Визначення впливу обробки антимікробними речовинами перед зберіганням на збереженість лимонів

Автор(и)

  • Людмила Михайлівна Пузік Державний біотехнологічний університет, Україна https://orcid.org/0000-0002-5465-2771
  • Володимир Кузьмич Пузік Державний біотехнологічний університет, Україна https://orcid.org/0000-0001-5028-9461
  • Вероніка Анатоліївна Бондаренко Державний біотехнологічний університет, Україна https://orcid.org/0000-0002-0883-7193
  • Наталія Олександрівна Кирюхіна Інститут овочівництва і баштанництва Національної академії аграрних наук, Україна https://orcid.org/0000-0002-8620-4316
  • Людмила Анатоліївна Терьохіна Інститут овочівництва і баштанництва Національної академії аграрних наук, Україна https://orcid.org/0000-0002-7808-8909
  • Вікторія Валеріївна Кецкало Уманський національний університет садівництва, Україна https://orcid.org/0000-0002-9137-6470
  • Сергій Іванович Кондратенко Інститут овочівництва і баштанництва Національної академії аграрних наук, Україна https://orcid.org/0000-0002-8859-1604
  • Володимир Іванович Войцехівський Національний університет біоресурсів і природокористування України, Україна https://orcid.org/0000-0003-3568-0985

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2024.298641

Ключові слова:

плоди лимона, збудники хвороб, температура зберігання, мірамістин, декасан, антимікробні речовини

Анотація

Об’єкт дослідження – процес збереження якості плодів лимона за післязбиральної обробки антисептиками під час холодильного зберігання.

Проблема, що вирішувалася, полягає у визначенні більш безпечних та ефективних технологій післязбиральної обробки плодів. Плоди лимону різного ступеня прив’ялення розрізали впоперек, кожну частинку обробляли препаратами мірамістин і декасан в концентраціях 0,1 %, 0,3 % та 0,5 %. Зразки клали на агарові блоки з чистими культурами збудників і розміщували у вологих чашках Петрі, витримували за температури 25 °C в термостаті протягом 6–10 днів, повторність досліду трикратна. Мета дослідження – визначення збереженості плодів лимону залежно від обробки антимікробними препаратами перед зберіганням та ступеня прив'ялення.

Запропоновано обробляти плоди лимонів мірамістином та декасаном у концентраціях 0,3 % та 0,5 % з метою гальмування розвитку голубої та зеленої плісняви під час зберігання. Ураженість тургорних плодів в два рази менше, ніж слабоприв’ялених. За температури зберігання 10 °C плоди зберігаються 40–45 діб. При цьому щодобові втрати – 0,49 %. Зниження температури зберігання до 4 °C подовжує тривалість зберігання до 90–100 діб, з добовими втратами маси 0,08 %. Встановлена криволінійна кореляційна залежність другого порядку втрати маси плодів лимона від тривалості зберігання (R2=0,9758–0,9903).

Оброблення антисептиками дозволяє впроваджувати екологічно чисті рішення, які дадуть можливість виключити хімічно синтезовані фунгіциди, та зберегти природні властивості свіжих цитрусових після збору врожаю і подовження їх терміну зберігання. У розробці нових, низьковитратних, екологічно чистих і доступних технологій це є важливим прийомом

Біографії авторів

Людмила Михайлівна Пузік, Державний біотехнологічний університет

Докторсільськогосподарських наук, професор

Кафедра плодоовочівництва і зберігання продукції рослинництва

Володимир Кузьмич Пузік, Державний біотехнологічний університет

Доктор сільськогосподарських наук, професор

Кафедра екології і біотехнології

Вероніка Анатоліївна Бондаренко, Державний біотехнологічний університет

Кандидат сільськогосподарських наук, доцент

Кафедра плодоовочівництва і зберігання продукції рослинництва

Наталія Олександрівна Кирюхіна, Інститут овочівництва і баштанництва Національної академії аграрних наук

Кандидат сільськогосподарських наук, старший науковий співробітник

Лабораторія селекції дворічних і малопоширених культур

Людмила Анатоліївна Терьохіна, Інститут овочівництва і баштанництва Національної академії аграрних наук

Кандидат сільськогосподарських наук, старший науковий співробітник

Лабораторія інноваційно-інвестиційного розвитку овочевого ринку та інтелектуальної власності

Вікторія Валеріївна Кецкало, Уманський національний університет садівництва

Кандидат сільськогосподарських наук, доцент

Кафедра овочівництва

Сергій Іванович Кондратенко, Інститут овочівництва і баштанництва Національної академії аграрних наук

Доктор сільськогосподарських наук, старший науковий співробітник

Відділ селекції і насінництва овочевих і баштанних культур

Володимир Іванович Войцехівський, Національний університет біоресурсів і природокористування України

Кандидат сільськогосподарських наук, доцент

Кафедра технології зберігання, переробки та стандартизації продукції рослинництва ім. проф. Б.В.Лесика

Посилання

  1. Spreen, T. H., Gao, Z., Fernandes, W., Zansler, M. L. (2020). Global economics and marketing of citrus products. The Genus Citrus, 471–493. https://doi.org/10.1016/b978-0-12-812163-4.00023-1
  2. Duru, S., Hayran, S., Gül, A. (2022). The analysis of competitiveness of Mediterranean countries in the world citrus trade. Mediterranean Agricultural Sciences, 35 (1), 21–26. https://doi.org/10.29136/mediterranean.1012466
  3. Strano, M. C., Altieri, G., Admane, N., Genovese, F., Di Renzo, G. C. (2017). Advance in Citrus Postharvest Management: Diseases, Cold Storage and Quality Evaluation. Citrus Pathology. https://doi.org/10.5772/66518
  4. Strano, M. C., Altieri, G., Allegra, M., Di Renzo, G. C., Paterna, G., Matera, A., Genovese, F. (2022). Postharvest Technologies of Fresh Citrus Fruit: Advances and Recent Developments for the Loss Reduction during Handling and Storage. Horticulturae, 8 (7), 612. https://doi.org/10.3390/horticulturae8070612
  5. Lipinski, B., Hanson, C., Lomax, J., Kitinoja, L., Waite, R., Searchinger, T. (2013). Installment 2 of “Creating a Sustainable Food Future”. Reducing Food Loss and Waste. World Resources Institute. Washington. Available at: https://core.ac.uk/download/pdf/71362194.pdf
  6. Melo, J., Quintas, C. (2023). Minimally processed fruits as vehicles for foodborne pathogens. AIMS Microbiology, 9 (1), 1–19. https://doi.org/10.3934/microbiol.2023001
  7. Caleb, O. J., Mahajan, P. V., Al-Said, F. A.-J., Opara, U. L. (2012). Modified Atmosphere Packaging Technology of Fresh and Fresh-cut Produce and the Microbial Consequences—A Review. Food and Bioprocess Technology, 6 (2), 303–329. https://doi.org/10.1007/s11947-012-0932-4
  8. Alegbeleye, O., Odeyemi, O. A., Strateva, M., Stratev, D. (2022). Microbial spoilage of vegetables, fruits and cereals. Applied Food Research, 2 (1), 100122. https://doi.org/10.1016/j.afres.2022.100122
  9. Artasensi, A., Mazzotta, S., Fumagalli, L. (2021). Back to Basics: Choosing the Appropriate Surface Disinfectant. Antibiotics, 10 (6), 613. https://doi.org/10.3390/antibiotics10060613
  10. Mudaliar, K., Sharma, V., Agnihotri, C., Agnihotri, S., Deora, A., Singh, B. P. (2023). Microbiological impact and control strategies to monitor postharvest losses in fruits and vegetables. Postharvest Management of Fresh Produce, 113–147. https://doi.org/10.1016/b978-0-323-91132-0.00003-4
  11. Lurie, S., Pedreschi, R. (2014). Fundamental aspects of postharvest heat treatments. Horticulture Research, 1. https://doi.org/10.1038/hortres.2014.30
  12. Aghdam, M. S., Bodbodak, S. (2013). Postharvest Heat Treatment for Mitigation of Chilling Injury in Fruits and Vegetables. Food and Bioprocess Technology, 7 (1), 37–53. https://doi.org/10.1007/s11947-013-1207-4
  13. Kim, H. G., Min, S. C., Oh, D. H., Koo, J. J., Song, K. B. (2016). Combined Treatment of Chlorine Dioxide Gas, Mild Heat, and Fumaric Acid on Inactivation of Listeria monocytogenes and Quality of Citrus unshiu Marc. during Storage. Journal of the Korean Society of Food Science and Nutrition, 45 (8), 1233–1238. https://doi.org/10.3746/jkfn.2016.45.8.1233
  14. Kahramanoğlu, İ., Usanmaz, S., Alas, T., Okatan, V., Wan, C. (2020). Combined effect of hot water dipping and Cistus creticus L. leaf extracts on the storage quality of fresh Valencia oranges. Folia Horticulturae, 32 (2), 337–350. https://doi.org/10.2478/fhort-2020-0029
  15. Glowacz, M., Mogren, L. M., Reade, J. P. H., Cobb, A. H., Monaghan, J. M. (2013). Can hot water treatments enhance or maintain postharvest quality of spinach leaves? Postharvest Biology and Technology, 81, 23–28. https://doi.org/10.1016/j.postharvbio.2013.02.004
  16. Wassermann, B., Kusstatscher, P., Berg, G. (2019). Microbiome Response to Hot Water Treatment and Potential Synergy With Biological Control on Stored Apples. Frontiers in Microbiology, 10. https://doi.org/10.3389/fmicb.2019.02502
  17. Hong, P., Hao, W., Luo, J., Chen, S., Hu, M., Zhong, G. (2014). Combination of hot water, Bacillus amyloliquefaciens HF-01 and sodium bicarbonate treatments to control postharvest decay of mandarin fruit. Postharvest Biology and Technology, 88, 96–102. https://doi.org/10.1016/j.postharvbio.2013.10.004
  18. Himmelboe, M., Luca, A., de Paulo Rocha, R., Bertelsen, M. G., Edelenbos, M. (2016). Development of a method for profiling of volatile organic compounds to monitor heat stress in hot water dipped apples. Acta Horticulturae, 1144, 341–348. https://doi.org/10.17660/actahortic.2016.1144.50
  19. Wan, C., Kahramanoğlu, İ., Chen, J., Gan, Z., Chen, C. (2020). Effects of Hot Air Treatments on Postharvest Storage of Newhall Navel Orange. Plants, 9 (2), 170. https://doi.org/10.3390/plants9020170
  20. Osmanov, A., Wise, A., Denning, D. W. (2019). In vitro and in vivo efficacy of miramistin against drug-resistant fungi. Journal of Medical Microbiology, 68 (7), 1047–1052. https://doi.org/10.1099/jmm.0.001007
  21. Kovalenko, O. M. (2020). A modern approach to the treatment of burns. Infusion & Chemotherapy, 3.2, 147–148. https://doi.org/10.32902/2663-0338-2020-3.2-147-148
  22. Kashyap, K., Kashyap, D., Nitin, M., Ramchiary, N., Banu, S. (2020). Characterizing the Nutrient Composition, Physiological Maturity, and Effect of Cold Storage in Khasi Mandarin (Citrus reticulata Blanco). International Journal of Fruit Science, 20 (3), 521–540. https://doi.org/10.1080/15538362.2019.1666334
  23. Arnon, H., Granit, R., Porat, R., Poverenov, E. (2015). Development of polysaccharides-based edible coatings for citrus fruits: A layer-by-layer approach. Food Chemistry, 166, 465–472. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2014.06.061
  24. Roongruangsri, W., Rattanapanone, N., Leksawasdi, N., Boonyakiat, D. (2013). Influence of Storage Conditions on Physico-Chemical and Biochemical of Two Tangerine Cultivars. Journal of Agricultural Science, 5 (2). https://doi.org/10.5539/jas.v5n2p70
  25. Ennab, H. A., El-Shemy, M. A., Alam-Eldein, S. M. (2020). Salicylic Acid and Putrescine to Reduce Post-Harvest Storage Problems and Maintain Quality of Murcott Mandarin Fruit. Agronomy, 10 (1), 115. https://doi.org/10.3390/agronomy10010115
  26. Breza-Boruta, B., Bauza-Kaszewska, J. (2023). Effect of Microbial Preparation and Biomass Incorporation on Soil Biological and Chemical Properties. Agriculture, 13 (5), 969. https://doi.org/10.3390/agriculture13050969
  27. Caradonia, F., Battaglia, V., Righi, L., Pascali, G., La Torre, A. (2019). Plant Biostimulant Regulatory Framework: Prospects in Europe and Current Situation at International Level. Journal of Plant Growth Regulation, 38 (2), 438–448. https://doi.org/10.1007/s00344-018-9853-4
  28. Shailbala, S., Kumar, A. (2017). Eco-friendly management of late blight of potato– A review. Journal of Applied and Natural Science, 9 (2), 821–835. https://doi.org/10.31018/jans.v9i2.1282
  29. Siboza, X. I., Bertling, I., Odindo, A. O. (2014). Salicylic acid and methyl jasmonate improve chilling tolerance in cold-stored lemon fruit (Citrus limon). Journal of Plant Physiology, 171 (18), 1722–1731. https://doi.org/10.1016/j.jplph.2014.05.012
  30. Karamidehkordi, E., Hashemi Sadati, S. A., Tajvar, Y., Mirmousavi, S. H. (2023). Climate change vulnerability and resilience strategies for citrus farmers. Environmental and Sustainability Indicators, 20, 100317. https://doi.org/10.1016/j.indic.2023.100317
Визначення впливу обробки антимікробними речовинами перед зберіганням на збереженість лимонів

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-02-28

Як цитувати

Пузік, Л. М., Пузік, В. К., Бондаренко, В. А., Кирюхіна, Н. О., Терьохіна, Л. А., Кецкало, В. В., Кондратенко, С. І., & Войцехівський, В. І. (2024). Визначення впливу обробки антимікробними речовинами перед зберіганням на збереженість лимонів. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 1(11 (127), 64–72. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2024.298641

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв