Встановлення впливу суміші синтетичних антиоксидантів на окислювальну стабільність соняшникової олії

Автор(и)

  • Наталія Сергіївна Старосельська Український науково-дослідний інститут олій та жирів Національної академії аграрних наук України, Україна https://orcid.org/0009-0007-1513-1336
  • Габріелла Олександрівна Бірта Полтавський університет економіки і торгівлі , Україна https://orcid.org/0000-0001-6952-7554
  • Анатолій Михайлович Шостя Полтавський державний аграрний університет, Україна https://orcid.org/0000-0002-1475-2364
  • Надія Василівна Левошко Полтавський університет економіки і торгівлі , Україна https://orcid.org/0009-0007-0464-0987
  • Світлана Вікторівна Сорокіна Державний біотехнологічний університет, Україна https://orcid.org/0000-0002-2137-5077
  • Вікторія Олександрівна Акмен Державний біотехнологічний університет, Україна https://orcid.org/0000-0001-5938-6161
  • Вікторія Валентинівна Колесник Державний біотехнологічний університет, Україна https://orcid.org/0000-0003-3178-9801
  • Наталія Михайлівна Пенкіна Державний біотехнологічний університет, Україна https://orcid.org/0000-0003-0125-4275
  • Володимир Валерійович Дивак Державний торговельно-економічний університет, Україна https://orcid.org/0000-0001-8014-815X
  • Валентин Михайлович Стець Чернівецький Національний Університет імені Юрія Федьковича, Україна https://orcid.org/0009-0002-7818-5474

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2024.304930

Ключові слова:

окислювальна стабільність, синтетичні антиоксиданти, соняшникова олія, період індукції, гідропероксиди тригліцеридів

Анотація

Об’єктом дослідження є процес окислення соняшникової олії за умов підвищення температури.

Соняшникова олія є однією з найбільш розповсюджених олій та застосовується у хімічній, харчовій та інших галузях промисловості. Основним видом псування олії є окислення, яке прискорюється під впливом випромінювання, підвищених температур, тривалого зберігання із доступом кисню. Продукти окислення перешкоджають ефективному застосуванню олії в хімічних реакціях та технологічних процесах. Важливим завданням є розробка та удосконалення методів підвищення окислювальної стабільності соняшникової олії з використанням антиоксидантів.

Досліджено процес окислення олії соняшникової рафінованої дезодорованої вимороженої за ДСТУ 4492 (CAS Number 8001-21-6) методом диференційної скануючої калориметрії. Визначено одночасний вплив синтетичних антиоксидантів (трет-бутилгідрохінон, бутилгідроксианізол, бутилгідрокситолуол) у різних співвідношеннях на період індукції олії за температури 110 °C. Сумарна концентрація суміші антиоксидантів у кожному досліді становила 0,02 %. Період індукції початкової олії складає 270,61 хв. Встановлено раціональні співвідношення антиоксидантів: трет-бутилгідрохінон: бутилгідроксианізол: бутилгідрокситолуол (16,67:66,67:16,67) %; трет-бутилгідрохінон: бутилгідроксианізол: бутилгідрокситолуол (33,33:33,33:33,33) %. Відповідні періоди індукції олії склали 382,56 хв. та 385,87 хв.

Встановлено вплив лимонної кислоти (0,005 %) та піногасника (полідиметилсилоксан, 0,0002 %)) на період індукції олії з додаванням сумішей антиоксидантів. Відповідні періоди індукції олії склали 420,78 хв. та 430,25 хв.

Результати досліджень дозволяють збільшити стійкість соняшникової олії до окислення, що сприятиме ефективному використанню олії за різними напрямками

Біографії авторів

Наталія Сергіївна Старосельська, Український науково-дослідний інститут олій та жирів Національної академії аграрних наук України

Кандидат технічних наук

Відділ досліджень технології переробки олій та жирів

Габріелла Олександрівна Бірта, Полтавський університет економіки і торгівлі

Доктор сільськогосподарських наук, професор

Кафедра товарознавства, біотехнології, експертизи та митної справи

Анатолій Михайлович Шостя, Полтавський державний аграрний університет

Доктор сільськогосподарських наук, старший науковий співробітник

Кафедра технології виробництва продукції тваринництва

Надія Василівна Левошко, Полтавський університет економіки і торгівлі

Кафедра товарознавства, біотехнології, експертизи та митної справи

Світлана Вікторівна Сорокіна, Державний біотехнологічний університет

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра торгівлі, готельно-ресторанної та митної справи

Вікторія Олександрівна Акмен, Державний біотехнологічний університет

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра торгівлі, готельно-ресторанної та митної справи

Вікторія Валентинівна Колесник, Державний біотехнологічний університет

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра торгівлі, готельно-ресторанної та митної справи

Наталія Михайлівна Пенкіна, Державний біотехнологічний університет

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра торгівлі, готельно-ресторанної та митної справи

Володимир Валерійович Дивак, Державний торговельно-економічний університет

Кандидат педагогічних наук, доцент

Кафедра комп’ютерних наук та інформаційних систем

Валентин Михайлович Стець, Чернівецький Національний Університет імені Юрія Федьковича

Кафедра програмного забезпечення комп’ютерних систем

Посилання

  1. Norazlina, M. R., Jahurul, M. H. A., Hasmadi, M., Mansoor, A. H., Norliza, J., Patricia, M. et al. (2021). Trends in blending vegetable fats and oils for cocoa butter alternative application: A review. Trends in Food Science & Technology, 116, 102–114. https://doi.org/10.1016/j.tifs.2021.07.016
  2. Lu, L., Luo, K., Luan, Y., Zhao, M., Wang, R., Zhao, X., Wu, S. (2022). Effect of caffeic acid esters on antioxidant activity and oxidative stability of sunflower oil: Molecular simulation and experiments. Food Research International, 160, 111760. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2022.111760
  3. van der Westhuizen, I., Focke, W. W. (2018). Stabilizing sunflower biodiesel with synthetic antioxidant blends. Fuel, 219, 126–131. https://doi.org/10.1016/j.fuel.2018.01.086
  4. Khabbaz, E. S., Jaldani, S., Farhoosh, R. (2023). Unusual multiphase peroxidation of sunflower oil: A kinetic study. LWT, 184, 114981. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2023.114981
  5. Rajamohan, S., Hari Gopal, A., Muralidharan, K. R., Huang, Z., Paramasivam, B., Ayyasamy, T. et al. (2022). Evaluation of oxidation stability and engine behaviors operated by Prosopis juliflora biodiesel/diesel fuel blends with presence of synthetic antioxidant. Sustainable Energy Technologies and Assessments, 52, 102086. https://doi.org/10.1016/j.seta.2022.102086
  6. Varghese, S. M., Parisi, S., Singla, R. K., Begum, A. S. A. (2022). Food Safety and Quality Control in Food Industry. SpringerBriefs in Molecular Science, 31–44. https://doi.org/10.1007/978-3-031-06304-6_5
  7. Bodoira, R. M., Penci, M. C., Ribotta, P. D., Martínez, M. L. (2017). Chia (Salvia hispanica L.) oil stability: Study of the effect of natural antioxidants. LWT, 75, 107–113. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2016.08.031
  8. Farhoosh, R., Nyström, L. (2018). Antioxidant potency of gallic acid, methyl gallate and their combinations in sunflower oil triacylglycerols at high temperature. Food Chemistry, 244, 29–35. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2017.10.025
  9. Lu, T., Shen, Y., Wu, Z.-X., Xie, H.-K., Li, A., Wang, Y.-F. et al. (2021). Improving the oxidative stability of flaxseed oil with composite antioxidants comprising gallic acid alkyl ester with appropriate chain length. LWT, 138, 110763. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2020.110763
  10. Arabsorkhi, B., Pourabdollah, E., Mashadi, M. (2023). Investigating the effect of replacing the antioxidants Ascorbyl palmitate and tocopherol instead of TBHQ on the shelf life of sunflower oil using temperature accelerated method. Food Chemistry Advances, 2, 100246. https://doi.org/10.1016/j.focha.2023.100246
  11. Qi, Y. Y., Gong, T., Zhao, P. T., Niu, Y. J., Hu, Y. Y., Hu, C. Y. et al. (2023). Hydroxytyrosyl oleate is a promising safe additive to inhibit the oxidation of olive oil. Food Control, 153, 109895. https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2023.109895
  12. Nogales-Delgado, S., Guiberteau, A., Encinar, J. M. (2022). Effect of tert-butylhydroquinone on biodiesel properties during extreme oxidation conditions. Fuel, 310, 122339. https://doi.org/10.1016/j.fuel.2021.122339
  13. Li, J., Chen, J., Bi, Y., Yang, H. (2022). Insight into synergistic antioxidation mechanisms of butyl hydroxyanisole with common synthetic antioxidants. Grain & Oil Science and Technology, 5 (3), 114–130. https://doi.org/10.1016/j.gaost.2022.06.004
  14. Supriyono, Sulistyo, H., Almeida, M. F., Dias, J. M. (2015). Influence of synthetic antioxidants on the oxidation stability of biodiesel produced from acid raw Jatropha curcas oil. Fuel Processing Technology, 132, 133–138. https://doi.org/10.1016/j.fuproc.2014.12.003
  15. Ahmadi, N., Ghavami, M., Rashidi, L., Gharachorloo, M., Nateghi, L. (2024). Effects of adding green tea extract on the oxidative stability and shelf life of sunflower oil during storage. Food Chemistry: X, 21, 101168. https://doi.org/10.1016/j.fochx.2024.101168
  16. Mezza, G. N., Borgarello, A. V., Grosso, N. R., Fernandez, H., Pramparo, M. C., Gayol, M. F. (2018). Antioxidant activity of rosemary essential oil fractions obtained by molecular distillation and their effect on oxidative stability of sunflower oil. Food Chemistry, 242, 9–15. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2017.09.042
  17. Staroselska, N., Korchak, M., Ovsiannikova, T., Falalieieva, T., Ternovyi, O., Krainov, V. et al. (2024). Improving the technology of oxidative stabilization of rapeseed oil. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 1 (6 (127)), 6–12. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2024.298432
Встановлення впливу суміші синтетичних антиоксидантів на окислювальну стабільність соняшникової олії

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-06-28

Як цитувати

Старосельська, Н. С., Бірта, Г. О., Шостя, А. М., Левошко, Н. В., Сорокіна, С. В., Акмен, В. О., Колесник, В. В., Пенкіна, Н. М., Дивак, В. В., & Стець, В. М. (2024). Встановлення впливу суміші синтетичних антиоксидантів на окислювальну стабільність соняшникової олії. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 3(6 (129), 14–20. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2024.304930

Номер

Розділ

Технології органічних та неорганічних речовин