Оцінка вартості інтегрованих систем управління безпечністю та якістю спеціальних харчових продуктів

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2023.293069

Ключові слова:

оцінка вартості, інтегровані системи управління безпечністю та якістю, спеціальні харчові продукти

Анотація

Для гарантування належного рівня безпечності та якості харчових продуктів нині активно застосовуються інтегровані системи управління. Для запобігання виникненню економічних проблем, розуміння фінансової цінності всіх активів організації актуальною є оцінка їх вартості, зокрема систем управління. Об’єктом дослідження визначено інтегровані системи управління безпечністю та якістю спеціальних харчових продуктів. Їх впровадження дає змогу забезпечити відповідність законодавству, підвищити задоволеність споживачів, ділову досконалість.

Основним міжнародним актом, що регламентує методологічні аспекти оцінки, є Міжнародні стандарти оцінки (IVS). Він визначає термінологію, процедуру організації, проведення оцінки, підходи, методи, звітування про результати. Встановлено, що при оцінці інтегрованих систем управління рекомендовано застосовувати витратний підхід. Це обґрунтовано необхідністю визначення обсягу коштів для забезпечення відповідності законодавству, задоволення потреб споживачів, стейкголдерів. Доречним при цьому є застосування методів відтворення та заміщення. Методом відтворення встановлено вартість згаданих систем організації, що на початок жовтня 2023 року склала 167,6 і 34,7 тис. грн. відповідно.

Розроблено рекомендації щодо оцінки вартості інтегрованих систем управління. Основний їх зміст полягає в необхідності урахування рівня змін ринкового курсу валюти, в якій проводиться оцінка вартості, коефіцієнту морального старіння, виходячи з терміну експлуатації. Їх урахування дозволило оцінити вартість досліджених систем в 144,6 і 30,0 тис. грн. відповідно. Це сприятиме більш ефективному управлінню ресурсами організації, інвестуванню у системи управління фінансових коштів

Біографії авторів

Анатолій Антонович Мазаракі, Державний торговельно-економічний університет

Доктор економічних наук, професор

Кафедра торговельного підприємництва та логістики

Наталія Володимирівна Притульська, Державний торговельно-економічний університет

Доктор технічних наук, професор

Кафедра товарознавства, управління безпечністю та якістю

Сергій Арменакович Асланян, Українська військово-медична академія

Доктор медичних наук, доцент

Кафедра медичної хірургії

Дмитро Петрович Антюшко, Державний торговельно-економічний університет

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра товарознавства, управління безпечністю та якістю

Посилання

  1. United Nations Guidelines for Consumer Protection. Available at: https://unctad.org/system/files/official-document/ditccplpmisc2016d1_en.pdf
  2. Pro zakhyst prav spozhyvachiv: Zakon Ukrainy No. 1023-XII. Available at: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1023-12#Text
  3. Consolidated text: Regulation (EC) No 852/2004 of the european parliament and of the council of 29 April 2004 on the hygiene of foodstuffs. Available at: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:02004R0852-20090420
  4. Commission Directive 2003/94/EC of 8 October 2003 laying down the principles and guidelines of good manufacturing practice in respect of medicinal products for human use and investigational medicinal products for human use (Text with EEA relevance). Available at: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=celex%3A32003L0094
  5. Pro osnovni pryntsypy ta vymohy do bezpechnosti ta yakosti kharchovykh produktiv: Zakon Ukrainy No. 771/97-VR. Available at: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/771/97-%D0%B2%D1%80#Text
  6. ST-N MOZU 42-4.0:2020. Likarski zasoby. Nalezhna vyrobnycha praktyka. Available at: https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/v0095282-09#n4777
  7. Corrigendum to Directive 2004/48/EC of the European Parliament and of the Council of 29 April 2004 on the enforcement of intellectual property rights (OJ L 157, 30.4.2004). Available at: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX%3A32004L0048R%2801%29
  8. Tsyvilnyi kodeks Ukrainy: Zakon Ukrainy No. 435-IV. Available at: http://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#top
  9. Eshonkulov, O. T. (2022). Some Aspects of the Main Approaches to the Valuation of Intellectual Property Objects. Journal of Intellectual Property and Human Rights, 1 (11), 8–15. Available at: http://journals.academiczone.net/index.php/jiphr/article/view/401/341
  10. Wirtz, H. (2012). Valuation of Intellectual Property: A Review of Approaches and Methods. International Journal of Business and Management, 7 (9). doi: https://doi.org/10.5539/ijbm.v7n9p40
  11. Litvinov, O. (2018). Otsinka intelektualnoho kapitalu pidpryiemstva. European journal of economics and management, 4 (5), 64–74. Available at: https://eujem.cz/wp-content/uploads/2018/eujem_2018_4_5/10.pdf
  12. Ivanova, K. (2019). Appraisal of property rights of intellectual property. Law and Innovative Society, 2 (13), 33–39. doi: https://doi.org/10.37772/2309-9275-2019-2(13)-5
  13. Salminen, S., Zwetsloot, G., Perttula, P., Starren, A., Steijn, W., Pahkin, K. et al. (2016). The value of safety and safety as a value. SAF€RA technical report number 2016-01. doi: https://doi.org/10.13140/RG.2.2.15582.84805
  14. Prístavka, M., Krištof, K. (2018). Evaluation of Quality Costs in the Production Organization. Manufacturing Technology, 18 (3), 466–476. doi: https://doi.org/10.21062/ujep/123.2018/a/1213-2489/mt/18/3/466
  15. Gremyr, I., Lenning, J., Elg, M., Martin, J. (2021). Increasing the value of quality management systems. International Journal of Quality and Service Sciences, 13 (3), 381–394. doi: https://doi.org/10.1108/ijqss-10-2020-0170
  16. ISO 22000:2018(en). Food safety management systems — Requirements for any organization in the food chain. Available at: https://www.iso.org/obp/ui/en/#iso:std:iso:22000:ed-2:v1:en
  17. ISO 9001:2015(en). Quality management systems — Requirements. Available at: https://www.iso.org/obp/ui/en/#iso:std:iso:9001:ed-5:v1:en
  18. Prytulska, N., Antiushko, D., Osyka, V., Sienohonova, L., Volodavchyk, V., Sienohonova, H. (2023). Application of good manufacturing practices in the production of food products for special medical purposes. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 3 (13 (123)), 52–58. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2023.279371
  19. Quality assurance of pharmaceuticals: a compendium of guidelines and related materials. Vol. 2. Good manufacturing practices and inspection. WHO. Available at: https://extranet.who.int/prequal/sites/default/files/document_files/QA_Pharmaceuticals-Vol2.pdf
  20. International Valuation Standards (IVS). Available at: http://www.afo.com.ua/doc/ivsc-effective-31-jan-2022.pdf
  21. European Business Valuation Standards (2020). TEGOVA. Available at: https://tegova.org/static/f2f491b0d1308a81309cff4d4f59aa84/TEGOVA%20EBVS%202020-digital.pdf
  22. Pro zatverdzhennia Natsionalnoho standartu No. 1 "Zahalni zasady otsinky maina i mainovykh prav": Postanova Kabinetu Ministriv Ukrainy No. 1440. Available at: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1440-2003-%D0%BF#Text
  23. Pro zatverdzhennia Natsionalnoho standartu No. 4 "Otsinka mainovykh prav intelektualnoi vlasnosti": Postanova Kabinetu Ministriv Ukrainy No. 1185. Available at: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1185-2007-%D0%BF#Text
  24. Valuation of Intellectual Property: 5 Top Methods with Examples. Available at: https://www.wtsserbia.com/en/blog-en/valuation-of-intellectual-property-5-top-methods-with-examples/
Оцінка вартості інтегрованих систем управління безпечністю та якістю спеціальних харчових продуктів

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-28

Як цитувати

Мазаракі, А. А., Притульська, Н. В., Асланян, С. А., & Антюшко, Д. П. (2023). Оцінка вартості інтегрованих систем управління безпечністю та якістю спеціальних харчових продуктів. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 6(11 (126), 92–102. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2023.293069

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв