Виявлення впливу вмісту продуктів окиснення та гідролізу на період індукції окиснення ріпакової олії

Автор(и)

  • Сергій Володимирович Станкевич Державний біотехнологічний університет, Україна https://orcid.org/0000-0002-8300-2591
  • Костянтин Олександрович Горбунов Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Україна https://orcid.org/0000-0002-0078-6520
  • Інна Вікторівна Забродіна Державний біотехнологічний університет, Україна https://orcid.org/0000-0001-8122-9250
  • Микола Олексійович Попов Кременчуцький національний університет імені Михайла Остроградського, Україна https://orcid.org/0000-0002-0925-5224
  • Вікторія Сергіївна Калина Дніпровський державний аграрно-економічний університет, Україна https://orcid.org/0000-0002-3061-3313
  • Тетяна Борисівна Новожилова Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Україна https://orcid.org/0000-0003-2551-6954
  • Тетяна Василівна Фалалєєва Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Україна https://orcid.org/0000-0003-0021-4917
  • Тетяна Олександрівна Овсяннікова Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Україна https://orcid.org/0000-0003-4916-7189
  • Марина Сергіївна Пономарьова Державний біотехнологічний університет, Україна https://orcid.org/0000-0001-8463-821X
  • Андрій Петрович Золотарьов Інститут тваринництва НААН, Україна https://orcid.org/0000-0002-5532-3988

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2024.308907

Ключові слова:

рафінована ріпакова олія, первинні продукти окиснення, вільні жирні кислоти, прискорене окиснення

Анотація

Об’єктом дослідження є залежність періоду індукції ріпакової олії від вмісту продуктів окиснення та гідролізу. Особливість роботи полягає у визначенні апроксимаційної залежності величини періоду індукції прискореного окиснення рафінованої ріпакової олії від вмісту первинних продуктів окиснення і вільних жирних кислот. Це є доцільним під час прогнозування термінів придатності рафінованої ріпакової олії. Визначено, що обидва фактори негативно впливають на стабільність до окиснення рафінованої ріпакової олії. Збільшення пероксидного числа знижує період індукції модельних зразків олії на 32,8512 одиниць за кожен додатковий ммоль ½ О/кг. В свою чергу, збільшення кислотного числа зразків олії знижує період індукції на 19,8424 одиниць за кожен додатковий мг КОН/г. Виявлено різну динаміку окиснення модельних зразків рафінованої ріпакової олії з токоферолом залежно від концентрації первинних продуктів окиснення та гідролізу. Отримані дані пояснюються тим, що первинні продукти окиснення ліпідів є нестабільними і швидко розкладаються з утворенням вільних радикалів. Ці радикали ініціюють подальше окиснення ліпідів, що призводить до зниження якості олії. Крім того, вільні жирні кислоти є більш реактивними, ніж тригліцерини, та легше окиснюються. Особливістю отриманих результатів є можливість моделювання процесів, що впливають на стабільність до окиснення рафінованої ріпакової олії. З практичної точки зору результати досліджень дозволяють започаткувати заходи у підтримці безпеки олієвмісних харчових продуктів на базі рафінованої ріпакової олії. Прикладним аспектом використання наукового результату є можливість раціоналізації умов зберігання рафінованої ріпакової олії для максимального збільшення її терміну придатності і підвищення конкурентоспроможності

Біографії авторів

Сергій Володимирович Станкевич, Державний біотехнологічний університет

Кандидат сільськогосподарських наук

Кафедра зоології, ентомології, фітопатології, інтегрованого захисту та карантину рослин ім. Б. М. Литвинова

Костянтин Олександрович Горбунов, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут»

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра інтегрованих технологій, процесів та апаратів

Інна Вікторівна Забродіна, Державний біотехнологічний університет

Кандидат сільськогосподарських наук

Кафедра зоології, ентомології, фітопатології, інтегрованого захисту та карантину рослин ім. Б. М. Литвинова

Микола Олексійович Попов, Кременчуцький національний університет імені Михайла Остроградського

Кандидат економічних наук, доцент

Кафедра економіки

Вікторія Сергіївна Калина, Дніпровський державний аграрно-економічний університет

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра харчових технологій

Тетяна Борисівна Новожилова, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут»

Доцент

Кафедра хімічної техніки та промислової екології

Тетяна Василівна Фалалєєва, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут»

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра органічного синтезу та фармацевтичних технологій

Тетяна Олександрівна Овсяннікова, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут»

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра органічного синтезу та фармацевтичних технологій

Марина Сергіївна Пономарьова, Державний біотехнологічний університет

Кандидат економічних наук, доцент

Кафедра ЮНЕСКО «Філософія людського спілкування та соціально-гуманітарних дисциплін»

Андрій Петрович Золотарьов, Інститут тваринництва НААН

Кандидат сільськогосподарських наук, завідувач лабораторії

Лабораторія годівлі, фізіології живлення сільськогосподарських тварин та кормовиробництва

Посилання

  1. Boldyryev, S., Khussanov, A., Gorbunov, K., Gorbunova, O. (2019). Sustainability improvement of Kazakh chemical industry via process integration: A case study of calcium chloride production. Chemical Engineering Transactions, 76, 1231–1236. https://doi.org/10.3303/CET1976206
  2. Ved, V., Ponomarenko, H., Ponomarenko, Y., Gorbunov, K. (2021). A Modified Scheffe’s Simplex Lattice Design Method in Development of Ceramic Carriers for Catalytic Neutralizers of Gas Emissions. Chemistry Journal of Moldova, 16 (1), 79–87. https://doi.org/10.19261/cjm.2021.779
  3. Abad, A., Shahidi, F. (2021). Fatty acid, triacylglycerol and minor component profiles affect oxidative stability of camelina and sophia seed oils. Food Bioscience, 40, 100849. https://doi.org/10.1016/j.fbio.2020.100849
  4. Ali, M. A., Nargis, A., Othman, N. H., Noor, A. F., Sadik, G., Hossen, J. (2017). Oxidation stability and compositional characteristics of oils from microwave roasted pumpkin seeds during thermal oxidation. International Journal of Food Properties, 20 (11), 2569–2580. https://doi.org/10.1080/10942912.2016.1244544
  5. Belinska, A., Bliznjuk, O., Masalitina, N., Bielykh, I., Zviahintseva, O., Gontar, T. et al. (2023). Development of biotechnologically transesterified three-component fat systems stable to oxidation. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 5 (6 (125)), 21–28. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2023.287326
  6. Wang, D., Xiao, H., Lyu, X., Chen, H., Wei, F. (2023). Lipid oxidation in food science and nutritional health: A comprehensive review. Oil Crop Science, 8 (1), 35–44. https://doi.org/10.1016/j.ocsci.2023.02.002
  7. Yuan, L., Xu, Z., Tan, C.-P., Liu, Y., Xu, Y.-J. (2021). Biohazard and dynamic features of different polar compounds in vegetable oil during thermal oxidation. LWT, 146, 111450. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2021.111450
  8. Ma, G., Wang, Y., Li, Y., Zhang, L., Gao, Y., Li, Q., Yu, X. (2023). Antioxidant properties of lipid concomitants in edible oils: A review. Food Chemistry, 422, 136219. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2023.136219
  9. Maszewska, M., Florowska, A., Dłużewska, E., Wroniak, M., Marciniak-Lukasiak, K., Żbikowska, A. (2018). Oxidative Stability of Selected Edible Oils. Molecules, 23 (7), 1746. https://doi.org/10.3390/molecules23071746
  10. Jiang, L., Wu, W., Wu, S., Wu, J., Zhang, Y., Liao, L. (2024). Effect of different pretreatment techniques on quality characteristics, chemical composition, antioxidant capacity and flavor of cold-pressed rapeseed oil. LWT, 201, 116157. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2024.116157
  11. Li, Z., Wang, W., Liu, X., Qi, S., Lan, D., Wang, Y. (2023). Effect of different degumming processes on the retention of bioactive components, acylglycerol and phospholipid composition of rapeseed oil. Process Biochemistry, 133, 190–199. https://doi.org/10.1016/j.procbio.2023.08.019
  12. Arabsorkhi, B., Pourabdollah, E., Mashadi, M. (2023). Investigating the effect of replacing the antioxidants Ascorbyl palmitate and tocopherol instead of TBHQ on the shelf life of sunflower oil using temperature accelerated method. Food Chemistry Advances, 2, 100246. https://doi.org/10.1016/j.focha.2023.100246
  13. Ayu, D. F., Andarwulan, N., Hariyadi, P., Purnomo, E. H. (2016). Effect of tocopherols, tocotrienols, β-carotene, and chlorophyll on the photo-oxidative stability of red palm oil. Food Science and Biotechnology, 25 (2), 401–407. https://doi.org/10.1007/s10068-016-0055-1
  14. Gulsen, K., Cakmak-Arslan, G. (2023). Evaluation of the antioxidant effect of propolis on thermal oxidation of sunflower oil using ATR-MIR spectroscopy. Chemical Papers, 77 (10), 5733–5750. https://doi.org/10.1007/s11696-023-02893-2
  15. Lehnert, S., Dubinina, A., Deynichenko, G., Khomenko, O., Haponceva, O., Antonyuk, I. et al. (2018). The study of influence of natural antioxidants on quality of peanut and linseed oil blends during their storage. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 3 (11 (93)), 44–50. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2018.133433
  16. Petik, P., Stankevych, S., Zabrodina, I., Zhulinska, O., Mezentseva, I., Haliasnyi, I. et al. (2023). Determination of fat-soluble dyes influence on the oxidation induction period of their oil solutions. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 3 (6 (123)), 13–21. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2023.279619
  17. Almeida, E. S., Carmona, P. O., Mendonça, S., Dias, A. C. B., Castellón, E. R., Cecilia, J. A. et al. (2024). The role of carotenes in preventing oxidation during palm oil processing: Adsorption studies. Industrial Crops and Products, 216, 118691. https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2024.118691
  18. Safarzadeh Markhali, F., Teixeira, J. A. (2024). Stability of target polyphenols of leaf-added virgin olive oil under different storage conditions over time. Sustainable Food Technology, 2 (3), 780–789. https://doi.org/10.1039/d4fb00068d
  19. Ali, M. A., Chew, S. C., Majid, F. A. A. (2022). Contribution of endogenous minor components in the oxidative stability of rice bran oil. Journal of Food Measurement and Characterization, 17 (1), 187–210. https://doi.org/10.1007/s11694-022-01602-z
  20. Maghsoudlou, E., Raftani Amiri, Z., Esmaeilzadeh kenari, R. (2023). Determination and correlation analysis of phytochemical compounds, antioxidant activity, and oxidative stability of different edible oils. Journal of Food Measurement and Characterization, 18 (1), 714–726. https://doi.org/10.1007/s11694-023-02241-8
  21. de Carvalho, A. G. A., Silva, L. de O., Monteiro, M., Perrone, D., Castelo-Branco, V. N., Torres, A. G. (2024). Jussara palm tree (Euterpe edulis M.) açai-berry oil performance on auto- and photo-oxidation: Minor components’ stability and evolution of volatile compounds. Food Chemistry Advances, 4, 100618. https://doi.org/10.1016/j.focha.2024.100618
  22. Oliya ripakova Kujawski. Available at: https://oleina.ua/kujawski/product/ripakova-kujawski
  23. Setting Up a DSC Oxygen Induction Time Procedure. Available at: https://folk.ntnu.no/deng/fra_nt/other%20stuff/DSC_manuals/QDSC/Setting_Up_a_DSC_Oxygen_Induction_Time_Procedure.htm
Виявлення впливу вмісту продуктів окиснення та гідролізу на період індукції окиснення ріпакової олії

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-08-30

Як цитувати

Станкевич, С. В., Горбунов, К. О., Забродіна, І. В., Попов, М. О., Калина, В. С., Новожилова, Т. Б., Фалалєєва, Т. В., Овсяннікова, Т. О., Пономарьова, М. С., & Золотарьов, А. П. (2024). Виявлення впливу вмісту продуктів окиснення та гідролізу на період індукції окиснення ріпакової олії. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 4(6 (130), 6–13. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2024.308907

Номер

Розділ

Технології органічних та неорганічних речовин