Визначення закономірностей інтенсифікації процесів приготування трести стебел конопель
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2024.315058Ключові слова:
технічна конопля, технології збирання, приготування трести, термін приготування, якість волокнаАнотація
Об’єкт досліджень – технологічні операції первинної переробки стебел конопель, чинники, що інтенсифікують процеси приготування трести, плющення стебел.
Проблемою, що вирішувалася, було визначення техніко-технологічних рішень, які уможливлять інтенсифікацію виробничих процесів приготування трести промислових конопель.
За результатами досліджень встановлено, що розміщення плющених стебел у мішках натуральних та поліпропіленових у порівнянні із целофановими пришвидшує терміни приготування тресту за вертикального положення у 1,19 рази, а за горизонтального – 1,38 рази. Терміни приготування трести у горизонтально розміщених плющених стебел за щотижневого зволоження двічі на тиждень у 2,16 рази менші ніж у не плющених.
Встановлено, що проведення процесу плющення попередньо підготовлених та вистояних стебел за умов їх вертикального та горизонтального розміщення дозволяє суттєво скоротити терміни приготування трести у 2,14 рази, а для свіжозрізаних стебел – у 1,27 рази.
Інтенсивність відбитого світлового потоку змінювалася у випадку досягнення фази трести для неплющених стебел за вертикального їх розміщення від початкових 32,0 люкс до показника 18,0 люкс. У плющених стебел за умов вертикального їх розміщення – від 50,7 до 16,3 люкс, відповідно. За умов горизонтального розміщення плющених стебел значення інтенсивності за умов досягнення фази трести складала 20,3 люкс.
Найменше значення розривного навантаження волокна 5,0 даН встановлено для трести, отриманої зі свіжозрізаних плющених стебел у вертикальному положенні, а також у неплющених стебел за вертикального (7,0 даН) і горизонтального (3,5 даН) положень
Посилання
- Tkachenko, S. M., Mokher, Yu. V., Laiko, I. M., Zhuplatova, L. M., Vyrovets, V. H., Mishchenko, S. V., Kyrychenko, S. H. et al. (2021). Dovidnyk konopliara. Sumy: Ellada, 27.
- Small, E., Marcus, D. (2002). Hemp: A new crop with new uses for North America. Trends in new crops and new uses. Proceedings of the Fifth National Symposium, 284–326.
- Chursina, L., Tihosova, A., Bogdanova, O. (2020). Influence of processability of trust stem on the strength of hemp fibers. Commodity Bulletin, 1 (13), 65–74. https://doi.org/10.36910/6775-2310-5283-2020-13-06
- Sheichenko, V., Koropchenko, S., Horbenko, O., Skoriak, Y., Sheichenko, D. (2024). Results of research on factors intensifying hemp trust preparation processes. 23rd International Scientific Conference Engineering for Rural Development Proceedings. https://doi.org/10.22616/erdev.2024.23.tf050
- Lyalina, N., Yudicheva, O., Votchenikova, O., Berezovskiy, Y. (2020). Prognosis applications nonnarcotic hemp based on the criterial characteristics. Fibres and Textiles, 1, 35–41.
- Popa, L.-D., Zaica, A., Nedelcu, A., Zaica, A., Matei, G., Naie, M. et al. (2022). Considerations on hemp stalk harvesting using specialized equipment. INMATEH Agricultural Engineering, 51–59. https://doi.org/10.35633/inmateh-68-05
- Manea, D., Stroescu, G., Popa, L., Ionescu, A., Zaica, A. (2023). Management practices in industrial hemp harvesting and storage. INMATEH Agricultural Engineering, 69 (1), 520–526. https://doi.org/10.35633/inmateh-69-49
- Păun, A., Stroescu, G., Zaica, A., Ciupercă, R., Bogdanof, C. (2020). Analysis of the process of green hemp stalks sequential harvesting. E3S Web of Conferences, 180, 03026. https://doi.org/10.1051/e3sconf/202018003026
- Shen, C., Zhang, B., Huang, J., Tian, K., Liu, H., Li, X. et al. (2020). Research Status and Suggestions of Mechanical Harvesting Technology for High-Stalk Bast-Fiber Crops. International Agricultural Engineering Journal, 29 (2), 269–284.
- Sheychenko, V. O., Koropchenko, S. P., Dudnikov, I. A., Salo, Y. M., Skoryak, Yu. B. (2023). Technical and Technological Solutions for the Intensification of the Processing of Hemp Raw Materials. National Interagency Scientific and Technical Collection of Works. Design, Production and Exploitation of Agricultural Machines, 53, 85–93. https://doi.org/10.32515/2414-3820.2023.53.85-93
- Réquilé, S., Mazian, B., Grégoire, M., Musio, S., Gautreau, M., Nuez, L. et al. (2021). Exploring the dew retting feasibility of hemp in very contrasting European environments: Influence on the tensile mechanical properties of fibres and composites. Industrial Crops and Products, 164, 113337. https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2021.113337
- Ventorino, V., Chouyia, F. E., Romano, I., Mori, M., Pepe, O. (2024). Water retting process with hemp pre-treatment: effect on the enzymatic activities and microbial populations dynamic. Applied Microbiology and Biotechnology, 108 (1). https://doi.org/10.1007/s00253-024-13300-5
- Sheichenko, V., Shevchuk, V., Dudnikov, I., Koropchenko, S., Dnes, V., Skoriak, Y., Skibchyk, V. (2022). Devising technologies for harvesting hemp with belt threshers. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 1 (1 (115)), 67–75. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2022.251126
- Angulu, M., Gusovius, H.-J. (2024). Retting of Bast Fiber Crops Like Hemp and Flax – A Review for Classification of Procedures. Fibers, 12 (3), 28. https://doi.org/10.3390/fib12030028
- Virovetc, V. G., Laiko, I. M., Kirichenko, G. I. (2007). Modern Hemp Collection As Not Primary Source of Selection Material. Selection, Production Technology and Primary Processing of Flax and Hemp, 4, 35–42.
- Duque Schumacher, A. G., Pequito, S., Pazour, J. (2020). Industrial hemp fiber: A sustainable and economical alternative to cotton. Journal of Cleaner Production, 268, 122180. https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2020.122180
- Venturi, P., Amaducci, S., Amaducci, M. T., Venturi, G. (2007). Interaction Between Agronomic and Mechanical Factors for Fiber Crops Harvesting: Italian Results-Note II. Hemp. Journal of Natural Fibers, 4 (3), 83–97. https://doi.org/10.1300/j395v04n03_06
- Koropchenko, S. P., Mokher, Yu. V. (2018). Pidsumky naukovo-doslidnykh robit z mekhanichnoi pererobky konopel na pidpryiemstvakh maloho ta serednoho biznesu. Engineering sciences: development prospects in countries of Europe at the beginning of the third millennium. Vol. 2. Riga: Izdevnieciba "Baltija Publishing”, 112–137. Available at: https://www.researchgate.net/profile/Grigoriy-Kovalenko/publication/344882569_ENGINEERINGSCIENCES_DEVELOPMENTPROSPECTSINCOUNTRIESOFEUROPEATTHEBEGINNINGOFTHETHIRDMILLENNIUM/links/5f968fe7299bf1b53e45ea52/ENGINEERINGSCIENCES-DEVELOPMENTPROSPECTSINCOUNTRIESOFEUROPEATTHEBEGINNINGOFTHETHIRDMILLENNIUM.pdf
- Carus, M. (2017). The European hemp industry: Cultivation, processing and applications for fibres, shivs, seeds and flowers. European Industrial Hemp Association. Available at: http://eiha.org/media/2017/12/17-03_European_Hemp_Industry.pdf
- Delele, M. A., Ngcobo, M. E. K., Opara, U. L., Pathare, P. B. (2013). Cfd modelling to study the effects of table grape packaging and stacking on fruit cooling and moisture loss. Acta Horticulturae, 1008, 105–112. https://doi.org/10.17660/actahortic.2013.1008.13
- Nalobina, O., Markova, O., Polishchuk, L. (2016). Zaprovadzhennia ta otsinka udoskonalenoi tekhnolohiyi otrymannia tresty lonu-dovhuntsia. Tekhniko-tekhnolohichni aspekty rozvytku ta vyprobuvannia novoi tekhniky i tekhnolohiy dlia silskoho hospodarstva Ukrainy, 20, 303–313. Available at: https://www.ndipvt.com.ua/oldsite/doc/zbirnik16.pdf
- Alemayehu, S., Abay, F., Ayimut, K. M., Assefa, D., Chala, A., Mahroof, R. et al. (2020). Evaluating different hermetic storage technologies to arrest mold growth, prevent mycotoxin accumulation and preserve germination quality of stored chickpea in Ethiopia. Journal of Stored Products Research, 85, 101526. https://doi.org/10.1016/j.jspr.2019.101526
- Lialina, N., Yudicheva, O., Samoilenko, A., Berezovskyi, Y., Moroz, O., Bondar-Pidhurska, O. et al. (2023). Evaluation of the quality of cellulose semi-finished products from technical hemp and the possibility of their further use. Fibres and Textiles, 30 (3), 48–54. https://doi.org/10.15240/tul/008/2023-3-006
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2024 Viktor Sheichenko, Ivan Rogovskii, Yuliia Skoriak, Dmytro Petrachenko, Misha Shevchuk, Denys Sheichenko, Liudmyla Titova, Igor Sivak
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.