Розробка способу та апарата для отримання плівки багатофункціонального призначення із кишкової сировини
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2023.279008Ключові слова:
кишкова сировина, ковбасні оболонки, склеєні кишкові плівки, яловичі череви, теплова коагуляція, розривне навантаженняАнотація
Об’єктом дослідження є спосіб отримання склеєних кишкових плівок багатофункціонального призначення, що додатково зміцнені з використанням апарата для зшивання за допомогою теплової коагуляції.
Обґрунтовано техніко-технологічні рішення з отримання склеєних кишкових плівок, що можуть бути використані для виготовлення ковбасних оболонок та як матеріал багатофункціонального призначення у харчовій промисловості.
Розроблено спосіб і апарат для зшивання кишкової сировини, визначено конструкційні особливості апарата і раціональні режими його роботи. Запропонований спосіб передбачає зшивання тепловою коагуляцією кишкових плівок з яловичих черев, які належать до відходів кишкових та ковбасних виробництв. Досягається можливість зшивання кишкової сировини, різної за розмірами, товщиною та видовою належністю, що дозволяє зберегти цінний тваринний ресурс та підвищити ефективність технології склеєних кишкових плівок.
Досліджено розривне навантаження шва, отриманого способом теплової коагуляції, та визначено раціональні діапазони тривалості зшивання. Визначено розривне навантаження шва, що являє собою низку точок, які піддавались тепловій коагуляції, та встановлено його нелінійну зміну зі зміною відстані між точками. Встановлено, що значення розривного навантаження шва для діапазону відстані між точками, які його створюють, від 5 до 20 мм відповідно лежать у діапазоні від 17,5 до 15,0 Н/м. Це задовольняє технологічні вимоги до міцності шва склеєних кишкових ковбасних оболонок.
Встановлено вплив відстані між точками, які створюють шов між шарами кишкової сировини, на витікання рідкої фракції наповнення для ковбасних виробів із ковбасної оболонки, визначено висоту рідкої фракції, за якої витікання вважалось значимим
Посилання
- Mrugalska, B., Wyrwicka, M. K. (2017). Towards Lean Production in Industry 4.0. Procedia Engineering, 182, 466–473. doi: https://doi.org/10.1016/j.proeng.2017.03.135
- Nicholas, J. (2018). Lean production for competitive advantage: a comprehensive guide to lean methodologies and management practices. Productivity Press. doi: https://doi.org/10.4324/9781351139083
- Kleshchov, A. Y., Khiuhi, K., Khenhevoss, D., Maslikov, M. M. (2018). Resursoefektyvne ta chyste vyrobnytstvo u miasniy promyslovosti. Kyiv: Tsentr resursoefektyvnoho ta chystoho vyrobnytstva, 68. Available at: https://www.researchgate.net/publication/330442289_Resursoefektivne_ta_ciste_virobnictvo_u_m'asnij_promislovosti_Resource_efficient_and_cleaner_production_for_meat_sector/citations
- Zahorulko, A., Cherevko, O., Zagorulko, A., Yancheva, M., Budnyk, N., Nakonechna, Y. et al. (2021). Design of an apparatus for low-temperature processing of meat delicacies. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 5 (11 (113)), 6–12. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2021.240675
- Mykhailov, V. M., Onyshchenko, V. M., Yancheva, M. O., Shubina, L. Yu. (2021). Doslidzhennia zakhysnykh vlastyvostei i bezpechnosti kyshkovykh kovbasnykh obolonok. Kharkiv: KhDUKhT, 107. Available at: https://repo.btu.kharkov.ua/bitstream/123456789/21615/1/Mon_zakhysni%20obolonky_2021.pdf
- Hashim, P., Ridzwan, M., Bakar, J., Hashim, D. (2015). Collagen in food and beverage industries. International Food Research Journal, 22 (1), 1–8. Available at: https://www.researchgate.net/publication/281911258_Collagen_in_food_and_beverage_industries
- Suurs, P., Barbut, S. (2020). Collagen use for co-extruded sausage casings – A review. Trends in Food Science & Technology, 102, 91–101. doi: https://doi.org/10.1016/j.tifs.2020.06.011
- Gómez-Guillén, M. C., Giménez, B., López-Caballero, M. E., Montero, M. P. (2011). Functional and bioactive properties of collagen and gelatin from alternative sources: A review. Food Hydrocolloids, 25 (8), 1813–1827. doi: https://doi.org/10.1016/j.foodhyd.2011.02.007
- Mykhailov, V., Оnishchenko, V. (2016). Theoretical аnd practical prerequisites for the improvement of the technology of glued guts casings. Prohresyvni tekhnika ta tekhnolohiyi kharchovykh vyrobnytstv restorannoho hospodarstva i torhivli, 1 (23), 7–15. Available at: http://elib.hduht.edu.ua/bitstream/123456789/535/1/sec1-t-2016-1-1.pdf
- Savic, Z., Savic, I. (2016). Sausage Casings. Wien: Victus International GmbH, 612. Available at: https://www.linkedin.com/pulse/new-publication-book-sausage-casings-zoran-savic?trk=portfolio_article-card_title
- Bartel, S., Domin, J., Pilch, Z., Karczewski, J. et al. (2020). Joining methods of natural sausage casing with using of high frequency current. 26th International Conference Engineering mechanics 2020. Brno. Available at: https://www.engmech.cz/im/data/doc/Bartel_Sebastian_152_149.pdf
- Bartel, S., Domin, J., Karczewski, J., Kciuk, M., Kozielski, L., Pilch, Z., Wyciślok, P. (2020). Testing the strength of laser-bonded animal intestines. 26th International Conference Engineering mechanics 2020. Brno. Available at: https://www.engmech.cz/im/data/doc/Bartel_Sebastian_166_170.pdf
- Оnishchenko, V., Pak, A., Goralchuk, A., Shubina, L., Bolshakova, V., Inzhyyants, S. et al. (2021). Devising techniques for reinforcing glued sausage casings by using different physical methods. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 1 (11 (109)), 6–13. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2021.224981
- Mykhailov, V., Оnyshchenko, V., Pak, A., Bredykhin, V., Zahorulko, O. (2021). Investigation of frying process of meat sausages in glued casings from intestinal raw materials. Ukrainian Food Journal, 10 (2), 387–398. doi: https://doi.org/10.24263/2304-974x-2021-10-2-14
- Wijnker, J. J. (2009). Aspects of quality assurance in processing natural sausage casings. Ridderkerk: Ridderprint, 114. Available at: https://www.academia.edu/22843702/Aspects_of_quality_assurance_in_processing_natural_sausage_casings
- Kubit, A., Al-Sabur, R., Gradzik, A., Ochał, K., Slota, J., Korzeniowski, M. (2022). Investigating Residual Stresses in Metal-Plastic Composites Stiffening Ribs Formed Using the Single Point Incremental Forming Method. Materials, 15 (22), 8252. doi: https://doi.org/10.3390/ma15228252
- Fojtl, L., Manas, L., Rusnakova, S. (2018). The Effect of Polymer Pin Ribs on Reinforcement of Sandwich Structures. Manufacturing Technology, 18 (6), 889–894. doi: https://doi.org/10.21062/ujep/196.2018/a/1213-2489/mt/18/6/889
- Barbut, S., Ioi, M., Marcone, M. (2020). Co-extrusion of collagen casings. Effects of preparation, brining, and heating on strength, rheology and microstructure. Italian Journal of Food Science, 32 (1), 91–106. doi: https://doi.org/10.14674/IJFS-1557
- Mykhailov, V. M., Onyshchenko, V. M., Pak, A. O., Inzhyiants, S. T. (2022). Obgruntuvannia tekhnolohiyi skleienykh kyshkovykh kovbasnykh obolonok, armovanykh teplovoiu koahuliatsieiu i dublenniam. Kharkiv: DBTU, 105. Available at: https://repo.btu.kharkov.ua/bitstream/123456789/22535/1/Monohr_OTSKKOATKD_2_2022.pdf
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2023 Andrey Pak, Vyacheslav Оnishchenko, Maryna Yancheva, Nataliya Grynchenko, Olena Dromenko, Alina Pak, Samvel Inzhyyants, Аrtem Оnyshchenko
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.