Розробка способу та апарата для отримання плівки багатофункціонального призначення із кишкової сировини

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2023.279008

Ключові слова:

кишкова сировина, ковбасні оболонки, склеєні кишкові плівки, яловичі череви, теплова коагуляція, розривне навантаження

Анотація

Об’єктом дослідження є спосіб отримання склеєних кишкових плівок багатофункціонального призначення, що додатково зміцнені з використанням апарата для зшивання за допомогою теплової коагуляції.

Обґрунтовано техніко-технологічні рішення з отримання склеєних кишкових плівок, що можуть бути використані для виготовлення ковбасних оболонок та як матеріал багатофункціонального призначення у харчовій промисловості.

Розроблено спосіб і апарат для зшивання кишкової сировини, визначено конструкційні особливості апарата і раціональні режими його роботи. Запропонований спосіб передбачає зшивання тепловою коагуляцією кишкових плівок з яловичих черев, які належать до відходів кишкових та ковбасних виробництв. Досягається можливість зшивання кишкової сировини, різної за розмірами, товщиною та видовою належністю, що дозволяє зберегти цінний тваринний ресурс та підвищити ефективність технології склеєних кишкових плівок.

Досліджено розривне навантаження шва, отриманого способом теплової коагуляції, та визначено раціональні діапазони тривалості зшивання. Визначено розривне навантаження шва, що являє собою низку точок, які піддавались тепловій коагуляції, та встановлено його нелінійну зміну зі зміною відстані між точками. Встановлено, що значення розривного навантаження шва для діапазону відстані між точками, які його створюють, від 5 до 20 мм відповідно лежать у діапазоні від 17,5 до 15,0 Н/м. Це задовольняє технологічні вимоги до міцності шва склеєних кишкових ковбасних оболонок.

Встановлено вплив відстані між точками, які створюють шов між шарами кишкової сировини, на витікання рідкої фракції наповнення для ковбасних виробів із ковбасної оболонки, визначено висоту рідкої фракції, за якої витікання вважалось значимим

Біографії авторів

Андрій Олегович Пак, Державний біотехнологічний університет

Доктор технічних наук, доцент

Кафедра фізики та математики

В’ячеслав Миколайович Онищенко, Державний біотехнологічний університет

Доктор технічних наук, доцент

Кафедри технології м’яса

Марина Олександрівна Янчева, Державний біотехнологічний університет

Доктор технічних наук, професор

Декан

Факультет переробних і харчових виробництв

Наталя Геннадіївна Гринченко, ТОВ «КАПС ФУД СІСТЕМС»

Доктор технічних наук, доцент

Директор з розвитку

Олена Борисівна Дроменко, ТОВ «Дромам’ясо»

Кандидат технічних наук, доцент

Директор

Аліна Володимирівна Пак, Українська інженерно-педагогічна академія

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра маркетингу та торговельного підприємництва

Самвел Тігранович Інжиянц, ТОВ «Чугуївський м'ясокомбінат»

Старший технолог

Виробництво сиров’ялених виробів

Артем В’ячеславович Онищенко, Державний біотехнологічний університет

Аспірант

Кафедра технології м’яса

Посилання

  1. Mrugalska, B., Wyrwicka, M. K. (2017). Towards Lean Production in Industry 4.0. Procedia Engineering, 182, 466–473. doi: https://doi.org/10.1016/j.proeng.2017.03.135
  2. Nicholas, J. (2018). Lean production for competitive advantage: a comprehensive guide to lean methodologies and management practices. Productivity Press. doi: https://doi.org/10.4324/9781351139083
  3. Kleshchov, A. Y., Khiuhi, K., Khenhevoss, D., Maslikov, M. M. (2018). Resursoefektyvne ta chyste vyrobnytstvo u miasniy promyslovosti. Kyiv: Tsentr resursoefektyvnoho ta chystoho vyrobnytstva, 68. Available at: https://www.researchgate.net/publication/330442289_Resursoefektivne_ta_ciste_virobnictvo_u_m'asnij_promislovosti_Resource_efficient_and_cleaner_production_for_meat_sector/citations
  4. Zahorulko, A., Cherevko, O., Zagorulko, A., Yancheva, M., Budnyk, N., Nakonechna, Y. et al. (2021). Design of an apparatus for low-temperature processing of meat delicacies. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 5 (11 (113)), 6–12. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2021.240675
  5. Mykhailov, V. M., Onyshchenko, V. M., Yancheva, M. O., Shubina, L. Yu. (2021). Doslidzhennia zakhysnykh vlastyvostei i bezpechnosti kyshkovykh kovbasnykh obolonok. Kharkiv: KhDUKhT, 107. Available at: https://repo.btu.kharkov.ua/bitstream/123456789/21615/1/Mon_zakhysni%20obolonky_2021.pdf
  6. Hashim, P., Ridzwan, M., Bakar, J., Hashim, D. (2015). Collagen in food and beverage industries. International Food Research Journal, 22 (1), 1–8. Available at: https://www.researchgate.net/publication/281911258_Collagen_in_food_and_beverage_industries
  7. Suurs, P., Barbut, S. (2020). Collagen use for co-extruded sausage casings – A review. Trends in Food Science & Technology, 102, 91–101. doi: https://doi.org/10.1016/j.tifs.2020.06.011
  8. Gómez-Guillén, M. C., Giménez, B., López-Caballero, M. E., Montero, M. P. (2011). Functional and bioactive properties of collagen and gelatin from alternative sources: A review. Food Hydrocolloids, 25 (8), 1813–1827. doi: https://doi.org/10.1016/j.foodhyd.2011.02.007
  9. Mykhailov, V., Оnishchenko, V. (2016). Theoretical аnd practical prerequisites for the improvement of the technology of glued guts casings. Prohresyvni tekhnika ta tekhnolohiyi kharchovykh vyrobnytstv restorannoho hospodarstva i torhivli, 1 (23), 7–15. Available at: http://elib.hduht.edu.ua/bitstream/123456789/535/1/sec1-t-2016-1-1.pdf
  10. Savic, Z., Savic, I. (2016). Sausage Casings. Wien: Victus International GmbH, 612. Available at: https://www.linkedin.com/pulse/new-publication-book-sausage-casings-zoran-savic?trk=portfolio_article-card_title
  11. Bartel, S., Domin, J., Pilch, Z., Karczewski, J. et al. (2020). Joining methods of natural sausage casing with using of high frequency current. 26th International Conference Engineering mechanics 2020. Brno. Available at: https://www.engmech.cz/im/data/doc/Bartel_Sebastian_152_149.pdf
  12. Bartel, S., Domin, J., Karczewski, J., Kciuk, M., Kozielski, L., Pilch, Z., Wyciślok, P. (2020). Testing the strength of laser-bonded animal intestines. 26th International Conference Engineering mechanics 2020. Brno. Available at: https://www.engmech.cz/im/data/doc/Bartel_Sebastian_166_170.pdf
  13. Оnishchenko, V., Pak, A., Goralchuk, A., Shubina, L., Bolshakova, V., Inzhyyants, S. et al. (2021). Devising techniques for reinforcing glued sausage casings by using different physical methods. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 1 (11 (109)), 6–13. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2021.224981
  14. Mykhailov, V., Оnyshchenko, V., Pak, A., Bredykhin, V., Zahorulko, O. (2021). Investigation of frying process of meat sausages in glued casings from intestinal raw materials. Ukrainian Food Journal, 10 (2), 387–398. doi: https://doi.org/10.24263/2304-974x-2021-10-2-14
  15. Wijnker, J. J. (2009). Aspects of quality assurance in processing natural sausage casings. Ridderkerk: Ridderprint, 114. Available at: https://www.academia.edu/22843702/Aspects_of_quality_assurance_in_processing_natural_sausage_casings
  16. Kubit, A., Al-Sabur, R., Gradzik, A., Ochał, K., Slota, J., Korzeniowski, M. (2022). Investigating Residual Stresses in Metal-Plastic Composites Stiffening Ribs Formed Using the Single Point Incremental Forming Method. Materials, 15 (22), 8252. doi: https://doi.org/10.3390/ma15228252
  17. Fojtl, L., Manas, L., Rusnakova, S. (2018). The Effect of Polymer Pin Ribs on Reinforcement of Sandwich Structures. Manufacturing Technology, 18 (6), 889–894. doi: https://doi.org/10.21062/ujep/196.2018/a/1213-2489/mt/18/6/889
  18. Barbut, S., Ioi, M., Marcone, M. (2020). Co-extrusion of collagen casings. Effects of preparation, brining, and heating on strength, rheology and microstructure. Italian Journal of Food Science, 32 (1), 91–106. doi: https://doi.org/10.14674/IJFS-1557
  19. Mykhailov, V. M., Onyshchenko, V. M., Pak, A. O., Inzhyiants, S. T. (2022). Obgruntuvannia tekhnolohiyi skleienykh kyshkovykh kovbasnykh obolonok, armovanykh teplovoiu koahuliatsieiu i dublenniam. Kharkiv: DBTU, 105. Available at: https://repo.btu.kharkov.ua/bitstream/123456789/22535/1/Monohr_OTSKKOATKD_2_2022.pdf
Розробка способу та апарата для отримання плівки багатофункціонального призначення із кишкової сировини

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-06-30

Як цитувати

Пак, А. О., Онищенко, В. М., Янчева, М. О., Гринченко, Н. Г., Дроменко, О. Б., Пак, А. В., Інжиянц, С. Т., & Онищенко, А. В. (2023). Розробка способу та апарата для отримання плівки багатофункціонального призначення із кишкової сировини. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 3(11 (123), 6–15. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2023.279008

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв