Збагачення функціональних напоїв з використанням екстрактів вигородних вичавок, аналіз фізико-хімічних показників

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2024.307039

Ключові слова:

екстракти виноградних вичавок, білий метод, червоний метод, тверді частини глини

Анотація

При переробці винограду утворюється велика кількість залишків, які називаються вторинною сировиною, більшість з яких – це насіння, що містять вичавки. Макуха одержується шляхом подрібнення винограду з подальшим відділенням соку і представляє собою масу, що складається з шкірки, кісточок, а також залишків плодоніжок і гребінців. У порівнянні з контролем кількість шкірки у ферментованих вичавках збільшилася на 15 %, тоді як кількість насіння зменшилася приблизно на 50 %.

Об’єкти дослідження – соки, виноматеріали, функціональні напої, технологічні методи та засоби.

Проблема полягає в тому, що зразки соку і темного вина, приготовлені «білим методом», не забезпечені достатньою кількістю екстрактивних речовин, особливо сполук, що забезпечують функціональність. Результати досліду свідчать, що додавання 25–30 % вино-спиртової витяжки вижимки до виноматеріалу, отриманого «білим методом» із сорту винограду Баяншира, а додавання 25–30 % спиртової витяжки до соку, отриманого з власний потік, дають позитивний результат. Порівняно з контролем у виготовлених функціональних зразках вина вміст фенольних сполук збільшився на 100 мг/дм3, а також спостерігалося збільшення кількості вітамінів В2, С, РР, В6 та ресвератролу.

Встановлено раціональні технологічні параметри екстрагування біологічно активних речовин із винограду та його структурних компонентів. Встановлено, що найкращий результат дає змішування зброджених вичавок з 30 % винно-спиртовим (соково-спиртовим або водно-спиртовим розчином) екстрагентом у гідромодулі 1:3.

Практичне значення має збагачення низькоекстрагованих соків і вин екстрактами, отриманими з твердих частин грона, для отримання функціональних напоїв

Біографії авторів

Hasil Fataliyev, Azerbaijan State Agricultural University

Doctor of Technical Sciences, Professor

Department of Food Engineering and Expertise

Natavan Gadimova, Azerbaijan State University of Economics (UNEC)

Candidate of Technical Sciences, Associate Professor

Department of Engineering and Applied Sciences

Department of Food Engineering

Shafiga Huseynova, Azerbaijan State Agricultural University

Assistant

Department of Food Engineering and Expertise

Simuzar Isgandarova, Azerbaijan State Agricultural University

Assistant

Department of Chemistry

Elnur Heydarov, Azerbaijan Technological University

Candidate of Technical Sciences, Associate Professor

Department of Food Engineering and Expertise

Sevda Mammadova, Azerbaijan State Agricultural University (ASAU)

PhD, Senior Lecturer

Department of Food Engineering and Expertise

Посилання

  1. Gerardi, C., D’amico, L., Migoni, D., Santino, A., Salomone, A., Carluccio, M. A., Giovinazzo, G. (2020). Strategies for Reuse of Skins Separated From Grape Pomace as Ingredient of Functional Beverages. Frontiers in Bioengineering and Biotechnology, 8. https://doi.org/10.3389/fbioe.2020.00645
  2. Oliveira, D. A., Salvador, A. A., Smânia, A., Smânia, E. F. A., Maraschin, M., Ferreira, S. R. S. (2013). Antimicrobial activity and composition profile of grape (Vitis vinifera) pomace extracts obtained by supercritical fluids. Journal of Biotechnology, 164 (3), 423–432. https://doi.org/10.1016/j.jbiotec.2012.09.014
  3. Dumitriu, D., Peinado, R. A., Peinado, J., de Lerma, N. L. (2015). Grape pomace extract improves the in vitro and in vivo antioxidant properties of wines from sun light dried Pedro Ximénez grapes. Journal of Functional Foods, 17, 380–387. https://doi.org/10.1016/j.jff.2015.06.003
  4. Perra, M., Leyva-Jiménez, F.-J., Manca, M. L., Manconi, M., Rajha, H. N., Borrás-Linares, I. et al. (2023). Application of pressurized liquid extraction to grape by-products as a circular economy model to provide phenolic compounds enriched ingredient. Journal of Cleaner Production, 402, 136712. https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2023.136712
  5. Cañadas, R., Díaz, I., Sánchez-Monedero, A., González, E. J., González-Miquel, M. (2024). Green extraction of natural antioxidants from white grape waste using bio-renewable solvents and ultrasonic process intensification. Chemical Engineering and Processing - Process Intensification, 196, 109644. https://doi.org/10.1016/j.cep.2023.109644
  6. Conidi, C., Drioli, E., Cassano, A. (2018). Membrane-based agro-food production processes for polyphenol separation, purification and concentration. Current Opinion in Food Science, 23, 149–164. https://doi.org/10.1016/j.cofs.2017.10.009
  7. Arboleda Meija, J. A., Parpinello, G. P., Versari, A., Conidi, C., Cassano, A. (2019). Microwave-assisted extraction and membrane-based separation of biophenols from red wine lees. Food and Bioproducts Processing, 117, 74–83. https://doi.org/10.1016/j.fbp.2019.06.020
  8. Kadouh, H. C., Sun, S., Zhu, W., Zhou, K. (2016). α-Glucosidase inhibiting activity and bioactive compounds of six red wine grape pomace extracts. Journal of Functional Foods, 26, 577–584. https://doi.org/10.1016/j.jff.2016.08.022
  9. Mammadova, S. M., Fataliyev, H. K., Gadimova, N. S., Aliyeva, G. R., Tagiyev, A. T., Baloglanova, K. V. (2020). Production of functional products using grape processing residuals. Food Science and Technology, 40, 422–428. https://doi.org/10.1590/fst.30419
  10. Fataliyev, H. K. (2012). Winemaking practickum. Bakı: Elm, 327. Available at: https://anl.az/el/Kitab/2013/Azf-272480.pdf
  11. Sheskin, D. J. (2020). Handbook of Parametric and Nonparametric Statistical Procedures. Chapman and Hall/CRC, 1928. https://doi.org/10.1201/9780429186196
  12. Lafka, T.-I., Sinanoglou, V., Lazos, E. S. (2007). On the extraction and antioxidant activity of phenolic compounds from winery wastes. Food Chemistry, 104 (3), 1206–1214. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2007.01.068
Збагачення функціональних напоїв з використанням екстрактів вигородних вичавок, аналіз фізико-хімічних показників

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-06-28

Як цитувати

Fataliyev, H., Gadimova, N., Huseynova, S., Isgandarova, S., Heydarov, E., & Mammadova, S. (2024). Збагачення функціональних напоїв з використанням екстрактів вигородних вичавок, аналіз фізико-хімічних показників. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 3(11 (129), 37–45. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2024.307039

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв