Термогравіметричне дослідження екструдованих та нативних видів крохмалю

Автор(и)

  • Віталій Яковлевич Пічкур Національний університет харчових технологій вул. Володимирська 68, м. Київ, Україна, 01601, Україна https://orcid.org/0000-0003-4982-3043
  • Максим Михайлович Лазаренко Київський національний університет імені Тараса Шевченка вул. Володимирська 60, м. Київ, Україна, 01033, Україна https://orcid.org/0000-0003-0719-3522
  • Олександр Миколайович Алєксєєв Київський національний університет імені Тараса Шевченка вул. Володимирська 60, м. Київ, Україна, 01033, Україна https://orcid.org/0000-0002-6230-2093
  • Володимир Миколайович Ковбаса Національний університет харчових технологій вул. Володимирська 68, м. Київ, Україна, 01601, Україна https://orcid.org/0000-0002-2794-180X
  • Михайло Васильович Лазаренко Національний університет харчових технологій вул. Володимирська 68, м. Київ, Україна, 01601, Україна https://orcid.org/0000-0001-9986-8122

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2015.33116

Ключові слова:

термогравіметричний аналіз, екструзія, структура крохмалю, адсорбована волога, енергія активації

Анотація

Проведені визначення термогравіметричних показників та диференціально термічний аналіз нативних та екструдованих видів кукурудзяного, пшеничного, картопляного і тапіокового крохмалю. На основі аналізу даних здійснено порівняльну характеристику кількості адсорбційно та капілярно зв’язаної вологи досліджуваних зразків. Вивчено вплив процесу екструдування та наявності кристалічних структур крохмалю на енергію зв’язку вологи.

Біографії авторів

Віталій Яковлевич Пічкур, Національний університет харчових технологій вул. Володимирська 68, м. Київ, Україна, 01601

Аспірант

Кафедра хлібопекарських і кондитерських виробництв

Максим Михайлович Лазаренко, Київський національний університет імені Тараса Шевченка вул. Володимирська 60, м. Київ, Україна, 01033

Кандидат фізико-математичних наук

Кафедра молекулярної фізики

Олександр Миколайович Алєксєєв, Київський національний університет імені Тараса Шевченка вул. Володимирська 60, м. Київ, Україна, 01033

Кандидат фізико-математичних наук, старший науковий співробітник

Кафедра молекулярної фізики

Володимир Миколайович Ковбаса, Національний університет харчових технологій вул. Володимирська 68, м. Київ, Україна, 01601

Професор, доктор технічних наук, завідувач кафедри

Кафедра хлібопекарських і кондитерських виробництв

Михайло Васильович Лазаренко, Національний університет харчових технологій вул. Володимирська 68, м. Київ, Україна, 01601

Доцент, Кандидат фізико-математичних наук

Кафедра фізики

Посилання

  1. Pichkur, V. Y., Lysiy, O. V., Hrabovska, H. V., Kovbasa, V. M. (2014). Study basic physical and chemical properties swelling types of starch. Scientific papers ONAFT, 46, 148–152.
  2. Emeje, M. O,. Rodrigues, A. (2012). Starch: From Food to Medicin. Scientific, Health and Social Aspects of the Food Industry, 18, 355–380. doi: 10.5772/38678
  3. Hancock, R. D., Tarbet, B. J. (2000). The Other Double Helix—The Fascinating Chemistry of Starch. Journal of Chemical Education, 77, 988–992. doi: 10.1021/ed077p988
  4. Buleon, A., Bizot, H., Delage, M. M., Multon, J. L. Starch (1982). Starke, 34, 361–366.
  5. Imberty, A., Perez, S. (1988). A revisit to the three-dimensional structure of B-type. Biopolymers, 27, 1205–1221. doi: 10.1002/bip.360270803
  6. French, D. Whistler, R. L., Bemiller, J. N., Paschal, E. F. (1984). Organization of starch granules. Starch: Chemistry and Technology, 2, 183–247. doi: 10.1016/b978-0-12-746270-7.50013-6
  7. Cleven, R., Van den Berg, C., Van Der Plas, L. (1978). Crystal structure of hydrated potato starch. Starch-Stärke, 30, 223–228. doi: 10.1002/star.19780300703
  8. Kreger, D. (1951). The configuration and packing of the chain molecules of native starch as derived from X-ray diffraction of part of a single starch grain. Biochimica et Biophysica Acta, 6, 406–425. doi: 10.1016/0006-3002(50)90113-2
  9. Lechert, H., Rockland, L. B., Stewart, G. F. (1981). Water Activity: Zences on Food Quality. Academic Press, London, 223–245.
  10. Sajilata, M. G., Singhal, R. S., Kulkarni, P. R. (2006). Resistant Starch - A Review. Сomprehensive reviews in food science and food safety, 5, 1–17.
  11. Serap, O., Jackson, D. S. (2005). Functionality behavior of raw and extruded corn starch mixtures. Cereal Chemistry, 82, 223–227. doi: 10.1094/cc-82-0223
  12. Pokrovsky, V. A, Chuyko, A. A. (2001). Temperature-programmed desorption mass spectrometry and features a non-isothermal kinetics of chemical reactions on the surface of dispersed solids. Vol. 1. Кiev: Surface chemistry of silica, 79–116.

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-02-24

Як цитувати

Пічкур, В. Я., Лазаренко, М. М., Алєксєєв, О. М., Ковбаса, В. М., & Лазаренко, М. В. (2015). Термогравіметричне дослідження екструдованих та нативних видів крохмалю. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 1(6 (73), 52–56. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2015.33116