Вдосконалення обладнання для виробництва плодоягідних напівфабрикатів
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2015.39455Ключові слова:
напівфабрикат, інтенсифікація, роторно-плівковий апарат, вальцьова ІЧ-сушарка, рослиннийАнотація
Розглянуто вдосконалення технологічного обладнання консервної промисловості для виробництва порошкових напівфабрикатів. Підвищено ефективність процесу згущення фруктового пюре у роторному плівковому апараті до вмісту сухих речовин (СР) 30–40 % за рахунок турбулентного режиму теплоносія в нагрівальній оболонці апарата. Подальше досушування фруктової пасти відбувається у модернізованій вальцьовій ІЧ-сушарці до вмісту 88–92 % СР.
Посилання
- Shazzo, R. I., Ovcharova, H. P. (2005). Produkty detskoho pitaniia iz rastitel'noho i miasnoho syr'ia infrakrasnoi sushki. Khranenie i pererabotka sel'khozsyr'ia, 1, 50–52.
- Magomedov, M. G. (2014). Technology for producing powdered sugar beet semi. Proceedings of the universities. Food technology, 1, 54–57.
- Vertyakov, F. N., Ostrikov, A. N., Magomedov, G. O. (2007). New technology of fruit puree concentrates. Proceedings of the IV International scientific and practical conference "The consumer market: the quality and safety of goods and services": Orel State. techn. Univ. Eagle: OrelGTU, 467–468.
- Ostrikov, A. N., Vertyakov, F. N., Veretennikov, A. N., Sinyukov, D. A. (2008). Identification of rational modes of concentration of fruit, berry and vegetable purees. Innovative technologies for processing agricultural raw materials to ensure quality of life: science, education and production: Proceedings of the International scientific and practical conference. Voronezh. state. tehnol. Acad., Voronezh, 464.
- Ostrikov, A. N., Vertyakov, F. N., Godwits, A. N., Sinyukov, D. A. (2008). Investigation of the kinetics of the evaporation process fruit puree in a vacuum. Volga Niva, 3 (8), 78–81.
- Vasylynec, Y. M., Saburov, A. H. (1989), Rotary Film machines in the food industry [Rotornыe plenočnыe apparatы v pyščevoj promыšlennosty], Moscow, 136.
- Lebedev, P. D. (1963), Calculation and design of dryers [Rasčet y proektyrovanye sušyl’nix ustanovok], State Energy edition, Moscow, 320.
- Cherevko, A. I., Kiptelaya, L. V., Mikhailov, V. M., Zarogulko, A. E. (2009). Рrogressive processes of concentration unconventional fruit and vegetable raw materials: Monograph [Prohressyvnыe processы koncentryrovanyja netradycyonnoho plodoovoščnoho sыr’ja], Kharkov State University of Food Technology and Trade, Kharkov, 241.
- Kolesnichenko, S. L., Sapozhnikova, N. Y. (2011). Solving the problem of achieving the food safety of population on the example of prepared apple sauce. Praha, VII Mezinărodní vědecko-praktickă conference. Aktuălní vymoženosti vědy, 77–80.
- Kasatkin, V., Shumilova, I. (2006). Drying heat-sensitive materials in a continuous action. Food and Beverage, 10, 12–13.
- Aleksanyan, I. Y., Bujnov, A. A. (2004). High-intensity drying foods. Penosushka. Theory. Practice. Modelling. Astrakhan Univ ASTU, 380.
- Cherevko, O. І., Kіptela, L. V., Zagorulko, O. E., Postolnіk, D. V. Zagorulko, A. M. (2012). Patent a utility model 75479 Ukraїna, IPC V01D 1/22 Rotornii viparnik (Ukraine), patent Hark. state. Univ food. and auction, – № u201201439 ; appl. 13/02/2012; published. 10.12. 2012, Bull. № 23, 4 p.
- Hinzburh, A. S. (1966). Infrakrasnaia tekhnika v pishchevoi promyshlennosti. Moscow: Pishchevaia promyshlennost', 408.
- Kiptelaya, L. V., Zagorulko, A. N. (2014). IK-sushka plodoyagodnogo sirya. Nauchnii jurnal NIU ITMO. Seriya Processi i apparati pischevih proizvodstv, 2, 80–86.
- Cherevko, A. I., Kiptela, L. V., Zagorulko, E. E., Zagorulko, A. M., Shustov, A. V., Tovpyha, D. A. (2014). Patent a utility model 90048 Ukraine, IPC A23V 7/028 Roller IR dryer for drying fruit pastes [Val’c’ova IČ-sušarka dlja sušinnja plodovo-jahidnyx past], (Ukraine), patent Hark. state. Univ food. and auction, – № u201314422; appl. 09/12/2013; published. 05.12.2014, Bull. № 9, 4.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2015 Людмила Василівна Кіптела, Олексій Євгенович Загорулько, Андрій Миколайович Загорулько
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.