Нейросетевое прогнозирование сроков холодильного хранения растительного сырья в модулях с модифицированной атмосферой
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2010.2702Ключові слова:
холодильне зберігання, штучні нейронні мережі, прогнозування терміну збережуваностіАнотація
Розглянуто використання компактних модулей з модифікованою атмосферою в технології холодильного зберігання продуктів рослинного походження в камерах домашніх холодильників. На основі обмежених експериментальних даних щодо кінетики псування яблук в залежності від різних чинників побудовано штучні нейронні мережі для прогнозування термінів зберігання.Посилання
- R. Bellman, L. Zadeh. Decision-making in a fuzzy environment. Management Science, 17, 141–164 (1970).
- K.Galic, D. Curic, D. Gabric. Shelf Life of Packaged Bakery Goods—A Review Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 49, 405-426 (2009).
- H. No, S P Meyers, W. Prinyawiwatkul, Z. Xu. Applications of chitosan for improvement of quality and shelf life of foods: a review. Journal of food science, 72, 87-100 (2007).
- R.C. Soliva-Fortuny, O. Martin-Belloso. New advances in extending the shelf-life of fresh-cut fruits: a review. Trends in Food Science and Technology, 14, 341-353 (2003)
- I. Arvanitoyannis, A. Stratakos, P. Tsarouhas. Irradiation applications in vegetables and fruits: a review. Critical reviews in food science and nutrition, 49, 427-462 (2009)
- V. Gуmez-Lуpez, P. Ragaert, J. Debevere, F. Devlieghere. Decontamination methods to prolong the shelf-life of minimally processed vegetables, state-of-the-art. Critical reviews in food science and nutrition, 48 , 487-495, 2008
- S.S. Zambre, K.V. Venkatesh, N.G. Shah. Tomato redness for assessing ozone treatment to extend the shelf life. Journal of Food Engineering, 96, 463-468, (2010)
- A. M. C. N. Rocha and A. M. M. B. Morais. Shelf life of minimally processed apple (cv. Jonagored) determined by colour changes Food Control.14, 13-20 (2003)
- M.A. Del Nobile, A. Conte, M. Cannarsi and M. Sinigaglia. Use of biodegradable films for prolonging the shelf life of minimally processed lettuce. Journal of Food Engineering. 85, 317-325 (2008).
- M.Corbo, M. Del Nobile and M. Sinigaglia. A novel approach for calculating shelf life of minimally processed vegetables International Journal of Food Microbiology. 106, 69-73 (2006).
- Ф. П. Бедин, Е.Ф. Белан, Н.И. Чумак. Технология хранения растительного сырья. Физиологические, теплофизические и транспортные свойства Одесса: Астропринт, 2002. – 306 с.
- В. В. Дятлов. Сохраняемость яблок с защитным пленочным покрытием. – Донецк: ДонГУЭТ. 214 с. (2004).
- Sandhya. Modified atmosphere packaging of fresh produce: Current status and future needs, LWT - Food Science and Technology, 43, 381-392 (2010).
- В.М. Радіоненко, В.П Кочетов, В.О. Мазур. Динаміка показників якості рослинної продукції за холодильного зберігання в модулях із модифікованою атмосферою. Донецьк : ДонНУЕТ. 368 с. (2009).
- В.Н. Радионенко, В.А. Мазур. Кинетика процессов деградации качества растительной продукции при холодильном хранении в модулях с модифицированной атмосферой. Холодильная техника и технология. Одесса: ОГАХ. 187 с. (2009).
- Галушкин А. И. Синтез многослойных систем распознавания образов. — М.: «Энергия», 1974.
- Werbos P. J., Beyond regression: New tools for prediction and analysis in the behavioral sciences. Ph.D. thesis, Harvard University, Cambridge, MA, 1974.
- F. Marini, R.Bucci, A.L. Magrм, A.D. Magrм Artificial neural networks in chemometrics: History, examples and perspectives. Microchem. Journal, 88, 178-185 (2008)
- MATLAB 7.9. http://www.mathworks.com.products/matlab.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2014 В.Н. Радионенко
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.