Скорочення пошкодження холодом під час зберігання томатів з тепловою обробкою антиоксидантами

Автор(и)

  • Олеся Петрівна Прісс Таврійський державний агротехнологічний університет пр. Б. Хмельницького 18, м. Мелітополь, Запорізька обл.,Україна, 72312, Уругвай https://orcid.org/0000-0002-6395-4202

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2015.37171

Ключові слова:

томати, зберігання, індекс пошкодження холодом, антиоксиданти, теплова обробка, абіотичні фактори

Анотація

Досліджено вплив теплової обробки антиоксидантними композиціями на рівень та важкість пошкодження холодом під час зберігання томатів. Інтенсивність пошкодження холодом томатів залежить від погодних умов вегетації. Застосування теплової обробки комплексним антиоксидантом відсуває появу симптомів переохолодження на 3 тижні, скорочує відсоток та важкість холодового пошкодження томатів.

Біографія автора

Олеся Петрівна Прісс, Таврійський державний агротехнологічний університет пр. Б. Хмельницького 18, м. Мелітополь, Запорізька обл.,Україна, 72312

Кандидат сільськогосподарських наук, доцент

Кафедра технології переробки і зберігання продукції сільського господарства

Посилання

  1. Sugar, D. (2009). Influence of temperature and humidity in management of postharvest decay. Stewart Postharvest Review, 5 (2), 1–5. doi: 10.2212/spr.2009.2.1
  2. Shewfelt, R. L., Del Rosario, B. A. (2000). The role of lipid peroxidation in storage disorders of fresh fruits and vegetables. HortScience, 35 (4), 575–579.
  3. Maul, F., Sargent, S. A., Sims, C. A., Baldwin, E. A., Balaban, M. O., Huber, D. J. (2000). Tomato Flavor and Aroma Quality as Affected by Storage Temperature. Journal Food Science, 65 (7), 1228–1237. doi:10.1111/j.1365-2621.2000.tb10270.x
  4. Passam, H. C., Karapanos, I. C., Bebeli, P. J., Savvas, D. (2007). A review of recent research on tomato nutrition, breeding and post-harvest technology with reference to fruit quality. The European Journal of Plant Science and Biotechnology, 1 (1), 1–21.
  5. Luengwilai, K., Beckles, D. M., Saltveit, M. E. (2012). Chilling-injury of harvested tomato (Solanum lycopersicum L.) cv. Micro-Tom fruit is reduced by temperature pre-treatments. Postharvest Biology and Technology, 63 (1), 123–128. doi:10.1016/j.postharvbio.2011.06.017
  6. Lukatkin, A. S., Brazaitytė, A., Bobinas, Č., Duchovskis, P. (2012). Chilling injury in chilling-sensitive plants: a review. Žemdirbystė (Agriculture), 99 (2), 111–124.
  7. Lurie, S., Pedreschi, R. (2014). Fundamental aspects of postharvest heat treatments. Horticulture Research, 1, 14030. doi:10.1038/hortres.2014.30
  8. Artés, F., Garcı́a, F., Marquina, J., Cano, A., Fernández-Trujillo, J. P. (1998). Physiological responses of tomato fruit to cyclic intermittent temperature regimes. Postharvest Biology and Technology, 14 (3), 283–296. doi: 10.1016/S0925-5214(98)00055-6
  9. Lurie, S. (1998). Postharvest heat treatments. Postharvest Biology and Technology, 14 (3), 257–269. doi:10.1016/s0925-5214(98)00045-3
  10. Aghdam, M. S., Bodbodak, S. (2014). Postharvest heat treatment for mitigation of chilling injury in fruits and vegetables. Food and Bioprocess Technology, 7(1), 37–53. doi: 10.1007/s11947-013-1207-4
  11. Hodges, D. M., DeLong, J. M. (2007). The relationship between antioxidants and postharvest storage quality of fruits and vegetables. Stewart Postharvest Review, 3 (3), 1–9. doi:10.2212/spr.2007.3.12
  12. Wang, C. (2010). Alleviation of Chilling Injury in Tropical and Subtropical Fruits. Acta horticulturae, 864, 267–273. Available at: http://www.actahort.org/books/864/864_35.htm
  13. Priss, O. Р., Kalitka, V. V. (2014). Reduction of losses during storage vegetables sensitive to low temperatures. Progressive technique and technology of food production and restaurant industry trade, 1 (19), 209–221.
  14. Priss, O., Kalitka, V. (2014). Effect of hot treatment by antioxidants on the shelf life and quality of sweet pepper. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2/12(68), part 1, 14–18.
  15. Priss, O. P., Prokudina, T. F., Zhukova, V. F. (2011). Antioxidant composition for the treatment of fruit vegetables before storage. Pat. 59733 Ukraine, IPC A 23 7/14.
  16. González-Aguilar, G. A., Cruz, R., Baez, R., Wang, C. Y. (1999). Storage quality of bell peppers pretreated with hot water and polyethylene packaging. Journal of Food Quality, 22, 287–299. doi: 10.1111/j.1745-4557.1999.tb00558.x
  17. Musiienko, M. M., Parshykova, T. V., Slavnyi, P. C. (2001). Spectrophotometric methods in practice, physiology, biochemistry and ecology of plants. Kyiv, Fitosotsiotsentr, 200.
  18. Carvajal, F., Martinez, C., Jamilena, M., Garrido, D. (2011). Differential response of zucchini varieties to low storage temperature. Scientia Horticulturae, 130 (1), 90–96. doi: 10.1016/j.scienta.2011.06.016
  19. Toivonen, P. M. A., Hodges, D. M., Shanker, A. (Ed.) (2011). Abiotic Stress in Harvested Fruits and Vegetables, Abiotic Stress in Plants – Mechanisms and Adaptations. InTech. Available at: http://www.intechopen.com/books/abiotic-stress-in-plants-mechanisms-and-adaptations/abiotic-stress-in-harvested-fruits-and-vegetables. doi: 10.5772/22524
  20. Priss, O. P., Malkina, V. M., Kalitka, V. V. (2014). Іntegral assessment of antioxidant status of fruit vegetable. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2/12 (68), 14–18. doi: 10.15587/1729-4061.2014.27668
  21. Hernandez-Ruiz, J., Arnao, M., Hiner, A., Garcia-Canovas, F., Acosta, M. (2001). Catalase-like activity of horseradish peroxidase: relationship to enzyme inactivation by H2O2. Biochemical Journal, 354 (1), 107–114. doi: 10.1042/0264-6021:3540107
  22. Malacrida, C., Valle, E. M., Boggio, S. B. (2006). Postharvest chilling induces oxidative stress response in the dwarf tomato cultivar Micro‐Tom. Physiologia Plantarum, 127 (1), 10–18. doi: 10.1111/j.1399-3054.2005.00636.x

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-02-24

Як цитувати

Прісс, О. П. (2015). Скорочення пошкодження холодом під час зберігання томатів з тепловою обробкою антиоксидантами. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 1(6 (73), 38–43. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2015.37171