Визначення впливу обробки антимікробними речовинами перед зберіганням на збереженість лимонів
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2024.298641Ключові слова:
плоди лимона, збудники хвороб, температура зберігання, мірамістин, декасан, антимікробні речовиниАнотація
Об’єкт дослідження – процес збереження якості плодів лимона за післязбиральної обробки антисептиками під час холодильного зберігання.
Проблема, що вирішувалася, полягає у визначенні більш безпечних та ефективних технологій післязбиральної обробки плодів. Плоди лимону різного ступеня прив’ялення розрізали впоперек, кожну частинку обробляли препаратами мірамістин і декасан в концентраціях 0,1 %, 0,3 % та 0,5 %. Зразки клали на агарові блоки з чистими культурами збудників і розміщували у вологих чашках Петрі, витримували за температури 25 °C в термостаті протягом 6–10 днів, повторність досліду трикратна. Мета дослідження – визначення збереженості плодів лимону залежно від обробки антимікробними препаратами перед зберіганням та ступеня прив'ялення.
Запропоновано обробляти плоди лимонів мірамістином та декасаном у концентраціях 0,3 % та 0,5 % з метою гальмування розвитку голубої та зеленої плісняви під час зберігання. Ураженість тургорних плодів в два рази менше, ніж слабоприв’ялених. За температури зберігання 10 °C плоди зберігаються 40–45 діб. При цьому щодобові втрати – 0,49 %. Зниження температури зберігання до 4 °C подовжує тривалість зберігання до 90–100 діб, з добовими втратами маси 0,08 %. Встановлена криволінійна кореляційна залежність другого порядку втрати маси плодів лимона від тривалості зберігання (R2=0,9758–0,9903).
Оброблення антисептиками дозволяє впроваджувати екологічно чисті рішення, які дадуть можливість виключити хімічно синтезовані фунгіциди, та зберегти природні властивості свіжих цитрусових після збору врожаю і подовження їх терміну зберігання. У розробці нових, низьковитратних, екологічно чистих і доступних технологій це є важливим прийомом
Посилання
- Spreen, T. H., Gao, Z., Fernandes, W., Zansler, M. L. (2020). Global economics and marketing of citrus products. The Genus Citrus, 471–493. https://doi.org/10.1016/b978-0-12-812163-4.00023-1
- Duru, S., Hayran, S., Gül, A. (2022). The analysis of competitiveness of Mediterranean countries in the world citrus trade. Mediterranean Agricultural Sciences, 35 (1), 21–26. https://doi.org/10.29136/mediterranean.1012466
- Strano, M. C., Altieri, G., Admane, N., Genovese, F., Di Renzo, G. C. (2017). Advance in Citrus Postharvest Management: Diseases, Cold Storage and Quality Evaluation. Citrus Pathology. https://doi.org/10.5772/66518
- Strano, M. C., Altieri, G., Allegra, M., Di Renzo, G. C., Paterna, G., Matera, A., Genovese, F. (2022). Postharvest Technologies of Fresh Citrus Fruit: Advances and Recent Developments for the Loss Reduction during Handling and Storage. Horticulturae, 8 (7), 612. https://doi.org/10.3390/horticulturae8070612
- Lipinski, B., Hanson, C., Lomax, J., Kitinoja, L., Waite, R., Searchinger, T. (2013). Installment 2 of “Creating a Sustainable Food Future”. Reducing Food Loss and Waste. World Resources Institute. Washington. Available at: https://core.ac.uk/download/pdf/71362194.pdf
- Melo, J., Quintas, C. (2023). Minimally processed fruits as vehicles for foodborne pathogens. AIMS Microbiology, 9 (1), 1–19. https://doi.org/10.3934/microbiol.2023001
- Caleb, O. J., Mahajan, P. V., Al-Said, F. A.-J., Opara, U. L. (2012). Modified Atmosphere Packaging Technology of Fresh and Fresh-cut Produce and the Microbial Consequences—A Review. Food and Bioprocess Technology, 6 (2), 303–329. https://doi.org/10.1007/s11947-012-0932-4
- Alegbeleye, O., Odeyemi, O. A., Strateva, M., Stratev, D. (2022). Microbial spoilage of vegetables, fruits and cereals. Applied Food Research, 2 (1), 100122. https://doi.org/10.1016/j.afres.2022.100122
- Artasensi, A., Mazzotta, S., Fumagalli, L. (2021). Back to Basics: Choosing the Appropriate Surface Disinfectant. Antibiotics, 10 (6), 613. https://doi.org/10.3390/antibiotics10060613
- Mudaliar, K., Sharma, V., Agnihotri, C., Agnihotri, S., Deora, A., Singh, B. P. (2023). Microbiological impact and control strategies to monitor postharvest losses in fruits and vegetables. Postharvest Management of Fresh Produce, 113–147. https://doi.org/10.1016/b978-0-323-91132-0.00003-4
- Lurie, S., Pedreschi, R. (2014). Fundamental aspects of postharvest heat treatments. Horticulture Research, 1. https://doi.org/10.1038/hortres.2014.30
- Aghdam, M. S., Bodbodak, S. (2013). Postharvest Heat Treatment for Mitigation of Chilling Injury in Fruits and Vegetables. Food and Bioprocess Technology, 7 (1), 37–53. https://doi.org/10.1007/s11947-013-1207-4
- Kim, H. G., Min, S. C., Oh, D. H., Koo, J. J., Song, K. B. (2016). Combined Treatment of Chlorine Dioxide Gas, Mild Heat, and Fumaric Acid on Inactivation of Listeria monocytogenes and Quality of Citrus unshiu Marc. during Storage. Journal of the Korean Society of Food Science and Nutrition, 45 (8), 1233–1238. https://doi.org/10.3746/jkfn.2016.45.8.1233
- Kahramanoğlu, İ., Usanmaz, S., Alas, T., Okatan, V., Wan, C. (2020). Combined effect of hot water dipping and Cistus creticus L. leaf extracts on the storage quality of fresh Valencia oranges. Folia Horticulturae, 32 (2), 337–350. https://doi.org/10.2478/fhort-2020-0029
- Glowacz, M., Mogren, L. M., Reade, J. P. H., Cobb, A. H., Monaghan, J. M. (2013). Can hot water treatments enhance or maintain postharvest quality of spinach leaves? Postharvest Biology and Technology, 81, 23–28. https://doi.org/10.1016/j.postharvbio.2013.02.004
- Wassermann, B., Kusstatscher, P., Berg, G. (2019). Microbiome Response to Hot Water Treatment and Potential Synergy With Biological Control on Stored Apples. Frontiers in Microbiology, 10. https://doi.org/10.3389/fmicb.2019.02502
- Hong, P., Hao, W., Luo, J., Chen, S., Hu, M., Zhong, G. (2014). Combination of hot water, Bacillus amyloliquefaciens HF-01 and sodium bicarbonate treatments to control postharvest decay of mandarin fruit. Postharvest Biology and Technology, 88, 96–102. https://doi.org/10.1016/j.postharvbio.2013.10.004
- Himmelboe, M., Luca, A., de Paulo Rocha, R., Bertelsen, M. G., Edelenbos, M. (2016). Development of a method for profiling of volatile organic compounds to monitor heat stress in hot water dipped apples. Acta Horticulturae, 1144, 341–348. https://doi.org/10.17660/actahortic.2016.1144.50
- Wan, C., Kahramanoğlu, İ., Chen, J., Gan, Z., Chen, C. (2020). Effects of Hot Air Treatments on Postharvest Storage of Newhall Navel Orange. Plants, 9 (2), 170. https://doi.org/10.3390/plants9020170
- Osmanov, A., Wise, A., Denning, D. W. (2019). In vitro and in vivo efficacy of miramistin against drug-resistant fungi. Journal of Medical Microbiology, 68 (7), 1047–1052. https://doi.org/10.1099/jmm.0.001007
- Kovalenko, O. M. (2020). A modern approach to the treatment of burns. Infusion & Chemotherapy, 3.2, 147–148. https://doi.org/10.32902/2663-0338-2020-3.2-147-148
- Kashyap, K., Kashyap, D., Nitin, M., Ramchiary, N., Banu, S. (2020). Characterizing the Nutrient Composition, Physiological Maturity, and Effect of Cold Storage in Khasi Mandarin (Citrus reticulata Blanco). International Journal of Fruit Science, 20 (3), 521–540. https://doi.org/10.1080/15538362.2019.1666334
- Arnon, H., Granit, R., Porat, R., Poverenov, E. (2015). Development of polysaccharides-based edible coatings for citrus fruits: A layer-by-layer approach. Food Chemistry, 166, 465–472. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2014.06.061
- Roongruangsri, W., Rattanapanone, N., Leksawasdi, N., Boonyakiat, D. (2013). Influence of Storage Conditions on Physico-Chemical and Biochemical of Two Tangerine Cultivars. Journal of Agricultural Science, 5 (2). https://doi.org/10.5539/jas.v5n2p70
- Ennab, H. A., El-Shemy, M. A., Alam-Eldein, S. M. (2020). Salicylic Acid and Putrescine to Reduce Post-Harvest Storage Problems and Maintain Quality of Murcott Mandarin Fruit. Agronomy, 10 (1), 115. https://doi.org/10.3390/agronomy10010115
- Breza-Boruta, B., Bauza-Kaszewska, J. (2023). Effect of Microbial Preparation and Biomass Incorporation on Soil Biological and Chemical Properties. Agriculture, 13 (5), 969. https://doi.org/10.3390/agriculture13050969
- Caradonia, F., Battaglia, V., Righi, L., Pascali, G., La Torre, A. (2019). Plant Biostimulant Regulatory Framework: Prospects in Europe and Current Situation at International Level. Journal of Plant Growth Regulation, 38 (2), 438–448. https://doi.org/10.1007/s00344-018-9853-4
- Shailbala, S., Kumar, A. (2017). Eco-friendly management of late blight of potato– A review. Journal of Applied and Natural Science, 9 (2), 821–835. https://doi.org/10.31018/jans.v9i2.1282
- Siboza, X. I., Bertling, I., Odindo, A. O. (2014). Salicylic acid and methyl jasmonate improve chilling tolerance in cold-stored lemon fruit (Citrus limon). Journal of Plant Physiology, 171 (18), 1722–1731. https://doi.org/10.1016/j.jplph.2014.05.012
- Karamidehkordi, E., Hashemi Sadati, S. A., Tajvar, Y., Mirmousavi, S. H. (2023). Climate change vulnerability and resilience strategies for citrus farmers. Environmental and Sustainability Indicators, 20, 100317. https://doi.org/10.1016/j.indic.2023.100317
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2024 Ludmila Pusik, Vlаdimir Pusik, Veronika Bondarenko, Natalja Kyriukhina, Liudmyla Terokhina, Viktoriia Ketskalo, Serhii Kondratenko, Volodymyr Voitsekhivskyi
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.