Інтегральне оцінювання антиоксидантного статусу плодових овочів

Автор(и)

  • Олеся Петрівна Прісс Таврійський державний агротехнологічний університет пр. Б. Хмельницкого 18, м. Мелітополь, Запорізька обл.,Україна, 72312, Україна
  • Віра Михайлівна Малкіна Таврійський державний агротехнологічний університет пр. Б. Хмельницького 18, м. Мелітополь, Запорізька обл.,Україна, 72312, Україна https://orcid.org/0000-0002-2076-2032
  • Валентина Василівна Калитка НДІ Агротехнологій та екології Таврійського державного агротехнологічного університету пр. Б. Хмельницкого 18, м. Мелітополь, Запорізька обл.,Україна, 72312, Україна https://orcid.org/0000-0002-8506-9159

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2014.27668

Ключові слова:

інтегральна оцінка, антиоксиданти, плодові овочі, метод аналізу ієрархій, ранжування

Анотація

Запропонована методика визначення узагальненої  інтегральної оцінки антиоксидантного статусу плодових овочів на основі  методу аналізу ієрархій. Проведено ранжування компонентів антиоксидантної системи захисту тканин плодових овочів. Серед досліджуваних овочів найвищий антиоксидантний статус у плодів перцю, мінімальний у кабачків. Огірки  за рахунок потужної системи високомолекулярних антиоксидантів мають вищу інтегральну оцінку,  ніж томати. 

Біографії авторів

Олеся Петрівна Прісс, Таврійський державний агротехнологічний університет пр. Б. Хмельницкого 18, м. Мелітополь, Запорізька обл.,Україна, 72312

Кандидат сільськогосподарських наук, доцент

Кафедра технології переробки і зберігання продукції сільського господарства

Віра Михайлівна Малкіна, Таврійський державний агротехнологічний університет пр. Б. Хмельницького 18, м. Мелітополь, Запорізька обл.,Україна, 72312

Доктор технічних наук, професор 

Кафедра інформаційних технологій

Валентина Василівна Калитка, НДІ Агротехнологій та екології Таврійського державного агротехнологічного університету пр. Б. Хмельницкого 18, м. Мелітополь, Запорізька обл.,Україна, 72312

Доктор сільськогосподарських наук, професор

Посилання

  1. Jadhav, S. S., Salunkhe, V. R., Chandrakant, M. S. (2013). Daily consumption of antioxidants: prevention of disease is better than cure. Asian J. Pharm. Res., 3 (1), 34–40.
  2. Shetty, A. A., Magadum, S., Managanvi, K. (2013).Vegetables as sources of antioxidants. J Food Nutr Disor., 2 (1), 1–5. http://dx.doi.org/10.4172/2324-9323.1000104
  3. Sikora, E., Cieslik, E., Topolska, K. (2008). The sources of natural antioxidants. Acta Sci. Pol., Technol. Aliment., 7 (1), 5–17.
  4. Sharma, P., Jha A. B., Dubey, R. S., Pessarakli, M. (2012). Reactive oxygen species, oxidative damage, and antioxidative defense mechanism in plants under stressful conditions. Journal of Botany, 26. http://dx.doi.org/10.1155/2012/217037
  5. Dikilitas, M., Guldur, M. E., Deryaoglu, A., Ozcan, E. R. E. L. (2011). Antioxidant and oxidant levels of pepper (Capsicum annuum cv.‘Charlee’) infected with pepper mild mottle virus. Notulae Botanicae Horti Agrobotanici Cluj-Napoca, 39 (2), 58–63.
  6. Lurie, S. (2003). Antioxidants. In Hodges, D. M. (Ed.), Postharvest oxidative stress in horticultural crops. Food Products Press. New York, 131–151.
  7. Hodges, D. M., DeLong, J. M. (2007). The relationship between antioxidants and postharvest storage quality of fruits and vegetables. Stewart Postharvest Review, 3 (3), 1–9. http://dx.doi.org/10.2212/spr.2007.3.12
  8. Sharafutdinova, E. N., Ivanova, A. V., Matern, A. I., Brainina, Kh. Z. (2011). Foodstuffs quality and antioxidant activity. Analytics and control, 15 (3), 281–286.
  9. Shtankevych, O. S. (2013). Models and Methods of Automated Support in Hierarchical and Network Decision Making Systems, Thesis for a candidate of technical sciences degree, Kyiv, 20.
  10. Saaty, T. L. (2008). Decision making with the analytic hierarchy process. Int. J. Services Sciences, 1 (1), 83–98.
  11. Saaty, T. L. (1993). Decision making. Analityc hierarchy process. Radio and Communications, Moscow, 226.
  12. Saaty, T. L. (1991). Some mathematical concepts of the analytic hierarchy process. Behaviormetrika, 29, 1–9. http://dx.doi.org/10.2333/bhmk.18.29_1

##submission.downloads##

Опубліковано

2014-10-17

Як цитувати

Прісс, О. П., Малкіна, В. М., & Калитка, В. В. (2014). Інтегральне оцінювання антиоксидантного статусу плодових овочів. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 5(11(71), 38–41. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2014.27668

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв