Розробка функціональних оздоровчих нанонапоїв на основі молочної сироватки
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2014.31592Ключові слова:
молочна сироватка, наноструктурована добавка, кріопюре, фітоекстракт, гарбуз, обліпиха, нанонапої, загущувачАнотація
Науково обґрунтовано та розроблено технологію нових функціональних оздоровчих комбінованих молочно-рослинних нанонапоїв для оздоровчого харчування на основі натуральної сировини – сироватки молочної та каротиноїдних вітамінних заморожених дрібнодисперсних добавок (у формі наноструктурованих пюре з гарбуза, обліпихи і бананів) і фітодобавок у формі фітоекстрактів. Як інновацію в технології напоїв каротиноїдні дрібнодисперсні добавки вносили як збагачувачі БАВ, загусники і структуроутворювачі
Посилання
- Pavljuk, R. (2003). The new generation of dairy products for increasing immunity [Nove pokolіnnja molochnih produktіv u pіdvishhennі іmunіtetu] Advanced energy saving technologies and economic justification in food service. The economic problems of trade, Part 1 (2), 93–99. [in Ukraine]
- Kaprel'janc, L., Іorgachova, K. (2003). Functional Foods [Funkcional'nye produkty]. Odesa: Druk, Ukraine, 312. [in Ukraine]
- FAO/WHO (1992). Nutrition 21. Global problems. International Conference on Nutrition, 3.
- FAO/WHO (2012). Policy measures to ensure food security in the region: problems and prospects – Food Forecast to 2050. Twenty-eighth FAO Regional Conference for Europe, 25.
- Tutelyan, V. (2004). Food and health [Pitanie i zdorov'e], Food Processing Industry, 6–7. [in Ruussian]
- Osipova, L. (2007). Scientific and practical substantiation and development of technology of canned functional beverages [Nauchno-prakticheskoe obosnovanie i razrabotka tehnologi konservirovannyh funkcional'nyh napitkov], 377. [in Ruussian]
- Pavljuk, R., Pogarskaya, V., Loseva S., Glubokij D., Matsіpura A., Berestovaya, A., Maximova, N. (2010). Nanotechnology of frozen cryopastes of fruit and vegetables with unique characteristics – additives for functional dairy products [Nanotehnologії zamorozhenih krіopast іz plodіv ta ovochіv z unіkal'nimi harakteristikami – dobavok dlja funkcіonal'nih molochnih produktіv]. MOLOKOpererobka, 1, 24–30. [in Ukraine]
- Dyakova, T. (1998). Merchandise estimate and investigation of the antioxidant properties of medicinal plant phytonutrients and their use in products of preventive actions [Tovarovednaja ocenka i issledovanie antioksidantnyh svojstv fitodobavok iz lekarstvennogo syr'ja i ih ispol'zovanie v produktah profilakticheskogo dejstvija], 250. [in Ruussian]
- Sergeev, V. (2001). Biologically active plant material in the food industry [Biologicheski aktivnoe rastitel'noe syr'e v pishhevoj promyshlennosti], Pishhevaja promyshlennost', 6, 28–30. [in Ruussian]
- Yanitckiy, V. (2000). Merchandise estimate of dietary herbal supplements and their use in products radioprotective effect [Tovarovednaja ocenka biologicheski aktivnyh rastitel'nyh dobavok i ih ispol'zovanie v produktah radiozashhitnogo dejstvija], 255. [in Ruussian]
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2014 Раиса Юрьевна Павлюк, Виктория Вадимовна Погарская, Татьяна Сергеевна Абрамова, Аделина Анатольевна Берестовая
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.