Вплив термічної обробки на молекулярну рухливість в триацилгліцеринах

Автор(и)

  • Михайло Васильович Лазаренко Національний університет харчових технологій вул. Володимирська 68, м. Київ, Україна, 01601, Україна
  • Сергій Володимирович Баглюк Національний університет харчових технологій вул. Володимирська 68, м. Київ, Україна, 01601, Україна

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2014.28307

Ключові слова:

триацилгліцерин, питома теплоємність, комплексна діелектрична проникність, релаксаційний перехід, фазовий перехід

Анотація

Досліджені теплофізичні та діелектричні властивості рафінованої соняшникової олії  з різною термічною передісторією. Розглянута природа релаксаційних та фазових переходів, що спостерігалися на температурних залежностях питомої теплоємності і комплексної діелектричної проникності. На основі цього  вивчено зміни структури та хімічного складу соняшникової олії у результаті її нагрівання  в умовах звичайного використання. 

Біографії авторів

Михайло Васильович Лазаренко, Національний університет харчових технологій вул. Володимирська 68, м. Київ, Україна, 01601

Кандидат фізико-математичних наук, доцент

Кафедра фізики

Сергій Володимирович Баглюк, Національний університет харчових технологій вул. Володимирська 68, м. Київ, Україна, 01601

Кандидат фізико-математичних наук, доцент

Кафедра фізики

Посилання

  1. Tiutiunnikov, B. N., Gladkyy, F. F., Buhshtab, Z. I. (1992). Hymyia zhyrov, 448.
  2. Vereschagyn, A. G. (1972). Byohymyia tryglytserydov, 432.
  3. Stetsenko, A. V., Perkel, R. L. (1983). Optymalnye phyzyko-hymycheskye harakterystyky zhyrovyh osnov margarynovoy produktsyy. Maslo-zhyrovaia promyshlennost, 6, 17–19.
  4. Alekseev, A. N., Lazarenko, M. M., Kostenko L. S. (2003). Thermalphysical and spectral methods for monitoring of vegetable oils quality. Abstracts of international conference “Spectroscopy in special applications”. Kyiv.
  5. Rogov, B. A., Stetsenko, A. V., Kuznetsova, R. M. (1984). Harakterystyky fazovyh perehodov rastytelnyh masel y zhyrov. Maslo-zhyrovaia promyshlennost, 1, 28–29.
  6. Alekseev, A. N., Lazarenko, M. M. (2003). Metod doslydzhennia dyelektrychnyh vlastyvostey rydkyh system u shyrokomu intervaly temperature. Visnyk Kiyvskogo Unyversytetu, 4, 344–349.
  7. Lazarenko, M. M., Diadechko, O. V., Korol, A. M. (2001). Relaksatsiyny ta fazovy perehody roslynnogo zhyru. Naukovy Zapysky NPU im. Dragomanova, 2, 121–125.
  8. Yanchevsky, L. K., Lazarenko, M. V., Shut, N. I. (1991). Raschet relaksatsyonnyh parametrov po teplofyzycheskym izmerenyiam. Vysokomolek. Soed, 33 (5), 323–326.
  9. Alekseev, A. N., Lazarenko, M. M. (2002). Doslydzhennia vplyvu termookysliuvalnoi destruktsyi na molekuliarnu ruhlivist v systemy tryatsylglitserinyv soniashnykovoy oily. Naukovy Zapysky NPU im. Dragomanova, 3, 36–37.
  10. Lazarenko, M. V., Bagliuk, S. V., Korol, A. M., Nosenko, T. T. (2003). Teplofyzychny doslydzhennia molekuliarnoy ruhlyvosty chastkovokrystalychnogo olygomera. Naukoviy Vysnyk Mykolayvskogo Derzhavnogo Unyversytetu, 6, 52–53.
  11. Alekseev, A. N., Lazarenko, M. M. (2003). The relaxation processes and the phase transitions in the some vegetable oils. Abstracts 2nd International Conference “Physics of liquid matter: modern problems”. Kiyv.
  12. Alekseev, A. N. The relaxation processes and the phase transitions in the some vegetable oils [Text] / A. N.Alekseev, M. M. Lazarenko // Abstracts 2nd International Conference “Physics of liquid matter: modern problems”. – Kiyv, 2003.

##submission.downloads##

Опубліковано

2014-10-17

Як цитувати

Лазаренко, М. В., & Баглюк, С. В. (2014). Вплив термічної обробки на молекулярну рухливість в триацилгліцеринах. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 5(11(71), 63–67. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2014.28307

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв