Розробка технології отримання жирових композицій з підвищеною окислювальною стабільністю
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2023.272210Ключові слова:
жирова композиція, окислювальна стабільність, період індукції, інгібітор окислення, вільнорадикальний процесАнотація
Об’єктом дослідження є процес окислення жирів за підвищеної та стандартної температури.
Жири застосовуються у хімічній, фармацевтичній, харчовій та інших галузях промисловості. Окислювальне псування змінює склад жирів, знижує ефективність хімічних реакцій за участю жирів та якість кінцевих продуктів. Актуальним завданням є підвищення окислювальної стабільності жирів.
Досліджено окислювальну стабільність жирових композицій на основі ріпакової, соняшникової високоолеїнової та пальмової олій за періодом індукції за температури 110 °С. Періоди індукції початкових олій склали 408,48 хв., 795,87 хв. та 630,2 хв. відповідно. Встановлено раціональні співвідношення олій у складі композицій: соняшникова високоолеїнова: пальмова (50:50) %; ріпакова: соняшникова високоолеїнова: пальмова (16,67:66,67:16,67) %; ріпакова: соняшникова високоолеїнова: пальмова (33,33:33,33:33,33) %. Періоди індукції сумішей складають 650,57 хв., 710,56 хв. та 670,56 хв. відповідно.
Досліджено підвищення окислювальної стабільності розроблених композицій з використанням суміші синтетичних антиоксидантів (бутилгідроксианізол, бутилглідрокситолуол та трет-бутилгідрохінон) у кількості 300 мг/кг жирової суміші. Періоди індукції розроблених композицій склали 910,80 хв., 1279,01 хв. та 1072,90 хв. відповідно.
Визначено фізико-хімічні показники композицій з додаванням антиоксидантів після 5 місяців зберігання за температури (20±2) °С. Пероксидні числа композицій склали 5,65; 3,28; 4,50 ½ О ммоль/кг відповідно.
Результати досліджень дають можливість виробляти жири з підвищеною окислювальною стабільністю з необхідними властивостями, прогнозувати періоди індукції жирових композицій в залежності від концентрацій компонентів. Це підвищить рентабельність виробництва та якість одержаних жирів
Посилання
- Chernukha, A., Teslenko, A., Kovalov, P., Bezuglov, O. (2020). Mathematical Modeling of Fire-Proof Efficiency of Coatings Based on Silicate Composition. Materials Science Forum, 1006, 70–75. doi: https://doi.org/10.4028/www.scientific.net/msf.1006.70
- Sytnik, N., Kunitsia, E., Mazaeva, V., Chernukha, A., Kovalov, P., Grigorenko, N. et al. (2020). Rational parameters of waxes obtaining from oil winterization waste. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 6 (10 (108)), 29–35. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2020.219602
- Ghosh, M., Upadhyay, R., Mahato, D. K., Mishra, H. N. (2019). Kinetics of lipid oxidation in omega fatty acids rich blends of sunflower and sesame oils using Rancimat. Food Chemistry, 272, 471–477. doi: https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2018.08.072
- Petik, I., Belinska, A., Kunitsia, E., Bochkarev, S., Ovsiannikova, T., Kalyna, V. et al. (2021). Processing of ethanol-containing waste of oil neutralization in the technology of hand cleaning paste. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 1 (10 (109)), 23–29. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2021.225233
- Sytnik, N., Kunitsa, E., Mazaeva, V., Chernukha, A., Bezuglov, O., Bogatov, O. et al. (2020). Determination of the influence of natural antioxidant concentrations on the shelf life of sunflower oil. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 4 (11 (106)), 55–62. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2020.209000
- Borsato, D., Cini, J. R. de M., Silva, H. C. da, Coppo, R. L., Angilelli, K. G., Moreira, I., Maia, E. C. R. (2014). Oxidation kinetics of biodiesel from soybean mixed with synthetic antioxidants BHA, BHT and TBHQ: Determination of activation energy. Fuel Processing Technology, 127, 111–116. doi: https://doi.org/10.1016/j.fuproc.2014.05.033
- de Jesus, J. H. F., Ferreira, A. P. G., Szilágyi, I. M., Cavalheiro, E. T. G. (2020). Thermal behavior and polymorphism of the antioxidants: BHA, BHT and TBHQ. Fuel, 278, 118298. doi: https://doi.org/10.1016/j.fuel.2020.118298
- Sytnik, N., Kunitsia, E., Mazaeva, V., Chernukha, A., Ostapov, K., Borodych, P. et al. (2021). Establishing rational conditions for obtaining potassium glycerate. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 3 (6 (111)), 12–18. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2021.231449
- Norazlina, M. R., Jahurul, M. H. A., Hasmadi, M., Mansoor, A. H., Norliza, J., Patricia, M. et al. (2021). Trends in blending vegetable fats and oils for cocoa butter alternative application: A review. Trends in Food Science & Technology, 116, 102–114. doi: https://doi.org/10.1016/j.tifs.2021.07.016
- Aladedunye, F., Przybylski, R. (2013). Frying stability of high oleic sunflower oils as affected by composition of tocopherol isomers and linoleic acid content. Food Chemistry, 141 (3), 2373–2378. doi: https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2013.05.061
- Serqueira, D. S., Fernandes, D. M., Cunha, R. R., Squissato, A. L., Santos, D. Q., Richter, E. M., Munoz, R. A. A. (2014). Influence of blending soybean, sunflower, colza, corn, cottonseed, and residual cooking oil methyl biodiesels on the oxidation stability. Fuel, 118, 16–20. doi: https://doi.org/10.1016/j.fuel.2013.10.028
- Al-Sabaeei, A. M., Al-Fakih, A., Noura, S., Yaghoubi, E., Alaloul, W., Al-Mansob, R. A. et al. (2022). Utilization of palm oil and its by-products in bio-asphalt and bio-concrete mixtures: A review. Construction and Building Materials, 337, 127552. doi: https://doi.org/10.1016/j.conbuildmat.2022.127552
- Mikołajczak, N., Tańska, M., Konopka, I. (2021). The effect of the hydrophilic and lipophilic herbal extracts on the oxidative stability of cooking plant oils during low- and high-temperature heating. NFS Journal, 25, 41–50. doi: https://doi.org/10.1016/j.nfs.2021.10.002
- Chen, B., Su, Z., Du, Z., Ma, M., Zhang, J., Tang, C. (2022). A new type of mixed vegetable insulating oil with better kinematic viscosity and oxidation stability. Journal of Molecular Liquids, 360, 119512. doi: https://doi.org/10.1016/j.molliq.2022.119512
- Kasprzak, M., Rudzińska, M., Przybylski, R., Kmiecik, D., Siger, A., Olejnik, A. (2020). The degradation of bioactive compounds and formation of their oxidation derivatives in refined rapeseed oil during heating in model system. LWT, 123, 109078. doi: https://doi.org/10.1016/j.lwt.2020.109078
- Jadhav, H. B., Gogate, P. R., Waghmare, J. T., Annapure, U. S. (2022). Comparative assessment of thermo-oxidative stability of palm oil designer lipid and palm oil blends as frying medium. Applied Food Research, 2 (1), 100039. doi: https://doi.org/10.1016/j.afres.2021.100039
- De Leonardis, A., Macciola, V. (2012). Heat-oxidation stability of palm oil blended with extra virgin olive oil. Food Chemistry, 135 (3), 1769–1776. doi: https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2012.06.046
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2023 Dmytro Saveliev, Oleksandr Hryhorenko, Evgeniia Mykhailova, Mikhail Kravtsov, Oleg Kostyrkin, Anatolii Nikitin, Valentyn Romaniuk, Oleksandr Smolkov, Ivan Meshcheriakov, Volodymyr Bahlai
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.