Вдосконалення обладнання для виробництва плодоягідних напівфабрикатів

Автор(и)

  • Людмила Василівна Кіптела Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051., Україна
  • Олексій Євгенович Загорулько Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051., Україна
  • Андрій Миколайович Загорулько Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051., Україна https://orcid.org/0000-0002-7182-1733

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2015.39455

Ключові слова:

напівфабрикат, інтенсифікація, роторно-плівковий апарат, вальцьова ІЧ-сушарка, рослинний

Анотація

Розглянуто вдосконалення технологічного обладнання консервної промисловості для виробництва порошкових напівфабрикатів. Підвищено ефективність процесу згущення фруктового пюре у роторному плівковому апараті до вмісту сухих речовин (СР) 30–40 % за рахунок турбулентного режиму теплоносія в нагрівальній оболонці апарата. Подальше досушування фруктової пасти відбувається у модернізованій вальцьовій ІЧ-сушарці до вмісту 88–92 % СР. 

Біографії авторів

Людмила Василівна Кіптела, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051.

Професор, доктор технічних наук

Кафедра процесів, апаратів та автоматизації харчових виробництв

Олексій Євгенович Загорулько, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051.

Доцент, кандидат технічних наук

Кафедра процесів, апаратів та автоматизації харчових виробництв

Андрій Миколайович Загорулько, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051.

Аспірант

Кафедра процесів, апаратів та автоматизації харчових виробництв

Посилання

  1. Shazzo, R. I., Ovcharova, H. P. (2005). Produkty detskoho pitaniia iz rastitel'noho i miasnoho syr'ia infrakrasnoi sushki. Khranenie i pererabotka sel'khozsyr'ia, 1, 50–52.
  2. Magomedov, M. G. (2014). Technology for producing powdered sugar beet semi. Proceedings of the universities. Food technology, 1, 54–57.
  3. Vertyakov, F. N., Ostrikov, A. N., Magomedov, G. O. (2007). New technology of fruit puree concentrates. Proceedings of the IV International scientific and practical conference "The consumer market: the quality and safety of goods and services": Orel State. techn. Univ. Eagle: OrelGTU, 467–468.
  4. Ostrikov, A. N., Vertyakov, F. N., Veretennikov, A. N., Sinyukov, D. A. (2008). Identification of rational modes of concentration of fruit, berry and vegetable purees. Innovative technologies for processing agricultural raw materials to ensure quality of life: science, education and production: Proceedings of the International scientific and practical conference. Voronezh. state. tehnol. Acad., Voronezh, 464.
  5. Ostrikov, A. N., Vertyakov, F. N., Godwits, A. N., Sinyukov, D. A. (2008). Investigation of the kinetics of the evaporation process fruit puree in a vacuum. Volga Niva, 3 (8), 78–81.
  6. Vasylynec, Y. M., Saburov, A. H. (1989), Rotary Film machines in the food industry [Rotornыe plenočnыe apparatы v pyščevoj promыšlennosty], Moscow, 136.
  7. Lebedev, P. D. (1963), Calculation and design of dryers [Rasčet y proektyrovanye sušyl’nix ustanovok], State Energy edition, Moscow, 320.
  8. Cherevko, A. I., Kiptelaya, L. V., Mikhailov, V. M., Zarogulko, A. E. (2009). Рrogressive processes of concentration unconventional fruit and vegetable raw materials: Monograph [Prohressyvnыe processы koncentryrovanyja netradycyonnoho plodoovoščnoho sыr’ja], Kharkov State University of Food Technology and Trade, Kharkov, 241.
  9. Kolesnichenko, S. L., Sapozhnikova, N. Y. (2011). Solving the problem of achieving the food safety of population on the example of prepared apple sauce. Praha, VII Mezinărodní vědecko-praktickă conference. Aktuălní vymoženosti vědy, 77–80.
  10. Kasatkin, V., Shumilova, I. (2006). Drying heat-sensitive materials in a continuous action. Food and Beverage, 10, 12–13.
  11. Aleksanyan, I. Y., Bujnov, A. A. (2004). High-intensity drying foods. Penosushka. Theory. Practice. Modelling. Astrakhan Univ ASTU, 380.
  12. Cherevko, O. І., Kіptela, L. V., Zagorulko, O. E., Postolnіk, D. V. Zagorulko, A. M. (2012). Patent a utility model 75479 Ukraїna, IPC V01D 1/22 Rotornii viparnik (Ukraine), patent Hark. state. Univ food. and auction, – № u201201439 ; appl. 13/02/2012; published. 10.12. 2012, Bull. № 23, 4 p.
  13. Hinzburh, A. S. (1966). Infrakrasnaia tekhnika v pishchevoi promyshlennosti. Moscow: Pishchevaia promyshlennost', 408.
  14. Kiptelaya, L. V., Zagorulko, A. N. (2014). IK-sushka plodoyagodnogo sirya. Nauchnii jurnal NIU ITMO. Seriya Processi i apparati pischevih proizvodstv, 2, 80–86.
  15. Cherevko, A. I., Kiptela, L. V., Zagorulko, E. E., Zagorulko, A. M., Shustov, A. V., Tovpyha, D. A. (2014). Patent a utility model 90048 Ukraine, IPC A23V 7/028 Roller IR dryer for drying fruit pastes [Val’c’ova IČ-sušarka dlja sušinnja plodovo-jahidnyx past], (Ukraine), patent Hark. state. Univ food. and auction, – № u201314422; appl. 09/12/2013; published. 05.12.2014, Bull. № 9, 4.

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-04-22

Як цитувати

Кіптела, Л. В., Загорулько, О. Є., & Загорулько, А. М. (2015). Вдосконалення обладнання для виробництва плодоягідних напівфабрикатів. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2(10(74), 4–8. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2015.39455

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв