Скорочення пошкодження холодом під час зберігання томатів з тепловою обробкою антиоксидантами
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2015.37171Ключові слова:
томати, зберігання, індекс пошкодження холодом, антиоксиданти, теплова обробка, абіотичні факториАнотація
Досліджено вплив теплової обробки антиоксидантними композиціями на рівень та важкість пошкодження холодом під час зберігання томатів. Інтенсивність пошкодження холодом томатів залежить від погодних умов вегетації. Застосування теплової обробки комплексним антиоксидантом відсуває появу симптомів переохолодження на 3 тижні, скорочує відсоток та важкість холодового пошкодження томатів.
Посилання
- Sugar, D. (2009). Influence of temperature and humidity in management of postharvest decay. Stewart Postharvest Review, 5 (2), 1–5. doi: 10.2212/spr.2009.2.1
- Shewfelt, R. L., Del Rosario, B. A. (2000). The role of lipid peroxidation in storage disorders of fresh fruits and vegetables. HortScience, 35 (4), 575–579.
- Maul, F., Sargent, S. A., Sims, C. A., Baldwin, E. A., Balaban, M. O., Huber, D. J. (2000). Tomato Flavor and Aroma Quality as Affected by Storage Temperature. Journal Food Science, 65 (7), 1228–1237. doi:10.1111/j.1365-2621.2000.tb10270.x
- Passam, H. C., Karapanos, I. C., Bebeli, P. J., Savvas, D. (2007). A review of recent research on tomato nutrition, breeding and post-harvest technology with reference to fruit quality. The European Journal of Plant Science and Biotechnology, 1 (1), 1–21.
- Luengwilai, K., Beckles, D. M., Saltveit, M. E. (2012). Chilling-injury of harvested tomato (Solanum lycopersicum L.) cv. Micro-Tom fruit is reduced by temperature pre-treatments. Postharvest Biology and Technology, 63 (1), 123–128. doi:10.1016/j.postharvbio.2011.06.017
- Lukatkin, A. S., Brazaitytė, A., Bobinas, Č., Duchovskis, P. (2012). Chilling injury in chilling-sensitive plants: a review. Žemdirbystė (Agriculture), 99 (2), 111–124.
- Lurie, S., Pedreschi, R. (2014). Fundamental aspects of postharvest heat treatments. Horticulture Research, 1, 14030. doi:10.1038/hortres.2014.30
- Artés, F., Garcı́a, F., Marquina, J., Cano, A., Fernández-Trujillo, J. P. (1998). Physiological responses of tomato fruit to cyclic intermittent temperature regimes. Postharvest Biology and Technology, 14 (3), 283–296. doi: 10.1016/S0925-5214(98)00055-6
- Lurie, S. (1998). Postharvest heat treatments. Postharvest Biology and Technology, 14 (3), 257–269. doi:10.1016/s0925-5214(98)00045-3
- Aghdam, M. S., Bodbodak, S. (2014). Postharvest heat treatment for mitigation of chilling injury in fruits and vegetables. Food and Bioprocess Technology, 7(1), 37–53. doi: 10.1007/s11947-013-1207-4
- Hodges, D. M., DeLong, J. M. (2007). The relationship between antioxidants and postharvest storage quality of fruits and vegetables. Stewart Postharvest Review, 3 (3), 1–9. doi:10.2212/spr.2007.3.12
- Wang, C. (2010). Alleviation of Chilling Injury in Tropical and Subtropical Fruits. Acta horticulturae, 864, 267–273. Available at: http://www.actahort.org/books/864/864_35.htm
- Priss, O. Р., Kalitka, V. V. (2014). Reduction of losses during storage vegetables sensitive to low temperatures. Progressive technique and technology of food production and restaurant industry trade, 1 (19), 209–221.
- Priss, O., Kalitka, V. (2014). Effect of hot treatment by antioxidants on the shelf life and quality of sweet pepper. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2/12(68), part 1, 14–18.
- Priss, O. P., Prokudina, T. F., Zhukova, V. F. (2011). Antioxidant composition for the treatment of fruit vegetables before storage. Pat. 59733 Ukraine, IPC A 23 7/14.
- González-Aguilar, G. A., Cruz, R., Baez, R., Wang, C. Y. (1999). Storage quality of bell peppers pretreated with hot water and polyethylene packaging. Journal of Food Quality, 22, 287–299. doi: 10.1111/j.1745-4557.1999.tb00558.x
- Musiienko, M. M., Parshykova, T. V., Slavnyi, P. C. (2001). Spectrophotometric methods in practice, physiology, biochemistry and ecology of plants. Kyiv, Fitosotsiotsentr, 200.
- Carvajal, F., Martinez, C., Jamilena, M., Garrido, D. (2011). Differential response of zucchini varieties to low storage temperature. Scientia Horticulturae, 130 (1), 90–96. doi: 10.1016/j.scienta.2011.06.016
- Toivonen, P. M. A., Hodges, D. M., Shanker, A. (Ed.) (2011). Abiotic Stress in Harvested Fruits and Vegetables, Abiotic Stress in Plants – Mechanisms and Adaptations. InTech. Available at: http://www.intechopen.com/books/abiotic-stress-in-plants-mechanisms-and-adaptations/abiotic-stress-in-harvested-fruits-and-vegetables. doi: 10.5772/22524
- Priss, O. P., Malkina, V. M., Kalitka, V. V. (2014). Іntegral assessment of antioxidant status of fruit vegetable. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2/12 (68), 14–18. doi: 10.15587/1729-4061.2014.27668
- Hernandez-Ruiz, J., Arnao, M., Hiner, A., Garcia-Canovas, F., Acosta, M. (2001). Catalase-like activity of horseradish peroxidase: relationship to enzyme inactivation by H2O2. Biochemical Journal, 354 (1), 107–114. doi: 10.1042/0264-6021:3540107
- Malacrida, C., Valle, E. M., Boggio, S. B. (2006). Postharvest chilling induces oxidative stress response in the dwarf tomato cultivar Micro‐Tom. Physiologia Plantarum, 127 (1), 10–18. doi: 10.1111/j.1399-3054.2005.00636.x
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2015 Олеся Петрівна Прісс
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.