Розробка екструдованої системи з підвищеним вмістом альфа-ліноленової поліненасиченої жирної кислоти

Автор(и)

  • Сергій Володимирович Бочкарев Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Україна https://orcid.org/0000-0003-4399-7907
  • Тетяна Юріївна Чайка Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Україна https://orcid.org/0000-0002-7622-3193
  • Сергій Володимирович Станкевич Державний біотехнологічний університет, Україна https://orcid.org/0000-0002-8300-2591
  • Інна Вікторівна Забродіна Державний біотехнологічний університет, Україна https://orcid.org/0000-0001-8122-9250
  • Ірина Сергіівна Баландіна Харківський національний університет міського господарства ім. О. М. Бекетова, Україна https://orcid.org/0000-0003-3964-4447
  • Лариса Володимирівна Оболенцева Харківський національний університет міського господарства ім. О. М. Бекетова, Україна https://orcid.org/0000-0001-7085-6902
  • Тетяна Володимирівна Черемська Державний біотехнологічний університет, Україна https://orcid.org/0000-0001-6518-3889
  • Мюшфік Панах огли Бакіров Державний біотехнологічний університет, Україна https://orcid.org/0000-0001-9723-9808
  • Олег Петрович Колонтаєвський Харківський національний університет міського господарства ім. О. М. Бекетова, Україна https://orcid.org/0000-0002-2210-739X
  • Роман Володимирович Воронов Харківський національний університет міського господарства ім. О. М. Бекетова, Україна https://orcid.org/0000-0003-4363-4022

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2024.315246

Ключові слова:

екструдувана система, альфа-ліноленова кислота, насіння льону, ячмінна крупа, технологічні показники

Анотація

Об'єктом дослідження є залежності технологічних показників екструдованої системи з підвищеним вмістом ALA від складу сировини. Проблематика дослідження полягає в необхідності підвищення стабільності ліпідної складової екструдатів до окиснення, збереження їх поживної цінності та покращення технологічних характеристик (зокрема, пористості). Розроблено екструдовану систему з підвищеним вмістом альфа-ліноленової поліненасиченої жирної кислоти (ALA) на основі суміші ячмінної крупи та насіння льону. Досліджено вплив вмісту насіння льону на технологічні показники модельних екструдованих систем, зокрема пористість та стабільність до окиснення ліпідної складової. Встановлено, що раціональний вміст насіння льону в суміші для екструдування – 7,0 %, що забезпечує необхідну пористість (80 %) та період індукції прискореного окиснення за температури 80 ⁰С (10 год.). Запропонований технологічний підхід дозволяє збільшити термін зберігання продукції, зберігаючи поживну цінність. Розроблена екструдована система є перспективною для подальшого впровадження в харчову промисловість, що сприятиме розширенню асортименту екструдованої продукції та підвищенню її конкурентоспроможності на ринку. Досліджено вплив антиоксидантів – аскорбінової та ферулової кислоти на стабільність до окисного псування ліпідів екструдованої системи: вміст аскорбінової кислоти – 0,06…0,09 %, вміст ферулової кислоти – 0,10…0,15 %. Ліпідна складова екструдованої системи розробленого складу демонструє високий рівень стабільності до окиснення (період індукції окиснення – до 22 год). Отримані результати свідчать про можливість використання екструдованих систем із підвищеним вмістом ALA для створення продуктів спеціалізованого призначення з подовженими термінами зберігання та зниженою вартістю сировини

Біографії авторів

Сергій Володимирович Бочкарев, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут»

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра фізичного виховання

Тетяна Юріївна Чайка, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут»

Кандидат економічних наук

Кафедра туризму і готельно-ресторанного бізнесу

Сергій Володимирович Станкевич, Державний біотехнологічний університет

Кандидат сільськогосподарських наук

Кафедра зоології, ентомології, фітопатології, інтегрованого захисту та карантину рослин ім. Б. М. Литвинова

Інна Вікторівна Забродіна, Державний біотехнологічний університет

Кандидат сільськогосподарських наук

Кафедра зоології, ентомології, фітопатології, інтегрованого захисту та карантину рослин ім. Б. М. Литвинова

Ірина Сергіівна Баландіна, Харківський національний університет міського господарства ім. О. М. Бекетова

Кандидат економічних наук, доцент

Кафедра туризму і готельного господарства

Лариса Володимирівна Оболенцева, Харківський національний університет міського господарства ім. О. М. Бекетова

Доктор економічних наук

Кафедра туризму і готельного господарства

Тетяна Володимирівна Черемська, Державний біотехнологічний університет

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра харчових технологій в ресторанній індустрії

Мюшфік Панах огли Бакіров, Державний біотехнологічний університет

Кандидат технічних наук

Кафедрa технології м'яса

Олег Петрович Колонтаєвський, Харківський національний університет міського господарства ім. О. М. Бекетова

Кандидат економічних наук

Кафедра туризму і готельного господарства

Роман Володимирович Воронов, Харківський національний університет міського господарства ім. О. М. Бекетова

Кандидат технічних наук

Кафедра електричного транспорту

Посилання

  1. Banjac, V., Vukmirović, Đ., Pezo, L., Draganovic, V., Đuragić, O., Čolović, R. (2021). Impact of variability in protein content of sunflower meal on the extrusion process and physical quality of the extruded salmonid feed. Journal of Food Process Engineering, 44 (3). https://doi.org/10.1111/jfpe.13640
  2. Belinska, A., Bliznjuk, O., Shcherbak, O., Masalitina, N., Myronenko, L., Varankina, O. et al. (2022). Improvement of fatty systems biotechnological interesterification with immobilized enzyme preparation usage. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 6 (6 (120)), 6–13. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2022.268373
  3. Bajaj, S. R., Singhal, R. S. (2019). Effect of extrusion processing and hydrocolloids on the stability of added vitamin B12 and physico-functional properties of the fortified puffed extrudates. LWT, 101, 32–39. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2018.11.011
  4. Zhang, B., Liu, G., Ying, D., Sanguansri, L., Augustin, M. A. (2017). Effect of extrusion conditions on the physico-chemical properties and in vitro protein digestibility of canola meal. Food Research International, 100, 658–664. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2017.07.060
  5. Petik, I., Litvinenko, O., Kalyna, V., Ilinska, O., Raiko, V., Filenko, O. et al. (2023). Development of extruded animal feed based on fat and oil industry waste. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2 (11 (122)), 112–120. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2023.275509
  6. Belinska, A., Ryshchenko, I., Bliznjuk, O., Masalitina, N., Siedykh, K., Zolotarova, S. et al. (2024). Development of a method for inactivating lipoxygenases in linseed using chemical reagents. Technology Organic and Inorganic Substances, 4 (6 (130)), 14–21. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2024.309079
  7. Singh, R., Sá, A. G. A., Sharma, S., Nadimi, M., Paliwal, J., House, J. D., Koksel, F. (2023). Effects of Feed Moisture Content on the Physical and Nutritional Quality Attributes of Sunflower Meal-based High-Moisture Meat Analogues. Food and Bioprocess Technology, 17 (7), 1897–1913. https://doi.org/10.1007/s11947-023-03225-8
  8. Flôres, I. G., Salles, C., Conti, A. C. (2024). Effects of the extrusion conditions, the addition of oil and the food matrix on the physical and sensory characteristics of pre-extrusion flavored products. Journal of Food Science and Technology, 61 (11), 2145–2156. https://doi.org/10.1007/s13197-024-05985-3
  9. Papchenko, V., Stepankova, G., Karatieieva, O., Balandina, I., Shapovalenko, D., Kariuk, A. et al. (2023). Determining the effect of raw materials moisture and lipid content on the technological properties of the extruded protein-fat system. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 4 (11 (124)), 37–46. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2023.285132
  10. Petik, I., Litvinenko, O., Stankevych, S., Zabrodina, I., Ponomarova, M., Kotliar, O. et al. (2024). Determination of the cellulose- and lipid-containing components influence on the extrudate technological indicators. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2 (6 (128)), 6–13. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2024.301843
  11. Gomes, K. S., Berwian, G. F., Batistella, V. M. C., Bender, L. E., Reinehr, C. O., Colla, L. M. (2022). Nutritional and Technological Aspects of the Production of Proteic Extruded Snacks Added of Novel Raw Materials. Food and Bioprocess Technology, 16 (2), 247–267. https://doi.org/10.1007/s11947-022-02887-0
  12. Leonard, W., Zhang, P., Ying, D., Fang, Z. (2019). Application of extrusion technology in plant food processing byproducts: An overview. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 19 (1), 218–246. https://doi.org/10.1111/1541-4337.12514
  13. Tumuluru, J. S., Sokhansanj, S., Bandyopadhyay, S., Bawa, A. S. (2012). Changes in Moisture, Protein, and Fat Content of Fish and Rice Flour Coextrudates during Single-Screw Extrusion Cooking. Food and Bioprocess Technology, 6 (2), 403–415. https://doi.org/10.1007/s11947-011-0764-7
  14. Yousf, N., Nazir, F., Salim, R., Ahsan, H., Sirwal, A. (2017). Water solubility index and water absorption index of extruded product from rice and carrot blend. Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry, 6 (6), 2165–2168. Available at: https://www.academia.edu/65515809
  15. Arêas, J. A. G., Rocha-Olivieri, C. M., Marques, M. R. (2016). Extrusion Cooking: Chemical and Nutritional Changes. Encyclopedia of Food and Health, 569–575. https://doi.org/10.1016/b978-0-12-384947-2.00266-x
  16. Belinska, A., Bochkarev, S., Varankina, O., Rudniev, V., Zviahintseva, O., Rudnieva, K. et al. (2019). Research on oxidative stability of protein-fat mixture based on sesame and flax seeds for use in halva technology. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 5 (11 (101)), 6–14. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2019.178908
  17. Papchenko, V., Matveeva, T., Bochkarev, S., Belinska, A., Kunitsia, E., Chernukha, A. et al. (2020). Development of amino acid balanced food systems based on wheat flour and oilseed meal. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 3 (11 (105)), 66–76. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2020.203664
  18. Vadukapuram, N., Hall, C., Tulbek, M., Niehaus, M. (2014). Physicochemical Properties of Flaxseed Fortified Extruded Bean Snack. International Journal of Food Science, 2014, 1–8. https://doi.org/10.1155/2014/478018
Розробка екструдованої системи з підвищеним вмістом альфа-ліноленової поліненасиченої жирної кислоти

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-12-27

Як цитувати

Бочкарев, С. В., Чайка, Т. Ю., Станкевич, С. В., Забродіна, І. В., Баландіна, І. С., Оболенцева, Л. В., Черемська, Т. В., Бакіров, М. П. о., Колонтаєвський, О. П., & Воронов, Р. В. (2024). Розробка екструдованої системи з підвищеним вмістом альфа-ліноленової поліненасиченої жирної кислоти. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 6(11 (132), 15–23. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2024.315246

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв