Розробка нанотехнології дрібнодисперсних добавок з використанням кріомеханічної модифікації

Автор(и)

  • Раїса Юріївна Павлюк Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна
  • Вікторія Вадимівна Погарська Харківський державний університет харчування і торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0001-8031-5210
  • Олександр Семенович Бессараб Національний університет харчових технологій вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01601, Україна https://orcid.org/0000-0001-8620-8694
  • Катерина Сергіївна Балабай Харківський державний університет харчування і торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0001-6942-8556
  • Аліна Олексіївна Борисова Харківський державний університет харчування і торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0003-3323-4463
  • Світлана Михайлівна Лосєва Харківський державний університет харчування і торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0002-1112-6616

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2014.32607

Ключові слова:

нанотехнології, "шокове" заморожування, низькотемпературне подрібнення, кріодеструкція, механоактивація, топінамбур, інулін, добавки

Анотація

Запропоновано та розроблено нанотехнології дрібнодисперсних добавок із топінамбуру в формі замороженого пюре та порошку сублімаційного сушіння з використанням кріомеханічної модифікації шляхом застосування кріогенного "шокового" заморожування та низькотемпературного подрібнення, що дозволяє отримати добавки та продукти з рекордною кількістю фруктози та інших БАР у вільному стані, які легко засвоюються організмом людини.

Біографії авторів

Раїса Юріївна Павлюк, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Доктор технічних наук, професор, лауреат Державної премії України, Заслужений діяч науки і техніки України

Кафедра технологій переробки плодів, овочів і молока

Вікторія Вадимівна Погарська, Харківський державний університет харчування і торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Доктор технічних наук, професор, лауреат Державної премії України

Кафедра технологій переробки плодів, овочів і молока

Олександр Семенович Бессараб, Національний університет харчових технологій вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01601

Кандидат технічних наук, професор, Заслужений працівник освіти України

Кафедра технології консервування

Катерина Сергіївна Балабай, Харківський державний університет харчування і торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Кафедра технологій переробки плодів, овочів і молока

Аліна Олексіївна Борисова, Харківський державний університет харчування і торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Доцент, кафедра іноземних мов

Світлана Михайлівна Лосєва, Харківський державний університет харчування і торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Кафедра технологій переробки плодів, овочів і молока

Посилання

  1. Pavlyuk, R. Yu. (1994). Development of technology of canned vitaminous phytonutrients and their use in food products of preventive action [Razrabotka technologii konservirovannih vitaminnih fitodobavok i ih ispolzovanie v produktah pitaniya profilakticheskogo deistviya], Odessa, ONAFT, 446.
  2. Kochnev, N. K., Kalinichenko, M. V. (2002). Topinambur – biojenergeticheskaja kul'tura HHI veka. Moscow: Ares, 150.
  3. Pavlyuk, R., Pogarskaya, V., Janickiy, V., Pavlyuk, V., Sokolova, L., Korobets, N., Maximova, N. (2013). Merchandizing and innovative technologies for processing of drug-technical herbal raw materials. Kharkov State University of Food Technology and Trade; Kharkov Trade and Economic Institute of Kyiv National Trade and Economic University Kharkov, 429.
  4. Pavlyuk, R., Pogarskaya, V., Timofeeva, N., Maximova, N., Berestova, A., Borisenko, T. (2013). Nanotechnologies of frozen puree based on citrus fruits with unique features. Progressive technique and technologies of food production in trade and catering industry: Collected papers.KharkovStateUniversityof Food Technology and Trade. Kh., 1 (17), 27–35.
  5. Reshetnik, L. A., Ladodo, K. S., Prokop'eva, O. V., Kochnev, N. K. (1998). Topinambur – vozmozhnosti ego ispol'zovanija v lechebnom pitanii detej. Voprosy pitanija, 1, 18–21.
  6. Chernenko, A. V., Altun'jan, M. K., Kubyshkina, N. A. (2010). Perspektivnye napravlenija v tehnologii pererabotki topinambura. Izvestija vuzov. Pishhevaja tehnologija, 5-6, 39–41.
  7. Kauhcheshvili, Je.I.(1980). Sublimacija, kriobiologija, primenenie holoda v medicine. Obzor dokladov na zasedanii komissii MIH "Holodil'naja tehnika", 6, 58–60.
  8. Almashi, Je., Jerdeli, L., Sharoj, T. (1981). Bystroe zamorazhivanie pishhevyh produktov. Moscow: Legkaja i pishhevaja prom-st', 408.
  9. Barambojm, N. K. (1978). Mehanohimija vysokomolekuljarnyh soedinenij. Moscow: Himija, 384.
  10. Dubinskaja, A. N. (1989). Mehanohimija lekarstvennyh veshhestv. Him.-farm. zhurnal, 6, 755–764.

##submission.downloads##

Опубліковано

2014-12-14

Як цитувати

Павлюк, Р. Ю., Погарська, В. В., Бессараб, О. С., Балабай, К. С., Борисова, А. О., & Лосєва, С. М. (2014). Розробка нанотехнології дрібнодисперсних добавок з використанням кріомеханічної модифікації. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 6(10(72), 54–58. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2014.32607

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв