Вплив екзогенної обробки антиоксидантами на динаміку фенольних речовин при зберіганні яблук
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2014.27584Ключові слова:
яблука, зберігання, антиоксиданти, обробка, феноли, втрати, погода, температура, опади, вологістьАнотація
Для скорочення втрат фенольних речовин плодів яблуні в період зберігання запропоновано використання комплексних антиоксидантних композицій. Застосування таких композицій знижує активність поліфенолоксидази і уповільнює окиснення фенолів. Математично обґрунтовано, що запропоновані антиоксидантні композиції нівелюють вплив багатьох погодних чинників на остаточний вміст фенольних речовин при зберіганні яблук.
Посилання
- Yurchenko, V. H., Levchuk, L. M. (2007). Pytannia zberihannia plodiv ta shliakhy yikh vyrishennia. Sadivnytstvo, Vyp. 60, 92–100.
- Beck Roderick; Basic American Foods. (Feb. 14, 1995). Pat. US 5389389 A United States. Int. CI.6 А 23 B 7/02. Composition and methods for inhibiting browning of processed produce. № 733951; filed: Mar. 14, 1991. Available: https://search.rpxcorp.com/pat/US5389389A1.
- Bompeix Gilbert, Sardo Alberto (Cabinet lavoix); Xeda Internat Sa. (Seb. 01, 2000). Pat. 2790193 France Int. CI 7 А 23 В 4/20. Procede de traitement de fruits et legumes utilisant l`association d`un terpene et d`un antioxidant. № 9902465; filed: Feb 26, 1999. Available: http://www.lens.org/lens/patent/FR_2790193_B1.
- Gilbert Bompeix, Alberto Sardo; Xeda International, France. (Jan. 12, 1999). Pat. US 5858436 A United States. Int. CI.6 А 23 B 7/14. Process for the treatment of fruits and vegetables. № 816053; filed: Mar. 11, 1997. Available: https://search.rpxcorp.com/pat/US5858436A1.
- Prichko, T. G. (2011). Harakteristika stress-faktorov i ih vliianie na tovarnoe kachestvo plodov. Plodovodstvo i vinogradarstvo Iuga Rossii. Tematicheskiy setevoy ielektronnyy nauchnyy zhurnal SKZNIIS i V, №12(6), 12 C. Available: www/URL: http://journal.kubansad.ru/pdf/11/06/06.pdf.
- Kontseptsiia derzhavnoi naukovo-tekhnichnoi prohramy «Biofortyfikatsiia ta funktsionalni produkty na onovi roslynnoi syrovyny na 2012 – 2016 roky». (2011). K., 10.
- Chu, Y.-F., Sun, J., Wu, X., Liu, R. H. (2002, November). Antioxidant and Antiproliferative Activities of Common Vegetables. Journal of Agricultural and Food Chemistry, Vol. 50, № 23, 6910–6916. http://dx.doi.org/10.1021/jf020665f
- Tomás-Barberan, F. A., Ferreres, F., Gil, M. I. (2000). Antioxidant phenolic metabolites from fruit and vegetables and changes during postharvest storage and processing. Studies in Natural Products Chemistry, 739–795. http://dx.doi.org/10.1016/s1572-5995(00)80141-6
- Böhm, H., Boeing, H., Hempel, J., Raab, B., Kroke, A. (1998, June). Falvonole, Flavone und Anthocyane als natürliche Antioxidantien der Nahrung und ihre mögliche Rolle bei der Prävention chronischer Erkrankungen. Zeitschrift für Ernährungswissenschaft, Vol. 37, № 2, 147–163. http://dx.doi.org/10.1007/pl00007376
- Herrmann, K. (1999). Gesundheitliche Bedeutung von antioxidativen Flavonoiden und Hydroxyzimtsäuren im Obst und in Fruchtsätten. Flüssiges Obst, № 10, 566-570.
- Meyer, A. S., Heinonen, M., Frankel, E. N. (1998, January). Antioxidant interactions of catechin, cyanidin, caffeic acid, quercetin, and ellagic acid on human LDL oxidation. Food Chemistry, Vol. 61, № 1-2, 71–75. http://dx.doi.org/10.1016/s0308-8146(97)00100-3
- Bononi, M., Tateo, F. (2007, January). Stabilization of cranberry anthocyanins in nutraceutical capsules. Int J Food Sci Nutr, Vol. 58, № 2, 142–149. http://dx.doi.org/10.1080/09637480601154061
- Pochinok, H. N. (1976). Metody biohomicheskogo analiza rasteniy. K.: Naukova dumka, 334.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2014 Марина Єгорівна Сердюк, Валентина Василівна Калитка, Світлана Сергіївна Байбєрова
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.