Оцінка ефективності впливу інновацій на розвиток зернопереробних підприємств
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2024.308299Ключові слова:
зернова промисловість, глютен, ефективність, глибока переробка, інноваційна активність, технологічна діяльність, експорт, капітальні витрати, зернові культуриАнотація
У цьому дослідженні оцінюється вплив впровадження глибокої переробки зерна на розвиток зернопереробних підприємств. Розглянуто основні проблеми переробки зернових культур у Республіці Казахстан. Підкреслено необхідність оцінки впливу інноваційного процесу на розвиток підприємства. Дослідження проведено в Північно-Казахстанській області, об’єктом дослідження виступили зернопереробні галузі Північно-Казахстанської області.
Результати показують, що:
1) Сумарна економія коштів при збільшенні рівня споживання глютену (до 3 % за масою від обсягу споживаного борошна) дозволить заощадити 18,5 млрд доларів США. Економія пояснюється значним поліпшенням хлібопекарських властивостей борошна при додаванні 1–3 % глютену до рівня борошна з пшениці найвищої якості. При цьому завдяки технологічності процесу і використанню сировини найнижчої якості, питома вартість глютену в перерахунку на білок виявляється нижчою, ніж ціна високоякісної пшениці, необхідної для хлібопечення;
2) При переробці крохмалю і амінокислот зерновий крохмаль є основним продуктом світової торгівлі серед усіх товарів зернопереробної галузі, а власне клейковина займає лише друге місце за обсягом світового імпорту. Частка виданих патентів у напрямку крохмального виробництва також є лідируючою серед напрямків глибокої переробки зерна;
3) Реалізація розробленого проєкту з глибокої переробки зерна в Північному Казахстані дозволить суттєво покращити показники інноваційного розвитку країни: приріст інноваційної продукції обробної промисловості в цілому по країні складе 19,1%. Зростання несировинного експорту становитиме 1,5 %. Щорічний приріст виручки підприємства складе близько 0,47 долара США на кожен 1 долар інвестиційних витрат у порівнянні з базовим сценарієм реалізації непереробленої пшениці.
Сфера практичного застосування результатів поширюється на зернову галузь. Проєкт має значно ширший перелік продукції і орієнтований на ринки суміжних держав, що знизить експортні ризики до мінімуму і забезпечить стійкий попит на продукцію підприємства
Посилання
- Prokhorova, V., Mrykhina, O., Koleshchuk, O., Slastianykova, K., Harmatiy, M. (2023). The holistic evaluation system of R&D results under the circular economy conditions. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 6 (13 (126)), 15–23. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2023.291380
- Erenstein, O., Jaleta, M., Mottaleb, K. A., Sonder, K., Donovan, J., Braun, H.-J. (2022). Global Trends in Wheat Production, Consumption and Trade. Wheat Improvement, 47–66. https://doi.org/10.1007/978-3-030-90673-3_4
- Naik, H. R., Amin, T., Sheraz Mahdi, S. (2022). Post-harvest Management and Value Addition of Food Crops. Secondary Agriculture, 131–146. https://doi.org/10.1007/978-3-031-09218-3_11
- Poutanen, K. S., Kårlund, A. O., Gómez-Gallego, C., Johansson, D. P., Scheers, N. M., Marklinder, I. M. et al. (2022). Grains – a major source of sustainable protein for health. Nutrition Reviews, 80 (6), 1648–1663. https://doi.org/10.1093/nutrit/nuab084
- Nierle, W. (1985). Views on the Amino Acid Composition of Grain and the Influence of Processing. Amino Acid Composition and Biological Value of Cereal Proteins, 371–382. https://doi.org/10.1007/978-94-009-5307-9_20
- Herrero, M., Grace, D., Njuki, J., Johnson, N., Enahoro, D., Silvestri, S., Rufino, M. C. (2013). The roles of livestock in developing countries. Animal, 7, 3–18. https://doi.org/10.1017/s1751731112001954
- Schopf, M., Wehrli, M. C., Becker, T., Jekle, M., Scherf, K. A. (2021). Fundamental characterization of wheat gluten. European Food Research and Technology, 247 (4), 985–997. https://doi.org/10.1007/s00217-020-03680-z
- Houben, A., Höchstötter, A., Becker, T. (2012). Possibilities to increase the quality in gluten-free bread production: an overview. European Food Research and Technology, 235 (2), 195–208. https://doi.org/10.1007/s00217-012-1720-0
- Sarbasova, G. T., Shaimerdenova, D. A., Makhambetova, A. A., Chekanova, Zh. M., Iskakova, D. M., Bekbolatova, M. B. (2020). Optimal methods of obtaining gluten and starch from wheat and their use. The Journal of Almaty Technological University, 2, 91–99.
- Saidov, A. M., Munarbaeva, A. T. (2022). Perspektivy razvitiya glubokoy pererabotki zerna pshenitsy v usloviyah Kostanayskoy oblasti. Kostanay: KRU imeni A. Baytursynova, 50. Available at: https://ksu.edu.kz/files/TB/book/abf/5_monografiya_glubokaya_pererabotka_1.pdf
- Bureau of National statistics of Agency for Strategic planning and reforms of the Republic of Kazakhstan. Available at: https://stat.gov.kz/en/
- Trade Map. ITC. Available at: https://www.trademap.org/
- Graduation from the LDC category. Department of Economic and Social Affairs Economic Analysis. UN. Available at: https://www.un.org/development/desa/dpad/least-developed-country-category/ldc-graduation.html
- Wieser, H., Koehler, P., Scherf, K. A. (2020). The Two Faces of Wheat. Frontiers in Nutrition, 7. https://doi.org/10.3389/fnut.2020.517313
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2024 Lyailya Yessakhmetova, Gulnar Dzholdasbaeva, Ainura Saurukova, Meruert Sauranova, Aigul Alibekova
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.