Розробка екструдованого корму для тварин на основі відходів олієжирових виробництв
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2023.275509Ключові слова:
екструдований корм, соняшниковий шрот, соєвий шрот, вівсяна крупа, амінокислотний скор, технологічні показникиАнотація
В статті розглянуто шлях вирішення проблеми переробки відходів олієжирової промисловості, а саме соняшникового та соєвого шротів, які є джерелом низки цінних речовин. Особливість роботи полягає у встановленні раціонального співвідношення складових основи екструдованого корму для тварин, що є важливим аспектом отриманням високоякісної конкурентоспроможної продукції.
Об’єктом дослідження є застосування відходів олієжирових виробництв в технології екструдованого корму для тварин. Встановлено раціональне співвідношення складових екструдованого корму для тварин. Раціональне співвідношення складових корму для тварин становить: соняшниковий шрот – 0,40 мас. частки; соєвий шрот – 0,25 мас. частки; вівсяна крупа – 0,35 мас. частки. Зразок корму для тварин обґрунтованого складу відповідає показникам комерційного аналогу за величиною пористості (72 і 76 % відповідно) та за вартістю (285 і 273 дол. США/т відповідно). Крім того, екструдований корм розробленого складу перевищує комерційний аналог за вмістом білку в 3,2 рази і за вмістом незамінних амінокислот в 2,9 разів. Отримані дані пояснюються тим, що використано комплекс складових – відходів олієжирової промисловості та крохмалевміної зернової сировини з різними лімітуючими амінокислотами та різними технологічними особливостями екструдованої маси їхньої суміші. Особливістю отриманих результатів є можливість регулювання технологічної характеристики готового продукту (пористості) в залежності від співвідношення компонентів, що дозволяє змінювати характеристики продукту згідно вимог споживача. Результати досліджень дозволяють ефективно перероблювати вторинні продукти переробки олійного насіння в новий конкурентоспроможній товарний продукт. З практичної точки зору технологія дозволяє знизити витрати на зберігання/утилізацію відходів виробництва, одержати додатковий дохід з реалізації нової продукції, а також покращити екологічний стан навколишнього середовища. Прикладним аспектом використання наукового результату є можливість створення асортименту кормів для тварин з різними технологічними показниками в залежності від співвідношення складових
Посилання
- Oliyni v umovakh viyny: posiv, zalyshky, pererobka, umovy zberihannia (2022). Latifundist Media. Available at: https://latifundist.com/spetsproekt/963-olijni-v-umovah-vijni-posiv-zalishki-pererobka-umovi-zberigannya
- Lannuzel, C., Smith, A., Mary, A. L., Della Pia, E. A., Kabel, M. A., de Vries, S. (2022). Improving fiber utilization from rapeseed and sunflower seed meals to substitute soybean meal in pig and chicken diets: A review. Animal Feed Science and Technology, 285, 115213. doi: https://doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2022.115213
- Petik, I., Belinska, A., Kunitsia, E., Bochkarev, S., Ovsiannikova, T., Kalyna, V. et al. (2021). Processing of ethanol-containing waste of oil neutralization in the technology of hand cleaning paste. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 1 (10 (109)), 23–29. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2021.225233
- Belinska, A., Bochkarev, S., Varankina, O., Rudniev, V., Zviahintseva, O., Rudnieva, K. et al. (2019). Research on oxidative stability of protein-fat mixture based on sesame and flax seeds for use in halva technology. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 5 (11 (101)), 6–14. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2019.178908
- Elling-Staats, M. L., Kies, A. K., Gilbert, M. S., Kwakkel, R. P. (2022). Over-toasting dehulled rapeseed meal and soybean meal, but not sunflower seed meal, increases prececal nitrogen and amino acid digesta flows in broilers. Poultry Science, 101 (7), 101910. doi: https://doi.org/10.1016/j.psj.2022.101910
- Bochkarev, S., Krichkovska, L., Petrova, I., Petrov, S., Varankina, O., Belinska, A. (2017). Research of influence of technological processing parameters of protein-fat base for supply of sportsmen on activity of protease inhibitors. Technology Audit and Production Reserves, 4 (3 (36)), 27–30. doi: https://doi.org/10.15587/2312-8372.2017.108376
- Duplessis, M., Lapierre, H., Girard, C. L. (2022). Biotin, folic acid, and vitamin B12 supplementation given in early lactation to Holstein dairy cows: Their effects on whole-body propionate, glucose, and protein metabolism. Animal Feed Science and Technology, 292, 115441. doi: https://doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2022.115441
- Singh, P., Krishnaswamy, K. (2022). Sustainable zero-waste processing system for soybeans and soy by-product valorization. Trends in Food Science & Technology, 128, 331–344. doi: https://doi.org/10.1016/j.tifs.2022.08.015
- Smith, A. A., Dumas, A., Yossa, R., Overturf, K. E., Bureau, D. P. (2017). Effects of soybean and sunflower meals on the growth, feed utilization, and gene expression in two Canadian strains of juvenile Arctic charr (Salvelinus alpinus). Aquaculture, 481, 191–201. doi: https://doi.org/10.1016/j.aquaculture.2017.08.038
- Papchenko, V., Matveeva, T., Bochkarev, S., Belinska, A., Kunitsia, E., Chernukha, A. et al. (2020). Development of amino acid balanced food systems based on wheat flour and oilseed meal. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 3 (11 (105)), 66–76. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2020.203664
- Rahmani, M., Azadbakht, M., Dastar, B., Esmaeilzadeh, E. (2022). Production of animal feed from food waste or corn? Analyses of energy and exergy. Bioresource Technology Reports, 20, 101213. doi: https://doi.org/10.1016/j.biteb.2022.101213
- Draganovic, V., van der Goot, A. J., Boom, R., Jonkers, J. (2011). Assessment of the effects of fish meal, wheat gluten, soy protein concentrate and feed moisture on extruder system parameters and the technical quality of fish feed. Animal Feed Science and Technology, 165 (3-4), 238–250. doi: https://doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2011.03.004
- Banjac, V., Vukmirović, Đ., Pezo, L., Draganovic, V., Đuragić, O., Čolović, R. (2021). Impact of variability in protein content of sunflower meal on the extrusion process and physical quality of the extruded salmonid feed. Journal of Food Process Engineering, 44 (3). doi: https://doi.org/10.1111/jfpe.13640
- Wadhwa, M., Bakshi, M. P. S. (2016). Application of Waste-Derived Proteins in the Animal Feed Industry. Protein Byproducts, 161–192. doi: https://doi.org/10.1016/b978-0-12-802391-4.00010-0
- Yulevich, E. I. (2017). Vliyanie ekstruzii zernovykh komponentov ratsionov na produktivnost' porosyat na doraschivanii. Aktual'nye problemy intensivnogo razvitiya zhivotnovodstva, 20, 352–358. Available at: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/bitstream/123456789/3399/1/vliyanie-ekstruzii-zernovyh-komponentov-ratsionov-na-produktivnost-porosyat-na-doraschivanii.pdf
- Benavides, P. T., Cai, H., Wang, M., Bajjalieh, N. (2020). Life-cycle analysis of soybean meal, distiller-dried grains with solubles, and synthetic amino acid-based animal feeds for swine and poultry production. Animal Feed Science and Technology, 268, 114607. doi: https://doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2020.114607
- Tomičić, Z., Spasevski, N., Popović, S., Banjac, V., Đuragić, O., Tomičić, R. (2020). By-products of the oil industry as sources of amino acids in feed. Food and Feed Research, 47 (2), 131–137. doi: https://doi.org/10.5937/ffr47-28435
- Samanta, P., Dey, S., Ghosh, A. R., Kim, J. K. (2022). Nanoparticle nutraceuticals in aquaculture: A recent advances. Aquaculture, 560, 738494. doi: https://doi.org/10.1016/j.aquaculture.2022.738494
- Heilandt, T., Mulholland, C., Younes, M. (2014). Institutions Involved in Food Safety: FAO/WHO Codex Alimentarius Commission (CAC). Encyclopedia of Food Safety, 345–353. doi: https://doi.org/10.1016/b978-0-12-378612-8.00006-8
- Soniashnykovyi shrot, Zaporizka obl. Available at: https://agro-ukraine.com/ua/trade/m-979650/podsolnechnyj-shrot/
- Shrot soievyi, oliya soieva, Khmelnytska obl. Available at: https://agro-ukraine.com/ua/trade/m-1229661/shrot-soyevij-oliya-soyeva-soevyj-shrot/
- Oves holozernyi. Available at: https://ua.all.biz/uk/oves-golozernyj-g8041897
- Korma ekstrudovani. Available at: https://flagma.ua/korma-ekstrudirovannye-o3536414.html
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2023 Ihor Petik, Olena Litvinenko, Viktoriia Kalyna, Olha Ilinska, Valentina Raiko, Olesia Filenko, Maryna Lutsenko, Tetiana Romanova, Yana Svishchova, Oleksii Ivakin
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.