Інтегральне оцінювання антиоксидантного статусу плодових овочів
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2014.27668Ключові слова:
інтегральна оцінка, антиоксиданти, плодові овочі, метод аналізу ієрархій, ранжуванняАнотація
Запропонована методика визначення узагальненої інтегральної оцінки антиоксидантного статусу плодових овочів на основі методу аналізу ієрархій. Проведено ранжування компонентів антиоксидантної системи захисту тканин плодових овочів. Серед досліджуваних овочів найвищий антиоксидантний статус у плодів перцю, мінімальний у кабачків. Огірки за рахунок потужної системи високомолекулярних антиоксидантів мають вищу інтегральну оцінку, ніж томати.
Посилання
- Jadhav, S. S., Salunkhe, V. R., Chandrakant, M. S. (2013). Daily consumption of antioxidants: prevention of disease is better than cure. Asian J. Pharm. Res., 3 (1), 34–40.
- Shetty, A. A., Magadum, S., Managanvi, K. (2013).Vegetables as sources of antioxidants. J Food Nutr Disor., 2 (1), 1–5. http://dx.doi.org/10.4172/2324-9323.1000104
- Sikora, E., Cieslik, E., Topolska, K. (2008). The sources of natural antioxidants. Acta Sci. Pol., Technol. Aliment., 7 (1), 5–17.
- Sharma, P., Jha A. B., Dubey, R. S., Pessarakli, M. (2012). Reactive oxygen species, oxidative damage, and antioxidative defense mechanism in plants under stressful conditions. Journal of Botany, 26. http://dx.doi.org/10.1155/2012/217037
- Dikilitas, M., Guldur, M. E., Deryaoglu, A., Ozcan, E. R. E. L. (2011). Antioxidant and oxidant levels of pepper (Capsicum annuum cv.‘Charlee’) infected with pepper mild mottle virus. Notulae Botanicae Horti Agrobotanici Cluj-Napoca, 39 (2), 58–63.
- Lurie, S. (2003). Antioxidants. In Hodges, D. M. (Ed.), Postharvest oxidative stress in horticultural crops. Food Products Press. New York, 131–151.
- Hodges, D. M., DeLong, J. M. (2007). The relationship between antioxidants and postharvest storage quality of fruits and vegetables. Stewart Postharvest Review, 3 (3), 1–9. http://dx.doi.org/10.2212/spr.2007.3.12
- Sharafutdinova, E. N., Ivanova, A. V., Matern, A. I., Brainina, Kh. Z. (2011). Foodstuffs quality and antioxidant activity. Analytics and control, 15 (3), 281–286.
- Shtankevych, O. S. (2013). Models and Methods of Automated Support in Hierarchical and Network Decision Making Systems, Thesis for a candidate of technical sciences degree, Kyiv, 20.
- Saaty, T. L. (2008). Decision making with the analytic hierarchy process. Int. J. Services Sciences, 1 (1), 83–98.
- Saaty, T. L. (1993). Decision making. Analityc hierarchy process. Radio and Communications, Moscow, 226.
- Saaty, T. L. (1991). Some mathematical concepts of the analytic hierarchy process. Behaviormetrika, 29, 1–9. http://dx.doi.org/10.2333/bhmk.18.29_1
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2014 Олеся Петрівна Прісс, Віра Михайлівна Малкіна, Валентина Василівна Калитка
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.