Встановлення впливу суміші синтетичних антиоксидантів на окислювальну стабільність соняшникової олії
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2024.304930Ключові слова:
окислювальна стабільність, синтетичні антиоксиданти, соняшникова олія, період індукції, гідропероксиди тригліцеридівАнотація
Об’єктом дослідження є процес окислення соняшникової олії за умов підвищення температури.
Соняшникова олія є однією з найбільш розповсюджених олій та застосовується у хімічній, харчовій та інших галузях промисловості. Основним видом псування олії є окислення, яке прискорюється під впливом випромінювання, підвищених температур, тривалого зберігання із доступом кисню. Продукти окислення перешкоджають ефективному застосуванню олії в хімічних реакціях та технологічних процесах. Важливим завданням є розробка та удосконалення методів підвищення окислювальної стабільності соняшникової олії з використанням антиоксидантів.
Досліджено процес окислення олії соняшникової рафінованої дезодорованої вимороженої за ДСТУ 4492 (CAS Number 8001-21-6) методом диференційної скануючої калориметрії. Визначено одночасний вплив синтетичних антиоксидантів (трет-бутилгідрохінон, бутилгідроксианізол, бутилгідрокситолуол) у різних співвідношеннях на період індукції олії за температури 110 °C. Сумарна концентрація суміші антиоксидантів у кожному досліді становила 0,02 %. Період індукції початкової олії складає 270,61 хв. Встановлено раціональні співвідношення антиоксидантів: трет-бутилгідрохінон: бутилгідроксианізол: бутилгідрокситолуол (16,67:66,67:16,67) %; трет-бутилгідрохінон: бутилгідроксианізол: бутилгідрокситолуол (33,33:33,33:33,33) %. Відповідні періоди індукції олії склали 382,56 хв. та 385,87 хв.
Встановлено вплив лимонної кислоти (0,005 %) та піногасника (полідиметилсилоксан, 0,0002 %)) на період індукції олії з додаванням сумішей антиоксидантів. Відповідні періоди індукції олії склали 420,78 хв. та 430,25 хв.
Результати досліджень дозволяють збільшити стійкість соняшникової олії до окислення, що сприятиме ефективному використанню олії за різними напрямками
Посилання
- Norazlina, M. R., Jahurul, M. H. A., Hasmadi, M., Mansoor, A. H., Norliza, J., Patricia, M. et al. (2021). Trends in blending vegetable fats and oils for cocoa butter alternative application: A review. Trends in Food Science & Technology, 116, 102–114. https://doi.org/10.1016/j.tifs.2021.07.016
- Lu, L., Luo, K., Luan, Y., Zhao, M., Wang, R., Zhao, X., Wu, S. (2022). Effect of caffeic acid esters on antioxidant activity and oxidative stability of sunflower oil: Molecular simulation and experiments. Food Research International, 160, 111760. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2022.111760
- van der Westhuizen, I., Focke, W. W. (2018). Stabilizing sunflower biodiesel with synthetic antioxidant blends. Fuel, 219, 126–131. https://doi.org/10.1016/j.fuel.2018.01.086
- Khabbaz, E. S., Jaldani, S., Farhoosh, R. (2023). Unusual multiphase peroxidation of sunflower oil: A kinetic study. LWT, 184, 114981. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2023.114981
- Rajamohan, S., Hari Gopal, A., Muralidharan, K. R., Huang, Z., Paramasivam, B., Ayyasamy, T. et al. (2022). Evaluation of oxidation stability and engine behaviors operated by Prosopis juliflora biodiesel/diesel fuel blends with presence of synthetic antioxidant. Sustainable Energy Technologies and Assessments, 52, 102086. https://doi.org/10.1016/j.seta.2022.102086
- Varghese, S. M., Parisi, S., Singla, R. K., Begum, A. S. A. (2022). Food Safety and Quality Control in Food Industry. SpringerBriefs in Molecular Science, 31–44. https://doi.org/10.1007/978-3-031-06304-6_5
- Bodoira, R. M., Penci, M. C., Ribotta, P. D., Martínez, M. L. (2017). Chia (Salvia hispanica L.) oil stability: Study of the effect of natural antioxidants. LWT, 75, 107–113. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2016.08.031
- Farhoosh, R., Nyström, L. (2018). Antioxidant potency of gallic acid, methyl gallate and their combinations in sunflower oil triacylglycerols at high temperature. Food Chemistry, 244, 29–35. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2017.10.025
- Lu, T., Shen, Y., Wu, Z.-X., Xie, H.-K., Li, A., Wang, Y.-F. et al. (2021). Improving the oxidative stability of flaxseed oil with composite antioxidants comprising gallic acid alkyl ester with appropriate chain length. LWT, 138, 110763. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2020.110763
- Arabsorkhi, B., Pourabdollah, E., Mashadi, M. (2023). Investigating the effect of replacing the antioxidants Ascorbyl palmitate and tocopherol instead of TBHQ on the shelf life of sunflower oil using temperature accelerated method. Food Chemistry Advances, 2, 100246. https://doi.org/10.1016/j.focha.2023.100246
- Qi, Y. Y., Gong, T., Zhao, P. T., Niu, Y. J., Hu, Y. Y., Hu, C. Y. et al. (2023). Hydroxytyrosyl oleate is a promising safe additive to inhibit the oxidation of olive oil. Food Control, 153, 109895. https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2023.109895
- Nogales-Delgado, S., Guiberteau, A., Encinar, J. M. (2022). Effect of tert-butylhydroquinone on biodiesel properties during extreme oxidation conditions. Fuel, 310, 122339. https://doi.org/10.1016/j.fuel.2021.122339
- Li, J., Chen, J., Bi, Y., Yang, H. (2022). Insight into synergistic antioxidation mechanisms of butyl hydroxyanisole with common synthetic antioxidants. Grain & Oil Science and Technology, 5 (3), 114–130. https://doi.org/10.1016/j.gaost.2022.06.004
- Supriyono, Sulistyo, H., Almeida, M. F., Dias, J. M. (2015). Influence of synthetic antioxidants on the oxidation stability of biodiesel produced from acid raw Jatropha curcas oil. Fuel Processing Technology, 132, 133–138. https://doi.org/10.1016/j.fuproc.2014.12.003
- Ahmadi, N., Ghavami, M., Rashidi, L., Gharachorloo, M., Nateghi, L. (2024). Effects of adding green tea extract on the oxidative stability and shelf life of sunflower oil during storage. Food Chemistry: X, 21, 101168. https://doi.org/10.1016/j.fochx.2024.101168
- Mezza, G. N., Borgarello, A. V., Grosso, N. R., Fernandez, H., Pramparo, M. C., Gayol, M. F. (2018). Antioxidant activity of rosemary essential oil fractions obtained by molecular distillation and their effect on oxidative stability of sunflower oil. Food Chemistry, 242, 9–15. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2017.09.042
- Staroselska, N., Korchak, M., Ovsiannikova, T., Falalieieva, T., Ternovyi, O., Krainov, V. et al. (2024). Improving the technology of oxidative stabilization of rapeseed oil. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 1 (6 (127)), 6–12. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2024.298432
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2024 Nataliia Staroselska, Gabriella Birta, Anatolii Shostia, Nadiya Levoshko, Svetlana Sorokina, Viktoriia Akmen, Viktoriia Kolesnyk, Nataliia Penkina, Volodymyr Dyvak, Valentyn Stets
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.