Розробка технології отримання жирових композицій з підвищеною окислювальною стабільністю

Автор(и)

  • Дмитро Ігорович Савельєв Національний університет цивільного захисту України, Україна https://orcid.org/0000-0002-4310-0437
  • Олександр Миколайович Григоренко Національний університет цивільного захисту України, Україна https://orcid.org/0000-0003-4629-1010
  • Євгенія Олександрівна Михайлова Харківський національний економічний університет імені Семена Кузнеця, Україна https://orcid.org/0000-0002-0182-0823
  • Михайло Миколайович Кравцов Харківський національний автомобільно-дорожній університет, Україна https://orcid.org/0000-0002-3218-2182
  • Олег Володимирович Костиркін Український державний університет залізничного транспорту, Україна https://orcid.org/0000-0002-2187-0510
  • Анатолій Анатолійович Нікітін Національний університет оборони України імені Івана Черняховського, Україна https://orcid.org/0000-0003-1487-0616
  • Валентин Петрович Романюк Національний університет оборони України імені Івана Черняховського, Україна https://orcid.org/0000-0001-7767-2268
  • Олександр Юрійович Смольков Національний університет оборони України імені Івана Черняховського, Україна https://orcid.org/0000-0001-7351-393X
  • Іван Сергійович Мещеряков Національний університет оборони України імені Івана Черняховського, Україна https://orcid.org/0000-0001-5797-0735
  • Володимир Юрійович Баглай Національний технічний університет “Харківський політехнічний інститут”, Україна https://orcid.org/0000-0003-2349-5272

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2023.272210

Ключові слова:

жирова композиція, окислювальна стабільність, період індукції, інгібітор окислення, вільнорадикальний процес

Анотація

Об’єктом дослідження є процес окислення жирів за підвищеної та стандартної температури.

Жири застосовуються у хімічній, фармацевтичній, харчовій та інших галузях промисловості. Окислювальне псування змінює склад жирів, знижує ефективність хімічних реакцій за участю жирів та якість кінцевих продуктів. Актуальним завданням є підвищення окислювальної стабільності жирів.

Досліджено окислювальну стабільність жирових композицій на основі ріпакової, соняшникової високоолеїнової та пальмової олій за періодом індукції за температури 110 °С. Періоди індукції початкових олій склали 408,48 хв., 795,87 хв. та 630,2 хв. відповідно. Встановлено раціональні співвідношення олій у складі композицій: соняшникова високоолеїнова: пальмова (50:50) %; ріпакова: соняшникова високоолеїнова: пальмова (16,67:66,67:16,67) %; ріпакова: соняшникова високоолеїнова: пальмова (33,33:33,33:33,33) %. Періоди індукції сумішей складають 650,57 хв., 710,56 хв. та 670,56 хв. відповідно.

Досліджено підвищення окислювальної стабільності розроблених композицій з використанням суміші синтетичних антиоксидантів (бутилгідроксианізол, бутилглідрокситолуол та трет-бутилгідрохінон) у кількості 300 мг/кг жирової суміші. Періоди індукції розроблених композицій склали 910,80 хв., 1279,01 хв. та 1072,90 хв. відповідно.

Визначено фізико-хімічні показники композицій з додаванням антиоксидантів після 5 місяців зберігання за температури (20±2) °С. Пероксидні числа композицій склали 5,65; 3,28; 4,50 ½ О ммоль/кг відповідно.

Результати досліджень дають можливість виробляти жири з підвищеною окислювальною стабільністю з необхідними властивостями, прогнозувати періоди індукції жирових композицій в залежності від концентрацій компонентів. Це підвищить рентабельність виробництва та якість одержаних жирів

Біографії авторів

Дмитро Ігорович Савельєв, Національний університет цивільного захисту України

Кандидат технічних наук

Кафедра інженерної та аварійно-рятувальної техніки

Олександр Миколайович Григоренко, Національний університет цивільного захисту України

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра пожежної і техногенної безпеки об'єктів та технологій

Євгенія Олександрівна Михайлова, Харківський національний економічний університет імені Семена Кузнеця

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра здорового способу життя і безпеки життєдіяльності

Михайло Миколайович Кравцов, Харківський національний автомобільно-дорожній університет

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра метрології та безпеки життєдіяльності

Олег Володимирович Костиркін, Український державний університет залізничного транспорту

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра охорони праці та навколишнього середовища

Анатолій Анатолійович Нікітін, Національний університет оборони України імені Івана Черняховського

Кандидат військових наук

Кафедра оперативного та бойового забезпечення

Інститут забезпечення військ (сил) та інформаційних технологій

Валентин Петрович Романюк, Національний університет оборони України імені Івана Черняховського

Кандидат технічних наук

Кафедра оперативного та бойового забезпечення

Інститут забезпечення військ (сил) та інформаційних технологій

Олександр Юрійович Смольков, Національний університет оборони України імені Івана Черняховського

Кандидат технічних наук

Кафедра оперативного та бойового забезпечення

Інститут забезпечення військ (сил) та інформаційних технологій

Іван Сергійович Мещеряков, Національний університет оборони України імені Івана Черняховського

Кафедра оперативного та бойового забезпечення

Інститут забезпечення військ (сил) та інформаційних технологій

Володимир Юрійович Баглай, Національний технічний університет “Харківський політехнічний інститут”

Кафедра технології кераміки, вогнетривів, скла та емалей

Посилання

  1. Chernukha, A., Teslenko, A., Kovalov, P., Bezuglov, O. (2020). Mathematical Modeling of Fire-Proof Efficiency of Coatings Based on Silicate Composition. Materials Science Forum, 1006, 70–75. doi: https://doi.org/10.4028/www.scientific.net/msf.1006.70
  2. Sytnik, N., Kunitsia, E., Mazaeva, V., Chernukha, A., Kovalov, P., Grigorenko, N. et al. (2020). Rational parameters of waxes obtaining from oil winterization waste. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 6 (10 (108)), 29–35. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2020.219602
  3. Ghosh, M., Upadhyay, R., Mahato, D. K., Mishra, H. N. (2019). Kinetics of lipid oxidation in omega fatty acids rich blends of sunflower and sesame oils using Rancimat. Food Chemistry, 272, 471–477. doi: https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2018.08.072
  4. Petik, I., Belinska, A., Kunitsia, E., Bochkarev, S., Ovsiannikova, T., Kalyna, V. et al. (2021). Processing of ethanol-containing waste of oil neutralization in the technology of hand cleaning paste. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 1 (10 (109)), 23–29. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2021.225233
  5. Sytnik, N., Kunitsa, E., Mazaeva, V., Chernukha, A., Bezuglov, O., Bogatov, O. et al. (2020). Determination of the influence of natural antioxidant concentrations on the shelf life of sunflower oil. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 4 (11 (106)), 55–62. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2020.209000
  6. Borsato, D., Cini, J. R. de M., Silva, H. C. da, Coppo, R. L., Angilelli, K. G., Moreira, I., Maia, E. C. R. (2014). Oxidation kinetics of biodiesel from soybean mixed with synthetic antioxidants BHA, BHT and TBHQ: Determination of activation energy. Fuel Processing Technology, 127, 111–116. doi: https://doi.org/10.1016/j.fuproc.2014.05.033
  7. de Jesus, J. H. F., Ferreira, A. P. G., Szilágyi, I. M., Cavalheiro, E. T. G. (2020). Thermal behavior and polymorphism of the antioxidants: BHA, BHT and TBHQ. Fuel, 278, 118298. doi: https://doi.org/10.1016/j.fuel.2020.118298
  8. Sytnik, N., Kunitsia, E., Mazaeva, V., Chernukha, A., Ostapov, K., Borodych, P. et al. (2021). Establishing rational conditions for obtaining potassium glycerate. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 3 (6 (111)), 12–18. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2021.231449
  9. Norazlina, M. R., Jahurul, M. H. A., Hasmadi, M., Mansoor, A. H., Norliza, J., Patricia, M. et al. (2021). Trends in blending vegetable fats and oils for cocoa butter alternative application: A review. Trends in Food Science & Technology, 116, 102–114. doi: https://doi.org/10.1016/j.tifs.2021.07.016
  10. Aladedunye, F., Przybylski, R. (2013). Frying stability of high oleic sunflower oils as affected by composition of tocopherol isomers and linoleic acid content. Food Chemistry, 141 (3), 2373–2378. doi: https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2013.05.061
  11. Serqueira, D. S., Fernandes, D. M., Cunha, R. R., Squissato, A. L., Santos, D. Q., Richter, E. M., Munoz, R. A. A. (2014). Influence of blending soybean, sunflower, colza, corn, cottonseed, and residual cooking oil methyl biodiesels on the oxidation stability. Fuel, 118, 16–20. doi: https://doi.org/10.1016/j.fuel.2013.10.028
  12. Al-Sabaeei, A. M., Al-Fakih, A., Noura, S., Yaghoubi, E., Alaloul, W., Al-Mansob, R. A. et al. (2022). Utilization of palm oil and its by-products in bio-asphalt and bio-concrete mixtures: A review. Construction and Building Materials, 337, 127552. doi: https://doi.org/10.1016/j.conbuildmat.2022.127552
  13. Mikołajczak, N., Tańska, M., Konopka, I. (2021). The effect of the hydrophilic and lipophilic herbal extracts on the oxidative stability of cooking plant oils during low- and high-temperature heating. NFS Journal, 25, 41–50. doi: https://doi.org/10.1016/j.nfs.2021.10.002
  14. Chen, B., Su, Z., Du, Z., Ma, M., Zhang, J., Tang, C. (2022). A new type of mixed vegetable insulating oil with better kinematic viscosity and oxidation stability. Journal of Molecular Liquids, 360, 119512. doi: https://doi.org/10.1016/j.molliq.2022.119512
  15. Kasprzak, M., Rudzińska, M., Przybylski, R., Kmiecik, D., Siger, A., Olejnik, A. (2020). The degradation of bioactive compounds and formation of their oxidation derivatives in refined rapeseed oil during heating in model system. LWT, 123, 109078. doi: https://doi.org/10.1016/j.lwt.2020.109078
  16. Jadhav, H. B., Gogate, P. R., Waghmare, J. T., Annapure, U. S. (2022). Comparative assessment of thermo-oxidative stability of palm oil designer lipid and palm oil blends as frying medium. Applied Food Research, 2 (1), 100039. doi: https://doi.org/10.1016/j.afres.2021.100039
  17. De Leonardis, A., Macciola, V. (2012). Heat-oxidation stability of palm oil blended with extra virgin olive oil. Food Chemistry, 135 (3), 1769–1776. doi: https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2012.06.046
Розробка технології отримання жирових композицій з підвищеною окислювальною стабільністю

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-02-28

Як цитувати

Савельєв, Д. І., Григоренко, О. М., Михайлова, Є. О., Кравцов, М. М., Костиркін, О. В., Нікітін, А. А., Романюк, В. П., Смольков, О. Ю., Мещеряков, І. С., & Баглай, В. Ю. (2023). Розробка технології отримання жирових композицій з підвищеною окислювальною стабільністю. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 1(6 (121), 33–39. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2023.272210

Номер

Розділ

Технології органічних та неорганічних речовин