Розробка комплексного антиоксиданту із екстрактів листя горіху волоського та календули

Автор(и)

  • Олеся Валеріївна Білоус Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» вул. Фрунзе, 21, м. Харків, Україна, 61002, Україна https://orcid.org/0000-0002-8262-2553
  • Ігор Миколайович Демидов Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» вул. Фрунзе, 21, м. Харків, Україна, 61002, Україна https://orcid.org/0000-0001-5854-0833
  • Світлана Іванівна Бухкало Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» вул. Фрунзе, 21, м. Харків, Україна, 61002, Україна https://orcid.org/0000-0002-1389-6921

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2015.35995

Ключові слова:

гальмування процесу окиснення, рослинні інгібітори окиснення, соняшникова олія, період індукції

Анотація

Досліджено наявність інгібіторів окиснення в екстракті із листя горіху волоського та екстракті календули. Показана здатність цих екстрактів захищати соняшникову олію від процесів окиснення. Досліджено синергізм між токоферолами соняшникової олії та інгібіторами окиснення із екстрактів  листя горіху волоського та календули. Визначено оптимальну концентрацію додавання екстрактів до соняшникової олії.

Біографії авторів

Олеся Валеріївна Білоус, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» вул. Фрунзе, 21, м. Харків, Україна, 61002

Викладач-стажист

Кафедра технології жирів та продуктів бродіння

Ігор Миколайович Демидов, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» вул. Фрунзе, 21, м. Харків, Україна, 61002

Доктор технічних наук, професор

Кафедра технології жирів та продуктів бродіння

Світлана Іванівна Бухкало, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» вул. Фрунзе, 21, м. Харків, Україна, 61002

Кандидат технічних наук, професор

Кафедра інтегрованих технологій процесів та апаратів

Посилання

  1. Frankel, E. N. (2005). Lipid Oxidation. USA: Oily Press, 488. doi: 10.1533/9780857097927
  2. Watson, R. R. (2002). Vegetables, Fruits, and Herbs in Health Promotion. CRC Press, Boca Raton, Florida, 341.
  3. Rudall, P. J. (2007). Anatomy of Flowerіng Plants. New York: Cambrіdge Unіversіty Press, 146.
  4. Tan, B., Watson, R. R., Preedy, V. R. (2012). Tocotrienols: Vitamin E Beyond Tocopherols. CRC Press, Boca Raton, Florida, 400.
  5. Carocho, M. A., Ferreira, I. C. F. R. (2013). Review on antioxidants, prooxidants and related controversy: Natural and synthetic compounds, screening and analysis methodologies and future perspectives. Food and Chemical Toxicology, 51, 15–25. doi: 10.1016/j.fct.2012.09.021
  6. Manach, С., Williamson, G., Morand, C., Scalbert, A., Rémésy, C. (2005).Bioavailability and bioefficacy of polyphenols in humans. I. Review of 97 bioavailability studies. American Society for Clinical Nutrition, 81, 230–242.
  7. Ismagilov, R. R. (2000). Kalendula. Ufa: BGAU, 102.
  8. Sharafati-Chaleshtori, R., Sharafati-Chaleshtori, F., Rafieian, M. (2011). Biological characterization of Iranian walnut (Juglans regia) leaves. Turkish Journal of Biology, 35, 635–639.
  9. Papoutsi, Z., Kassi, E., Chinou, I., Halabalaki, M., Skaltsounis, L., Moutsatsou P. (2008). Walnut extract (Juglans regia L.) and its component ellagic acid exhibit anti-inflammatory activity in human aorta endothelial cells and osteoblastic activity in the cell line KS483. British Journal of Nutrition, 99 (4), 715722. doi: 10.1017/s0007114507837421
  10. Ming-Hui, Z., Zi-Tao, J.,Tao L. (2014). Flavonoids in Juglans regia L. Leaves and Evaluation of In Vitro Antioxidant Activity via Intracellular and Chemical Methods. The Scientific World Journal, 2014, 1–6. doi: 10.1155/2014/303878
  11. Santos, A., Barros, L., Calhelha, R. C., Dueñas, M., Carvalho, A., Santos-Buelga C., Ferreira, I. C. F. R. (2013). Leaves and decoction of Juglans regia L.: Different performances regarding bioactive compounds and in vitro antioxidant and antitumor effects. Industrial Crops and Products, 51, 430–436. doi: 10.1016/j.indcrop.2013.10.003
  12. Cosmulescu, S., Trandafir, I. (2011). Seasonal variation of total phenols in leaves of walnut (Juglans regia L.). Journal of Medicinal Plants Research, 5 (19), 4938–4942.
  13. Pereira, J. A., Oliveira, I., Sousa, A., Valentão, P., Andrade, B., Ferreira, I., Ferreres, F., Bento, A., Seabra, R., Estevinho, L. (2007). Walnut (Juglans regia L.) leaves: Phenolic compounds, antibacterial activity and antioxidant potential of different cultivars. Food and Chemical Toxicology, 45 (11), 2287–2295. doi: 10.1016/j.fct.2007.06.004
  14. Bilous, O. V., Demidov, I. M. (2014). Sposib galmuvannia okysnennia zhiriv, olii ta zhirovmisnykh produktiv. Patent 89254 Ukraina, MPK C11B 5/00. Zaiavnyk ta patentovlasnyk Bilous O. V., Demidov I. M.. № u 201314021; zaiavl. 02.12.13; opubl. 10.04.14, Biul. №7/2014
  15. Bilous, O. V., Demidov, I. M., Buhkalo, S. I. (2011). Doslidzhennia yavyshcha sinergizmu mizh tokoferolamy soniashnykovoi olii ta ingibitoramy okysnennia ekstraktu iz lystia gorIhu voloskogo. Visnik NTU «KhPI», 49 (1091), 57–64.
  16. . Bondar, G. A., Statyuha, G. A. (1976). Planirovanie eksperimenta v himicheskoy tehnologii. Kiev: Vischa shkola, 184.
  17. Demin, D. A. (2006). Obrabotka eksperimentalnyh dannyh i postroenie matematicheskoy modeli tehnologicheskogo protsessa metodom naimenshih kvadratov (MNK). Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 3/1, 47–50.

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-02-24

Як цитувати

Білоус, О. В., Демидов, І. М., & Бухкало, С. І. (2015). Розробка комплексного антиоксиданту із екстрактів листя горіху волоського та календули. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 1(6 (73), 22–26. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2015.35995