Розробка технології отримання соку з хурми східної (Diospyros kaki L.)
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2024.302282Ключові слова:
сорти хурми, Хачіа, Хіакуме, якісні показники, теплова обробка, технологічна схема, замінник цукру, біодоступністьАнотація
Організація правильного та екологічно чистого харчування є однією з найактуальніших проблем. Широко поширені плоди хурми мають велике технологічне значення як сировина для виробництва концентрованого соку, що використовується як натуральний замінник цукру. Об'єктом дослідження є процеси одержання соків із плодів хурми. У соках, приготовлених способом попередньої теплової обробки та застосуванням ферментного препарату, було досліджено якісні показники. Вихід соку з сорту Хачіа становив 93,9 %, а з сорту Хіакуме – 93,8 %. Для приготування концентрованого соку було використано хурмовий сік, приготований способом попередньої теплової обробки та із застосуванням 0,1–0,2 % ферментного препарату. Розроблено схему приготування концентрованого соку, який рекомендується використовувати як екологічно чистий замінник цукру у виробництві харчових продуктів. У складі концентрату виявлено 7,25 мкг/100 г йоду. Приготовлений концентрат багатий на поживні компоненти, необхідні для життєдіяльності людини, а також цукри, фенольні сполуки, що мають антиоксидантні та антимікробні властивості, а також вітамін С. Харчові компоненти виконують широкий спектр функцій в оптимальному функціонуванні імунної системи та відіграють важливу роль у метаболічних процесах. Використання хурмового концентрату при приготуванні різних продуктів харчування збільшує біодостатність багатьох мінералів. Тому для забезпечення харчової цінності готової продукції та збільшення тривалого якісного зберігання як замінник цукру рекомендується використовувати концентрований хурмовий сік
Посилання
- Nəbiyev, Ə. Ə., Dostiyari, E. N. (2010). Xurma meyvəsindən müxtəlif çeşiddə qida məhsulları istehsalı texnologiyasının tədqiqi. Bakı: Elm, 180. Available at: https://genderi.org/ee-nebiyev-e-n-dostiyari-xurma-meyvesinden-muxtelif-cesidde-qi.html
- Nəbiyev, Ə. Ə., Mоslemzadeh, E. Ə. (2008). Qida məhsullarının biokimyası. Bakı: Elm, 444.
- Babaeva, U. A., Kasumova, A. A., Nabiev, A. A. (2015). Issledovanie kachestvennyh pokazateley sokov, poluchennyh iz plodov hurmy vostochnoy (Diospyros kaki L.). Slovak University of Agriculture in Nitra Research Center AgroBioTech, Agribiodiversity for improving nutrition, health and life quality. Part I. Nitra, 33–36.
- Doseděl, M., Jirkovský, E., Macáková, K., Krčmová, L., Javorská, L., Pourová, J. et al. (2021). Vitamin C—Sources, Physiological Role, Kinetics, Deficiency, Use, Toxicity, and Determination. Nutrients, 13 (2), 615. https://doi.org/10.3390/nu13020615
- Bayramov, E., Akbarova, F., Mustafayeva, K., Gurbanova, S., Babayeva, U., Aslanova, M., Nabiyev, A. (2022). Application of persimmon syrup to increase the biological value and organoleptic indicators of bread. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 6 (11 (120)), 69–88. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2022.267161
- Singh, P., Prasad, S. (2023). A review on iron, zinc and calcium biological significance and factors affecting their absorption and bioavailability. Journal of Food Composition and Analysis, 123, 105529. https://doi.org/10.1016/j.jfca.2023.105529
- Kyazimova, I. A., Kasumova, А. А., Nabiev, А. А. (2018). Production of blended juice from pumpkin, quince, persimmon. Vestnik of the Russian Agricultural Science, 2, 59–62. https://doi.org/10.30850/vrsn/2018/2/59-62
- Aune, D., Giovannucci, E., Boffetta, P., Fadnes, L. T., Keum, N., Norat, T. et al. (2017). Fruit and vegetable intake and the risk of cardiovascular disease, total cancer and all-cause mortality—a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies. International Journal of Epidemiology, 46 (3), 1029–1056. https://doi.org/10.1093/ije/dyw319
- Głąbska, D., Guzek, D., Groele, B., Gutkowska, K. (2020). Fruit and Vegetable Intake and Mental Health in Adults: A Systematic Review. Nutrients, 12 (1), 115. https://doi.org/10.3390/nu12010115
- Manickavasagan, A., Mathew, T., AlAttabi, Z., AlZakwani, I. (2013). Dates as a substitute for added sugar in traditional foods? A case study with idli. Emirates Journal of Food and Agriculture, 25 (11), 899. https://doi.org/10.9755/ejfa.v25i11.14920
- Butt, M. S., Sultan, M. T., Aziz, M., Naz, A., Ahmed, W., Kumar, N., Imran, M. (2015). Persimmon (Diospyros kaki) fruit: hidden phytochemicals and health claims. EXCLI Journal, 14, 542–561. https://doi.org/10.17179/excli2015-159
- Iskakova, G., Kizatova, M., Baiysbayeva, M., Azimova, S., Izembayeva, A., Zharylkassynova, Z. (2021). Justification of pectin concentrate safe storage terms by pectin mass ratio. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 4 (11 (112)), 25–32. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2021.237940
- Hafizov, G. K. (2022). Obtaining clarified juice from ripe softened persimmon fruits. IOP Conference Series: Earth and Environmental Science, 1052 (1), 012103. https://doi.org/10.1088/1755-1315/1052/1/012103
- Martínez-Las Heras, R., Pinazo, A., Heredia, A., Andrés, A. (2017). Evaluation studies of persimmon plant ( Diospyros kaki ) for physiological benefits and bioaccessibility of antioxidants by in vitro simulated gastrointestinal digestion. Food Chemistry, 214, 478–485. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2016.07.104
- Zhu, W., Jia, Y., Peng, J., Li, C. (2018). Inhibitory Effect of Persimmon Tannin on Pancreatic Lipase and the Underlying Mechanism in Vitro. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 66 (24), 6013–6021. https://doi.org/10.1021/acs.jafc.8b00850
- Li, K., Yao, F., Du, J., Deng, X., Li, C. (2018). Persimmon Tannin Decreased the Glycemic Response through Decreasing the Digestibility of Starch and Inhibiting α-Amylase, α-Glucosidase, and Intestinal Glucose Uptake. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 66 (7), 1629–1637. https://doi.org/10.1021/acs.jafc.7b05833
- Direito, R., Rocha, J., Sepodes, B., Eduardo-Figueira, M. (2021). From Diospyros kaki L. (Persimmon) Phytochemical Profile and Health Impact to New Product Perspectives and Waste Valorization. Nutrients, 13 (9), 3283. https://doi.org/10.3390/nu13093283
- Tardugno, R., Gervasi, T., Nava, V., Cammilleri, G., Ferrantelli, V., Cicero, N. (2021). Nutritional and mineral composition of persimmon fruits (Diospyros kaki L.) from Central and Southern Italy. Natural Product Research, 36 (20), 5168–5173. https://doi.org/10.1080/14786419.2021.1921768
- Pesterev, M. A., Lavrukhin, M. A. (2022). Creation of Semi-Finished Products with a High Content of Micronutrients Based on Fruit and Vegetable Raw Materials. Storage and Processing of Farm Products, 4. https://doi.org/10.36107/spfp.2022.376
- Kurbanova, S. O., Nabiev, A. A. (2017). Hranenie plodov hurmy v reguliruemoy gazovoy srede. Hranenie i pererabotka sel'hozsyr'ya, 1, 29–32.
- GOST R 53904-2010. Dobavki pishchevye. Podslastiteli pishchevyh produktov.
- Nəbiyev, Ə. Ə., Həsənova, N. R., Tağıyev, M. M., Abadov, M. K., Əhmədova, M. İ. (2008). Qida məhsulları texnologiyasının nəzəri əsasları. Bakı: Elm, 248.
- Gerzhikovoy, V. G. (2009). Metody tehno-himicheskogo kontrolya v vinodelii. Simferopol': Tavrida, 304.
- Flamini, R., Traldi, P. (2009). Mass Spectrometry in Grape and Wine Chemistry. John Wiley & Sons. https://doi.org/10.1002/9780470552926
- Mikayılov, V. Ş. (2012). Qida məhsullarının dequstasiyası. Bakı: Kooperasiya, 384.
- Nabiyev, A., Kazimova, I., Kazimova, İ., Gasimova, A., Nasrullayeva, G., Yusifova, M. (2023). Assessment of quality indicators in the technology of blended juices from the fruits and berries of pumpkin, quince, rose hips, and persimmon. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 5 (11 (125)), 67–75. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2023.289778
- Belokurova, E. S., Pankina, I. A. (2017). Intensification of juice extraction technology from fruit raw materials with high pectin content. Processes and Food Production Equipment, 1, 36–41. https://doi.org/10.17586/2310-1164-2017-10-1-36-41
- Nazarova, F. Sh., Dzhumanova, N. E. (2021). Ispol'zovanie bentonita Azkamarskogo mestorozhdeniya dlya balansirovaniya mineral'nogo pitaniya. Academic research in educational sciences, 2 (9), 672–679.
- GOST 32102-2013. Konservy. Produktsiya sokovaya. Soki fruktovye kontsentrirovannye.
- Guseinova, B. M. (2017). Chemical composition of fruit of persimmon depending on the variety and growing conditions. Plant Biology and Horticulture: theory, innovation, 144 (1), 171–175.
- Omarov, Y., Gurbanova, S., Babayeva, U., Gasimova, A., Heydarov, E., Gasimova, G., Nabiyev, A. (2023). Improving the storage technology of persimmon fruit (Diospyros kaki L.) In the refrigeration chamber. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 4 (11 (124)), 20–36. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2023.285444
- Melnikov, V. А., Khokhlov, S. Yu., Panyushkina, E. S., Melkozerova, E. A. (2019). Biologically active substances in fresh persimmon fruit and the products of their processing. Pomiculture and Small Fruits Culture in Russia, 58 (1), 218–225. https://doi.org/10.31676/2073-4948-2019-58-218-225
- Kurbanova, S. O., Nabiyev, A. A. (2016). The research of the phenolic compound in to persimmon fruits during long term storage. Vestnik of the Russian agricultural science, 6, 65–67.
- Wawrzyniak, N., Suliburska, J. (2021). Nutritional and health factors affecting the bioavailability of calcium: a narrative review. Nutrition Reviews, 79 (12), 1307–1320. https://doi.org/10.1093/nutrit/nuaa138
- Weyh, C., Krüger, K., Peeling, P., Castell, L. (2022). The Role of Minerals in the Optimal Functioning of the Immune System. Nutrients, 14 (3), 644. https://doi.org/10.3390/nu14030644
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2024 Vugar Mikayilov, Elza Omarova, İlhama Kazimova, Jamila Aliyeva, Aliyeva Fatma, Afet Gasimova, Ahad Nabiyev
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.