Оцінка ступеня достиглості плодів східної хурми (Diospyros kaki L.) за тензорним напруженням

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2024.313892

Ключові слова:

пенетрометр, в'яжучий смак, твердість, різноманіття, тензори напружень

Анотація

Об'єктом дослідження є плоди хурми, які займають важливе місце серед субтропічних культур і мають широкі перспективи розвитку. Оскільки ці плоди важко піддаються технологічній обробці, їх переважно використовують у свіжому вигляді. Корисність цих плодів пов'язана з їх хімічним складом. До цього складу входять біологічно активні речовини, мікроелементи, різні моно- та полісахариди, насичені та ненасичені жирні кислоти тощо. Складність технологічної обробки плодів хурми обумовлена їх в'яжучим смаком, який визначається кількістю поліфенольних сполук.

Загалом, міцність сировини проявляється не тільки в ступені достиглості, а й у її технологічних процесах переробки, які є об'єктом дослідження. З цієї точки зору твердість плодів хурми виступає як предмет вивчення. Дані про властивості плодів та овочів, пов'язані з напружено-твердим станом, є вирішенням проблем, що виникають при розширенні асортиментів готових продуктів. Наприклад, встановлено, що на стадії товарної достиглості твердість плодів хурми становить не більше 12,3 кг/см². І цей показник з часом знижується до 1,5–2,0 кг/см². Відповідно, розширюється можливість використання плодів для виробництва різноманітних продуктів харчування.

Дослідження сировини за закономірностями фізики твердого тіла пояснюється її полімерною структурою. Отже, дозрівання сировини залежить від мономеризації цієї структури. Під час такого розпаду створюються умови для з'єднання різних мономатеріалів, наприклад, у плодах хурми відбувається з'єднання монофенолів із моносахаридами, результатом якого є зменшення або зникнення терпкого смаку сировини. Тому визначення ступеня достиглості сировини за зміною напруження дозволить завчасно передбачити її руйнування

Біографії авторів

Melahet Ismayilova, Ganja State University

PhD Student

Department of Mathematical Analysis

Mushfiq Khalilov, University of Technology of Azerbaijan

Doctor of Philosophy in Technics, Associate Professor

Department of Food Engineering and Expertise

Maryam Mammadaliyeva, Azerbaijan State University of Economics (UNEC)

Doctor of Philosophy in Biology, Lecturer

Department of Engineering and Applied Sciences

İlhama Kazimova, Azerbaijan State University of Economics (UNEC)

Doctor of Philosophy in Technics, Senior Lecturer

Department of Engineering and Applied Sciences

Sevinj Maharramova, Azerbaijan State University of Economics (UNEC)

Doctor of Philosophy in Biology, Associate Professor

Department of Engineering and Applied Sciences

Afet Gasimova, University of Technology of Azerbaijan

Doctor of Philosophy in Technics, Associate Professor

Department of Food Engineering and Expertise

Оцінка ступеня достиглості плодів східної хурми (Diospyros kaki L.) за тензорним напруженням

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-10-30

Як цитувати

Ismayilova, M., Khalilov, M., Mammadaliyeva, M., Kazimova, İlhama, Maharramova, S., & Gasimova, A. (2024). Оцінка ступеня достиглості плодів східної хурми (Diospyros kaki L.) за тензорним напруженням . Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 5(11 (131), 72–79. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2024.313892

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв