Зброджування зернового сусла, одержаного на основі активованої води

Автор(и)

  • Наталія Олегівна Паньків Національний університет «Львівська політехніка» вул. С.Бандери, 12, м. Львів, Україна, 79013, Україна
  • Любов Ярославівна Паляниця Національний університет «Львівська політехніка» вул. С.Бандери, 12, м. Львів, Україна, 79013, Україна
  • Руслана Богданівна Косів Національний університет «Львівська політехніка» вул. С.Бандери, 12, м. Львів, Україна, 79013, Україна
  • Наталія Іванівна Березовська Національний університет «Львівська політехніка» вул. С.Бандери, 12, м. Львів, Україна, 79013, Україна

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2014.27593

Ключові слова:

електрохімічно активована вода, католіт, аноліт, спельта, сусло, бродіння, бражка, спирт

Анотація

Досліджено можливість використання активованої електрохімічним способом води у технологічному процесі виробництва етанолу зі спельти та її вплив на показники сусла і бражки. Встановлено, що приготування замісу на основі активованої води дозволяє підвищити вміст сухих речовин у суслі, спирту у бражці і, відповідно, вихід спирту з тонни умовного крохмалю відносно контролю. 

Біографії авторів

Наталія Олегівна Паньків, Національний університет «Львівська політехніка» вул. С.Бандери, 12, м. Львів, Україна, 79013

Аспірант

Кафедра технології органічних продуктів

Любов Ярославівна Паляниця, Національний університет «Львівська політехніка» вул. С.Бандери, 12, м. Львів, Україна, 79013

Кандидат хімічних наук, доцент

Кафедра технології органічних продуктів

Руслана Богданівна Косів, Національний університет «Львівська політехніка» вул. С.Бандери, 12, м. Львів, Україна, 79013

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра технології органічних продуктів

Наталія Іванівна Березовська, Національний університет «Львівська політехніка» вул. С.Бандери, 12, м. Львів, Україна, 79013

Кандидат хімічних наук, доцент

Кафедра технології органічних продуктів

Посилання

  1. Shyian, P. L., Sosnytskyi, V. V., Oliinichuk, S. T. (2009). Innovatsiini tekhnolohii spyrtovoi promyslovosti. Teoriia i praktyka: monohr. Kiev: Vydavnychyi dim «Askaniia», 424.
  2. Rymareva, L. V., Overchenko, M. B., Yhnatova, N. Y., Ostanyna, E. V., Pohorzhelskaia, N. S. (2006). Povyshenie jeffektivnosti spirtovogo proizvodstva s ispol'zovaniem termotolerantnyh i osmofil'nyh ras drozhzhej. Teoreticheskie i prakticheskie aspekty razvitija spirtovoj, likerovodochnoj, fermentnoj, drozhzhevoj i uksusnoj otraslej promyshlennosti: sbornik nauchnyh trudov, Moscow: VNIIPBT, 39–43.
  3. Erdei, B., Barta, Z., Sipos, B., Réczey, K., Galbe, M., Zacchi, G. (2010). Research Ethanol production from mixtures of wheat straw and wheat meal, 3, 16. http://dx.doi.org/10.1186/1754-6834-3-16
  4. Palianytsia, L. Ia., Berezovska, N. I., Kosiv, R. B., Shvabiuk, O. V., Pankiv, N. O. (2013). Hidrofermentatyvne obroblennia spelty. Visnyk Natsionalnoho universytetu "Lvivska politekhnika". Khimiia, tekhnolohiia rechovyn ta yikh zastosuvannia, 761, 104–107.
  5. Lacko-Bartosova, M., Korczyk-Szabo, J., Razny, R. (2010). Triticum spelta - a specialty grain for ecological farming systems. Research Journal of Agricultural Science, 42 (1), 143–147.
  6. Al-Haq, M., Sugiyama, J., Isobe, S. (2005). Applications of Electrolyzed Water in Agriculture & Food Industries. Food Sci. Technol. Res., 11 (2), 135–150. http://dx.doi.org/10.3136/fstr.11.135
  7. Priluckij, V. I., Bahir, V. M. (1997). Jelektrohimicheski aktivirovannaja voda: anomal'nye svojstva, mehanizm biologicheskogo dejstvija. Moscow. VNIIIMT, 244.
  8. Aider, M., Gnatko, E., Benali, M., Plutakhin, G., Kastyuchik, A. (2012). Electro-activated aqueous solutions: Theory and application in the food industry and biotechnology. Innovative Food Science & Emerging Technologies, 15, 38–49. http://dx.doi.org/10.1016/j.ifset.2012.02.002
  9. Hung, Y.-C., Hsu, S.-Y., Huang, Y.-W., Hwang, D.-F. (2008). Application of electrolyzed water in the food industry. Food Control, 19 (4), 329–345. http://dx.doi.org/10.1016/j.foodcont.2007.08.012
  10. Plutahin, G. A., Fedorenko K. P., Molchanov, Ja. D. (2014). Vlijanie sposoba aktivacii vodnyh rastvorov i koncentracii v nih kisloroda na skorost' prorastanija jachmenja. Nauchnyj zhurnal KubGAU, 06 (100), 760–771.
  11. Fedorenko, K. P., Plutahin, G. A., Besedina, N. V., Javorstkaja, E. S. (2014). Ocenka kachestva pshenichnogo soloda, vyrashhennogo s ispol'zovaniem jelektroaktivirovannyh vodnyh rastvorov. Nauchnyj zhurnal KubGAU, 06 (100), 1494–1505.
  12. Kozlov, I. V. (2009). Razrabotka sposoba primenenija jelektrohimicheski aktivirovannoj vody v tehnologii piva i bezalkogol'nyh napitkov. Biotehnologija pishhevyh produktov (pivobezalkogol'naja, spirtovaja i vinodel'cheskaja promyshlennosti). MGUPP. Moscow, 25.

##submission.downloads##

Опубліковано

2014-10-17

Як цитувати

Паньків, Н. О., Паляниця, Л. Я., Косів, Р. Б., & Березовська, Н. І. (2014). Зброджування зернового сусла, одержаного на основі активованої води. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 5(11(71), 13–16. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2014.27593

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв