Розробка вдосконаленої технології виробництва міцних вин типу марсала на основі ферментативного каталізу

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2023.277838

Ключові слова:

ферментний препарат, вакуум-сусло, бродіння мезги, настоювання мезги, термообробка мезги, флуактуарізація

Анотація

В асортименті вин, що випускаються в Азербайджанській республіці, міцні вина займають значне місце. Для вдосконалення їх технології було запропоновано та випробувано ряд технологічних режимів та параметрів, спрямованих на підвищення якості готової продукції та застосування сучасної технології.

Внаслідок виконання дослідження визначено ефективність використання ферментного препарату змішаної дії Винозиму або Ультразиму в процесі виробництва міцного марочного вина типу Марсала за купажною схемою з використанням сусла першої та пресових фракцій. Встановлено, що застосування цього препарату в процесі зброджування мезги забезпечує раціональний для купажів Марсали запас фенольних речовин, а в процесі настоювання мезги – азотистих компонентів та пентоз.

Вивчено принципову можливість отримання якісних виноматеріалів для маркової Марсали в умовах переробки винограду сорту Баян-Ширей та Ркасителі «по-червоному способу». Розроблено раціональні режими отримання купажних виноматеріалів для Марсали, що ґрунтуються на технології зброджування або тривалого настоювання мезги. Вивчено вплив різних на якість виноматеріалів для Марсали, експериментально обґрунтовано раціональний варіант купажу та витримки виноматеріалів для Марсали.

Встановлено, що раціональним варіантом одержання марочної Марсали є купаж сухокріпленого виноматеріалу та містеля, або – сухокріпленого виноматеріалу та вакуум-сусла. Аналіз динаміки дозрівання купажних виноматеріалів та даних про зміну їх хімічного складу підтвердив вибір раціональної схеми їх виробництва та дозволив встановити доцільність витримки купажів для Марсали протягом 2,5 років. Для покращення якості ординарного вина Марсали розроблено новий спосіб отримання вакуум-сусла

Біографії авторів

Namiq Rahimov, Azerbaijan State University of Economics (UNEC)

Candidat of Technical Sciences, Associate Professor

Department of Engineering and Applied Sciences

İlhama Kazimova, Azerbaijan State University of Economics (UNEC)

Doctor of Philosophy in Engineering, Senior Lecturer

Department of Engineering and Applied Sciences

Mehriban Yusifova, Azerbaijan State University of Economics (UNEC)

Doctor of Philosophy in Biology, Docent

Department of Engineering and Applied Sciences

Gunash Nasrullayeva, Azerbaijan State University of Economics (UNEC)

Doctor of Philosophy in Economics, Docent

Department of Engineering and Applied Sciences

Посилання

  1. Kazimova, İ., Nabiyev, A. (2022). Determining quality indicators of table grape varieties during storage in a refrigerating chamber in different variants. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 6 (11 (120)), 34–43. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2022.268025
  2. Espejo, F. (2020). Role of commercial enzymes in wine production: a critical review of recent research. Journal of Food Science and Technology, 58 (1), 9–21. doi: https://doi.org/10.1007/s13197-020-04489-0
  3. Mojsov, K. (2013). Use of enzymes in wine making: a review. International Journal of Technology Marketing, 3 (9), 112–127. Available at: https://www.researchgate.net/publication/256399409_Use_of_enzymes_in_wine_making_a_review
  4. Agaev, G. M., Ragimov, N. K. (1988). Vliyanie fermentnykh preparatov na format vinomaterialov pri marochnoy vyderzhke. Az. NIITEI i TEI «Seriya Pischevaya», 18.
  5. Preobrazhenskiy, A. A., Mordvinov, M. K., Bodyan, K. F. (1978). A.s. No. 706440 SSSR. Sposob polucheniya vina tipa marsala. No. 2595906/28-13; declareted: 27.03.1978; published: 30.12.1979, Bul. No. 48.
  6. Pokrovskiy, A. V. (2000). Razrabotka tekhnologicheskikh priemov povysheniya kachestva spetsial'nykh vin bez vyderzhki na osnove ispol'zovaniya fermentativnogo kataliza. Moscow.
  7. van Rensberg, P., Pretorius, I. S. (2019). Enzymes in Winemaking: Harnessing Natural Catalysts for Efficient Biotransf ormations - A Review. South African Journal of Enology & Viticulture, 21 (1). doi: https://doi.org/10.21548/21-1-3558
  8. Aparneva, M. A. (2018). Nauchnoe obosnovanie i razrabotka tekhnologii vinnykh napitkov tipa kagor, poluchaemykh iz rayonirovannykh v Altayskom krae sortov vinograda. Biysk, 152.
  9. Ezhov, V. N. (1988). Sovershenstvovanie biotekhnologicheskikh protsessov promyshlennoy pererabotki vinograda na osnove analiza putey obrazovaniya i prevrascheniy kompleksa biopolimerov. Yalta, 155.
  10. Yang, H., Cai, G., Lu, J., Gómez Plaza, E. (2020). The production and application of enzymes related to the quality of fruit wine. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 61 (10), 1605–1615. doi: https://doi.org/10.1080/10408398.2020.1763251
  11. Cristina Scutarașu, E., Elena Luchian, C., Cintia Colibaba, L., Cotea, V. (2023). Enzymes and Biochemical Catalysis in Enology: Classification, Properties, and Use in Wine Production. Recent Advances in Grapes and Wine Production - New Perspectives for Quality Improvement. doi: https://doi.org/10.5772/intechopen.105474
  12. Francesca, N., Sannino, C., Settanni, L., Corona, O., Barone, E., Moschetti, G. (2014). Microbiological and chemical monitoring of Marsala base wine obtained by spontaneous fermentation during large-scale production. Annals of Microbiology, 64 (4), 1643–1657. doi: https://doi.org/10.1007/s13213-014-0808-0
  13. Ageeva, N. M., Guguchkina, T. I., Azhogina, A. A., Grebesheva, R. N., Vinogradova, G. L., Ganonenko, V. V. (1955). Primenenie fermentnykh preparatov v vinodelii dlya uvelicheniya vykhoda susla. Izvestiya vysshikh uchebnykh zavedeniy. Pischevaya tekhnologiya, 5.
  14. Anikina, N. S. (2014). Nauchnye osnovy identifikatsii podlinnosti vinogradnykh vinomaterialov i vin. Yalta, 40.
  15. Ragimov, N. K., Iskenderova, M. M., Nabiev, A. A., Magerramova, M. G., Yusifova, M. R. (2018). Sovershenstvovanie tekhnologii proizvodstva vin tipa kagora na osnove fermentativnoy obrabotki. Materialy konferentsii. Vol. 1. Mogilev, 139–140.
  16. Ezhov, V. N., Agaev, G. M., Safarova, N. M., Ragimov, N. K. (1989). Vliyanie fermentnogo preparata na azotistye veschestva marochnogo vina Marsala. FyaNIITEI i TEE, Seriya Pischevaya promyshlennost', 3.
  17. Ragimov, N. K., Agaev, G. M. (1989). Perspektiva ispol'zovaniya fermentnykh preparatov pri proizvodstve spetsial'nykh marochnykh vin. Azerb, NIITEI i TEI, 4.
  18. Valuyko, G. G. (2002). Tekhnologiya vina. Moscow, 608.
  19. Ezhov, V. N., Agaev, G. M., Kolunyants, K. A. (1989). Tekhnologiya proizvodstva marochnykh vin tipa Marsalayu. Pischevaya promyshlennost', 9.
  20. Gerzhikova, V. G. (2009). Metody kontrolya kachestva vinodel'cheskoy produktsii. Simferopol', 204.
  21. Valuyko G. G. (Ed.) (1985). Sbornik tekhnologicheskikh instruktsiy, pravil i normativnykh materialov po vinodel'cheskoy promyshlennosti. Moscow: Agropromizdat, 511.
  22. Pokrovskiy, A. V. (2000). Razrabotka tekhnokhimicheskikh priemov povysheniya kachestva spetsial'nykh vin bez vyderzhki na osnove ispol'zovaniya fermentativnogo kataliza. Moscow, 147.
  23. Kazimova, İ., Nabiyev, A., Omarova, E. (2021). Determining the pectinesterase enzyme activity when storing table grape varieties depending on the degree of ripening. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 6 (11 (114)), 43–51. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2021.247963
  24. Sbornik mezhdunarodnykh metodov analiza i otsenki vin i susel (1993). Moscow, 320.
  25. Kosyura, V. T., Donchenko, L. V., Nadykta, V. D. (2018). Osnovy vinodeliya. Moscow, 422.
  26. Strukova, V. E. (1983). Karboksilaminnye reaktsii i ikh intensifikatsiya pri teplovoy obrabotke kreplenykh vin. Krasnodar, 24.
Розробка вдосконаленої технології виробництва міцних вин типу марсала на основі ферментативного каталізу

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-04-29

Як цитувати

Rahimov, N., Kazimova, İlhama, Yusifova, M., & Nasrullayeva, G. (2023). Розробка вдосконаленої технології виробництва міцних вин типу марсала на основі ферментативного каталізу. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2(11 (122), 63–73. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2023.277838

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв