo universitetu. Kam’yanets -Podilskiy, 13, 1215.
  5. Zakon Ukrayini vid 3 zhovtnya 2013 roku № 425 «Pro virobnitstvo ta obig organichnoyi silskogospodarskoyi produktsiyi ta sirovini». Available at: http://zakon.nau.ua/doc/?code=425-18
  6. Alekseeva, E. S., Kashcheeva, E. I., Bochkareva, L. P. (2002). Formirovanie kollektsii mirovogo genofonda grechihi v Ukraine. Sbornik nauchnyh trudov mezhdunarodnoy konferentsii posvyashchennoy 30-letiyu NIIKK, Kamenets-Podolskiy, 164168.
  7. Fesenko, A. N., Gurinovich, I. A., Fesenko, N. V. (2008). Perspektivy selektsii gomostilnyh populyatsiy grechihi. Agrarnaya nauka, 3, 1012.
  8. Ikeda, S., Kreft, I., Asami, Y., Mochida, N., Ikeda, K. (2008). Nutrition educational aspects on the utilization of some buckwheat foods. Fagopyrum, 25, 5764.
  9. Kreft, I., Ikeda, K., Ikeda, S., Vombergar, B. (2010). Razrabotka funktsionalno novyh produktov pitaniya na osnove grechihi obyknovennoy i tatarskoy. Vestnik OrelGAU, 4 (25), 1517.
  10. Kreft, I. (1989). Breeding of determinate buckwheat. Fagopirum, 9, 5759.
  11. Martinenko, G. E. (2001). Potential Productivity of Buckwheat with Green Flowers. Advances in Buckwheat, Chunchon (Korea), 2732.
  12. Sirohman, I. V., Zagorodnya, V. M. (2009). Tovaroznavstvo harchovih produktiv funktsionalnogo priznachennya:Navchalniy posibnik dlya studentiv vishchih navchalnih zakladiv. Tsentr uchbovoyi literaturi, 544.
  13. Hrungu, N. K., Devatasan, N., Kreft, I., Lisen, M. (2010). Identifikatsiya i molekulyarnaya harakteristika granulirovano-svyazannoy sintazy krahmala, izvlechennoy iz grechihi. Vestnik OrelGAU, 4 (25), 7076.
  14. Gu, Juan, Hong, Yan, Gu ,Zhengbiao (2009). Study on Physico-chemical Properties of Buckwheat Starch. Food and Fermentation Industries, 30 (11), 104108.
  15. Vang, Ing, Chen, Dzya, Feng, Ibaili (2010). Sostoyanie protsessa proizvodstva i razrabotka strategiy v otnoshenii produktov iz grechihi v Kitae. Vestnik OrelGAU, 4 (25), 914.
  16. Fulian, Yang, Yin, Xia, Beilei ,Ren (2009). Extract of dietary fiber from buckwheat shells by alkaline hydrolysis. Cereals and Oils, 7, 2325.
  17. Liu, Linwei (2002). Buckwheat deep process in China. Journal of Northwest A & F University, 30, 8385.
  18. Strihar, A., Malasay, V., Sanova, A. (2011). Pererobniki zmusheni bukvalno polyuvati za zernom grechki, bo agrariyi shchoroku zmenshuyut yiyi posivi. Zerno i hlib, 2, 3032.
  19. Fu, Yuan, Zhang, Meili, Wen, Houjuan (2009). Preparation of Antioxidant Peptides from Buckwheat Albumin by Enzymatic Hydrolysis. Food Scienceю, 30 (15), 142147.
  20. Znachennya, pohodzhennya ta poshirennya grechki: (Elektronna entsiklopediya silskogo gospodarstva). Available at: http://www2.agroscience.com.ua
  21. Bonafaccia, G., Gambelli, L., Fabjan, N., Kreft, I. (2003). Trace elements in flour and bran from common and tartary buckwheat. Food Chemistry, 83 (1), 1–5. doi:10.1016/s0308-8146(03)00228-0

##submission.downloads##

Опубліковано

2014-08-11

Як цитувати

Дубініна, А. А., Попова, Т. М., & Ленерт, С. О. (2014). Аналіз хімічного складу гречаної крупи із гречки різних селекційних сортів. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 4(10(70), 58–62. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2014.26233

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв