Дослідження фізіологічного впливу майонезу, виготовленого на основі діацилгліцеринової олії

Автор(и)

  • Павло Олександрович Некрасов Кафедра технології жирів та продуктів бродіння Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Україна https://orcid.org/0000-0003-1791-8822
  • Володимир Григорійович Гопкалов Кафедра біохімії Національний медичний університет м. Харків, Україна
  • Юлія Миколаївна Плахотна Кафедра технології жирів та продуктів бродіння Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Україна

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2010.2881

Ключові слова:

діацилгліцеринова олія, майонезна емульсія, етерифікація, біохімічні показники, антиатерогенність, гіпохолестеринемія, гіпотриацилгліцеринемія, ожиріння

Анотація

Дана робота присвячена дослідженню впливу майонезу, збагаченого діацилгліцеринами, на процеси обміну в організмі. Отримані дані свідчать про нетоксичність продукту. Майонез, виготовлений на основі діацилгліцеринової олії, проявляє гіпохолестеринемічні, гіпотриацилгліцеринемічні та антиатерогенні властивості у порівнянні зі звичайним майонезом.

Біографії авторів

Павло Олександрович Некрасов, Кафедра технології жирів та продуктів бродіння Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут»

Кандидат технічних наук, доцент

Володимир Григорійович Гопкалов, Кафедра біохімії Національний медичний університет м. Харків

Кандидат біологічних наук, доцент

Юлія Миколаївна Плахотна, Кафедра технології жирів та продуктів бродіння Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут»

Аспірант

Посилання

  1. Дедов, И.И. Сахарный диабет – глобальная медико-социальная проблема современности / И.И. Дедов, М.В. Шестакова // Consilium Medicum. – 2009. – Т. 11, №12. – С. 6–8.
  2. Гендлин, Г.Е. Статины в лечении сердечно-сосудистых заболеваний // Сердце. – 2005. – Т. 4, №3. – С. 170–172.
  3. Котовская, Ю.В. Метаболический синдром: прогностическое значение и современные подходы к комплексной терапии // Сердце. – 2005. –Т. 4, №5. – С. 236 – 241.
  4. Мкртумян, А.М. Основной подход к фармакотерапии метаболического синдрома / А.М. Мкртумян, Е.В. Бирюкова // Consilium medicum. – 2006. – Т. 8, № 5. – С.54–57.
  5. Caballero, A.E. Endothelial dysfunction in obesity and insulin resistance: a road to diabetes and heart disease // Obes. Res. – 2003. Vol. 11. – P. 1278–1289.
  6. Patane, G. Metformin restores insulin secretion altered by chronic exposure to free fatty acids or high glucose: a direct Metformin effect on pancreatic beta-cells / G. Patane, S. Piro, A. Rabuazzo // Diabetes. – 2001. – Vol. 49, № 5. – P. 735–740.
  7. Desideri, G. Early activation of vascular endothelial cells and platelets in obese children / G. Desideri, M. De Simone, I. Iughetti // J. Clinic. Endocrinol. Metabolic. – 2005. – Vol. 90, №6. – P. 3145–3152.
  8. Goran, M.I. Obesity and risk of type 2 diabetes and cardiovascular disease in children and adolescents / M.I. Goran, G.D. Ball, M.L. Cruz // J. Clin. Endocrinol. Metabol. – 2003. – Vol. 88. – P. 1417–1427.
  9. Шевченко, О.П. Артериальная гипертония и ожирение / О.П. Шевченко, Е.А. Праскурничий, А.О. Шевчено. – М.: Реофарм, 2006. – 320 с.
  10. Kahn, B.B. Obesity and insulin resistance / B.B. Kahn, J.S. Flier // J. Clin. Invest. – 2000. – Vol. 106. – P. 473–481.
  11. Barbato, J.E. Nitric oxide modulates vascular inflammation and intimal hyperplasia in insulin resistance and metabolic syndrome / J.E. Barbato, B.S. Zuckerbraun, M. Overbaus // J. Physiol. Heart. Circ. – 2005. – Vol. 289. – P. 228–236.
  12. Rabmouni, K. Obesity-associated hypertension. New insights into mechanisms / K. Rabmouni, M.L.G. Correia, W.G. Haynes // Hypertension. – 2005. – Vol. 45. – P. 9–14.
  13. Концепція поліпшення продовольчого забезпечення та якості харчування населення. Затверджено розпорядженням Кабінету Міністрів України від 26 травня 2004 р. N 332-р – Київ, КабМін.
  14. Амброзевич, Е.Г. Особенности европейского и восточного подходов к ингредиентам для продуктов здорового питания // Пищевые ингредиенты. Сырье и добавки. – 2005. – №1. – С. 30–31.
  15. Некрасов, П.О. Окиснювальна стійкість жирів, збагачених діацилгліцеринами / П.О. Некрасов, О.В. Подлісна, Ю.М. Плахотна // Вісник Національного технічного університету «ХПІ». – Харків: НТУ «ХПІ», 2009. – №24. – С. 22–26.
  16. Murase, T. Anti-obesity effect of dietary diacylglycerol in C57BL/6J mice: dietary diacylglycerol stimulates intestinal lipid metabolism / T. Murase, M. Aoki, T. Wakisaka, T. Hase, I. Tokimitsu // J. Lipid Res. – 2002. – Vol. 43. – P. 13-12–1319.
  17. Kondo, H. Digestion and assimilation features of dietary DAG in the rat small intestine / H. Kondo, T. Hase, T. Murase, I. Tokimitsu // Lipids. – 2003. – Vol. 3, № 8. – P. 25–30.
  18. Hidekatsu, Y. Diacylglycerol oil for the metabolic syndrome / Y. Hidekatsu, Y. Tomono, K. Ito, N. Furutani, H. Yoshida, N. Tada // Nutrition Journal. – 2007. – Vol.43, №2 – P. 1452–1456.
  19. Ohashi, K. Emulsifying properties of diacylglycerol in a concentrated oil-in-water emulsion system / K. Ohashi, A. Shimada // J. Cookery Sci. – 2003. – Vol. 35. – P. 132–138.
  20. Ляпунова, Н.А. Надлежащая производственная практика лекарственных средств / Н.А. Ляпунова, В.А. Загория, В.П. Георгиевского, Е.П. Безуглой – К.: МОРИОН, 1999. – 545 с.
  21. Камышников, В.С. Справочник по клинико-биохимическим исселования и лабораторной диагностике / В.С. Камышников. – М.: Медпресс-информ, 2004. – 911 с.
  22. Базарнова, М.А. Клінічна лабораторна діагностика. Практичні заняття з клінічної біохімії: навчальний посібник / М.А. Базарнова, З.П. Гетте. – К.: Вища школа, 1994. – 215 с.
  23. Friedwald, W.T. Estimation of the concentration of low-density lipoprotein cholesterol in plasma without use of preparation ultracentrifuge / W.T. Friedwald, R.I. Levy, D.S. Fredrickson // Clin. Chem. – 1972. – Vol. 18. – P. 499–509.

##submission.downloads##

Опубліковано

2010-05-28

Як цитувати

Некрасов, П. О., Гопкалов, В. Г., & Плахотна, Ю. М. (2010). Дослідження фізіологічного впливу майонезу, виготовленого на основі діацилгліцеринової олії. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 3(8(45), 59–63. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2010.2881

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв