Визначення виноробного потенціалу автохтонного сорту винограду мадраса різного кольору та якост

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2024.302971

Ключові слова:

червоний виноград, різнокольорові вина, стиглість, активне вугілля, Collagel Clar, білі вина, рожеві вина, виноград Мадраса, виноробство, фенолокислоти

Анотація

Об’єктом дослідження були взяті сорт винограду Мадраса, сік, мезга, виноматеріал, допоміжні матеріали, технологічні прийоми та інструменти. Мадраса автохтонний сорт винограду, що належить Нагірно-Карабахському регіону Азербайджану. Проблемою залишається недостатня повноцінна вивченість якісних ресурсів цього сорту, особливо його кольору (червоного, рожевого та білого), а також недостатність досліджень у напрямку виробництва вин різної якості.

У сорту Мадраса визначено цукрово-кислотний індекс та фенольну стиглість, що відображає оптимальну стиглість.

Активний барвник і Colagel Clar використовували для отримання натуральних вин різного кольору. Зі збільшенням дози препарату помічається відповідне зменшення кількості цих речовин. При дозі 80 г/гл препарату як загальні, так і мономерні антоціани не співпадали, і зразок знебарвлювався.

У той час як зразок вина, який не зберігався і не дозрівав (контроль), отримав 7,7 балів, зразок вина, що зберігався протягом 6 місяців у внутрішніх спалених бочках, отримав 7,9 балів, і протягом цього часу оцінювався внутрішній зразок вина, що зберігався в неспаленій бочці. 8,5 балів. Зразок вина, що зберігався в бочках з внутрішнім вогнем протягом 12 місяців, був оцінений у 8,6 балів, а зразок, що зберігався в бочках без внутрішнього вогню, у 8,7 балів. Розроблено апаратно-технологічну схему виробництва вина, яке за кольором і якістю відрізняється від автохтонного сорту винограду Мадраса. Технологічна схема дозволяє виробляти сорти вина, що відрізняються термінами джину та термінами дозрівання, на базі існуючої потокової лінії виробництва червоного вина

Біографії авторів

Hasil Fataliyev, Azerbaijan State Agricultural University

Doctor of Technical Sciences, Professor

Department of Food Engineering and Expertise

Ahmad Malikov, Azerbaijan State Agricultural University

Doctor of Technical Sciences, Associated Professor

Yusif Lezgiyev, Azerbaijan State Agricultural University

PhD Student

Department of Food Engineering and Expertise

Natavan Gadimova, Azerbaijan State University of Economics

PhD, Associate Professor

Department of Engineering and Applied Sciences

Department of Food Engineering

Teymur Musayev, Institute of Viticulture and Oenology

PhD, Associate Professor

Department of Scientific Research

Gulshan Aliyeva, Azerbaijan State Agricultural University

PhD Student

Department of Food Engineering and Expertise

Посилання

  1. State program on the development of winemaking in the Republic of Azerbaijan in 2018–2025 (2018). Order of the president of the Republic of Azerbaijan No. 38. 03.05.2018. Available at: https://e-qanun.az/framework/38684
  2. Bronzi, B., Brilli, C., Beone, G. Maria., Fontanella, M. C., Ballabio, D. et al. (2020). Geographical identification of Chianti red wine based on ICP-MS element composition. Food Chemistry, 315, 126248. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2020.126248
  3. Di Paola-Naranjo, R. D., Baroni, M. V., Podio, N. S., Rubinstein, H. R., Fabani, M. P., Badini, R. G. et al. (2011). Fingerprints for Main Varieties of Argentinean Wines: Terroir Differentiation by Inorganic, Organic, and Stable Isotopic Analyses Coupled to Chemometrics. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 59 (14), 7854–7865. https://doi.org/10.1021/jf2007419
  4. Pérez-Caballero, V., Ayala, F., Echávarri, J. F., Negueruela, A. I. (2003). Proposal for a New Standard OIV Method for Determination of Chromatic Characteristics of Wine. American Journal of Enology and Viticulture, 54 (1), 59–62. https://doi.org/10.5344/ajev.2003.54.1.59
  5. Sánchez-Gómez, R., del Alamo-Sanza, M., Martínez-Martínez, V., Nevares, I. (2020). Study of the role of oxygen in the evolution of red wine colour under different ageing conditions in barrels and bottles. Food Chemistry, 328, 127040. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2020.127040
  6. Casassa, L. F., Ceja, G. M., Vega-Osorno, A., du Fresne, F., Llodrá, D. (2021). Detailed chemical composition of Cabernet Sauvignon wines aged in French oak barrels coopered with three different stave bending techniques. Food Chemistry, 340, 127573. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2020.127573
  7. Haydarov, E. E., Fataliyev, H. K. (2016). Improving the technology of Red natural wines. Baku: Science, 122. Available at: https://www.adau.edu.az/images/ms_kitabxana/06_08_2021_12_10_02_189_1496105_F%C9%99t%C9%99liyev%20H.%20Q%C4%B1rm%C4%B1z%C4%B1%20natural%20%C5%9F%C9%99rab%20texnologiyas%C4%B1n%C4%B1n%20t%C9%99kmill%C9%99%C5%9Fdirilm%C9%99si.pdf
  8. Tamborra, P., Esti, M., Minafra, M. (2002). Color and phenolic compounds of rosé wines from red-berry varieties of South Italy. Polyphenols Communications. XXI International Conference on Polyphenols. Marrakech, 227–228. Available at: http://hdl.handle.net/2067/31386
  9. Fataliyev, H., Lazgiyev, Y., İmamguliyeva, M., Haydarov, E., Fataliyeva, Sh., Huseynova, Sh. et al. (2023). Comparative evaluation and studing of some indigenous and introduced red grape varieties. Food Science and Technology, 17 (2), 18–24. https://doi.org/10.15673/fst.v17i2.2595
  10. Fataliev, H. K. (2012). Apprentice in winemaking. Baku: Elm, 328. Available at: https://anl.az/el/Kitab/2013/Azf-272480.pdf
Визначення виноробного потенціалу автохтонного сорту винограду мадраса різного кольору та якост

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-04-30

Як цитувати

Fataliyev, H., Malikov, A., Lezgiyev, Y., Gadimova, N., Musayev, T., & Aliyeva, G. (2024). Визначення виноробного потенціалу автохтонного сорту винограду мадраса різного кольору та якост. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2(11 (128), 56–63. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2024.302971

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв