Розроблення людино-машинного інтерфейсу системи очищення на місці для молочної промисловості

Автор(и)

  • Оксана Ігорівна Белей Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу, Україна https://orcid.org/0000-0002-2386-4106
  • Лідія Омелянівна Штаєр Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу, Україна https://orcid.org/0000-0003-1013-9869
  • Роман Богданович Стасюк Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу, Україна https://orcid.org/0000-0002-4724-6118
  • Олександра Юріївна Мірзоєва Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу, Україна https://orcid.org/0000-0002-7319-2264

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2023.282695

Ключові слова:

людино-машинний інтерфейс, молочна промисловість, системи, мийка на місці, WinCC Flexible

Анотація

Молочна промисловість повинна зосереджуватись на вимогах санітарії та гігієни для забезпечення безпечності продукції, контролю за миючими речовинами, резервуарів, насосів. Дотримання даних вимог забезпечить умови для випуску якісного молочного продукту, підтримання технічної та механічної частоти на підприємстві та недопущення розмноження шкідливих бактерій. У цих умовах актуальною є проблема очищення технічного обладнання від шкідливих залишків на місці. Об'єктом дослідження є основні процеси роботи системи очищення на місці в молочній промисловості (Cleaning In Place). Рекомендовано розроблення людино-машинного інтерфейсу очищення на місці у програмному продукті фірми Siemens WinCC Flexible. Варто зазначити, що у запропонованому інтерфейсі враховано зменшення часу простою обладнання під час миття технологічного обладнання, зручний користувацький інтерфейс, простота в обслуговуванні. Оцінено стан використання існуючих візуалізацій інтерфейсів очищення на місці, які не використовують одночасно промивку двох резервуарів миючими розчинами (лугу та кислоти), стан контрольованих величин у вибраній ліній промивки. Чисельні оцінки отриманих результатів застосовують сучасну технологію програмування та високу інформаційну продуктивність інтерфейсу для користувача. Розроблено людино-машинний інтерфейс з можливістю миття паралельно двох резервуарів у різних кінцях цеху і виборі рецептів для різних груп резервуарів. Даний інтерфейс здійснює вивід аварійних повідомлень, стан процесу миття виробничих ліній та контроль за даними з давачів. Практичне використання отриманих наукових результатів полягає у тому, що спроектований інтерфейс можна використовувати не тільки у молочній промисловості, а у будь-якій іншій харчовій галузі

Біографії авторів

Оксана Ігорівна Белей, Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра інформаційно-телекомунікаційних технологій та систем

Лідія Омелянівна Штаєр, Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра інформаційно-телекомунікаційних технологій та систем

Роман Богданович Стасюк, Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра транспортування та зберігання енергоносіїв

Олександра Юріївна Мірзоєва, Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу

Асистент

Кафедра інформаційно-телекомунікаційних технологій та систем

Посилання

  1. Belei, O. I., Huchok, A., Kritsak, A. (2017). Teoretychni peredumovy stvorennia avtomatyzovanoi systemy CIP myiky. Suchasni informatsiyni tekhnolohiyi v dystantsiyniy osviti: V Vseukrainskyi naukovo-praktychnyi seminar (SITvDO-2017). Ivano-Frankivsk: IFNTUNH, 43–45. Available at: http://elar.nung.edu.ua/bitstream/123456789/8224/1/7867p.pdf
  2. CIP-myika. Aktsionerne tovarystvo «ATTIS». Available at: http://www.attis.com.ua/site/equipment/CIP.html
  3. Stantsiyi CIP-myiky. Available at: https://kmbp.com.ua/produktsiya/rishennia-dlia-molochnoi-promyslovosti/stantsiji-cip-mijki
  4. Mini myika CIP. Lakta-Service. Available at: https://lakta-service.com/product/mini-mijka-cip/
  5. CIP-myika. EKOKOM. Available at: https://www.ekokom.com/services/cip-mojka
  6. Xihuaxi, S. (2016). Pat. No. CN106387047A. CIP (Clean in Place) cleaning method for dairy production line. No. CN201610796871.8A; declareted: 31.08.2016; published: 15.02.2017. Available at: https://patents.google.com/patent/CN106387047A/en
  7. Single versus Multiuse CIP Designs. Available at: https://www.sciencedirect.com/topics/food-science/clean-in-place
  8. Silva, L. D., Aguiar, M. M., Paiva, A. D., Bernardes, P. C., Gedraite, R., Naves, E. A. A. (2023). Optimization of clean-in-place (CIP) procedure of pipelines contaminated with Bacillus cereus by applying pulsed flow. Food Control, 147, 109565. doi: https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2022.109565
  9. Davey, K. R., Chandrakash, S., O’Neill, B. K. (2013). A new risk analysis of Clean-In-Place milk processing. Food Control, 29 (1), 248–253. doi: https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2012.06.014
  10. Dev, S. R. S., Demirci, A., Graves, R. E., Puri, V. M. (2014). Optimization and modeling of an electrolyzed oxidizing water based Clean-In-Place technique for farm milking systems using a pilot-scale milking system. Journal of Food Engineering, 135, 1–10. doi: https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2014.02.019
  11. Thomas, A., Sathian, C. T. (2014). Cleaning-In-Place (CIP) System in Dairy Plant- Review. IOSR Journal of Environmental Science, Toxicology and Food Technology, 8 (6), 41–44. doi: https://doi.org/10.9790/2402-08634144
  12. How is the user interface language set in WinCC flexible? Siemens. Available at: https://support.industry.siemens.com/cs/document/18922331/how-is-the-user-interface-language-set-in-wincc-flexible-?dti=0&lc=en-UA
  13. Zubkov, O. V. (2011). Prohramuvannia promyslovykh kontroleriv Siemens v prykladakh i zadachakh. Kharkiv, 122. Available at: https://openarchive.nure.ua/server/api/core/bitstreams/04d63150-37b3-4771-a4fd-f0a3a86acd16/content
  14. Jones, C. (2009). STEP 7 in 7 Steps: A Practical Guide to Implementing S7-300/S7-400 Programmable Logic Controllers. Brilliant Training, 464. Available at: https://www.etf.ues.rs.ba/~slubura/Procesni%20racunari/step7in7step/Step7in7step.pdf
Розроблення людино-машинного інтерфейсу системи очищення на місці для молочної промисловості

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-06-30

Як цитувати

Белей, О. І., Штаєр, Л. О., Стасюк, Р. Б., & Мірзоєва, О. Ю. (2023). Розроблення людино-машинного інтерфейсу системи очищення на місці для молочної промисловості. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 3(2 (123), 44–51. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2023.282695