Отримання і характеристика залізовмісних комплексів на основі полісахаридів печериці двоспорової (Agaricus Bisporus)

Автор(и)

  • Natalya Cherno Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна 112, м. Одеса, Україна, 65039, Україна
  • Sophya Osolina Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна 112, м. Одеса, Україна, 65039, Україна
  • Olexandra Nikitina Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна 112, м. Одеса, Україна, 65039, Україна

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2014.27614

Ключові слова:

комплекс, залізо, полісахарид, глюкан, печериця двоспорова, залізодефіцитні стани, анемія, імуномодулятор

Анотація

Показано можливість отримання розчинних залізовмісних комплексів на основі полісахаридів печериці двоспорової (Agaricus bisporus). Максимальні виходи зразків з високим вмістом заліза можна отримати при масовому співвідношенні складових неорганічної та органічної природи 1:1,0 при рН = 12,0 і 1:2,5 при рН = 8,5. Методами ІЧ- і УФ-спектроскопії, гель-хроматографії підтверджено, що отримані продукти являють собою нанорозмірні комплекси поліциклічного гідроксиду тривалентного заліза і полісахаридів печериці. 

Біографії авторів

Natalya Cherno, Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна 112, м. Одеса, Україна, 65039

Професор, доктор технічних наук, завідуюча кафедри

Кафедра харчової хімії

Sophya Osolina, Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна 112, м. Одеса, Україна, 65039

Доцент, кандидат хімічних наук

Кафедра харчової хімії

Olexandra Nikitina, Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна 112, м. Одеса, Україна, 65039

Молодший науковий співробітник

Проблемна науково-дослідна лабораторія

Посилання

  1. Nielsen, F. H. (2000). Importance of making dietary recommendations for elements designated as nutritionally beneficial, pharmacologically beneficial, or conditionally essential. J. Trace Elem. Exp. Med., 13, 113–129. http://dx.doi.org/10.1002/(sici)1520-670x(2000)13:1<113::aid-jtra13>3.3.co;2-4
  2. Soetan, K. O., Olaiya, C. O., Oyewole, O. E. (2010). The importance of mineral elements for humans, domestic animals and plants: A review. Afr. J. Food Science, 4 (5), 200–222.
  3. Beaumont, C. (2004). Molecular mechanisms of iron homeostasis. Med. Sci., 20(1), 68–72. http://dx.doi.org/10.1051/medsci/200420168
  4. Beard, J. L. (2001). Iron biology in immune function, muscle metabolism and neuronal functioning. J. Nutr., 131, 5685–5695.
  5. Aisen, P., Enns, C., Wessling-Resnick, M. (2001). Chemistry and biology of eukaryotic iron metabolism. Int. J. Biochem. Cell Biol., 33, 940–959. http://dx.doi.org/10.1016/S1357-2725(01)00063-2
  6. Crichton, R. (2001). Inorganic Biochemistry of Iron Metabolism: From Molecular Mechanisms to Clinical Consequences. 2nd ed., NJ, John Wiley & Sons, 319.
  7. Bernoist, B., McLean, E., Egli, I., Cogswell, M. (2008). Worldwide Prevalence of Anaemia 1993–2005: WHO Global Database on Anaemia. Geneva: World Health Organization, 41.
  8. Milman, N. (2011). Anemia–still a major health problem in many parts of the world. Ann. Hematol., 90, 369–377. http://dx.doi.org/10.1007/s00277-010-1144-5
  9. Miret, S., Simpson, R. J., McKie, A. T. (2003). Physiology and molecular biology of dietary iron absorption. An. Rev. Nutr., 23, 283–301. http://dx.doi.org/10.1146/annurev.nutr.23.011702.073139
  10. Geisser, P., Burckhardt, S. (2011). The pharmacokinetics and pharmacodynamics of iron preparations. Pharmaceutics., 3, 12–33. http://dx.doi.org/10.3390/pharmaceutics3010012
  11. Geisser, P. (2007). Safety and efficacy of iron(III)-hydroxide polymaltose complex / a review of over 25 years experience. Arzneimittelforschung, 57 (6A), 439–452. http://dx.doi.org/10.1055/s-0031-1296693
  12. Ortiz, R., Toblli, J. E., Romero, J. D. (2011). Efficacy and safety of oral iron (III) polymaltose complex versus ferrous sulfate in pregnant women with iron-deficiency anemia: a multicenter, randomized, controlled study. J. Mat.-Fetal. Neonatal. Med., 24 (11), 1–6. http://dx.doi.org/10.3109/14767058.2011.599080
  13. Hutchinson, C., Al-Ashgar, W. D., Liu, Y., Hider, R. C. (2004). Oral ferrous sulphate leads to a marked increase in pro-oxidant nontransferrin-bound iron. E. J. Clin. Inv., 34 (11), 782–784. http://dx.doi.org/10.1111/j.1365-2362.2004.01416.x
  14. Dresow, B., Petersen, D., Fischer, R., Nielsen, P. (2008). Nontransferrin-bound iron in plasma following administration of oral iron drugs. BioMetals, 21 (3), 273–276. http://dx.doi.org/10.1007/s10534-007-9116-5
  15. Cakic, M., Nikolic, G. (2007). Physical investigations of colloidal iron–inulin complex. Col. J., 69 (4), 501–509. http://dx.doi.org/10.1134/S1061933X07040084
  16. Medvedeva, S. A., Aleksandrova, G. P., Grishhenko, L. A., Tjukavkina, N. A. (2002). Sintez zhelezo(II,III)soderzhashhih proizvodnyh arabinogalaktana. Zhurnal obshhej himii, 9, 1569–1573.
  17. Coe, E. M., Bereman, R. D., Monte, W. T. (1995). An investigation into the size of an iron dextran complex. Biochem., 60, 149–153. http://dx.doi.org/10.1016/0162-0134(95)00016-h
  18. Toblli, E., Brignoli, R. (2007). Iron(III)-hydroxide polymaltose complex in iron deficiency anemia: review and meta-analysis. Drug Res., 57 (6A), 431–438. http://dx.doi.org/10.1055/s-0031-1296692
  19. Jacobs, P., Wood, L., Bird, A. R. (2000). Better tolerance of iron polymaltose complex compared with ferrous sulphate in the treatment of anaemia. Hematol., 5 (1), 77–83.
  20. Yasa, B., Agaoglu, L., Unuvar, E. (2011). Efficacy, tolerability, and acceptability of iron hydroxide polymaltose complex versus ferrous sulfate: a randomized trial. Int. J. Pediat., 1, 1–6. http://dx.doi.org/10.1155/2011/524520
  21. Wasser, S. (2002). Medicinal mushrooms as a source of antitumor and immunomodulating polysaccharides. Appl. Microbiol. Biotechnol., 60, 258–274. http://dx.doi.org/10.1007/s00253-002-1076-7
  22. Villares, A., Mateo-Vivaracho, L., Guillamon, E. (2012). Structural features and healthy properties of polysaccharides occurring in mushrooms. Agriculture, 2, 452–471. http://dx.doi.org/10.3390/agriculture2040452
  23. Chung, C., Nickerson, W. (1954). Polysaccharide synthesis in growing yeast. J. Biol. Chem., 208, 395–407.
  24. Darbre, A. (1986). Practical protein chemistry. NJ, John Wiley, 620.
  25. Laine, R., Esselman, W., Sweely, C. (1972). Gas-liquid chromatography of carbohydrates. Methods Enzymol., 18, 156–167. http://dx.doi.org/10.1016/0076-6879(72)28012-0
  26. Mophan, N., Vinitnantharat, S., Somsook, E. (2010). Enhancing iron (III) solubility using cassava and arrowroot starch. ScienceAsia, 36, 172–173. http://dx.doi.org/10.2306/scienceasia1513-1874.2010.36.172
  27. Striegel, A., Yau, W. W., Kirkland, J. J., Bly, D. D. (2009). Modern size-exclusion liquid chromatography: practice of gel permeation and gel filtration chromatography. 2nd ed., NJ, John Wiley & Sons, 494. http://dx.doi.org/10.1002/9780470442876.ch8
  28. Somsook, E., Hinsin, D., Buakhrong, P., Teanchai, R. (2005). Interactions between iron (III) and sucrose, dextran, or starch in complexes. Carbohydr. Polymer., 61, 281–287. http://dx.doi.org/10.1016/j.carbpol.2005.04.019
  29. Nikolic, G., Cakic, M., Lli, L., Ristic, S., Cakic, Z. (2002). Synthesis of some new antianemics I. Iron pullulan complexes of pharmaceutical interest. Pharmazie, 57 (3), 155–158.
  30. Cakic, M., Nikolic, G., Llic, L. (2002). FTIR spectra of iron (III) complexes with dextran, pullulan and inulin oligomers. Bull. Chem. and Techn. Macedonia, 21(2), 135–146.
  31. Kudasheva, D. S., Lai, J., Ulman, A., Cowman, M. K. (2004). Structure of carbohydrate-bound polynuclear iron oxyhydroxide nanoparticles in parenteral formulations. J. Inorg. Biochem., 98, 1757–1769. http://dx.doi.org/10.1016/j.jinorgbio.2004.06.010

##submission.downloads##

Опубліковано

2014-10-17

Як цитувати

Cherno, N., Osolina, S., & Nikitina, O. (2014). Отримання і характеристика залізовмісних комплексів на основі полісахаридів печериці двоспорової (Agaricus Bisporus). Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 5(11(71), 52–57. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2014.27614

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв