Розробка моделі переетерифікування для безпечної технології хімічної модифікації окислених жирів

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2022.266931

Ключові слова:

хімічна модифікація жирів, каталітичне переетерифікування, калій гліцерат, каталізатор переетерифікування жирів

Анотація

Об’єктом дослідження є процес хімічного переетерифікування олеїну пальмового з підвищеними показниками окислення у присутності каталізатору калій гліцерату.

Переетерифікування є важливим методом модифікації жирів. Використання жирів з підвищеними показниками окислення призводить до дезактивації поширених каталізаторів та зниження ефективності процесу. Є потреба у збільшенні дозування каталізаторів, підвищенні температури процесу, що негативно впливає на якість продукту.

Застосовано альтернативний каталізатор переетерифікування (калій гліцерат) для переетерифікування олеїну пальмового з підвищеними показниками окислення.

Використано олеїн пальмовий (CAS Number 93334-39-5) із стандартними показниками: температура плавлення 22,4 °C, пероксидне число 0,8 ½ О ммоль/кг, анізидинове число 0,3 у. о. Олеїн піддавали нагріванню за температури 90 °C з метою підвищення показників окислення, після чого піддавали переетерифікуванню. Як параметр ефективності процесу використано різницю температур плавлення початкового та переетерифікованого олеїну пальмового.

Максимальні граничні значення показників окислення, за яких процес є ефективним: пероксидне число 12,7 ½ О ммоль/кг, анізидинове число 10,4 у. о. Різниця температур плавлення становить 12,1 °C, що свідчить про ефективність процесу. Якісні показники отриманого переетерифікованого жиру свідчать про відповідність ДСТУ 4336 (CAS Number 97593-46-9): температура плавлення 34,5 °C, пероксидне число 1,2 ½ О ммоль/кг, анізидинове число 1,0 у. о.

Результати досліджень дають можливість використовувати жир з підвищеними показниками окислення без попередньої обробки та прогнозувати ефективність переетерифікування в залежності від показників жиру. Це підвищить рентабельність та знизить кількість відходів виробництва

Біографії авторів

Микола Миколайович Корчак, Подільський державний університет

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра агроінженерії і системотехніки

Олександр Миколайович Брагін, Державний біотехнологічний університет

Кандидат сільськогосподарських наук

Кафедра генетики, селекції та насінництва

Олена Іванівна Петрова, Миколаївський національний аграрний університет

Кандидат сільськогосподарських наук

Кафедра технології переробки, стандартизації і сертифікації продукції тваринництва

Наталя Петрівна Шевчук, Миколаївський національний аграрний університет

Доктор філософії, асистент

Кафедра технології переробки, стандартизації і сертифікації продукції тваринництва

Людмила Олександрівна Стріха, Миколаївський національний аграрний університет

Кандидат сільськогосподарських наук, доцент

Кафедра технології переробки, стандартизації і сертифікації продукції тваринництва

Сергій Володимирович Станкевич, Державний біотехнологічний університет

Кандидат сільськогосподарських наук

Кафедра зоології, ентомології, фітопатології, інтегрованого захисту і карантину рослин ім. Б.М. Литвинова

Яна Олександрівна Свіщова, Державний біотехнологічний університет

Кандидат хімічних наук, доцент

Кафедра агрохімії

Наталія Львівна Хименко, Державний біотехнологічний університет

Кандидат хімічних наук, доцент

Кафедра агрохімії

Олеся Миколаївна Філенко, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут»

Кандидат технічних наук

Кафедра хімічної техніки та промислової екології

Олена Анатоліївна Петухова, Національний університет цивільного захисту України

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра пожежної профілактики в населених пунктах

Посилання

  1. Almazrouei, M., Elagroudy, S., Janajreh, I. (2019). Transesterification of waste cooking oil: Quality assessment via thermogravimetric analysis. Energy Procedia, 158, 2070–2076. doi: https://doi.org/10.1016/j.egypro.2019.01.478
  2. Bliznjuk, O., Masalitina, N., Mezentseva, I., Novozhylova, T., Korchak, M., Haliasnyi, I. et al. (2022). Development of safe technology of obtaining fatty acid monoglycerides using a new catalyst. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2 (6 (116)), 13–18. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2022.253655
  3. Sytnik, N., Kunitsia, E., Kalyna, V., Petukhova, O., Ostapov, K., Ishchuk, V. et al. (2021). Technology development of fatty acids obtaining from soapstok using saponification. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 5 (6 (113)), 16–23. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2021.241942
  4. Levterov, A. M. (2018). Thermodynamic properties of fatty acid esters in some biodiesel fuels. Functional Materials, 25 (2), 308–312. doi: https://doi.org/10.15407/fm25.02.308
  5. Zhou, Y., Li, K., Sun, S. (2021). Simultaneous esterification and transesterification of waste phoenix seed oil with a high free fatty acid content using a free lipase catalyst to prepare biodiesel. Biomass and Bioenergy, 144, 105930. doi: https://doi.org/10.1016/j.biombioe.2020.105930
  6. Korchak, M., Yermakov, S., Maisus, V., Oleksiyko, S., Pukas, V., Zavadskaya, I. (2020). Problems of field contamination when growing energy corn as monoculture. E3S Web of Conferences, 154, 01009. doi: https://doi.org/10.1051/e3sconf/202015401009
  7. Korchak, M., Yermakov, S., Hutsol, T., Burko, L., Tulej, W. (2021). Features of Weediness of the Field by Root Residues of Corn. Environment. Technologies. Resources. Proceedings of the International Scientific and Practical Conference, 1, 122–126. doi: https://doi.org/10.17770/etr2021vol1.6541
  8. Popov, O., Taraduda, D., Sobyna, V., Sokolov, D., Dement, M., Pomaza-Ponomarenko, A. (2020). Emergencies at Potentially Dangerous Objects Causing Atmosphere Pollution: Peculiarities of Chemically Hazardous Substances Migration. Studies in Systems, Decision and Control, 151–163. doi: https://doi.org/10.1007/978-3-030-48583-2_10
  9. Tiutiunyk, V. V., Ivanets, H. V., Tolkunov, I. A., Stetsyuk, E. I. (2018). System approach for readiness assessment units of civil defense to actions at emergency situations. Scientific Bulletin of National Mining University, 1, 99–105. doi: https://doi.org/10.29202/nvngu/2018-1/7
  10. León-Reina, L., Cabeza, A., Rius, J., Maireles-Torres, P., Alba-Rubio, A. C., López Granados, M. (2013). Structural and surface study of calcium glyceroxide, an active phase for biodiesel production under heterogeneous catalysis. Journal of Catalysis, 300, 30–36. doi: https://doi.org/10.1016/j.jcat.2012.12.016
  11. Sytnik, N., Demidov, I., Kunitsa, E., Mazaeva, V., Chumak, O. (2016). A study of fat interesterification parameters’ effect on the catalytic reaction activity of potassium glycerate. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 3 (6 (81)), 33–38. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2016.71236
  12. Suzihaque, M. U. H., Alwi, H., Kalthum Ibrahim, U., Abdullah, S., Haron, N. (2022). Biodiesel production from waste cooking oil: A brief review. Materials Today: Proceedings, 63, S490–S495. doi: https://doi.org/10.1016/j.matpr.2022.04.527
  13. Carmona-Cabello, M., Saez-Bastante, J., Pinzi, S., Dorado, M. P. (2020). Auxiliary energy-assisted biodiesel production data from solid food waste oil. Data in Brief, 30, 105456. doi: https://doi.org/10.1016/j.dib.2020.105456
  14. Maddikeri, G. L., Pandit, A. B., Gogate, P. R. (2013). Ultrasound assisted interesterification of waste cooking oil and methyl acetate for biodiesel and triacetin production. Fuel Processing Technology, 116, 241–249. doi: https://doi.org/10.1016/j.fuproc.2013.07.004
  15. Falowo, O. A., Oladipo, B., Taiwo, A. E., Olaiya, A. T., Oyekola, O. O., Betiku, E. (2022). Green heterogeneous base catalyst from ripe and unripe plantain peels mixture for the transesterification of waste cooking oil. Chemical Engineering Journal Advances, 10, 100293. doi: https://doi.org/10.1016/j.ceja.2022.100293
  16. Abukhadra, M. R., Soliman, S. R., Bin Jumah, M. N., Othman, S. I., AlHammadi, A. A., Alruhaimi, R. S. et al. (2022). Insight into the sulfonation conditions on the activity of sub-bituminous coal as acidic catalyst during the transesterification of spent corn oil; effect of sonication waves. Sustainable Chemistry and Pharmacy, 27, 100691. doi: https://doi.org/10.1016/j.scp.2022.100691
  17. Cao, Y., Dhahad, H. A., Esmaeili, H., Razavi, M. (2022). MgO@CNT@K2CO3 as a superior catalyst for biodiesel production from waste edible oil using two-step transesterification process. Process Safety and Environmental Protection, 161, 136–146. doi: https://doi.org/10.1016/j.psep.2022.03.026
  18. Mercy Nisha Pauline, J., Sivaramakrishnan, R., Pugazhendhi, A., Anbarasan, T., Achary, A. (2021). Transesterification kinetics of waste cooking oil and its diesel engine performance. Fuel, 285, 119108. doi: https://doi.org/10.1016/j.fuel.2020.119108
Розробка моделі переетерифікування для безпечної технології хімічної модифікації окислених жирів

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-12-31

Як цитувати

Корчак, М. М., Брагін, О. М., Петрова, О. І., Шевчук, Н. П., Стріха, Л. О., Станкевич, С. В., Свіщова, Я. О., Хименко, Н. Л., Філенко, О. М., & Петухова, О. А. (2022). Розробка моделі переетерифікування для безпечної технології хімічної модифікації окислених жирів. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 6(6 (120), 14–19. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2022.266931

Номер

Розділ

Технології органічних та неорганічних речовин