Розробка комплексного антиоксиданту із екстрактів листя горіху волоського та календули
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2015.35995Ключові слова:
гальмування процесу окиснення, рослинні інгібітори окиснення, соняшникова олія, період індукціїАнотація
Досліджено наявність інгібіторів окиснення в екстракті із листя горіху волоського та екстракті календули. Показана здатність цих екстрактів захищати соняшникову олію від процесів окиснення. Досліджено синергізм між токоферолами соняшникової олії та інгібіторами окиснення із екстрактів листя горіху волоського та календули. Визначено оптимальну концентрацію додавання екстрактів до соняшникової олії.
Посилання
- Frankel, E. N. (2005). Lipid Oxidation. USA: Oily Press, 488. doi: 10.1533/9780857097927
- Watson, R. R. (2002). Vegetables, Fruits, and Herbs in Health Promotion. CRC Press, Boca Raton, Florida, 341.
- Rudall, P. J. (2007). Anatomy of Flowerіng Plants. New York: Cambrіdge Unіversіty Press, 146.
- Tan, B., Watson, R. R., Preedy, V. R. (2012). Tocotrienols: Vitamin E Beyond Tocopherols. CRC Press, Boca Raton, Florida, 400.
- Carocho, M. A., Ferreira, I. C. F. R. (2013). Review on antioxidants, prooxidants and related controversy: Natural and synthetic compounds, screening and analysis methodologies and future perspectives. Food and Chemical Toxicology, 51, 15–25. doi: 10.1016/j.fct.2012.09.021
- Manach, С., Williamson, G., Morand, C., Scalbert, A., Rémésy, C. (2005).Bioavailability and bioefficacy of polyphenols in humans. I. Review of 97 bioavailability studies. American Society for Clinical Nutrition, 81, 230–242.
- Ismagilov, R. R. (2000). Kalendula. Ufa: BGAU, 102.
- Sharafati-Chaleshtori, R., Sharafati-Chaleshtori, F., Rafieian, M. (2011). Biological characterization of Iranian walnut (Juglans regia) leaves. Turkish Journal of Biology, 35, 635–639.
- Papoutsi, Z., Kassi, E., Chinou, I., Halabalaki, M., Skaltsounis, L., Moutsatsou P. (2008). Walnut extract (Juglans regia L.) and its component ellagic acid exhibit anti-inflammatory activity in human aorta endothelial cells and osteoblastic activity in the cell line KS483. British Journal of Nutrition, 99 (4), 715–722. doi: 10.1017/s0007114507837421
- Ming-Hui, Z., Zi-Tao, J.,Tao L. (2014). Flavonoids in Juglans regia L. Leaves and Evaluation of In Vitro Antioxidant Activity via Intracellular and Chemical Methods. The Scientific World Journal, 2014, 1–6. doi: 10.1155/2014/303878
- Santos, A., Barros, L., Calhelha, R. C., Dueñas, M., Carvalho, A., Santos-Buelga C., Ferreira, I. C. F. R. (2013). Leaves and decoction of Juglans regia L.: Different performances regarding bioactive compounds and in vitro antioxidant and antitumor effects. Industrial Crops and Products, 51, 430–436. doi: 10.1016/j.indcrop.2013.10.003
- Cosmulescu, S., Trandafir, I. (2011). Seasonal variation of total phenols in leaves of walnut (Juglans regia L.). Journal of Medicinal Plants Research, 5 (19), 4938–4942.
- Pereira, J. A., Oliveira, I., Sousa, A., Valentão, P., Andrade, B., Ferreira, I., Ferreres, F., Bento, A., Seabra, R., Estevinho, L. (2007). Walnut (Juglans regia L.) leaves: Phenolic compounds, antibacterial activity and antioxidant potential of different cultivars. Food and Chemical Toxicology, 45 (11), 2287–2295. doi: 10.1016/j.fct.2007.06.004
- Bilous, O. V., Demidov, I. M. (2014). Sposib galmuvannia okysnennia zhiriv, olii ta zhirovmisnykh produktiv. Patent 89254 Ukraina, MPK C11B 5/00. Zaiavnyk ta patentovlasnyk Bilous O. V., Demidov I. M.. № u 201314021; zaiavl. 02.12.13; opubl. 10.04.14, Biul. №7/2014
- Bilous, O. V., Demidov, I. M., Buhkalo, S. I. (2011). Doslidzhennia yavyshcha sinergizmu mizh tokoferolamy soniashnykovoi olii ta ingibitoramy okysnennia ekstraktu iz lystia gorIhu voloskogo. Visnik NTU «KhPI», 49 (1091), 57–64.
- . Bondar, G. A., Statyuha, G. A. (1976). Planirovanie eksperimenta v himicheskoy tehnologii. Kiev: Vischa shkola, 184.
- Demin, D. A. (2006). Obrabotka eksperimentalnyh dannyh i postroenie matematicheskoy modeli tehnologicheskogo protsessa metodom naimenshih kvadratov (MNK). Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 3/1, 47–50.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2015 Олеся Валеріївна Білоус, Ігор Миколайович Демидов, Світлана Іванівна Бухкало
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.