Визначення біохімічних якісних показників винограду при тривальному зберіганні

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2024.302794

Ключові слова:

гянджинський столовий, Маранді Шамахінський, Карабурну, Кизил ізюм, аскорбатоксидаза, о-дифенолоксидаза, пероксидаза, каталаза, тривале зберігання

Анотація

Дослідження присвячене визначенню біохімічних показників якості винограду під час тривалого зберігання. Об'єктом досліджень служили дев'ять столових сортів дозрілого винограду. З них: білі – Табрізі, Карабурну, Шасла білий, Агадаї; рожеві – Німранг, Маранді Шамахинський, Тайфі рожевий; червоні – Кизил ізюм і Мускат гамбурзький.

Виноград зберігали у холодильних камерах протягом 5–6 місяців, при температурі – 0–1 °C та вологості повітря 87–95 %. Дослідження винограду проводились перед закладкою та через 30–40 днів до кінця зберігання.

Тривале холодильне зберігання винограду із застосуванням щотижневого обкурювання сірчистим ангідридом, супроводжується зменшенням активності оксиредуктаз та поступовим збільшенням активності пектинестерази. Це викликає зміни у кількості та пропорціях поживних речовин та інших хімічних компонентів, що визначають харчову та біологічну цінність кінцевого продукту.

Виявлено, що під час реалізації дозрілого винограду, що зберігається із застосуванням щотижневого обкурювання сірчистим ангідридом, активність досліджених оксиредуктаз незначно відновлюється у рожевих сортах – Німранг, Тайфі рожевий, а з білих – у Карабурну та Табрізі. У сорті Маранді Шамахинський активність ферментів не змінюється, тому, тривалий час у цих сортах винограду, особливо у сорті Маранді Шамахинський, під час їх реалізації не спостерігається потемніння та розм'якшення ягід.

Серед досліджених столових сортів винограду, Табрізі, Карабурну, Німранг і Маранді Шамахінський при тривалому холодильному зберіганні із застосуванням щотижневого обкурювання сірчистим ангідридом, мають найбільш високу лежкоздатність, при регульованому газовому середовищі, отримані результати можуть бути використані на практиці

Біографії авторів

Ahad Nabiyev, University of Technology of Azerbaijan

Doctor of Science in Biology, Professor

Department of Food Engineering and Expertise

İlhama Kazimova, Azerbaijan State University of Economics (UNEC)

Doctor of Philosophy in Engineering, Senior Lecturer

Department of Engineering and Applied Sciences

Maryam Mammadaliyeva, Azerbaijan State University of Economics (UNEC)

Doctor of Philosophy in Biology

Department of Engineering and Applied Sciences

Sevinj Maharramova, Azerbaijan State University of Economics (UNEC)

Doctor of Philosophy in Biology, Associate Professor

Department of Engineering and Applied Sciences

Gunash Nasrullayeva, Azerbaijan State University of Economics (UNEC)

Doctor of Philosophy in Economics, Docent

Department of Engineering and Applied Sciences

Mehriban Yusifova, Azerbaijan State University of Economics (UNEC)

Doctor of Philosophy in Biology, Docent

Department of Engineering and Applied Sciences

Посилання

  1. Pənahov, T. M., Səlimov, V. S., Zari, A. M. (2010). Azərbaycanda üzümçülük. Bakı: Müəllim, 224.
  2. Kazımova, İ. H. (2014). Müxtəlif üzüm sortlarından istifadə etməklə konyak şərab materialı istehsalı texnologiyasının işlənməsi. Gəncə, 22.
  3. Nəbiyev, Ə. Ə., Moslemzadeh, E. Ə. (2008). Qida məhsullarının biokimyası. Bakı: Elm, 444.
  4. Vlassi, E., Vlachos, P., Kornaros, M. (2018). Effect of ozonation on table grapes preservation in cold storage. Journal of Food Science and Technology, 55 (6), 2031–2038. https://doi.org/10.1007/s13197-018-3117-y
  5. Crisosto, C. H., Garner, D., Crisosto, G. (2003). Developing optimal controlled atmosphere conditions for “thompson seedless” table grapes. Acta Horticulturae, 600, 817–821. https://doi.org/10.17660/actahortic.2003.600.128
  6. Orucov, V. M. (2014). Üzüm sortlarının yetişməsi və saxlanması zamanı fenol birləşmələrinin tədqiqi. Bakı, 22.
  7. Kyazimova, I. G. (2013). Okislitel'nye fermenty vinograda, vliyayushchie na kachestvo kon'yachnyh vinomaterialov. Vinodelie i vinogradarstvo, 4, 41–43.
  8. Nabiyev, A., Kazimova, I., Kazimova, İ., Gasimova, A., Nasrullayeva, G., Yusifova, M. (2023). Assessment of quality indicators in the technology of blended juices from the fruits and berries of pumpkin, quince, rose hips, and persimmon. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 5 (11 (125)), 67–75. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2023.289778
  9. Salimov, V. et al. (2022). Examination of Variability in Morphological and Biological Characteristics of Some Grape Varieties of Azerbaijan. Viticulture studies, 2 (2), 81–93. Available at: https://www.researchgate.net/publication/362365345_Examination_of_Variability_in_Morphological_and_Biological_Characteristics_of_Some_Grape_Varieties_of_Azerbaijan
  10. Ghorbani, B., Pakkish, Z., Najafzadeh, R. (2017). Shelf life improvement of grape (Vitis vinifera L. cv. Rish Baba) using nitric oxide (NO) during chilling damage. International Journal of Food Properties, 20 (sup3), S2750–S2763. https://doi.org/10.1080/10942912.2017.1373663
  11. Kiseleva, G. K., Ilyina, I. A., Petrov, V. S., Zaporozhets, N. M., Sokolova, V. V., Vyalkov, V. V. (2022). Use of the peroxidase enzyme to diagnose the resistance of grape varieties (Vitis vinifera L.) to low temperatures. Horticulture and Viticulture, 4, 27–33. https://doi.org/10.31676/0235-2591-2022-4-27-33
  12. Kazimova, İ., Nabiyev, A. (2022). Determining quality indicators of table grape varieties during storage in a refrigerating chamber in different variants. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 6 (11 (120)), 34–43. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2022.268025
  13. Kazimova, İ., Nabiyev, A., Omarova, E. (2021). Determining the pectinesterase enzyme activity when storing table grape varieties depending on the degree of ripening. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 6 (11 (114)), 43–51. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2021.247963
  14. Cefola, M., Pace, B. (2016). High CO2-modified atmosphere to preserve sensory and nutritional quality of organic table grape (cv. ’Italia’) during storage and shelf-life. European Journal of Horticultural Science, 81 (4), 197–203. https://doi.org/10.17660/ejhs.2016/81.4.2
  15. Kunter, B., Unal, O. B., Keskin, S., Hatterman-Valenti, H., Kaya, O. (2024). Comparison of the sugar and organic acid components of seventeen table grape varieties produced in Ankara (Türkiye): a study over two consecutive seasons. Frontiers in Plant Science, 15. https://doi.org/10.3389/fpls.2024.1321210
  16. Peng, Q., Zhou, Q. (2008). Antioxidant Capacity of Flavonoid in Soybean Seedlings under the Joint Actions of Rare Earth Element La(III) and Ultraviolet-B Stress. Biological Trace Element Research, 127 (1), 69–80. https://doi.org/10.1007/s12011-008-8218-4
  17. Gerzhikova, V. G. (Ed.) (2009). Metody tehnohimicheskogo kontrolya v vinodelii. Simferopol', 304.
  18. De Simone, N., Pace, B., Grieco, F., Chimienti, M., Tyibilika, V., Santoro, V. et al. (2020). Botrytis cinerea and Table Grapes: A Review of the Main Physical, Chemical, and Bio-Based Control Treatments in Post-Harvest. Foods, 9 (9), 1138. https://doi.org/10.3390/foods9091138
  19. Flamini, R., Traldi, P. (2009). Mass Spectrometry in Grape and Wine Chemistry. John Wiley & Sons. https://doi.org/10.1002/9780470552926
  20. Gorlov, S. M., Tiagusheva, A. A., Yatsushko, E. S., Karpenko, E. N. (2020). Modern technologies for grape storing. Polythematic Online Scientific Journal of Kuban State Agrarian University. https://doi.org/10.21515/1990-4665-159-022
  21. Kazimova, I. H., Nabiyev, A. A. (2023). Study of Pectin Substances During Storage of Different Varieties of Table Grape Growing in Azerbaijan. Chemistry of Plant Raw Material, 2, 361–368. https://doi.org/10.14258/jcprm.20230211951
  22. Pintać Šarac, D., Torović, L., Orčić, D., Mimica-Dukić, N., Đorđević, T., Lesjak, M. (2024). Comprehensive study of phenolic profile and biochemical activity of monovarietal red and white wines from Fruška Gora region, Serbia. Food Chemistry, 448, 139099. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2024.139099
Визначення біохімічних якісних показників винограду при тривальному зберіганні

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-04-30

Як цитувати

Nabiyev, A., Kazimova, İlhama, Mammadaliyeva, M., Maharramova, S., Nasrullayeva, G., & Yusifova, M. (2024). Визначення біохімічних якісних показників винограду при тривальному зберіганні. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2(11 (128), 64–75. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2024.302794

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв