Визначення антиоксидантного потенціалу продуктів переробки осмотично зневоднених плодів горобини чорноплідної та пива збагаченого ними
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2024.301159Ключові слова:
нетрадиційна сировина, горобина чорноплідна, пиво спеціальне, антиоксидантні властивості, осмотична дегідратаціяАнотація
Попит на функціональні та оздоровчі продукти харчування, а також виснаження традиційної сировини сприяє використанню нових видів ресурсних джерел. До нетрадиційної рослинної сировини, яка має значний потенціал, але майже не застосовується в харчовій промисловості, відноситься Aronia melanocarpa. Метою даного дослідження є визначення антиоксидантного потенціалу продуктів переробки осмотично зневоднених плодів горобини чорноплідної та пива збагаченого ними. Об’єктом дослідження є продукти переробки осмотично зневоднених плодів горобини чорноплідної та пива збагаченого ними.
Плоди горобини зневоднювали методом осмотичної дегідратації та сушінням, подрібнювали у порошки та визначали їх антиоксидантні властивості. Осмотичні розчини та свіжі плоди аналізували на вміст флаваноїдів, антоціанів та антиоксидантну активність. Виготовляли три дослідних зразки пива за традиційною технологією (К) та із додаванням 6 % (Д1) та 10 % (Д2) осмотичних розчинів, відокремлених від частково зневоднених плодів. Проводили органолептичний аналіз пива та визначення його антиоксидантної активності. Результати показали, що при застосуванні осмотичної дегідратації втрати флавоноїдів були значно менші (29,74 мг К/100 г), ніж при застосуванні традиційного способу сушіння (39,13 мг К/100 г). При застосуванні запропонованого режиму зневоднення плодів зберігається майже 70 % антоціанів. Тоді як традиційний спосіб забезпечує збереження лише 59 % цих пігментів. Цукровий розчин на поверхні плодів запобігає значній втраті антиоксидантних сполук. Це пояснює вищу антиоксидантну активність (на 9,86 ммоль Trolox/100 г) у зразках, зневоднених із застосуванням осмотичної дегідратації. Додавання горобинового осмотичного розчину до пива у кількості 6–10 % призводить до зростання його антиоксидантної активності на 9–16 ммоль Trolox/100 г
Посилання
- Dabija, A., Rusu, L., Codină, G. G. (2023). Studies on the Manufacturing of Food Products Using Unconventional Raw Materials. Applied Sciences, 13 (13), 7990. https://doi.org/10.3390/app13137990
- Tița, O., Lengyel, E., Stegăruș, D. I., Săvescu, P., Ciubara, A. B., Constantinescu, M. A. et al. (2021). Identification and Quantification of Valuable Compounds in Red Grape Seeds. Applied Sciences, 11 (11), 5124. https://doi.org/10.3390/app11115124
- Singh, J., Metrani, R., Shivanagoudra, S. R., Jayaprakasha, G. K., Patil, B. S. (2019). Review on Bile Acids: Effects of the Gut Microbiome, Interactions with Dietary Fiber, and Alterations in the Bioaccessibility of Bioactive Compounds. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 67 (33), 9124–9138. https://doi.org/10.1021/acs.jafc.8b07306
- Daskalova, E., Delchev, S., Vladimirova-Kitova, L., Kitov, S., Denev, P. (2021). Black Chokeberry (Aronia melanocarpa) Functional Beverages Increase HDL-Cholesterol Levels in Aging Rats. Foods, 10 (7), 1641. https://doi.org/10.3390/foods10071641
- Jurikova, T., Mlcek, J., Skrovankova, S., Sumczynski, D., Sochor, J., Hlavacova, I. et al. (2017). Fruits of Black Chokeberry Aronia melanocarpa in the Prevention of Chronic Diseases. Molecules, 22 (6), 944. https://doi.org/10.3390/molecules22060944
- Przybył, K., Gawałek, J., Koszela, K., Przybył, J., Rudzińska, M., Gierz, Ł., Domian, E. (2019). Neural Image Analysis and Electron Microscopy to Detect and Describe Selected Quality Factors of Fruit and Vegetable Spray-Dried Powders – Case Study: Chokeberry Powder. Sensors, 19 (20), 4413. https://doi.org/10.3390/s19204413
- Chrubasik, C., Li, G., Chrubasik, S. (2010). The clinical effectiveness of chokeberry: a systematic review. Phytotherapy Research, 24 (8), 1107–1114. https://doi.org/10.1002/ptr.3226
- Sosnowska, D., Podsędek, A., Kucharska, A. Z., Redzynia, M., Opęchowska, M., Koziołkiewicz, M. (2015). Comparison of in vitro anti-lipase and antioxidant activities, and composition of commercial chokeberry juices. European Food Research and Technology, 242 (4), 505–515. https://doi.org/10.1007/s00217-015-2561-4
- Sarv, V., Venskutonis, P. R., Bhat, R. (2020). The Sorbus spp.-Underutilised Plants for Foods and Nutraceuticals: Review on Polyphenolic Phytochemicals and Antioxidant Potential. Antioxidants, 9 (9), 813. https://doi.org/10.3390/antiox9090813
- Kaur Dhillon, G., Kour, A., Gupta, N. (2022). Optimization of Low-cost Drying Technology for Preservation of Peach (Prunus Persica) Using RSM. International journal of fruit science, 22 (1), 525–538. https://doi.org/10.1080/15538362.2022.2070576
- Rahman, N., Xin, T. B., Kamilah, H., Ariffin, F. (2017). Effects of osmotic dehydration treatment on volatile compound (Myristicin) content and antioxidants property of nutmeg (Myristica fragrans) pericarp. Journal of Food Science and Technology, 55 (1), 183–189. https://doi.org/10.1007/s13197-017-2883-2
- Yirmibeşoğlu, S. S. S., Tefon Öztürk, B. E. (2020). Comparing microbiological profiles, bioactivities, and physicochemical and sensory properties of donkey milk kefir and cow milk kefir. Turkish Journal Of Veterinary And Animal Sciences, 44 (4), 774–781. https://doi.org/10.3906/vet-2001-82
- Zdunić, G., Aradski, A. A., Gođevac, D., Živković, J., Laušević, S. D., Milošević, D. K., Šavikin, K. (2020). In vitro hypoglycemic, antioxidant and antineurodegenerative activity of chokeberry (Aronia melanocarpa) leaves. Industrial Crops and Products, 148, 112328. https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2020.112328
- Tolić, M.-T., Landeka Jurčević, I., Panjkota Krbavčić, I., Marković, K., Vahčić, N. (2015). Phenolic Content, Antioxidant Capacity and Quality of Chokeberry (Aronia Melanocarpa) Products. Food Technology and Biotechnology, 53. https://doi.org/10.17113/ftb.53.02.15.3833
- Gajic, D., Saksida, T., Koprivica, I., Vujicic, M., Despotovic, S., Savikin, K. et al. (2020). Chokeberry (Aronia melanocarpa) fruit extract modulates immune response in vivo and in vitro. Journal of Functional Foods, 66, 103836. https://doi.org/10.1016/j.jff.2020.103836
- Denev, P. N., Kratchanov, C. G., Ciz, M., Lojek, A., Kratchanova, M. G. (2012). Bioavailability and Antioxidant Activity of Black Chokeberry (Aronia melanocarpa) Polyphenols: in vitro and in vivo Evidences and Possible Mechanisms of Action: A Review. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 11 (5), 471–489. https://doi.org/10.1111/j.1541-4337.2012.00198.x
- Sadowska, A., Świderski, F., Rakowska, R., Hallmann, E. (2019). Comparison of quality and microstructure of chokeberry powders prepared by different drying methods, including innovative fluidised bed jet milling and drying. Food Science and Biotechnology, 28 (4), 1073–1081. https://doi.org/10.1007/s10068-019-00556-1
- Gurčík, Ľ., Bajusová, Z., Ladvenicová, J., Palkovič, J., Novotná, K. (2023). Cultivation and Processing of Modern Superfood – Aronia melanocarpa (Black Chokeberry) in Slovak Republic. Agriculture, 13 (3), 604. https://doi.org/10.3390/agriculture13030604
- Rugină, D., Sconţa, Z., Leopold, L., Pintea, A., Bunea, A., Socaciu, C. (2012). Antioxidant Activities of Chokeberry Extracts and the Cytotoxic Action of Their Anthocyanin Fraction on HeLa Human Cervical Tumor Cells. Journal of Medicinal Food, 15 (8), 700–706. https://doi.org/10.1089/jmf.2011.0246
- Slimestad, R., Torskangerpoll, K., Nateland, H. S., Johannessen, T., Giske, N. H. (2005). Flavonoids from black chokeberries, Aronia melanocarpa. Journal of Food Composition and Analysis, 18 (1), 61–68. https://doi.org/10.1016/j.jfca.2003.12.003
- Golikova, V. (2023). Research of Antioxidant Activity of Aronia melanocarpa Fruits and Viburnum opulus Fruits. Edible Berries - New Insights. https://doi.org/10.5772/intechopen.1001147
- Zhang, Y., Zhao, Y., Liu, X., Chen, X., Ding, C., Dong, L. et al. (2021). Chokeberry (Aronia melanocarpa) as a new functional food relationship with health: an overview. Journal of Future Foods, 1 (2), 168–178. https://doi.org/10.1016/j.jfutfo.2022.01.006
- Olas, B. (2018). Berry Phenolic Antioxidants – Implications for Human Health? Frontiers in Pharmacology, 9. https://doi.org/10.3389/fphar.2018.00078
- Stojković, L., Jovanović, I., Zivković, M., Zec, M., Djurić, T., Zivotić, I. et al. (2020). The Effects of Aronia melanocarpa Juice Consumption on the mRNA Expression Profile in Peripheral Blood Mononuclear Cells in Subjects at Cardiovascular Risk. Nutrients, 12 (5), 1484. https://doi.org/10.3390/nu12051484
- Wilkes, K., Howard, L. R., Brownmiller, C., Prior, R. L. (2013). Changes in Chokeberry (Aronia melanocarpa L.) Polyphenols during Juice Processing and Storage. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 62 (18), 4018–4025. https://doi.org/10.1021/jf404281n
- Mayer-Miebach, E., Adamiuk, M., Behsnilian, D. (2012). Stability of Chokeberry Bioactive Polyphenols during Juice Processing and Stabilization of a Polyphenol-Rich Material from the By-Product. Agriculture, 2 (3), 244–258. https://doi.org/10.3390/agriculture2030244
- Jurendić, T., Ščetar, M. (2021). Aronia melanocarpa Products and By-Products for Health and Nutrition: A Review. Antioxidants, 10 (7), 1052. https://doi.org/10.3390/antiox10071052
- Sójka, M., Kołodziejczyk, K., Milala, J. (2013). Polyphenolic and basic chemical composition of black chokeberry industrial by-products. Industrial Crops and Products, 51, 77–86. https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2013.08.051
- Scioli, G., Della Valle, A., Zengin, G., Locatelli, M., Tartaglia, A., Cichelli, A. et al. (2022). Artisanal fortified beers: Brewing, enrichment, HPLC-DAD analysis and preliminary screening of antioxidant and enzymatic inhibitory activities. Food Bioscience, 48, 101721. https://doi.org/10.1016/j.fbio.2022.101721
- Shopska, V., Denkova-Kostova, R., Dzhivoderova-Zarcheva, M., Teneva, D., Denev, P., Kostov, G. (2021). Comparative Study on Phenolic Content and Antioxidant Activity of Different Malt Types. Antioxidants, 10 (7), 1124. https://doi.org/10.3390/antiox10071124
- Šibalić, D., Planinić, M., Jurić, A., Bucić-Kojić, A., Tišma, M. (2020). Analysis of phenolic compounds in beer: from raw materials to the final product. Chemical Papers, 75 (1), 67–76. https://doi.org/10.1007/s11696-020-01276-1
- Schulz, J. F., Bahrami-Rad, D., Beauchamp, J. P., Henrich, J. (2019). The Church, intensive kinship, and global psychological variation. Science, 366 (6466). https://doi.org/10.1126/science.aau5141
- Pal, H., Kaur, R., Kumar, P., Manju Nehra, Rawat, K., Grover, N. et al. (2021). Process parameter optimization for development of beer: Star fruit fortified approach. Journal of Food Processing and Preservation, 46 (10). https://doi.org/10.1111/jfpp.15838
- Samilyk, M., Bal’-Prylipko, L., Korniienko, D., Paska, M., Ryzhkova, T., Yatsenko, I. et al. (2023). Determination of quality indicators of sugar fortified with a by-product of elderberry processing. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 4 (11 (124)), 65–72. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2023.284885
- Pirce, F., Vieira, T. M. F. S., Augusto-Obara, T. R., Alencar, S. M., Romero, F., Scheuermann, E. (2020). Effects of convective drying assisted by ultrasound and osmotic solution on polyphenol, antioxidant and microstructure of murtilla (Ugni molinae Turcz) fruit. Journal of Food Science and Technology, 58 (1), 138–146. https://doi.org/10.1007/s13197-020-04523-1
- Wiktor, A., Chadzynska, M., Rybak, K., Dadan, M., Witrowa-Rajchert, D., Nowacka, M. (2022). The Influence of Polyols on the Process Kinetics and Bioactive Substance Content in Osmotic Dehydrated Organic Strawberries. Molecules, 27 (4), 1376. https://doi.org/10.3390/molecules27041376
- Polak, J., Bartoszek, M., Stanimirova, I. (2013). A study of the antioxidant properties of beers using electron paramagnetic resonance. Food Chemistry, 141 (3), 3042–3049. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2013.05.133
- Habschied, K., Lončarić, A., Mastanjević, K. (2020). Screening of Polyphenols and Antioxidative Activity in Industrial Beers. Foods, 9 (2), 238. https://doi.org/10.3390/foods9020238
- Nardini, M., Foddai, M. S. (2020). Phenolics Profile and Antioxidant Activity of Special Beers. Molecules, 25 (11), 2466. https://doi.org/10.3390/molecules25112466
- Brito Júnior, M. R. de, Ugalde, F. Z., Gonzaga, L. V., Schulz, M., Fett, R., Costa, A. C. O., Tribuzi, G. (2023). Physicochemical Characteristics and Antioxidant Potential of a Fruit Beer Produced with Juçara (Euterpe edulis Martius) Fruit Pulp. Brazilian Archives of Biology and Technology, 66. https://doi.org/10.1590/1678-4324-2023220324
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2024 Maryna Samilyk, Yana Illiashenko, Yevhen Rudichenko, Yevhen Yevtushenko, Svitlana Huba, Svetlana Tkachuk, Taisia Ryzhkova, Irуna Heіda, Hanna Lysenko, Raisa Severin
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.