Визначення впливу концентрації поверхнево-активних речовин на технологічні показники аерозольної емульсії
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2024.317819Ключові слова:
емульсійна система, Emulgin B2, Lanett SX, лауретсульфат натрію, зволожуючі агенти, пропіленгліколь, гліцерилкокоатАнотація
Об’єктом дослідження є емульсійна система, яка містить емульгатори (Emulgin B2, Lanett SX), зволожуючі агенти (пропіленгліколь, гліцерилкокоат) та лауретсульфат натрію як піноутворювач. Основною проблемою, яка вирішувалась в дослідженні, є забезпечення раціональних технологічних властивостей емульсійних систем в аерозольній формі при змінних умовах зберігання і використання. Отримані результати показали, що для забезпечення максимальної стабільності емульсії протягом 7 та 30 днів зберігання оптимальними є концентрації Emulgin B2 на рівні 2,75…3,0 %, а Lanett SX – 2,0…2,5 %. Для досягнення бажаної піноутворювальної здатності (80…85 %) і стабільності піни (75…80 %) рекомендовано використовувати лауретсульфат натрію в концентрації 0,20…0,22 %. Встановлено, що зволожуючі агенти – пропіленгліколь (7 %) та гліцерилкокоат (1,5 %) – забезпечують оптимальну в'язкість системи в межах 35…40 мПа·с. Стабільність емульсії забезпечується завдяки утворенню міцних міжфазних плівок за допомогою Lanett SX, тоді як Emulgin B2 покращує термостабільність системи. Піноутворювальні властивості забезпечуються за рахунок здатності лауретсульфату натрію знижувати міжфазний натяг, однак занадто високі концентрації можуть призводити до перенасичення піною і погіршення її стабільності. Особливості отриманих результатів полягають у тому, що обгрунтовано конкретні концентраційні межі компонентів, за яких забезпечується необхідна стабільність та функціональність емульсійної системи. Це дозволяє вирішити проблему досягнення оптимальних характеристик емульсійної системи при зберіганні та використанні, забезпечуючи комфортне нанесення на шкіру і стабільну структуру піни. Сферою застосування отриманих результатів є косметична промисловість
Посилання
- Kovaliova, O., Pivovarov, O., Kalyna, V., Tchoursinov, Y., Kunitsia, E., Chernukha, A. et al. (2020). Implementation of the plasmochemical activation of technological solutions in the process of ecologization of malt production. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 5 (10 (107)), 26–35. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2020.215160
- Kovaliova, O., Tchoursinov, Y., Kalyna, V., Koshulko, V., Kunitsia, E., Chernukha, A. et al. (2020). Identification of patterns in the production of a biologically-active component for food products. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2 (11 (104)), 61–68. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2020.200026
- Bliznjuk, O., Masalitina, N., Mezentseva, I., Novozhylova, T., Korchak, M., Haliasnyi, I. et al. (2022). Development of safe technology of obtaining fatty acid monoglycerides using a new catalyst. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2 (6 (116)), 13–18. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2022.253655
- Ilyasoglu Buyukkestelli, H., El, S. N. (2019). Development and characterization of double emulsion to encapsulate iron. Journal of Food Engineering, 263, 446–453. https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2019.07.026
- Varanasi, S., Henzel, L., Mendoza, L., Prathapan, R., Batchelor, W., Tabor, R., Garnier, G. (2018). Pickering Emulsions Electrostatically Stabilized by Cellulose Nanocrystals. Frontiers in Chemistry, 6. https://doi.org/10.3389/fchem.2018.00409
- Elaine, E., Bhandari, B., Tan, C. P., Nyam, K. L. (2024). Recent Advances in the Formation, Stability, and Emerging Food Application of Water-in-Oil-in-Water Double Emulsion Carriers. Food and Bioprocess Technology, 17 (11), 3440–3460. https://doi.org/10.1007/s11947-024-03350-y
- Bhattacharjee, A., Chakraborty, A., Mukhopadhyay, G. (2018). Double emulsions - A review with emphasis on updated stability enhancement perspective. World Journal of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences, 7 (6), 475–493. Available at: https://www.researchgate.net/publication/325568289_DOUBLE_EMULSIONS_-_A_REVIEW_WITH_EMPHASIS_ON_UPDATED_STABILITY_ENHANCEMENT_PERSPECTIVE
- Sayyar, Z., Jafarizadeh-Malmiri, H. (2024). Enhancing the efficacy of nano-curcumin on cancer cells through mixture design optimization of three emulsifiers. BMC Chemistry, 18 (1). https://doi.org/10.1186/s13065-024-01160-z
- Zheng, Y., Zi, Y., Shi, C., Gong, H., Zhang, H., Wang, X., Zhong, J. (2023). Tween emulsifiers improved alginate-based dispersions and ionic crosslinked milli-sized capsules. Npj Science of Food, 7 (1). https://doi.org/10.1038/s41538-023-00208-z
- Blankart, M., Oellig, C., Averweg, S., Schwack, W., Hinrichs, J. (2020). Effect of storage at high temperature on chemical (composition) and techno-functional characteristics of E471 food emulsifiers applied to aerosol whipping cream. Journal of Food Engineering, 277, 109882. https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2019.109882
- Schick, D., Link, K., Schwack, W., Granvogl, M., Oellig, C. (2021). Analysis of mono-, di-, triacylglycerols, and fatty acids in food emulsifiers by high-performance liquid chromatography–mass spectrometry. European Food Research and Technology, 247 (4), 1023–1034. https://doi.org/10.1007/s00217-021-03684-3
- Franzol, A., Banin, T. M., Brazil, T. R., Rezende, M. C. (2021). Assessment of kinetic stability of cosmetic emulsions formulated with different emulsifiers using rheological and sensory analyses. Journal of Sol-Gel Science and Technology, 99 (3), 469–481. https://doi.org/10.1007/s10971-021-05587-x
- Blankart, M., Kratzner, C., Link, K., Oellig, C., Schwack, W., Hinrichs, J. (2020). Technical emulsifiers in aerosol whipping cream – Compositional variations in the emulsifier affecting emulsion and foam properties. International Dairy Journal, 102, 104578. https://doi.org/10.1016/j.idairyj.2019.104578
- Felix-Sagaste, K. G., Garcia-Carrasco, M., Picos-Corrales, L. A., Gonzalez-Ruelas, T., Rodriguez-Mercado, J. A. (2023). Plant-animal extracts and biocompatible polymers forming oil-in-water emulsions: Formulations for food and pharmaceutical industries. Hybrid Advances, 3, 100072. https://doi.org/10.1016/j.hybadv.2023.100072
- Oellig, C., Blankart, M., Hinrichs, J., Schwack, W., Granvogl, M. (2020). Determination of mono- and diacylglycerols from E 471 food emulsifiers in aerosol whipping cream by high-performance thin-layer chromatography–fluorescence detection. Analytical and Bioanalytical Chemistry, 412 (27), 7441–7451. https://doi.org/10.1007/s00216-020-02876-2
- Raisel, L. B., Colet, R., Nascimento, L. H. do, Cardoso, L., Azambuja, L. L., Souza Zanchetta, B. de et al. 2024). Development of an innovative stabilizer-emulsifier mixture to enhance the quality of ice cream on a structured scale. Journal of Food Measurement and Characterization, 18 (7), 6250–6263. https://doi.org/10.1007/s11694-024-02644-1
- Petik, I., Belinska, A., Kunitsia, E., Bochkarev, S., Ovsiannikova, T., Kalyna, V. et al. (2021). Processing of ethanol-containing waste of oil neutralization in the technology of hand cleaning paste. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 1 (10 (109)), 23–29. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2021.225233
- Khosharay, S., Rahmanzadeh, M., ZareNezhad, B. (2020). Surface Behavior of Aqueous Solutions of Sodium Lauryl Ether Sulfate, Additives and Their Mixtures: Experimental and Modeling Study. International Journal of Thermophysics, 41 (12). https://doi.org/10.1007/s10765-020-02738-0
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2024 Bogdan Putyatin, Olga Bliznjuk, Nataliia Masalitina, Valentyna Bezpal'ko, Liubov Zhukova, Olesia Filenko, Viktoriia Horiainova, Maryna Ponomarova, Anton Ryabev, Dmytro Beliuchenko
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.