Оцінка вартості інтегрованих систем управління безпечністю та якістю спеціальних харчових продуктів
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2023.293069Ключові слова:
оцінка вартості, інтегровані системи управління безпечністю та якістю, спеціальні харчові продуктиАнотація
Для гарантування належного рівня безпечності та якості харчових продуктів нині активно застосовуються інтегровані системи управління. Для запобігання виникненню економічних проблем, розуміння фінансової цінності всіх активів організації актуальною є оцінка їх вартості, зокрема систем управління. Об’єктом дослідження визначено інтегровані системи управління безпечністю та якістю спеціальних харчових продуктів. Їх впровадження дає змогу забезпечити відповідність законодавству, підвищити задоволеність споживачів, ділову досконалість.
Основним міжнародним актом, що регламентує методологічні аспекти оцінки, є Міжнародні стандарти оцінки (IVS). Він визначає термінологію, процедуру організації, проведення оцінки, підходи, методи, звітування про результати. Встановлено, що при оцінці інтегрованих систем управління рекомендовано застосовувати витратний підхід. Це обґрунтовано необхідністю визначення обсягу коштів для забезпечення відповідності законодавству, задоволення потреб споживачів, стейкголдерів. Доречним при цьому є застосування методів відтворення та заміщення. Методом відтворення встановлено вартість згаданих систем організації, що на початок жовтня 2023 року склала 167,6 і 34,7 тис. грн. відповідно.
Розроблено рекомендації щодо оцінки вартості інтегрованих систем управління. Основний їх зміст полягає в необхідності урахування рівня змін ринкового курсу валюти, в якій проводиться оцінка вартості, коефіцієнту морального старіння, виходячи з терміну експлуатації. Їх урахування дозволило оцінити вартість досліджених систем в 144,6 і 30,0 тис. грн. відповідно. Це сприятиме більш ефективному управлінню ресурсами організації, інвестуванню у системи управління фінансових коштів
Посилання
- United Nations Guidelines for Consumer Protection. Available at: https://unctad.org/system/files/official-document/ditccplpmisc2016d1_en.pdf
- Pro zakhyst prav spozhyvachiv: Zakon Ukrainy No. 1023-XII. Available at: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1023-12#Text
- Consolidated text: Regulation (EC) No 852/2004 of the european parliament and of the council of 29 April 2004 on the hygiene of foodstuffs. Available at: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:02004R0852-20090420
- Commission Directive 2003/94/EC of 8 October 2003 laying down the principles and guidelines of good manufacturing practice in respect of medicinal products for human use and investigational medicinal products for human use (Text with EEA relevance). Available at: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=celex%3A32003L0094
- Pro osnovni pryntsypy ta vymohy do bezpechnosti ta yakosti kharchovykh produktiv: Zakon Ukrainy No. 771/97-VR. Available at: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/771/97-%D0%B2%D1%80#Text
- ST-N MOZU 42-4.0:2020. Likarski zasoby. Nalezhna vyrobnycha praktyka. Available at: https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/v0095282-09#n4777
- Corrigendum to Directive 2004/48/EC of the European Parliament and of the Council of 29 April 2004 on the enforcement of intellectual property rights (OJ L 157, 30.4.2004). Available at: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX%3A32004L0048R%2801%29
- Tsyvilnyi kodeks Ukrainy: Zakon Ukrainy No. 435-IV. Available at: http://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#top
- Eshonkulov, O. T. (2022). Some Aspects of the Main Approaches to the Valuation of Intellectual Property Objects. Journal of Intellectual Property and Human Rights, 1 (11), 8–15. Available at: http://journals.academiczone.net/index.php/jiphr/article/view/401/341
- Wirtz, H. (2012). Valuation of Intellectual Property: A Review of Approaches and Methods. International Journal of Business and Management, 7 (9). doi: https://doi.org/10.5539/ijbm.v7n9p40
- Litvinov, O. (2018). Otsinka intelektualnoho kapitalu pidpryiemstva. European journal of economics and management, 4 (5), 64–74. Available at: https://eujem.cz/wp-content/uploads/2018/eujem_2018_4_5/10.pdf
- Ivanova, K. (2019). Appraisal of property rights of intellectual property. Law and Innovative Society, 2 (13), 33–39. doi: https://doi.org/10.37772/2309-9275-2019-2(13)-5
- Salminen, S., Zwetsloot, G., Perttula, P., Starren, A., Steijn, W., Pahkin, K. et al. (2016). The value of safety and safety as a value. SAF€RA technical report number 2016-01. doi: https://doi.org/10.13140/RG.2.2.15582.84805
- Prístavka, M., Krištof, K. (2018). Evaluation of Quality Costs in the Production Organization. Manufacturing Technology, 18 (3), 466–476. doi: https://doi.org/10.21062/ujep/123.2018/a/1213-2489/mt/18/3/466
- Gremyr, I., Lenning, J., Elg, M., Martin, J. (2021). Increasing the value of quality management systems. International Journal of Quality and Service Sciences, 13 (3), 381–394. doi: https://doi.org/10.1108/ijqss-10-2020-0170
- ISO 22000:2018(en). Food safety management systems — Requirements for any organization in the food chain. Available at: https://www.iso.org/obp/ui/en/#iso:std:iso:22000:ed-2:v1:en
- ISO 9001:2015(en). Quality management systems — Requirements. Available at: https://www.iso.org/obp/ui/en/#iso:std:iso:9001:ed-5:v1:en
- Prytulska, N., Antiushko, D., Osyka, V., Sienohonova, L., Volodavchyk, V., Sienohonova, H. (2023). Application of good manufacturing practices in the production of food products for special medical purposes. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 3 (13 (123)), 52–58. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2023.279371
- Quality assurance of pharmaceuticals: a compendium of guidelines and related materials. Vol. 2. Good manufacturing practices and inspection. WHO. Available at: https://extranet.who.int/prequal/sites/default/files/document_files/QA_Pharmaceuticals-Vol2.pdf
- International Valuation Standards (IVS). Available at: http://www.afo.com.ua/doc/ivsc-effective-31-jan-2022.pdf
- European Business Valuation Standards (2020). TEGOVA. Available at: https://tegova.org/static/f2f491b0d1308a81309cff4d4f59aa84/TEGOVA%20EBVS%202020-digital.pdf
- Pro zatverdzhennia Natsionalnoho standartu No. 1 "Zahalni zasady otsinky maina i mainovykh prav": Postanova Kabinetu Ministriv Ukrainy No. 1440. Available at: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1440-2003-%D0%BF#Text
- Pro zatverdzhennia Natsionalnoho standartu No. 4 "Otsinka mainovykh prav intelektualnoi vlasnosti": Postanova Kabinetu Ministriv Ukrainy No. 1185. Available at: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1185-2007-%D0%BF#Text
- Valuation of Intellectual Property: 5 Top Methods with Examples. Available at: https://www.wtsserbia.com/en/blog-en/valuation-of-intellectual-property-5-top-methods-with-examples/
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2023 Anatolii Mazaraki, Natalia Prіtulska, Sergey Aslanyan, Dmytro Antiushko
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.