Оцінка ефективності впливу інновацій на розвиток зернопереробних підприємств

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2024.308299

Ключові слова:

зернова промисловість, глютен, ефективність, глибока переробка, інноваційна активність, технологічна діяльність, експорт, капітальні витрати, зернові культури

Анотація

У цьому дослідженні оцінюється вплив впровадження глибокої переробки зерна на розвиток зернопереробних підприємств. Розглянуто основні проблеми переробки зернових культур у Республіці Казахстан. Підкреслено необхідність оцінки впливу інноваційного процесу на розвиток підприємства. Дослідження проведено в Північно-Казахстанській області, об’єктом дослідження виступили зернопереробні галузі Північно-Казахстанської області.

Результати показують, що:

1) Сумарна економія коштів при збільшенні рівня споживання глютену (до 3 % за масою від обсягу споживаного борошна) дозволить заощадити 18,5 млрд доларів США. Економія пояснюється значним поліпшенням хлібопекарських властивостей борошна при додаванні 1–3 % глютену до рівня борошна з пшениці найвищої якості. При цьому завдяки технологічності процесу і використанню сировини найнижчої якості, питома вартість глютену в перерахунку на білок виявляється нижчою, ніж ціна високоякісної пшениці, необхідної для хлібопечення;

2) При переробці крохмалю і амінокислот зерновий крохмаль є основним продуктом світової торгівлі серед усіх товарів зернопереробної галузі, а власне клейковина займає лише друге місце за обсягом світового імпорту. Частка виданих патентів у напрямку крохмального виробництва також є лідируючою серед напрямків глибокої переробки зерна;

3) Реалізація розробленого проєкту з глибокої переробки зерна в Північному Казахстані дозволить суттєво покращити показники інноваційного розвитку країни: приріст інноваційної продукції обробної промисловості в цілому по країні складе 19,1%. Зростання несировинного експорту становитиме 1,5 %. Щорічний приріст виручки підприємства складе близько 0,47 долара США на кожен 1 долар інвестиційних витрат у порівнянні з базовим сценарієм реалізації непереробленої пшениці.

Сфера практичного застосування результатів поширюється на зернову галузь. Проєкт має значно ширший перелік продукції і орієнтований на ринки суміжних держав, що знизить експортні ризики до мінімуму і забезпечить стійкий попит на продукцію підприємства

Біографії авторів

Lyailya Yessakhmetova, Almaty Technological University

Master of Economic Sciences, Doctoral Student

Department of Economics and Management

Gulnar Dzholdasbaeva, Almaty Technological University

Doctor of Economics, Professor

Department of Economics and Management

Ainura Saurukova, Kazakh National Agrarian Research University

Candidate of Economic Sciences, Associate Professor

Department of Management and Organization of Agribusiness named after Kh. D. Churin

Meruert Sauranova, Almaty Technological University

PhD, Senior Lecturer

Department of Economics and Management

Aigul Alibekova, Kyzylorda Open University

Candidate of Economic Sciences

Department of Economics and Management

Посилання

  1. Prokhorova, V., Mrykhina, O., Koleshchuk, O., Slastianykova, K., Harmatiy, M. (2023). The holistic evaluation system of R&D results under the circular economy conditions. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 6 (13 (126)), 15–23. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2023.291380
  2. Erenstein, O., Jaleta, M., Mottaleb, K. A., Sonder, K., Donovan, J., Braun, H.-J. (2022). Global Trends in Wheat Production, Consumption and Trade. Wheat Improvement, 47–66. https://doi.org/10.1007/978-3-030-90673-3_4
  3. Naik, H. R., Amin, T., Sheraz Mahdi, S. (2022). Post-harvest Management and Value Addition of Food Crops. Secondary Agriculture, 131–146. https://doi.org/10.1007/978-3-031-09218-3_11
  4. Poutanen, K. S., Kårlund, A. O., Gómez-Gallego, C., Johansson, D. P., Scheers, N. M., Marklinder, I. M. et al. (2022). Grains – a major source of sustainable protein for health. Nutrition Reviews, 80 (6), 1648–1663. https://doi.org/10.1093/nutrit/nuab084
  5. Nierle, W. (1985). Views on the Amino Acid Composition of Grain and the Influence of Processing. Amino Acid Composition and Biological Value of Cereal Proteins, 371–382. https://doi.org/10.1007/978-94-009-5307-9_20
  6. Herrero, M., Grace, D., Njuki, J., Johnson, N., Enahoro, D., Silvestri, S., Rufino, M. C. (2013). The roles of livestock in developing countries. Animal, 7, 3–18. https://doi.org/10.1017/s1751731112001954
  7. Schopf, M., Wehrli, M. C., Becker, T., Jekle, M., Scherf, K. A. (2021). Fundamental characterization of wheat gluten. European Food Research and Technology, 247 (4), 985–997. https://doi.org/10.1007/s00217-020-03680-z
  8. Houben, A., Höchstötter, A., Becker, T. (2012). Possibilities to increase the quality in gluten-free bread production: an overview. European Food Research and Technology, 235 (2), 195–208. https://doi.org/10.1007/s00217-012-1720-0
  9. Sarbasova, G. T., Shaimerdenova, D. A., Makhambetova, A. A., Chekanova, Zh. M., Iskakova, D. M., Bekbolatova, M. B. (2020). Optimal methods of obtaining gluten and starch from wheat and their use. The Journal of Almaty Technological University, 2, 91–99.
  10. Saidov, A. M., Munarbaeva, A. T. (2022). Perspektivy razvitiya glubokoy pererabotki zerna pshenitsy v usloviyah Kostanayskoy oblasti. Kostanay: KRU imeni A. Baytursynova, 50. Available at: https://ksu.edu.kz/files/TB/book/abf/5_monografiya_glubokaya_pererabotka_1.pdf
  11. Bureau of National statistics of Agency for Strategic planning and reforms of the Republic of Kazakhstan. Available at: https://stat.gov.kz/en/
  12. Trade Map. ITC. Available at: https://www.trademap.org/
  13. Graduation from the LDC category. Department of Economic and Social Affairs Economic Analysis. UN. Available at: https://www.un.org/development/desa/dpad/least-developed-country-category/ldc-graduation.html
  14. Wieser, H., Koehler, P., Scherf, K. A. (2020). The Two Faces of Wheat. Frontiers in Nutrition, 7. https://doi.org/10.3389/fnut.2020.517313
Оцінка ефективності впливу інновацій на розвиток зернопереробних підприємств

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-08-23

Як цитувати

Yessakhmetova, L., Dzholdasbaeva, G., Saurukova, A., Sauranova, M., & Alibekova, A. (2024). Оцінка ефективності впливу інновацій на розвиток зернопереробних підприємств. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 4(13 (130), 64–74. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2024.308299

Номер

Розділ

Трансфер технологій: промисловість, енергетика, нанотехнології