Розробка функціональних оздоровчих нанонапоїв на основі молочної сироватки

Автор(и)

  • Раиса Юрьевна Павлюк Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна
  • Виктория Вадимовна Погарская Харківський державний університет харчування і торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0001-8031-5210
  • Татьяна Сергеевна Абрамова Харківський коледж переробної та харчової промисловості ХНТУСГ ім. П. Василенка вул. Баррикадна, 51, г. Харків, Україна, 61200, Україна https://orcid.org/0000-0003-1187-5542
  • Аделина Анатольевна Берестовая Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, 61051, Україна
  • Светлана Михайловна Лосева Харківський державний університет харчування і торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2014.31592

Ключові слова:

молочна сироватка, наноструктурована добавка, кріопюре, фітоекстракт, гарбуз, обліпиха, нанонапої, загущувач

Анотація

Науково обґрунтовано та розроблено технологію нових функціональних оздоровчих комбінованих молочно-рослинних нанонапоїв для оздоровчого харчування на основі натуральної сировини – сироватки молочної та каротиноїдних вітамінних заморожених дрібнодисперсних добавок (у формі наноструктурованих пюре з гарбуза, обліпихи і бананів) і фітодобавок у формі фітоекстрактів. Як інновацію в технології напоїв каротиноїдні дрібнодисперсні добавки вносили як збагачувачі БАВ, загусники і структуроутворювачі

Біографії авторів

Раиса Юрьевна Павлюк, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Доктор технічних наук, професор, лауреат Державної премії України, Заслужений діяч науки і техніки України

Кафедра технологій переробки плодів, овочів і молока

Виктория Вадимовна Погарская, Харківський державний університет харчування і торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Доктор технічних наук, професор, лауреат Державної премії України

Кафедра технологій переробки плодів, овочів і молока

Аделина Анатольевна Берестовая, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, 61051

Кандидат технічних наук

Кафедра технологій переробки плодів, овочів і молока

Светлана Михайловна Лосева, Харківський державний університет харчування і торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Кафедра технологій переробки плодів, овочів і молока

Посилання

  1. Pavljuk, R. (2003). The new generation of dairy products for increasing immunity [Nove pokolіnnja molochnih produktіv u pіdvishhennі іmunіtetu] Advanced energy saving technologies and economic justification in food service. The economic problems of trade, Part 1 (2), 93–99. [in Ukraine]
  2. Kaprel'janc, L., Іorgachova, K. (2003). Functional Foods [Funkcional'nye produkty]. Odesa: Druk, Ukraine, 312. [in Ukraine]
  3. FAO/WHO (1992). Nutrition 21. Global problems. International Conference on Nutrition, 3.
  4. FAO/WHO (2012). Policy measures to ensure food security in the region: problems and prospects – Food Forecast to 2050. Twenty-eighth FAO Regional Conference for Europe, 25.
  5. Tutelyan, V. (2004). Food and health [Pitanie i zdorov'e], Food Processing Industry, 6–7. [in Ruussian]
  6. Osipova, L. (2007). Scientific and practical substantiation and development of technology of canned functional beverages [Nauchno-prakticheskoe obosnovanie i razrabotka tehnologi konservirovannyh funkcional'nyh napitkov], 377. [in Ruussian]
  7. Pavljuk, R., Pogarskaya, V., Loseva S., Glubokij D., Matsіpura A., Berestovaya, A., Maximova, N. (2010). Nanotechnology of frozen cryopastes of fruit and vegetables with unique characteristics – additives for functional dairy products [Nanotehnologії zamorozhenih krіopast іz plodіv ta ovochіv z unіkal'nimi harakteristikami – dobavok dlja funkcіonal'nih molochnih produktіv]. MOLOKOpererobka, 1, 24–30. [in Ukraine]
  8. Dyakova, T. (1998). Merchandise estimate and investigation of the antioxidant properties of medicinal plant phytonutrients and their use in products of preventive actions [Tovarovednaja ocenka i issledovanie antioksidantnyh svojstv fitodobavok iz lekarstvennogo syr'ja i ih ispol'zovanie v produktah profilakticheskogo dejstvija], 250. [in Ruussian]
  9. Sergeev, V. (2001). Biologically active plant material in the food industry [Biologicheski aktivnoe rastitel'noe syr'e v pishhevoj promyshlennosti], Pishhevaja promyshlennost', 6, 28–30. [in Ruussian]
  10. Yanitckiy, V. (2000). Merchandise estimate of dietary herbal supplements and their use in products radioprotective effect [Tovarovednaja ocenka biologicheski aktivnyh rastitel'nyh dobavok i ih ispol'zovanie v produktah radiozashhitnogo dejstvija], 255. [in Ruussian]

##submission.downloads##

Опубліковано

2014-12-14

Як цитувати

Павлюк, Р. Ю., Погарская, В. В., Абрамова, Т. С., Берестовая, А. А., & Лосева, С. М. (2014). Розробка функціональних оздоровчих нанонапоїв на основі молочної сироватки. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 6(10(72), 59–64. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2014.31592

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв