Встановлення закономірностей купажування соків функціонального призначення на основі кавунового соку
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2023.288226Ключові слова:
баштанні культури, кавуновий сік, шипшиновий сік, переробка баштанних культур, купажування соківАнотація
Об'єктом дослідження є фруктово-ягідні соки з кавуна, шипшини, яблук та гарбуза. Досліджено вплив фізико-хімічних показників фруктово-ягідних соків на процес зберігання та купажування. Встановлено, що кількісне регулювання в залежності від фізико-хімічних показників фруктово-ягідних соків при розробці технології купажованих соків дозволяє отримати напій з тривалим терміном зберігання. Розроблені соки повинні задовольняти потреби організму у вітамінах та мінералах, що містяться в їжі, необхідних для нормального розвитку організму. На підставі досліджень рекомендується кавуново-гарбузово-шипшиновий сік.
Однак споживчі властивості натуральних соків залежать від сорту та кліматичних умов вирощування. Кліматичні умови вирощування та сорт істотно впливають на фізико-хімічні показники одержуваних з них соків. Все це дозволяє стверджувати, що доцільно провести дослідження для встановлення впливу фізико-хімічних показників фруктово-ягідних соків на основі кавунового соку на процес зберігання та купажування.
Соки є найбільш технологічним продуктом для створення нових видів функціонального харчування. Крім того, вони містять у своєму складі комплекс вітамінів та мінералів.
У зв'язку з вищевикладеним, розробка технології та організація виробництва соків функціонального призначення є вирішенням проблем, пов'язаних з харчуванням.
Встановлено, що отриманий новий продукт – кавуново-гарбузово-шипшиновий напій дозволить отримати новий продукт з високими показниками якості та розширити асортимент фруктово-ягідних напоїв на основі кавунового соку
Посилання
- Lucier, B., Lin, B.-H. (2001). Factors affecting watermelon consumption in the United States. Department of Agriculture-Economic Research Service, USDA.
- ,5 млн тонн зерна намолочено в Казахстане – МСХ. Available at: https://vlast.kz/novosti/35071-55-mln-tonn-zerna-namoloceno-v-kazahstane-msh.html
- Tultabayev, M., Chomanov, U., Tultabayeva, T., Shoman, A., Dodaev, K., Azimov, U., Zhumanova, U. (2022). Identifying patterns in the fatty-acid composition of safflower depending on agroclimatic conditions. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2 (11 (116)), 23–28. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2022.255336
- Tultabayeva, T. C., Chomanov, U. C., Tultabayev, M. C., Zhumaliyeva, G. E., Kenenbay, G. S., Shoman, A. Y., Shoman, A. K. (2022). Synthesis, Characterization and Physical Properties of Polyunsaturated Fatty Acids and Co Zero-Valent Nanoparticles/Polyunsaturated Fatty Acids. Journal of Nanostructures, 12 (4), 1049–1058. Available at: https://jns.kashanu.ac.ir/article_111939.html
- Liu, W., Zhao, S., Cheng, Z., Wan, X., Yan, Z., King, S. R. (2010). Lycopene and citrulline contents in watermelon (Citrullus lanatus) fruit with different ploidy and changes during fruit development. Acta Horticulturae, 871, 543–550. doi: https://doi.org/10.17660/actahortic.2010.871.75
- Shi, F., Wang, L., Li, S. (2023). Enhancement in the physicochemical properties, antioxidant activity, volatile compounds, and non-volatile compounds of watermelon juices through Lactobacillus plantarum JHT78 fermentation. Food Chemistry, 420, 136146. doi: https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2023.136146
- Mandha, J., Shumoy, H., Devaere, J., Schouteten, J. J., Gellynck, X., de Winne, A. et al. (2021). Effect of lactic acid fermentation of watermelon juice on its sensory acceptability and volatile compounds. Food Chemistry, 358, 129809. doi: https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2021.129809
- Dogan, K., Akman, P. K., Tornuk, F. (2021). Role of non‐thermal treatments and fermentation with probiotic Lactobacillus plantarum on in vitro bioaccessibility of bioactives from vegetable juice. Journal of the Science of Food and Agriculture, 101 (11), 4779–4788. doi: https://doi.org/10.1002/jsfa.11124
- Ricci, A., Cirlini, M., Levante, A., Dall’Asta, C., Galaverna, G., Lazzi, C. (2018). Volatile profile of elderberry juice: Effect of lactic acid fermentation using L. plantarum, L. rhamnosus and L. casei strains. Food Research International, 105, 412–422. doi: https://doi.org/10.1016/j.foodres.2017.11.042
- Rodríguez, H., Curiel, J. A., Landete, J. M., de las Rivas, B., de Felipe, F. L., Gómez-Cordovés, C. et al. (2009). Food phenolics and lactic acid bacteria. International Journal of Food Microbiology, 132 (2-3), 79–90. doi: https://doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2009.03.025
- Liu, Y., He, C., Song, H. (2018). Comparison of fresh watermelon juice aroma characteristics of five varieties based on gas chromatography-olfactometry-mass spectrometry. Food Research International, 107, 119–129. doi: https://doi.org/10.1016/j.foodres.2018.02.022
- Yang, F., Shi, C., Yan, L., Xu, Y., Dai, Y., Bi, S., Liu, Y. (2022). Low-frequency ultrasonic treatment: A potential strategy to improve the flavor of fresh watermelon juice. Ultrasonics Sonochemistry, 91, 106238. doi: https://doi.org/10.1016/j.ultsonch.2022.106238
- Rawson, A., Tiwari, B. K., Patras, A., Brunton, N., Brennan, C., Cullen, P. J., O’Donnell, C. (2011). Effect of thermosonication on bioactive compounds in watermelon juice. Food Research International, 44 (5), 1168–1173. doi: https://doi.org/10.1016/j.foodres.2010.07.005
- Al-Sayed, H. M. A., Ahmed, A. R. (2013). Utilization of watermelon rinds and sharlyn melon peels as a natural source of dietary fiber and antioxidants in cake. Annals of Agricultural Sciences, 58 (1), 83–95. doi: https://doi.org/10.1016/j.aoas.2013.01.012
- Mendoza-Enano, M. L., Stanley, R., Frank, D. (2019). Linking consumer sensory acceptability to volatile composition for improved shelf-life: A case study of fresh-cut watermelon (Citrullus lanatus). Postharvest Biology and Technology, 154, 137–147. doi: https://doi.org/10.1016/j.postharvbio.2019.03.018
- Yıkmış, S. (2020). Sensory, physicochemical, microbiological and bioactive properties of red watermelon juice and yellow watermelon juice after ultrasound treatment. Journal of Food Measurement and Characterization, 14 (3), 1417–1426. doi: https://doi.org/10.1007/s11694-020-00391-7
- Liu, Y., He, C., Song, H. (2018). Comparison of SPME Versus SAFE Processes for the Analysis of Flavor Compounds in Watermelon Juice. Food Analytical Methods, 11 (6), 1677–1689. doi: https://doi.org/10.1007/s12161-018-1153-x
- Perkins-Veazie, P., K. Collins, J., Clevidence, B. (2007). Watermelons and health. Acta Horticulturae, 731, 121–128. doi: https://doi.org/10.17660/actahortic.2007.731.17
- Beaulieu, J. C., Lea, J. M. (2006). Characterization and Semiquantitative Analysis of Volatiles in Seedless Watermelon Varieties Using Solid-Phase Microextraction. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 54 (20), 7789–7793. doi: https://doi.org/10.1021/jf060663l
- Aguiló-Aguayo, I., Montero-Calderón, M., Soliva-Fortuny, R., Martín-Belloso, O. (2010). Changes on flavor compounds throughout cold storage of watermelon juice processed by high-intensity pulsed electric fields or heat. Journal of Food Engineering, 100 (1), 43–49. doi: https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2010.03.025
- Dima, G., Tripodi, G., Condurso, C., Verzera, A. (2014). Volatile constituents of mini-watermelon fruits. Journal of Essential Oil Research, 26 (5), 323–327. doi: https://doi.org/10.1080/10412905.2014.933449
- Fredes, A., Roselló, S., Beltrán, J., Cebolla-Cornejo, J., Pérez-de-Castro, A., Gisbert, C., Picó, M. B. (2016). Fruit quality assessment of watermelons grafted onto citron melon rootstock. Journal of the Science of Food and Agriculture, 97 (5), 1646–1655. doi: https://doi.org/10.1002/jsfa.7915
- Holden, J. M., Eldridge, A. L., Beecher, G. R., Marilyn Buzzard, I., Bhagwat, S., Davis, C. S. et al. (1999). Carotenoid Content of U.S. Foods: An Update of the Database. Journal of Food Composition and Analysis, 12 (3), 169–196. doi: https://doi.org/10.1006/jfca.1999.0827
- Lewinsohn, E., Sitrit, Y., Bar, E., Azulay, Y., Ibdah, M., Meir, A. et al. (2005). Not just colors – carotenoid degradation as a link between pigmentation and aroma in tomato and watermelon fruit. Trends in Food Science & Technology, 16 (9), 407–415. doi: https://doi.org/10.1016/j.tifs.2005.04.004
- Pino, J. A., Marbot, R., Aguero, J. (2003). Volatile Components of Watermelon (Citrullus Ianatus[Thunb.] Matsum. et Nakai) Fruit. Journal of Essential Oil Research, 15 (6), 379–380. doi: https://doi.org/10.1080/10412905.2003.9698616
- Saftner, R., Luo, Y., McEvoy, J., Abbott, J. A., Vinyard, B. (2007). Quality characteristics of fresh-cut watermelon slices from non-treated and 1-methylcyclopropene- and/or ethylene-treated whole fruit. Postharvest Biology and Technology, 44 (1), 71–79. doi: https://doi.org/10.1016/j.postharvbio.2006.11.002
- Xisto, A. L. R. P., Boas, E. V. de B. V., Nunes, E. E., Federal, B. M. V. B., Guerreiro, M. C. (2012). Volatile profile and physical, chemical, and biochemical changes in fresh cut watermelon during storage. Food Science and Technology, 32 (1), 173–178. doi: https://doi.org/10.1590/s0101-20612012005000020
- Yajima, I., Sakakibara, H., Ide, J., Yanai, T., Kazuo, H. (1985). Volatile Flavor Components of Watermelon (Citrullus vulgaris). Agricultural and Biological Chemistry, 49 (11), 3145–3150. doi: https://doi.org/10.1080/00021369.1985.10867246
- Fukushige, H., Hildebrand, D. F. (2005). Watermelon (Citrullus lanatus) Hydroperoxide Lyase Greatly Increases C6 Aldehyde Formation in Transgenic Leaves. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 53 (6), 2046–2051. doi: https://doi.org/10.1021/jf048391e
- Schwab, W. (2007). Genetic Engineering of Plants and Microbial Cells for Flavour Production. Flavours and Fragrances, 615–628. doi: https://doi.org/10.1007/978-3-540-49339-6_26
- Pereira, J. A. M., Berenguer, C. V., Andrade, C. F. P., Câmara, J. S. (2022). Unveiling the Bioactive Potential of Fresh Fruit and Vegetable Waste in Human Health from a Consumer Perspective. Applied Sciences, 12 (5), 2747. doi: https://doi.org/10.3390/app12052747
- Du, X., Davila, M., Ramirez, J., Williams, C. (2022). Free Amino Acids and Volatile Aroma Compounds in Watermelon Rind, Flesh, and Three Rind-Flesh Juices. Molecules, 27 (8), 2536. doi: https://doi.org/10.3390/molecules27082536
- Pat. No. CN101690600A. Is a composite drink made from watermelon juice and a method of its preparation. Available at: https://patents.google.com/patent/CN101690600A/en/
- Nkoana, D. K., Mashilo, J., Shimelis, H., Ngwepe, R. M. (2022). Nutritional, phytochemical compositions and natural therapeutic values of citron watermelon (Citrullus lanatus var. citroides): A Review. South African Journal of Botany, 145, 65–77. doi: https://doi.org/10.1016/j.sajb.2020.12.008
- Maletti, L., D’Eusanio, V., Lancellotti, L., Marchetti, A., Pincelli, L., Strani, L., Tassi, L. (2022). Candying process for enhancing pre-waste watermelon rinds to increase food sustainability. Future Foods, 6, 100182. doi: https://doi.org/10.1016/j.fufo.2022.100182
- Volino-Souza, M., Oliveira, G. V., Vargas, R., Tavares, A. C., Conte-Junior, C. A., Alvares, T. da S. (2022). Effect of microencapsulated watermelon (Citrullus lanatus) intake on plasma amino acids and glycemic response in healthy adults. Food Bioscience, 46, 101553. doi: https://doi.org/10.1016/j.fbio.2022.101553
- Cano-Lamadrid, M., Artés-Hernández, F. (2021). By-Products Revalorization with Non-Thermal Treatments to Enhance Phytochemical Compounds of Fruit and Vegetables Derived Products: A Review. Foods, 11 (1), 59. doi: https://doi.org/10.3390/foods11010059
- Aguayo, E., Martínez-Sánchez, A., Fernández-Lobato, B., Alacid, F. (2021). L-Citrulline: A Non-Essential Amino Acid with Important Roles in Human Health. Applied Sciences, 11 (7), 3293. doi: https://doi.org/10.3390/app11073293
- Martínez, C., Valenzuela, J. L., Jamilena, M. (2021). Genetic and Pre- and Postharvest Factors Influencing the Content of Antioxidants in Cucurbit Crops. Antioxidants, 10 (6), 894. doi: https://doi.org/10.3390/antiox10060894
- Zhumaliyeva, G., Chomanov, U., Tultabaeva, T., Tultabayev, M., Kasymbek, R. (2020). Formation of Processes of Intensification of Crop Growth For The Formation of Business Structures. SSRN Electronic Journal. doi: https://doi.org/10.2139/ssrn.4128701
- Wu, K., Lou, J., Li, C., Li, J. (2021). Experimental Evaluation of Rootstock Clamping Device for Inclined Inserted Grafting of Melons. Agriculture, 11 (8), 736. doi: https://doi.org/10.3390/agriculture11080736
- Sorokina, M., McCaffrey, K. S., Deaton, E. E., Ma, G., Ordovás, J. M., Perkins-Veazie, P. M. et al. (2021). A Catalog of Natural Products Occurring in Watermelon – Citrullus lanatus. Frontiers in Nutrition, 8. doi: https://doi.org/10.3389/fnut.2021.729822
- Yang, F., Chen, E., Dai, Y., Xu, Y., Liu, Y., Bi, S. (2022). Elucidation of the interaction between fructose and key aroma compounds in watermelon juice via Raman spectroscopy and nuclear magnetic resonance. Food Research International, 159, 111613. doi: https://doi.org/10.1016/j.foodres.2022.111613
- Perkins-Veazie, P., Collins, J. K. (2004). Flesh quality and lycopene stability of fresh-cut watermelon. Postharvest Biology and Technology, 31 (2), 159–166. doi: https://doi.org/10.1016/j.postharvbio.2003.08.005
- Davis, A. R., Fish, W. W., Perkins-Veazie, P. (2003). A Rapid Hexane-free Method for Analyzing Lycopene Content in Watermelon. Journal of Food Science, 68 (1), 328–332. doi: https://doi.org/10.1111/j.1365-2621.2003.tb14160.x
- Fonseca, J. M. et al. (1999). Shock and vibration forces influence the quality of fresh-cut watermelon. Proc. Fla. State Hort.
- Doan, H. V., Hoseinifar, S. H., Naraballobh, W., Paolucci, M., Wongmaneeprateep, S., Charoenwattanasak, S. et al. (2021). Dietary inclusion of watermelon rind powder and Lactobacillus plantarum: Effects on Nile tilapia's growth, skin mucus and serum immunities, and disease resistance. Fish & Shellfish Immunology, 116, 107–114.
- Burton-Freeman, B., Freeman, M., Zhang, X., Sandhu, A., Edirisinghe, I. (2021). Watermelon and l-Citrulline in Cardio-Metabolic Health: Review of the Evidence 2000–2020. Current Atherosclerosis Reports, 23 (12). doi: https://doi.org/10.1007/s11883-021-00978-5
- Ramirez, J. L., Juma, S., Du, X. (2021). Consumer acceptance of watermelon flesh‐rind blends and the effect of rind on refreshing perception. Journal of Food Science, 86 (4), 1384–1392. doi: https://doi.org/10.1111/1750-3841.15648
- Kumar, V., Jain, S. K., Amitabh, A., Chavan, S. M. (2021). Effect of ohmic heating on physicochemical, bioactive compounds, and shelf life of watermelon flesh‐rind drinks. Journal of Food Process Engineering, 45 (7). doi: https://doi.org/10.1111/jfpe.13818
- Pravallika, K., Chakraborty, S. (2022). Effect of nonthermal technologies on the shelf life of fruits and their products: A review on the recent trends. Applied Food Research, 2 (2), 100229. doi: https://doi.org/10.1016/j.afres.2022.100229
- Tultabayeva, Т. Ch., Zhumanova, U. T., Tultabayev, M. Ch., Shoman, А. Ye., Shoman, A. K. (2023). The research of technological drying modes of combined fermented milk protein products with vegetable additives. The Journal of Almaty Technological University, 2, 124–130. doi: https://doi.org/10.48184/2304-568x-2023-2-124-130
- Tarazona-Díaz, M. P., Viegas, J., Moldao-Martins, M., Aguayo, E. (2010). Bioactive compounds from flesh and by-product of fresh-cut watermelon cultivars. Journal of the Science of Food and Agriculture, 91 (5), 805–812. doi: https://doi.org/10.1002/jsfa.4250
- Manivannan, A., Lee, E.-S., Han, K., Lee, H.-E., Kim, D.-S. (2020). Versatile Nutraceutical Potentials of Watermelon – A Modest Fruit Loaded with Pharmaceutically Valuable Phytochemicals. Molecules, 25 (22), 5258. doi: https://doi.org/10.3390/molecules25225258
- Bailey, S. J., Blackwell, J. R., Williams, E., Vanhatalo, A., Wylie, L. J., Winyard, P. G., Jones, A. M. (2016). Two weeks of watermelon juice supplementation improves nitric oxide bioavailability but not endurance exercise performance in humans. Nitric Oxide, 59, 10–20. doi: https://doi.org/10.1016/j.niox.2016.06.008
- Pat. No. CN104544413A. Watermelon juice production technology. Available at: https://patents.google.com/patent/CN104544413A/en
- Ostonakulov, T. E., Umirova, D. M. (2023). Ultra-early maturing watermelon hybrids in Uzbekistan. Potato and vegetables, 4, 31–34. doi: https://doi.org/10.25630/pav.2023.88.34.002
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2023 Gulzhan Zhumaliyeva, Urishbai Chomanov, Tamara Tultabaeva, Gulmira Kenenbay, Gulnara Aktokalova, Nurzhan Tultabayev, Rabiga Kasymbek, Mukhtar Tultabaev
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.