Визначення факторів, що впливають на підготовку виноматеріалу з плодів вишні

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2025.326471

Ключові слова:

сік, виноматеріал, вишня, умови вирощування, насіння, ароматичний профіль, шкірка

Анотація

Об'єктом дослідження є виноматеріал, отриманий з плодів вишні, вирощеної в Геранбойському, Гойгольському і Гянджинському районах Азербайджану. Хоча було проведено кілька досліджень щодо виробництва соку та вина з вишні, зміна механічного складу фруктів та соку та вина, виробленого з них, залежно від умов, у яких культивується рослина, не вивчалася.

Число Брікса соку, отриманого з плодів, було найнижчим у Гойгольському (16,0), найвищим у Геранбойському (18,5), а проміжне значення становило 16,9 у Гянджинському. Вміст антиоксидантів був найвищим у зразку Гянджинському (37,4 TEAC ммоль/л), за ним йдуть Геранбойський (28,3 TEAC ммоль/л) і Гойгольський (20,0 TEAC ммоль/л). Якщо дивитися на мономерні антоціани, найнижче значення було в Гянджинському (350 мг/л), за ним Гойгольський (366 мг/л), а Геранбойський мав найвище значення (548 мг/л).

Досліджено фізико-хімічний склад зразків вина, якість і кількість летких сполук. Найбільший вміст сухої речовини був у Геранбойському (76,7 г/дм3), найменший у Гойгольському (38 г/дм3), проміжний показник у Гянджинському (51,3 г/дм3). Це можна пояснити ґрунтово-кліматичними умовами цих регіонів. Горанбой розташований у більш жаркому посушливому регіоні, що призводить до більш високого вмісту сухої речовини у плодах порівняно з двома іншими регіонами. Гянджинський район, розташований в напівгірській місцевості, має більш помірний клімат порівняно з Геранбойським, тоді як Гойгольський район, переважно розташований у гірській місцевості, відомий своєю холодною зимою та прохолодним літом. Всі ці відмінності відображаються на продуктах, отриманих з плодових рослин, вирощених на цих територіях.

Отримані результати можуть бути використані сімейними фермерськими господарствами та виноробними підприємствами

Біографії авторів

Hasil Fataliyev, Azerbaijan State Agricultural University (ASAU)

Doctor of Technical Sciences, Professor

Department of Food Engineering and Expertise

Muhammad Mammadzade, Azerbaijan Technological University (ATU)

PhD Student

Department of Food Engineering and Expertise

Mehman Ismayılov, Azerbaijan Technological University (ATU)

Doctor of Philosophy in Engineering, Associate Professor

Department of Food Engineering and Expertise

Natavan Gadimova, Azerbaijan State University of Economics (UNEC)

Candidate of Technical Sciences, Associate Professor

Department of Engineering and Applied Sciences

Department of Food Engineering

Naila Mammadova, Azerbaijan State Agricultural University (ASAU)

Assistant

Department of Food Engineering and Expertise

Teymur Musayev, Ministry of Agriculture of the Republic of Azerbaijan

PhD, Associate Professor

Scientific Research Institute of Viticulture and Winemaking

Посилання

  1. Fataliyev, H. K. (2011). Wine technology. Baku: Elm, 596.
  2. Budak, N. H. (2024). A functional product in gastronomy: sour cherry vinegar. Journal of Tourism and Research, 13 (1), 120–136. https://doi.org/10.7460/turar.1464192
  3. Fataliyev, H., Askerova, A., Askerova, I. (2017). Processing technology for fruits and vegetables. Baku: Ecoprint, 368.
  4. Bayram, H. M., Öztürkcan, A. (2020). Investigating the Effects of Anthocyanin Rich Cherry Red Fruits on Human Health in Clinical Studies. İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 11, 230–254. https://doi.org/10.38079/igusabder.748640
  5. Jafarov, F. N., Fataliyev, H. K. (2014). Technology of functional food products. Baku: Elm, 384.
  6. Demirdöven, A., Erceyes, E., Erceyes, Ö. (2016). Changes in sour cherry juice concentrate antioxidants during production and storage. GIDA, 41 (4), 213–220. https://doi.org/10.15237/gida.gd15069
  7. Fataliyev, H. K., Musaev, T. M., Aliyeva, G. S. (2018). Technology of fruit and berry wines. Baku: Ecoprint, 312.
  8. Yeşilören, G., Ekşi, A. (2015). Neutralization as an alternative to reduce acidity of sour cherry juice. GIDA, 40 (3), 157–162. Available at: https://dergipark.org.tr/en/pub/gida/issue/43745/536819
  9. Fataliyev, Kh. K., Aliyeva, Sh. E., Musaev, T. M. (2019). Biotechnology. Baku: Ecoprint, 360.
  10. Türken, T., Pala, T. (2016). Modeling and Optimization of Sour Cherry Juice Antioxidant Activity by Using Response Surface Methodology and Genetic Algorithm. El-Cezeri Fen ve Mühendislik Dergisi, 3 (2). https://doi.org/10.31202/ecjse.264187
  11. Fataliyev, H., Malikov, A., Lezgiyev, Y., Gadimova, N., Musayev, T., Aliyeva, G. (2024). Identifying of the wine-making potential of the autochthon madrasa grape variety of different colors and quality. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2 (11 (128)), 56–63. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2024.302971
  12. Yıldız, D., Gürel, D. B., Çağındı, Ö., Kayaardı, S. (2022). Heat treatment and microwave applications on homemade sour cherry juice: The effect on anthocyanin content and some physicochemical properties. Current Plant Biology, 29, 100242. https://doi.org/10.1016/j.cpb.2022.100242
  13. Vasylyshyna, O. (2021). Change of physical indicators of cherry fruit depending on treatment by polysaccharide compositions during storage. Scientific Reports of NULES of Ukraine, 1 (89). https://doi.org/10.31548/dopovidi2021.01.005
  14. Nacouzi, D., Masry, R., El Kayal, W. (2023). Quality and Phytochemical Composition of Sweet Cherry Cultivars Can Be Influenced by Altitude. Plants, 12 (12), 2254. https://doi.org/10.3390/plants12122254
  15. Nunes, A. R., Gonçalves, A. C., Pinto, E., Amaro, F., Flores-Félix, J. D., Almeida, A. et al. (2022). Mineral Content and Volatile Profiling of Prunus avium L. (Sweet Cherry) By-Products from Fundão Region (Portugal). Foods, 11 (5), 751. https://doi.org/10.3390/foods11050751
  16. Beloved, M. (2018). Effects of some chemical applications on cherries on fruit quality. Iğdır, 51.
  17. Tasova, M., Güzel, M. (2017). Determination Physico-Mechanic Properties and Color Values of İstanbul Variety Cherry (Prunus cerasus L.). Gaziosmanpasa Journal of Scientific Research, 6, 73–80. Available at: https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/399631
  18. Akçin, E., Aslantaş, R., Bilgin, J. (2024). Determination of the Effects of Some Plant Growth Regulators on Harvest Time and Fruit Quality of Cordia Cherry Variety. Bahçe, 53, 249–259. https://doi.org/10.53471/bahce.1509642
  19. Fataliyev, H. K. (2013). Winemaking practicum. Baku: Elm, 328.
  20. Nabiyev, A. A. (2013). The Chemistry of Wine. Baku: Elm, 472.
  21. Sheskin, D. J. (2020). Handbook of Parametric and Nonparametric Statistical Procedures. Chapman and Hall/CRC, 1928. https://doi.org/10.1201/9780429186196
  22. Gadimova, N., Fataliyev, H., Heydarov, E., Lezgiyev, Y., Isgandarova, S. (2023). Development of a model and optimization of the interaction of factors in the grain malting process and its application in the production of functional beverages. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 5 (11 (125)), 43–56. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2023.289421
Визначення факторів, що впливають на підготовку виноматеріалу з плодів вишні

##submission.downloads##

Опубліковано

2025-04-29

Як цитувати

Fataliyev, H., Mammadzade, M., Ismayılov, M., Gadimova, N., Mammadova, N., & Musayev, T. (2025). Визначення факторів, що впливають на підготовку виноматеріалу з плодів вишні. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2(11 (134), 77–88. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2025.326471

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв