Підвищення окислювальної стабільності лляної олії
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2023.284314Ключові слова:
лляна олія, вільнорадикальний процес, окислювальна стабільність, період індукції, інгібітор окисленняАнотація
Об’єктом дослідження є процес окислення лляної олії за підвищеної температури.
Лляна олія є цінною сировиною для хімічної, харчової, косметичної та інших галузей промисловості. Застосування лляної олії ускладнюється інтенсивними процесами окислення, пов’язаними з високим вмістом ненасичених жирних кислот. Отже, важливим завданням є розробка та удосконалення способів окислювальної стабілізації лляної олії.
Досліджено процес окислення олії лляної нерафінованої (CAS Number 8001-26-1) за температури 110 °C у початковому вигляді та з додаванням антиоксидантів. Встановлено вплив концентрацій антиоксидантів (токоферолу, бутилгідроксианізолу та бутилгідрокситолуолу) у суміші на період індукції лляної олії. Період індукції визначено методом диференційної скануючої калориметрії. Сумарна концентрація суміші антиоксидантів у кожному досліді складала 0,02 %. Період індукції початкової олії склав 155,31 хв. Встановлено раціональні співвідношення антиоксидантів у суміші: токоферол: бутилгідроксианізол (50:50) %; токоферол: бутилгідрокситолуол (50:50) %; токоферол: бутилгідроксианізол: бутилгідрокситолуол (33,33:33,33:33,33) %. При цьому періоди індукції олії складають 295,7 хв. 290,1 хв. та 290,2 хв. відповідно.
Встановлено показники якості лляної олії початкової та з додаванням визначених раціональних співвідношень антиоксидантів після 2 год. витримки за температури 110 °C. Пероксидні числа зразків склали 8,5; 3,2; 3,6; 3,7 ½ О ммоль/кг відповідно.
Результати досліджень дають можливість внесення антиоксидантів при виробництві лляної олії в раціональних концентраціях. Це сприятиме збільшенню виробництва лляної олії, стійкої до окислення за підвищених температур, що забезпечить різні галузі промисловості якісною сировиною
Посилання
- Juita, Dlugogorski, B. Z., Kennedy, E. M., Mackie, J. C. (2013). Roles of peroxides and unsaturation in spontaneous heating of linseed oil. Fire Safety Journal, 61, 108–115. doi: https://doi.org/10.1016/j.firesaf.2013.07.005
- Chernukha, A., Teslenko, A., Kovalov, P., Bezuglov, O. (2020). Mathematical Modeling of Fire-Proof Efficiency of Coatings Based on Silicate Composition. Materials Science Forum, 1006, 70–75. doi: https://doi.org/10.4028/www.scientific.net/msf.1006.70
- Slyusar, V., Protsenko, M., Chernukha, A., Melkin, V., Biloborodov, O., Samoilenko, M. et al. (2022). Improving the model of object detection on aerial photographs and video in unmanned aerial systems. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 1 (9 (115)), 24–34. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2022.252876
- Teslenko, A., Chernukha, A., Bezuglov, O., Bogatov, O., Kunitsa, E., Kalyna, V. et al. (2019). Construction of an algorithm for building regions of questionable decisions for devices containing gases in a linear multidimensional space of hazardous factors. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 5 (10 (101)), 42–49. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2019.181668
- Kovaliova, O., Pivovarov, O., Kalyna, V., Tchoursinov, Y., Kunitsia, E., Chernukha, A. et al. (2020). Implementation of the plasmochemical activation of technological solutions in the process of ecologization of malt production. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 5 (10 (107)), 26–35. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2020.215160
- Tariq, M., Qureshi, A. K., Karim, S., Sirajuddin, M., Abbas, N., Imran, M., Shirazi, J. H. (2021). Synthesis, characterization and fuel parameters analysis of linseed oil biodiesel using cadmium oxide nanoparticles. Energy, 222, 120014. doi: https://doi.org/10.1016/j.energy.2021.120014
- Kovaliova, O., Tchoursinov, Y., Kalyna, V., Koshulko, V., Kunitsia, E., Chernukha, A. et al. (2020). Identification of patterns in the production of a biologically-active component for food products. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2 (11 (104)), 61–68. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2020.200026
- Varas Condori, M. A., Pascual Chagman, G. J., Barriga-Sanchez, M., Villegas Vilchez, L. F., Ursetta, S., Guevara Pérez, A., Hidalgo, A. (2020). Effect of tomato (Solanum lycopersicum L.) lycopene-rich extract on the kinetics of rancidity and shelf-life of linseed (Linum usitatissimum L.) oil. Food Chemistry, 302, 125327. doi: https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2019.125327
- Chernukha, A., Chernukha, A., Ostapov, K., Kurska, T. (2021). Investigation of the Processes of Formation of a Fire Retardant Coating. Materials Science Forum, 1038, 480–485. doi: https://doi.org/10.4028/www.scientific.net/msf.1038.480
- Chernukha, A., Chernukha, A., Kovalov, P., Savchenko, A. (2021). Thermodynamic Study of Fire-Protective Material. Materials Science Forum, 1038, 486–491. doi: https://doi.org/10.4028/www.scientific.net/msf.1038.486
- Korchak, M., Bliznjuk, O., Nekrasov, S., Gavrish, T., Petrova, O., Shevchuk, N. et al. (2022). Development of rational technology for sodium glyceroxide obtaining. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 5 (6 (119)), 15–21. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2022.265087
- Petik, I., Belinska, A., Kunitsia, E., Bochkarev, S., Ovsiannikova, T., Kalyna, V. et al. (2021). Processing of ethanol-containing waste of oil neutralization in the technology of hand cleaning paste. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 1 (10 (109)), 23–29. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2021.225233
- Sytnik, N., Kunitsa, E., Mazaeva, V., Chernukha, A., Bezuglov, O., Bogatov, O. et al. (2020). Determination of the influence of natural antioxidant concentrations on the shelf life of sunflower oil. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 4 (11 (106)), 55–62. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2020.209000
- Sytnik, N., Kunitsia, E., Mazaeva, V., Kalyna, V., Chernukha, A., Vazhynskyi, S. et al. (2021). Rational conditions of fatty acids obtaining by soapstock treatment with sulfuric acid. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 4 (6 (112)), 6–13. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2021.236984
- Ghosh, M., Upadhyay, R., Mahato, D. K., Mishra, H. N. (2019). Kinetics of lipid oxidation in omega fatty acids rich blends of sunflower and sesame oils using Rancimat. Food Chemistry, 272, 471–477. doi: https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2018.08.072
- Korchak, M., Bragin, O., Petrova, O., Shevchuk, N., Strikha, L., Stankevych, S. et al. (2022). Development of transesterification model for safe technology of chemical modification of oxidized fats. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 6 (6 (120)), 14–19. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2022.266931
- de Jesus, J. H. F., Ferreira, A. P. G., Szilágyi, I. M., Cavalheiro, E. T. G. (2020). Thermal behavior and polymorphism of the antioxidants: BHA, BHT and TBHQ. Fuel, 278, 118298. doi: https://doi.org/10.1016/j.fuel.2020.118298
- Faas, N., Röcker, B., Smrke, S., Yeretzian, C., Yildirim, S. (2020). Prevention of lipid oxidation in linseed oil using a palladium-based oxygen scavenging film. Food Packaging and Shelf Life, 24, 100488. doi: https://doi.org/10.1016/j.fpsl.2020.100488
- Gomes, M. H. G., Kurozawa, L. E. (2021). Influence of rice protein hydrolysate on lipid oxidation stability and physico-chemical properties of linseed oil microparticles obtained through spray-drying. LWT, 139, 110510. doi: https://doi.org/10.1016/j.lwt.2020.110510
- Kūka, M., Čakste, I., Kūka, P. (2018). Inhibition of Formation of Conjugated Dienes in Linseed Oil. Proceedings of the Latvian Academy of Sciences. Section B. Natural, Exact, and Applied Sciences., 72 (2), 80–84. doi: https://doi.org/10.2478/prolas-2018-0013
- Edimecheva, I. P., Sosnovskaya, A. A., Shadyro, O. I. (2020). The application of natural and synthetic antioxidants to increase the oxidation resistance of linseed oil. Food Industry: Science and Technology, 13 (4 (50)), 41–51. doi: https://doi.org/10.47612/2073-4794-2020-13-4(50)-41-51
- Epaminondas, P. S., Araújo, K. L. G. V., Nascimento, J. A., Souza, A. L., Rosenhaim, R., Souza, A. G. (2014). Assessment of the antioxidant effect of ethanol extract of Allium sativum L., isolated and/or synergistically associated with synthetic antioxidants, applied to linseed oil. Journal of Thermal Analysis and Calorimetry, 120 (1), 617–625. doi: https://doi.org/10.1007/s10973-014-3870-8
- Prakash, K., Naik, S. N., Yadav, U. (2020). Effects of Sesame Seed Oil (Black /White) as a Natural Antioxidant on the Oxidative and Frying Stability of Linseed Oil. European Journal of Nutrition & Food Safety, 133–146. doi: https://doi.org/10.9734/ejnfs/2020/v12i1130329
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2023 Natalia Sytnik, Mykola Korchak, Serhii Nekrasov, Vitalii Herasymenko, Roman Mylostyvyi, Tetiana Ovsiannikova, Tetiana Shamota, Valentyna Mohutova, Nataliia Ofilenko, Inna Choni
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.