Підвищення якості та технологічних властивостей м’яса гусей при низькотемпературному зберіганні за дії біологічно активних речовин вівса та люцерни
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2024.296900Ключові слова:
м’ясо гусей, біологічно активні сполуки, овес, люцерна, низькотемпературне зберігання, антиоксидантиАнотація
М'ясо птиці відіграє ключову роль як джерело високоякісного білка, вітамінів, мінералів та ненасичених жирних кислот. Однак ненасичені жирні кислоти, зокрема незамінні, схильні до окислювальних реакцій під час зберігання м'яса, що може негативно впливати на його якість. Об’єктом дослідження є технологія отримання і зберігання м'яса птиці. Як дослідний матеріал використовували гусей породи Легарт Датський (Legart Danish). Овес (Avena Sativa) та люцерна (Medicago sativa) містять велику кількість біологічно активних речовин (мінерали, ненасичені жирні кислоти, амінокислоти, антиоксиданти. Додавання вегетативних частин вівса та люцерни у раціон гусей сприяє покращенню якості отриманого м’яса, зокрема після тривалого низькотемпературного зберігання. Забій гусей здійснювали на 63-тю добу. М’ясо зберігали при температурі –18 °C впродовж 90 діб.
Встановлено підвищення живої маси гусей на 11,5 % у ранньому забійному віці, підвищения вміст білка (на 5 %), кращу вологозв'язувальну здатність (на 6–7,3 %), зниження вмісту продуктів пероксидного окиснення ліпідів, особливо на 67-у добу зберігання (28,3 %). Зафіксовано значне збільшення вмісту ω3- та ω6-поліненасичених жирних кислот (відповідно на 24,2 % та 10,8 %). Спостерігається збільшення вмісту вітаміну Е та β-каротину, як перед заморожуванням (38,5 % та 19,6 %), так і на кінець періоду зберігання (50,9 % та 20 %). Виявлено тенденцію до збільшення вмісту незамінних амінокислот (треоніну та метионіну). Результати можуть бути використані у виробництві м'яса гусей для покращення його харчових характеристик, що має важливе значення для здоров’я споживачів, виробників м'ясної продукції, а також у наукових дослідженнях з розвитку технологій у галузі виробництва та зберігання м’яса
Посилання
- Ahmad, R. S., Imran, A., Hussain, M. B. (2018). Nutritional Composition of Meat. Meat Science and Nutrition. https://doi.org/10.5772/intechopen.77045
- OECD-FAO Agricultural Outlook 2020-2029 (2020). In OECD-FAO Agricultural Outlook. OECD. https://doi.org/10.1787/1112c23b-en
- Hafez, H. M., Attia, Y. A., Bovera, F., Abd El-Hack, M. E., Khafaga, A. F., de Oliveira, M. C. (2021). Influence of COVID-19 on the poultry production and environment. Environmental Science and Pollution Research, 28 (33), 44833–44844. https://doi.org/10.1007/s11356-021-15052-5
- Hafez, H. M., Attia, Y. A. (2020). Challenges to the Poultry Industry: Current Perspectives and Strategic Future After the COVID-19 Outbreak. Frontiers in Veterinary Science, 7. https://doi.org/10.3389/fvets.2020.00516
- Bezpeka i bezpechnist kharchuvannia pid chas i pislia viyny (2022). Kyiv. Available at: http://www.auu.org.ua/media/publications/1876/files/ReportF_2022_12_14_09_45_37_750479.pdf
- Trusova, N. V. et al. (2017). Restrictions of financing the budget deficit of Ukraine. International journal of economic research, 14 (14), 353–364. Available at: http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/3351
- Trusova, N. V. et al. (2018). Debt burden of the financial system of Ukraine and countries of the Eurozone: policy of regulating of the risks. Espacios, 39 (39), 30. Available at: https://www.revistaespacios.com/a18v39n39/18393930.html
- Marangoni, F., Corsello, G., Cricelli, C., Ferrara, N., Ghiselli, A., Lucchin, L., Poli, A. (2015). Role of poultry meat in a balanced diet aimed at maintaining health and wellbeing: an Italian consensus document. Food & Nutrition Research, 59 (1), 27606. https://doi.org/10.3402/fnr.v59.27606
- Yu, J., Yang, H. M., Lai, Y. Y., Wan, X. L., Wang, Z. Y. (2020). The body fat distribution and fatty acid composition of muscles and adipose tissues in geese. Poultry Science, 99 (9), 4634–4641. https://doi.org/10.1016/j.psj.2020.05.052
- Domínguez, R., Pateiro, M., Gagaoua, M., Barba, F. J., Zhang, W., Lorenzo, J. M. (2019). A Comprehensive Review on Lipid Oxidation in Meat and Meat Products. Antioxidants, 8 (10), 429. https://doi.org/10.3390/antiox8100429
- Orkusz, A., Wolańska, W., Krajinska, U. (2021). The Assessment of Changes in the Fatty Acid Profile and Dietary Indicators Depending on the Storage Conditions of Goose Meat. Molecules, 26 (17), 5122. https://doi.org/10.3390/molecules26175122
- Muzolf-Panek, M., Kaczmarek, A., Tomaszewska-Gras, J., Cegielska-Radziejewska, R., Szablewski, T., Majcher, M., Stuper-Szablewska, K. (2020). A Chemometric Approach to Oxidative Stability and Physicochemical Quality of Raw Ground Chicken Meat Affected by Black Seed and Other Spice Extracts. Antioxidants, 9 (9), 903. https://doi.org/10.3390/antiox9090903
- Priss, O., Korchynskyy, I., Kryvko, Y., Korchynska, O. (2023). Leveraging Horseradish’s Bioactive Substances for Sustainable Agricultural Development. International Journal of Sustainable Development and Planning, 18 (8), 2563–2570. https://doi.org/10.18280/ijsdp.180828
- Nemati, Z., Alirezalu, K., Besharati, M., Amirdahri, S., Franco, D., Lorenzo, J. M. (2020). Improving the Quality Characteristics and Shelf Life of Meat and Growth Performance in Goose Fed Diets Supplemented with Vitamin E. Foods, 9 (6), 798. https://doi.org/10.3390/foods9060798
- Kim, I.-S., Hwang, C.-W., Yang, W.-S., Kim, C.-H. (2021). Multiple Antioxidative and Bioactive Molecules of Oats (Avena sativa L.) in Human Health. Antioxidants, 10 (9), 1454. https://doi.org/10.3390/antiox10091454
- Pretorius, C. J., Dubery, I. A. (2023). Avenanthramides, Distinctive Hydroxycinnamoyl Conjugates of Oat, Avena sativa L.: An Update on the Biosynthesis, Chemistry, and Bioactivities. Plants, 12 (6), 1388. https://doi.org/10.3390/plants12061388
- Ma, J., Huangfu, W., Yang, X., Xu, J., Zhang, Y., Wang, Z. et al. (2022). “King of the forage”—Alfalfa supplementation improves growth, reproductive performance, health condition and meat quality of pigs. Frontiers in Veterinary Science, 9. https://doi.org/10.3389/fvets.2022.1025942
- Blume, L., Hoischen-Taubner, S., Sundrum, A. (2021). Alfalfa – a regional protein source for all farm animals. Landbauforschung – Journal of Sustainable and Organic Agriculture, 71 (1), 1–13. https://doi.org/10.3220/LBF1615894157000
- Antipova, L. V., Glotova, I. A., Rogov, I. A. (2001). Metody issledovaniya myasa i myasnyh produktov. Moscow: Kolos, 576.
- Tsviakh, O. O. (2022). Metody laboratornoi diahnostyky: metodychni rekomendatsiyi. Mykolaiv: vydavets Rumiantseva H. V., 40.
- Ionov, I. A., Shapovalov, S. O., Rudenko, E. V., Dolgaya, M. N., Ahtyrskiy, A. V., Zozulya, Yu. A. et al. (2011). Kriterii i metody kontrolya metabolizma v organizme zhivotnyh i ptits. Kharkiv: Institut zhivotnovodstva NAAN, 378.
- Bligh, E. G., Dyer, W. J. (1959). A rapid method of total lipid extraction and purification. Canadian Journal of Biochemistry and Physiology, 37 (1), 911–917. https://doi.org/10.1139/y59-099
- Palmer, F. B. St. C. (1971). The extraction of acidic phospholipids in organic solvent mixtures containing water. Biochimica et Biophysica Acta (BBA) - Lipids and Lipid Metabolism, 231 (1), 134–144. https://doi.org/10.1016/0005-2760(71)90261-x
- Suray, P. F., Ionov, I. A. (1990). Biohimicheskie metody kontrolya metabolizma v organah i tkanyah ptits i ih vitaminnoy obespechennosti. Kharkiv, 138.
- Bal'-Prilipko, L. V., Zadorozhnyy, V. I., Onishchenko, L. V. (2006). Vliyanie razlichnyh faktorov na srok i kachestvo hraneniya myasnyh produktov. Myasnoe delo, 6, 53–55.
- Landau, S., Everitt, B. S. (2003). A Handbook of Statistical Analyses Using SPSS. Chapman and Hall/CRC. https://doi.org/10.1201/9780203009765
- Mahfuz, S., Shang, Q., Piao, X. (2021). Phenolic compounds as natural feed additives in poultry and swine diets: a review. Journal of Animal Science and Biotechnology, 12 (1). https://doi.org/10.1186/s40104-021-00565-3
- Lee, S., Jo, K., Jeong, H. G., Choi, Y.-S., Kyoung, H., Jung, S. (2022). Freezing-induced denaturation of myofibrillar proteins in frozen meat. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 1–18. https://doi.org/10.1080/10408398.2022.2116557
- Li, H., Liu, Y., Wei, L., Lin, Q., Zhang, Z. (2022). Effects of Feeding Fermented Medicago sativa (Plus Soybean and DDGS) on Growth Performance, Blood Profiles, Gut Health, and Carcass Characteristics of Lande (Meat) Geese. Frontiers in Physiology, 13. https://doi.org/10.3389/fphys.2022.902802
- Maiboroda, D. O., Danchenko, O. O., Zdorovtseva, L. M., Fedorko, A. S., Danchenko, M. M., Zahorko, N. P. (2020). Oat extract as a technological means for improving the quality of geese meat. Proceedings of the Tavria State Agrotechnological University, 20 (1), 203–212. https://doi.org/10.31388/2078-0877-20-1-203-212
- Scollan, N. D., Price, E. M., Morgan, S. A., Huws, S. A., Shingfield, K. J. (2017). Can we improve the nutritional quality of meat? Proceedings of the Nutrition Society, 76 (4), 603–618. https://doi.org/10.1017/s0029665117001112
- Sun, Y., Hou, T., Yu, Q., Zhang, C., Zhang, Y., Xu, L. (2023). Mixed oats and alfalfa improved the antioxidant activity of mutton and the performance of goats by affecting intestinal microbiota. Frontiers in Microbiology, 13. https://doi.org/10.3389/fmicb.2022.1056315
- Li, J., Zhang, S., Gu, X., Xie, J., Zhu, X., Wang, Y., Shan, T. (2022). Effects of alfalfa levels on carcass traits, meat quality, fatty acid composition, amino acid profile, and gut microflora composition of Heigai pigs. Frontiers in Nutrition, 9. https://doi.org/10.3389/fnut.2022.975455
- Opanasenko, N. N., Kalitka, V. V., Danchenko, Е. A. (2010). State of the enzymatic part of system of antioxidatic protection of poultry meat at low-temperature storage. Tekhnolohiya vyrobnytstva i pererobky produktsiyi tvarynnytstva, 2 (70), 85–89. Available at: https://btsau.edu.ua/sites/default/files/visnyky/tehnologi%2070.pdf#page=85
- Djuricic, I., Calder, P. C. (2021). Beneficial Outcomes of Omega-6 and Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids on Human Health: An Update for 2021. Nutrients, 13 (7), 2421. https://doi.org/10.3390/nu13072421
- Xue, Y., Teng, Y., Chen, M., Li, Z., Wang, G. (2021). Antioxidant Activity and Mechanism of Avenanthramides: Double H+/e– Processes and Role of the Catechol, Guaiacyl, and Carboxyl Groups. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 69 (25), 7178–7189. https://doi.org/10.1021/acs.jafc.1c01591
- Provesi, J. G., Dias, C. O., Amante, E. R. (2011). Changes in carotenoids during processing and storage of pumpkin puree. Food Chemistry, 128 (1), 195–202. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2011.03.027
- Kwiecień, M., Winiarska-Mieczan, A., Danek-Majewska, A., Kwiatkowska, K., Krusiński, R. (2021). Effects of dietary alfalfa protein concentrate on lipid metabolism and antioxidative status of serum and composition and fatty acid profile and antioxidative status and dietetic value of muscles in broilers. Poultry Science, 100 (4), 100974. https://doi.org/10.1016/j.psj.2020.12.071
- Feedstuffs ingredient analysis table. Available at: https://feedstuffs.farmcentric.com/mdfm/Feeess50/author/427/2015/11/Feedstuffs_RIBG_Ingredient_Analysis_Table_2016.pdf
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2024 Daniil Maiboroda, Olena Danchenko, Viktoriya Gryshchenko, Mykola Danchenko
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.