Одержання поверхнево-активних речовин переетерифікацією гліцерило-вих ефірів молочної кислоти з триацилгліцеролами
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2014.26235Ключові слова:
емульгатори, моноацилгліцероли, молочна кислота, жир, етерифікація, переетерифікація, стійкість емульсіїАнотація
У статті розглянута можливість одержання поверхнево-активних речовин, а саме ефірів молочної кислоти з моно-, діацилгліцеролами, в ході двустадійного процесу: етерифікації гліцеролу молочною кислотою з наступною переетерифікацією одержаних ефірів з триацилгліцеролами. Також досліджені поверхнево-активні властивості одержаного продукту в порівнянні з промисловим емульгатором.
Посилання
- Nechaev, A. P., Kochetkova, A. I. (2002). Pishchevye dobavki. Uchebnoe posobie, 256.
- Friberg, S. E., Larssons, K. (1997). Food emulsions: third edition, revised and expanded, 55–56.
- Roller, S., Jones, S. (1996). Handbook of Fat Replacers. doi:10.1201/9781420048971
- Whitehurst, R. J. (Ed.). (2004). Emulsifiers in Food Technology. doi:10.1002/9780470995747
- Young, N., Wassell, P. (2008). Margarines and Spreads Food Emulsifiers and Their Applications. Springer New York, 307–326.
- Krog, N. (1992). The Role of Low-Polar Emulsifiers in Protein-Stabilized Food Emulsions. Emulsions — A Fundamental and Practical Approach, 61–74. doi:10.1007/978-94-011-2460-7_5
- Jovanovic, O., & Pajin, B. (2004). Influence of lactic acid ester on chocolate quality. Trends in Food Science & Technology, 15 (3-4), 128–136. doi:10.1016/j.tifs.2003.09.011
- Melnik, A. P., Papchenko, V. Y. (2010). Doslidzhennia oderzhannia azoto-, kysenvmisnykh pokhidnykh zhyrnykh kyslot amiduvanniam soniashnykovoi olii dietanolaminom. Visnyk natsionalnoho tekhichnoho universytetu “Kharkivskyi politekhnichnyi instytut”, 4, 3–6.
- Kramarev, S. O., Melnik, A. P., Matveeva, T. V., Malik S. H. (2013). Doslidzhennia oderzhannia diatsilglitseryniv ripakovoi olii. Visnyk natsionalnoho tekhichnoho universytetu “Kharkivskyi politekhnichnyi instytut”, 37, 19–21.
- Demidov, I. N., Zlatkina, H. I. (2009). Issledovanie uslovii reaktsii etanoliza dlia polucheniia pishchevykh poverkhnostno- aktyvnykh veshchestv. Visnyk natsionalnoho tekhichnoho universytetu “Kharkivskyi politekhnichnyi instytut”, 15, 108–111.
- Murlykina, N. V. (2012). Udoskonalennia tekhnologii miasnykh sichenykh vyrobiv shliakhom vykorystannia emulhatoriv atsilglitserynnoi pryrody. Avtoref. dys. kand. tekh. nauk, 23.
- Noureddini, H., & Medikonduru, V. (1997). Glycerolysis of fats and methyl esters. Journal of the American Oil Chemists’ Society, 74 (4), 419–425. doi:10.1007/s11746-997-0100-6
- McNeill, G. P., Shimizu, S., & Yamane, T. (1991). High-yield enzymatic glycerolysis of fats and oils. Journal of the American Oil Chemists Society, 68 (1), 1–5. doi:10.1007/bf02660298
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2014 Игорь Николаевич Демидов, Дарья Владимировна Невмывака
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.