Розробка екструдованого корму для тварин на основі відходів олієжирових виробництв

Автор(и)

  • Ігор Павлович Петік Український науково-дослідний інститут олій та жирів Національної академії аграрних наук України, Україна https://orcid.org/0000-0001-5645-6304
  • Олена Анатоліївна Литвиненко Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Україна https://orcid.org/0000-0003-0493-1585
  • Вікторія Сергіївна Калина Дніпровський державний аграрно-економічний університет, Україна https://orcid.org/0000-0002-3061-3313
  • Ольга Ігорівна Ільїнська Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Україна https://orcid.org/0000-0001-6617-5354
  • Валентина Федорівна Райко Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Україна https://orcid.org/0000-0002-5527-1874
  • Олеся Миколаївна Філенко Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Україна https://orcid.org/0000-0002-0277-6633
  • Марина Василівна Луценко Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, Україна https://orcid.org/0000-0002-0924-5157
  • Тетяна Анатоліївна Романова Державний біотехнологічний університет, Україна https://orcid.org/0000-0001-5179-8241
  • Яна Олександрівна Свіщова Державний біотехнологічний університет, Україна https://orcid.org/0000-0002-5358-8624
  • Олексій Володимирович Івакін Державний біотехнологічний університет, Україна https://orcid.org/0000-0002-4701-3680

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2023.275509

Ключові слова:

екструдований корм, соняшниковий шрот, соєвий шрот, вівсяна крупа, амінокислотний скор, технологічні показники

Анотація

В статті розглянуто шлях вирішення проблеми переробки відходів олієжирової промисловості, а саме соняшникового та соєвого шротів, які є джерелом низки цінних речовин. Особливість роботи полягає у встановленні раціонального співвідношення складових основи екструдованого корму для тварин, що є важливим аспектом отриманням високоякісної конкурентоспроможної продукції.

Об’єктом дослідження є застосування відходів олієжирових виробництв в технології екструдованого корму для тварин. Встановлено раціональне співвідношення складових екструдованого корму для тварин. Раціональне співвідношення складових корму для тварин становить: соняшниковий шрот – 0,40 мас. частки; соєвий шрот – 0,25 мас. частки; вівсяна крупа – 0,35 мас. частки. Зразок корму для тварин обґрунтованого складу відповідає показникам комерційного аналогу за величиною пористості (72 і 76 % відповідно) та за вартістю (285 і 273 дол. США/т відповідно). Крім того, екструдований корм розробленого складу перевищує комерційний аналог за вмістом білку в 3,2 рази і за вмістом незамінних амінокислот в 2,9 разів. Отримані дані пояснюються тим, що використано комплекс складових – відходів олієжирової промисловості та крохмалевміної зернової сировини з різними лімітуючими амінокислотами та різними технологічними особливостями екструдованої маси їхньої суміші. Особливістю отриманих результатів є можливість регулювання технологічної характеристики готового продукту (пористості) в залежності від співвідношення компонентів, що дозволяє змінювати характеристики продукту згідно вимог споживача. Результати досліджень дозволяють ефективно перероблювати вторинні продукти переробки олійного насіння в новий конкурентоспроможній товарний продукт. З практичної точки зору технологія дозволяє знизити витрати на зберігання/утилізацію відходів виробництва, одержати додатковий дохід з реалізації нової продукції, а також покращити екологічний стан навколишнього середовища. Прикладним аспектом використання наукового результату є можливість створення асортименту кормів для тварин з різними технологічними показниками в залежності від співвідношення складових

Біографії авторів

Ігор Павлович Петік, Український науково-дослідний інститут олій та жирів Національної академії аграрних наук України

Кандидат технічних наук, завідувач лабораторією

Відділ досліджень технології переробки олій і жирів

Олена Анатоліївна Литвиненко, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут»

Кандидат технічних наук

Кафедра технології жирів та продуктів бродіння

Вікторія Сергіївна Калина, Дніпровський державний аграрно-економічний університет

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра харчових технологій

Ольга Ігорівна Ільїнська, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут»

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра безпеки праці та навколишнього середовища

Валентина Федорівна Райко, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут»

Кандидат технічних наук

Кафедра безпеки праці та навколишнього середовища

Олеся Миколаївна Філенко, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут»

Кандидат технічних наук

Кафедра хімічної техніки та промислової екології

Марина Василівна Луценко, Луганський національний університет імені Тараса Шевченка

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра технологій виробництва і професійної освіти

Тетяна Анатоліївна Романова, Державний біотехнологічний університет

Кандидат сільськогосподарських наук

Кафедра агрохімії

Яна Олександрівна Свіщова, Державний біотехнологічний університет

Кандидат хімічних наук, доцент

Кафедра агрохімії

Олексій Володимирович Івакін, Державний біотехнологічний університет

Кандидат сільськогосподарських наук

Кафедра плодоовочівництва і зберігання продукції рослинництва

Посилання

  1. Oliyni v umovakh viyny: posiv, zalyshky, pererobka, umovy zberihannia (2022). Latifundist Media. Available at: https://latifundist.com/spetsproekt/963-olijni-v-umovah-vijni-posiv-zalishki-pererobka-umovi-zberigannya
  2. Lannuzel, C., Smith, A., Mary, A. L., Della Pia, E. A., Kabel, M. A., de Vries, S. (2022). Improving fiber utilization from rapeseed and sunflower seed meals to substitute soybean meal in pig and chicken diets: A review. Animal Feed Science and Technology, 285, 115213. doi: https://doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2022.115213
  3. Petik, I., Belinska, A., Kunitsia, E., Bochkarev, S., Ovsiannikova, T., Kalyna, V. et al. (2021). Processing of ethanol-containing waste of oil neutralization in the technology of hand cleaning paste. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 1 (10 (109)), 23–29. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2021.225233
  4. Belinska, A., Bochkarev, S., Varankina, O., Rudniev, V., Zviahintseva, O., Rudnieva, K. et al. (2019). Research on oxidative stability of protein-fat mixture based on sesame and flax seeds for use in halva technology. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 5 (11 (101)), 6–14. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2019.178908
  5. Elling-Staats, M. L., Kies, A. K., Gilbert, M. S., Kwakkel, R. P. (2022). Over-toasting dehulled rapeseed meal and soybean meal, but not sunflower seed meal, increases prececal nitrogen and amino acid digesta flows in broilers. Poultry Science, 101 (7), 101910. doi: https://doi.org/10.1016/j.psj.2022.101910
  6. Bochkarev, S., Krichkovska, L., Petrova, I., Petrov, S., Varankina, O., Belinska, A. (2017). Research of influence of technological processing parameters of protein-fat base for supply of sportsmen on activity of protease inhibitors. Technology Audit and Production Reserves, 4 (3 (36)), 27–30. doi: https://doi.org/10.15587/2312-8372.2017.108376
  7. Duplessis, M., Lapierre, H., Girard, C. L. (2022). Biotin, folic acid, and vitamin B12 supplementation given in early lactation to Holstein dairy cows: Their effects on whole-body propionate, glucose, and protein metabolism. Animal Feed Science and Technology, 292, 115441. doi: https://doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2022.115441
  8. Singh, P., Krishnaswamy, K. (2022). Sustainable zero-waste processing system for soybeans and soy by-product valorization. Trends in Food Science & Technology, 128, 331–344. doi: https://doi.org/10.1016/j.tifs.2022.08.015
  9. Smith, A. A., Dumas, A., Yossa, R., Overturf, K. E., Bureau, D. P. (2017). Effects of soybean and sunflower meals on the growth, feed utilization, and gene expression in two Canadian strains of juvenile Arctic charr (Salvelinus alpinus). Aquaculture, 481, 191–201. doi: https://doi.org/10.1016/j.aquaculture.2017.08.038
  10. Papchenko, V., Matveeva, T., Bochkarev, S., Belinska, A., Kunitsia, E., Chernukha, A. et al. (2020). Development of amino acid balanced food systems based on wheat flour and oilseed meal. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 3 (11 (105)), 66–76. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2020.203664
  11. Rahmani, M., Azadbakht, M., Dastar, B., Esmaeilzadeh, E. (2022). Production of animal feed from food waste or corn? Analyses of energy and exergy. Bioresource Technology Reports, 20, 101213. doi: https://doi.org/10.1016/j.biteb.2022.101213
  12. Draganovic, V., van der Goot, A. J., Boom, R., Jonkers, J. (2011). Assessment of the effects of fish meal, wheat gluten, soy protein concentrate and feed moisture on extruder system parameters and the technical quality of fish feed. Animal Feed Science and Technology, 165 (3-4), 238–250. doi: https://doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2011.03.004
  13. Banjac, V., Vukmirović, Đ., Pezo, L., Draganovic, V., Đuragić, O., Čolović, R. (2021). Impact of variability in protein content of sunflower meal on the extrusion process and physical quality of the extruded salmonid feed. Journal of Food Process Engineering, 44 (3). doi: https://doi.org/10.1111/jfpe.13640
  14. Wadhwa, M., Bakshi, M. P. S. (2016). Application of Waste-Derived Proteins in the Animal Feed Industry. Protein Byproducts, 161–192. doi: https://doi.org/10.1016/b978-0-12-802391-4.00010-0
  15. Yulevich, E. I. (2017). Vliyanie ekstruzii zernovykh komponentov ratsionov na produktivnost' porosyat na doraschivanii. Aktual'nye problemy intensivnogo razvitiya zhivotnovodstva, 20, 352–358. Available at: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/bitstream/123456789/3399/1/vliyanie-ekstruzii-zernovyh-komponentov-ratsionov-na-produktivnost-porosyat-na-doraschivanii.pdf
  16. Benavides, P. T., Cai, H., Wang, M., Bajjalieh, N. (2020). Life-cycle analysis of soybean meal, distiller-dried grains with solubles, and synthetic amino acid-based animal feeds for swine and poultry production. Animal Feed Science and Technology, 268, 114607. doi: https://doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2020.114607
  17. Tomičić, Z., Spasevski, N., Popović, S., Banjac, V., Đuragić, O., Tomičić, R. (2020). By-products of the oil industry as sources of amino acids in feed. Food and Feed Research, 47 (2), 131–137. doi: https://doi.org/10.5937/ffr47-28435
  18. Samanta, P., Dey, S., Ghosh, A. R., Kim, J. K. (2022). Nanoparticle nutraceuticals in aquaculture: A recent advances. Aquaculture, 560, 738494. doi: https://doi.org/10.1016/j.aquaculture.2022.738494
  19. Heilandt, T., Mulholland, C., Younes, M. (2014). Institutions Involved in Food Safety: FAO/WHO Codex Alimentarius Commission (CAC). Encyclopedia of Food Safety, 345–353. doi: https://doi.org/10.1016/b978-0-12-378612-8.00006-8
  20. Soniashnykovyi shrot, Zaporizka obl. Available at: https://agro-ukraine.com/ua/trade/m-979650/podsolnechnyj-shrot/
  21. Shrot soievyi, oliya soieva, Khmelnytska obl. Available at: https://agro-ukraine.com/ua/trade/m-1229661/shrot-soyevij-oliya-soyeva-soevyj-shrot/
  22. Oves holozernyi. Available at: https://ua.all.biz/uk/oves-golozernyj-g8041897
  23. Korma ekstrudovani. Available at: https://flagma.ua/korma-ekstrudirovannye-o3536414.html
Розробка екструдованого корму для тварин на основі відходів олієжирових виробництв

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-04-29

Як цитувати

Петік, І. П., Литвиненко, О. А., Калина, В. С., Ільїнська, О. І., Райко, В. Ф., Філенко, О. М., Луценко, М. В., Романова, Т. А., Свіщова, Я. О., & Івакін, О. В. (2023). Розробка екструдованого корму для тварин на основі відходів олієжирових виробництв. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2(11 (122), 112–120. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2023.275509

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв