Вплив екзогенної обробки антиоксидантами на динаміку фенольних речовин при зберіганні яблук

Автор(и)

  • Марина Єгорівна Сердюк Таврійський державний агротехнологічний університет пр. Б. Хмельницкого 18, м. Мелітополь, Запорізька обл.,Україна, 72312, Україна
  • Валентина Василівна Калитка НДІ Агротехнологій та екології Таврійського державного агротехнологічного університету пр. Б. Хмельницкого 18, м. Мелітополь, Запорізька обл.,Україна, 72312, Україна
  • Світлана Сергіївна Байбєрова Таврійський державний агротехнологічний університет пр. Б. Хмельницкого 18, м. Мелітополь, Запорізька обл.,Україна, 72312, Україна

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2014.27584

Ключові слова:

яблука, зберігання, антиоксиданти, обробка, феноли, втрати, погода, температура, опади, вологість

Анотація

Для скорочення втрат фенольних речовин плодів яблуні в період зберігання запропоновано використання комплексних антиоксидантних композицій. Застосування таких композицій знижує активність поліфенолоксидази і уповільнює окиснення фенолів. Математично обґрунтовано, що запропоновані антиоксидантні композиції нівелюють вплив багатьох погодних чинників на остаточний вміст фенольних речовин при зберіганні яблук. 

Біографії авторів

Марина Єгорівна Сердюк, Таврійський державний агротехнологічний університет пр. Б. Хмельницкого 18, м. Мелітополь, Запорізька обл.,Україна, 72312

Кандидат сільськогосподарських наук, доцент

Кафедра технології переробки і зберігання продукції сільського господарства

Валентина Василівна Калитка, НДІ Агротехнологій та екології Таврійського державного агротехнологічного університету пр. Б. Хмельницкого 18, м. Мелітополь, Запорізька обл.,Україна, 72312

Доктор сільськогосподарських наук, професор

Світлана Сергіївна Байбєрова, Таврійський державний агротехнологічний університет пр. Б. Хмельницкого 18, м. Мелітополь, Запорізька обл.,Україна, 72312

Кандидат сільськогосподарських наук, асистент

Кафедра технології переробки і зберігання продукції сільського господарства

Посилання

  1. Yurchenko, V. H., Levchuk, L. M. (2007). Pytannia zberihannia plodiv ta shliakhy yikh vyrishennia. Sadivnytstvo, Vyp. 60, 92–100.
  2. Beck Roderick; Basic American Foods. (Feb. 14, 1995). Pat. US 5389389 A United States. Int. CI.6 А 23 B 7/02. Composition and methods for inhibiting browning of processed produce. № 733951; filed: Mar. 14, 1991. Available: https://search.rpxcorp.com/pat/US5389389A1.
  3. Bompeix Gilbert, Sardo Alberto (Cabinet lavoix); Xeda Internat Sa. (Seb. 01, 2000). Pat. 2790193 France Int. CI 7 А 23 В 4/20. Procede de traitement de fruits et legumes utilisant l`association d`un terpene et d`un antioxidant. № 9902465; filed: Feb 26, 1999. Available: http://www.lens.org/lens/patent/FR_2790193_B1.
  4. Gilbert Bompeix, Alberto Sardo; Xeda International, France. (Jan. 12, 1999). Pat. US 5858436 A United States. Int. CI.6 А 23 B 7/14. Process for the treatment of fruits and vegetables. № 816053; filed: Mar. 11, 1997. Available: https://search.rpxcorp.com/pat/US5858436A1.
  5. Prichko, T. G. (2011). Harakteristika stress-faktorov i ih vliianie na tovarnoe kachestvo plodov. Plodovodstvo i vinogradarstvo Iuga Rossii. Tematicheskiy setevoy ielektronnyy nauchnyy zhurnal SKZNIIS i V, №12(6), 12 C. Available: www/URL: http://journal.kubansad.ru/pdf/11/06/06.pdf.
  6. Kontseptsiia derzhavnoi naukovo-tekhnichnoi prohramy «Biofortyfikatsiia ta funktsionalni produkty na onovi roslynnoi syrovyny na 2012 – 2016 roky». (2011). K., 10.
  7. Chu, Y.-F., Sun, J., Wu, X., Liu, R. H. (2002, November). Antioxidant and Antiproliferative Activities of Common Vegetables. Journal of Agricultural and Food Chemistry, Vol. 50, № 23, 6910–6916. http://dx.doi.org/10.1021/jf020665f
  8. Tomás-Barberan, F. A., Ferreres, F., Gil, M. I. (2000). Antioxidant phenolic metabolites from fruit and vegetables and changes during postharvest storage and processing. Studies in Natural Products Chemistry, 739–795. http://dx.doi.org/10.1016/s1572-5995(00)80141-6
  9. Böhm, H., Boeing, H., Hempel, J., Raab, B., Kroke, A. (1998, June). Falvonole, Flavone und Anthocyane als natürliche Antioxidantien der Nahrung und ihre mögliche Rolle bei der Prävention chronischer Erkrankungen. Zeitschrift für Ernährungswissenschaft, Vol. 37, № 2, 147–163. http://dx.doi.org/10.1007/pl00007376
  10. Herrmann, K. (1999). Gesundheitliche Bedeutung von antioxidativen Flavonoiden und Hydroxyzimtsäuren im Obst und in Fruchtsätten. Flüssiges Obst, № 10, 566-570.
  11. Meyer, A. S., Heinonen, M., Frankel, E. N. (1998, January). Antioxidant interactions of catechin, cyanidin, caffeic acid, quercetin, and ellagic acid on human LDL oxidation. Food Chemistry, Vol. 61, № 1-2, 71–75. http://dx.doi.org/10.1016/s0308-8146(97)00100-3
  12. Bononi, M., Tateo, F. (2007, January). Stabilization of cranberry anthocyanins in nutraceutical capsules. Int J Food Sci Nutr, Vol. 58, № 2, 142–149. http://dx.doi.org/10.1080/09637480601154061
  13. Pochinok, H. N. (1976). Metody biohomicheskogo analiza rasteniy. K.: Naukova dumka, 334.

##submission.downloads##

Опубліковано

2014-10-17

Як цитувати

Сердюк, М. Є., Калитка, В. В., & Байбєрова, С. С. (2014). Вплив екзогенної обробки антиоксидантами на динаміку фенольних речовин при зберіганні яблук. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 5(11(71), 17–22. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2014.27584

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв