Визначення факторів, що впливають на підготовку виноматеріалу з плодів вишні
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2025.326471Ключові слова:
сік, виноматеріал, вишня, умови вирощування, насіння, ароматичний профіль, шкіркаАнотація
Об'єктом дослідження є виноматеріал, отриманий з плодів вишні, вирощеної в Геранбойському, Гойгольському і Гянджинському районах Азербайджану. Хоча було проведено кілька досліджень щодо виробництва соку та вина з вишні, зміна механічного складу фруктів та соку та вина, виробленого з них, залежно від умов, у яких культивується рослина, не вивчалася.
Число Брікса соку, отриманого з плодів, було найнижчим у Гойгольському (16,0), найвищим у Геранбойському (18,5), а проміжне значення становило 16,9 у Гянджинському. Вміст антиоксидантів був найвищим у зразку Гянджинському (37,4 TEAC ммоль/л), за ним йдуть Геранбойський (28,3 TEAC ммоль/л) і Гойгольський (20,0 TEAC ммоль/л). Якщо дивитися на мономерні антоціани, найнижче значення було в Гянджинському (350 мг/л), за ним Гойгольський (366 мг/л), а Геранбойський мав найвище значення (548 мг/л).
Досліджено фізико-хімічний склад зразків вина, якість і кількість летких сполук. Найбільший вміст сухої речовини був у Геранбойському (76,7 г/дм3), найменший у Гойгольському (38 г/дм3), проміжний показник у Гянджинському (51,3 г/дм3). Це можна пояснити ґрунтово-кліматичними умовами цих регіонів. Горанбой розташований у більш жаркому посушливому регіоні, що призводить до більш високого вмісту сухої речовини у плодах порівняно з двома іншими регіонами. Гянджинський район, розташований в напівгірській місцевості, має більш помірний клімат порівняно з Геранбойським, тоді як Гойгольський район, переважно розташований у гірській місцевості, відомий своєю холодною зимою та прохолодним літом. Всі ці відмінності відображаються на продуктах, отриманих з плодових рослин, вирощених на цих територіях.
Отримані результати можуть бути використані сімейними фермерськими господарствами та виноробними підприємствами
Посилання
- Fataliyev, H. K. (2011). Wine technology. Baku: Elm, 596.
- Budak, N. H. (2024). A functional product in gastronomy: sour cherry vinegar. Journal of Tourism and Research, 13 (1), 120–136. https://doi.org/10.7460/turar.1464192
- Fataliyev, H., Askerova, A., Askerova, I. (2017). Processing technology for fruits and vegetables. Baku: Ecoprint, 368.
- Bayram, H. M., Öztürkcan, A. (2020). Investigating the Effects of Anthocyanin Rich Cherry Red Fruits on Human Health in Clinical Studies. İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 11, 230–254. https://doi.org/10.38079/igusabder.748640
- Jafarov, F. N., Fataliyev, H. K. (2014). Technology of functional food products. Baku: Elm, 384.
- Demirdöven, A., Erceyes, E., Erceyes, Ö. (2016). Changes in sour cherry juice concentrate antioxidants during production and storage. GIDA, 41 (4), 213–220. https://doi.org/10.15237/gida.gd15069
- Fataliyev, H. K., Musaev, T. M., Aliyeva, G. S. (2018). Technology of fruit and berry wines. Baku: Ecoprint, 312.
- Yeşilören, G., Ekşi, A. (2015). Neutralization as an alternative to reduce acidity of sour cherry juice. GIDA, 40 (3), 157–162. Available at: https://dergipark.org.tr/en/pub/gida/issue/43745/536819
- Fataliyev, Kh. K., Aliyeva, Sh. E., Musaev, T. M. (2019). Biotechnology. Baku: Ecoprint, 360.
- Türken, T., Pala, T. (2016). Modeling and Optimization of Sour Cherry Juice Antioxidant Activity by Using Response Surface Methodology and Genetic Algorithm. El-Cezeri Fen ve Mühendislik Dergisi, 3 (2). https://doi.org/10.31202/ecjse.264187
- Fataliyev, H., Malikov, A., Lezgiyev, Y., Gadimova, N., Musayev, T., Aliyeva, G. (2024). Identifying of the wine-making potential of the autochthon madrasa grape variety of different colors and quality. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2 (11 (128)), 56–63. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2024.302971
- Yıldız, D., Gürel, D. B., Çağındı, Ö., Kayaardı, S. (2022). Heat treatment and microwave applications on homemade sour cherry juice: The effect on anthocyanin content and some physicochemical properties. Current Plant Biology, 29, 100242. https://doi.org/10.1016/j.cpb.2022.100242
- Vasylyshyna, O. (2021). Change of physical indicators of cherry fruit depending on treatment by polysaccharide compositions during storage. Scientific Reports of NULES of Ukraine, 1 (89). https://doi.org/10.31548/dopovidi2021.01.005
- Nacouzi, D., Masry, R., El Kayal, W. (2023). Quality and Phytochemical Composition of Sweet Cherry Cultivars Can Be Influenced by Altitude. Plants, 12 (12), 2254. https://doi.org/10.3390/plants12122254
- Nunes, A. R., Gonçalves, A. C., Pinto, E., Amaro, F., Flores-Félix, J. D., Almeida, A. et al. (2022). Mineral Content and Volatile Profiling of Prunus avium L. (Sweet Cherry) By-Products from Fundão Region (Portugal). Foods, 11 (5), 751. https://doi.org/10.3390/foods11050751
- Beloved, M. (2018). Effects of some chemical applications on cherries on fruit quality. Iğdır, 51.
- Tasova, M., Güzel, M. (2017). Determination Physico-Mechanic Properties and Color Values of İstanbul Variety Cherry (Prunus cerasus L.). Gaziosmanpasa Journal of Scientific Research, 6, 73–80. Available at: https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/399631
- Akçin, E., Aslantaş, R., Bilgin, J. (2024). Determination of the Effects of Some Plant Growth Regulators on Harvest Time and Fruit Quality of Cordia Cherry Variety. Bahçe, 53, 249–259. https://doi.org/10.53471/bahce.1509642
- Fataliyev, H. K. (2013). Winemaking practicum. Baku: Elm, 328.
- Nabiyev, A. A. (2013). The Chemistry of Wine. Baku: Elm, 472.
- Sheskin, D. J. (2020). Handbook of Parametric and Nonparametric Statistical Procedures. Chapman and Hall/CRC, 1928. https://doi.org/10.1201/9780429186196
- Gadimova, N., Fataliyev, H., Heydarov, E., Lezgiyev, Y., Isgandarova, S. (2023). Development of a model and optimization of the interaction of factors in the grain malting process and its application in the production of functional beverages. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 5 (11 (125)), 43–56. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2023.289421
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2025 Hasil Fataliyev, Muhammad Mammadzade, Mehman Ismayılov, Natavan Gadimova, Naila Mammadova, Teymur Musayev

Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.






