Розробка вдосконаленої технології виробництва міцних вин типу марсала на основі ферментативного каталізу
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2023.277838Ключові слова:
ферментний препарат, вакуум-сусло, бродіння мезги, настоювання мезги, термообробка мезги, флуактуарізаціяАнотація
В асортименті вин, що випускаються в Азербайджанській республіці, міцні вина займають значне місце. Для вдосконалення їх технології було запропоновано та випробувано ряд технологічних режимів та параметрів, спрямованих на підвищення якості готової продукції та застосування сучасної технології.
Внаслідок виконання дослідження визначено ефективність використання ферментного препарату змішаної дії Винозиму або Ультразиму в процесі виробництва міцного марочного вина типу Марсала за купажною схемою з використанням сусла першої та пресових фракцій. Встановлено, що застосування цього препарату в процесі зброджування мезги забезпечує раціональний для купажів Марсали запас фенольних речовин, а в процесі настоювання мезги – азотистих компонентів та пентоз.
Вивчено принципову можливість отримання якісних виноматеріалів для маркової Марсали в умовах переробки винограду сорту Баян-Ширей та Ркасителі «по-червоному способу». Розроблено раціональні режими отримання купажних виноматеріалів для Марсали, що ґрунтуються на технології зброджування або тривалого настоювання мезги. Вивчено вплив різних на якість виноматеріалів для Марсали, експериментально обґрунтовано раціональний варіант купажу та витримки виноматеріалів для Марсали.
Встановлено, що раціональним варіантом одержання марочної Марсали є купаж сухокріпленого виноматеріалу та містеля, або – сухокріпленого виноматеріалу та вакуум-сусла. Аналіз динаміки дозрівання купажних виноматеріалів та даних про зміну їх хімічного складу підтвердив вибір раціональної схеми їх виробництва та дозволив встановити доцільність витримки купажів для Марсали протягом 2,5 років. Для покращення якості ординарного вина Марсали розроблено новий спосіб отримання вакуум-сусла
Посилання
- Kazimova, İ., Nabiyev, A. (2022). Determining quality indicators of table grape varieties during storage in a refrigerating chamber in different variants. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 6 (11 (120)), 34–43. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2022.268025
- Espejo, F. (2020). Role of commercial enzymes in wine production: a critical review of recent research. Journal of Food Science and Technology, 58 (1), 9–21. doi: https://doi.org/10.1007/s13197-020-04489-0
- Mojsov, K. (2013). Use of enzymes in wine making: a review. International Journal of Technology Marketing, 3 (9), 112–127. Available at: https://www.researchgate.net/publication/256399409_Use_of_enzymes_in_wine_making_a_review
- Agaev, G. M., Ragimov, N. K. (1988). Vliyanie fermentnykh preparatov na format vinomaterialov pri marochnoy vyderzhke. Az. NIITEI i TEI «Seriya Pischevaya», 18.
- Preobrazhenskiy, A. A., Mordvinov, M. K., Bodyan, K. F. (1978). A.s. No. 706440 SSSR. Sposob polucheniya vina tipa marsala. No. 2595906/28-13; declareted: 27.03.1978; published: 30.12.1979, Bul. No. 48.
- Pokrovskiy, A. V. (2000). Razrabotka tekhnologicheskikh priemov povysheniya kachestva spetsial'nykh vin bez vyderzhki na osnove ispol'zovaniya fermentativnogo kataliza. Moscow.
- van Rensberg, P., Pretorius, I. S. (2019). Enzymes in Winemaking: Harnessing Natural Catalysts for Efficient Biotransf ormations - A Review. South African Journal of Enology & Viticulture, 21 (1). doi: https://doi.org/10.21548/21-1-3558
- Aparneva, M. A. (2018). Nauchnoe obosnovanie i razrabotka tekhnologii vinnykh napitkov tipa kagor, poluchaemykh iz rayonirovannykh v Altayskom krae sortov vinograda. Biysk, 152.
- Ezhov, V. N. (1988). Sovershenstvovanie biotekhnologicheskikh protsessov promyshlennoy pererabotki vinograda na osnove analiza putey obrazovaniya i prevrascheniy kompleksa biopolimerov. Yalta, 155.
- Yang, H., Cai, G., Lu, J., Gómez Plaza, E. (2020). The production and application of enzymes related to the quality of fruit wine. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 61 (10), 1605–1615. doi: https://doi.org/10.1080/10408398.2020.1763251
- Cristina Scutarașu, E., Elena Luchian, C., Cintia Colibaba, L., Cotea, V. (2023). Enzymes and Biochemical Catalysis in Enology: Classification, Properties, and Use in Wine Production. Recent Advances in Grapes and Wine Production - New Perspectives for Quality Improvement. doi: https://doi.org/10.5772/intechopen.105474
- Francesca, N., Sannino, C., Settanni, L., Corona, O., Barone, E., Moschetti, G. (2014). Microbiological and chemical monitoring of Marsala base wine obtained by spontaneous fermentation during large-scale production. Annals of Microbiology, 64 (4), 1643–1657. doi: https://doi.org/10.1007/s13213-014-0808-0
- Ageeva, N. M., Guguchkina, T. I., Azhogina, A. A., Grebesheva, R. N., Vinogradova, G. L., Ganonenko, V. V. (1955). Primenenie fermentnykh preparatov v vinodelii dlya uvelicheniya vykhoda susla. Izvestiya vysshikh uchebnykh zavedeniy. Pischevaya tekhnologiya, 5.
- Anikina, N. S. (2014). Nauchnye osnovy identifikatsii podlinnosti vinogradnykh vinomaterialov i vin. Yalta, 40.
- Ragimov, N. K., Iskenderova, M. M., Nabiev, A. A., Magerramova, M. G., Yusifova, M. R. (2018). Sovershenstvovanie tekhnologii proizvodstva vin tipa kagora na osnove fermentativnoy obrabotki. Materialy konferentsii. Vol. 1. Mogilev, 139–140.
- Ezhov, V. N., Agaev, G. M., Safarova, N. M., Ragimov, N. K. (1989). Vliyanie fermentnogo preparata na azotistye veschestva marochnogo vina Marsala. FyaNIITEI i TEE, Seriya Pischevaya promyshlennost', 3.
- Ragimov, N. K., Agaev, G. M. (1989). Perspektiva ispol'zovaniya fermentnykh preparatov pri proizvodstve spetsial'nykh marochnykh vin. Azerb, NIITEI i TEI, 4.
- Valuyko, G. G. (2002). Tekhnologiya vina. Moscow, 608.
- Ezhov, V. N., Agaev, G. M., Kolunyants, K. A. (1989). Tekhnologiya proizvodstva marochnykh vin tipa Marsalayu. Pischevaya promyshlennost', 9.
- Gerzhikova, V. G. (2009). Metody kontrolya kachestva vinodel'cheskoy produktsii. Simferopol', 204.
- Valuyko G. G. (Ed.) (1985). Sbornik tekhnologicheskikh instruktsiy, pravil i normativnykh materialov po vinodel'cheskoy promyshlennosti. Moscow: Agropromizdat, 511.
- Pokrovskiy, A. V. (2000). Razrabotka tekhnokhimicheskikh priemov povysheniya kachestva spetsial'nykh vin bez vyderzhki na osnove ispol'zovaniya fermentativnogo kataliza. Moscow, 147.
- Kazimova, İ., Nabiyev, A., Omarova, E. (2021). Determining the pectinesterase enzyme activity when storing table grape varieties depending on the degree of ripening. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 6 (11 (114)), 43–51. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2021.247963
- Sbornik mezhdunarodnykh metodov analiza i otsenki vin i susel (1993). Moscow, 320.
- Kosyura, V. T., Donchenko, L. V., Nadykta, V. D. (2018). Osnovy vinodeliya. Moscow, 422.
- Strukova, V. E. (1983). Karboksilaminnye reaktsii i ikh intensifikatsiya pri teplovoy obrabotke kreplenykh vin. Krasnodar, 24.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2023 Namig Rahimov, İlhama Kazimova, Mehriban Yusifova, Gunash Nasrullayeva
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.