Аналіз виробництва м’ясних продуктів функціонального призначення для корекції йододефіцитних станів

Автор(и)

  • Лариса Владимировна Агунова Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039, Україна

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2015.39693

Ключові слова:

функціональні м’ясні продукти, йододефіцит, морські водорості, ламінарія, фукуси

Анотація

Проведений аналіз сучасного стану виробництва м’ясопродуктів функціонального призначення для харчування людей, що проживають в екологічно несприятливих умовах та на територіях із йодною недостатністю. Встановлено, що найбільш ефективним при виробництві функціональних м’ясопродуктів є використання органічного йоду, а також обов’язкова одночасна присутність в продуктах його молекулярного синергіста селену.

Біографія автора

Лариса Владимировна Агунова, Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра технології м’яса, риби і морепродуктів

Посилання

  1. Murray, C. J. L., Lopez, А. D. et al. (1996). The global burden of disease. A comprehensive assessment of mortality and disability from diseases, injuries, and risk factors in 1990 and projected to 2020. Boston, M. A., Harvard School of Public Health.
  2. Doronin, A. F., Shenderov, B. A. (2002). Funktsional’noe pitanie. Moscow, «Grant», 295.
  3. Bellisle, F., Diplock, A. T., Hornstra, G. et al. (1998). Functional Food Science in Europe. British Journal of Nutrition, 80 (S1), 189–193. doi: 10.1079/bjn19980101
  4. Verschuren, P. M. (2002). Functional Foods: Scientific and Global Perspectives (Summary Report). British Journal of Nutrition, 88 (S2), 125–130. doi: 10.1079/bjn2002675
  5. Consumers Want – and Don’t Want – on Food and Beverage Labels (2002). Food technology, 56 (4), 32.
  6. What Consumers Want – and Don’t Want – on Food and Beverage Labels (2002). Food technology, 56 (6), 24.
  7. Thomas, J., Beverley, L. (2014). Leatherhead food research. Functional foods market increases in size. Available at: http://www.leatherheadfood.com/functional-foods-market-increases-in-size
  8. Lisitsyin, A. B. (2002). Myasnyie produktyi funktsional’nogo naznacheniya dlya naseleniya ekologicheski neblagopriyatnyih regionov. Hranenie i pererabotka sel’hozsyirya, 9, 9–11.
  9. de Benoist, B. et al. (2004). Iodine status worldwide : WHO Global Database on Iodine Deficiency. Department of Nutrition for Health and Development World Health Organization, Geneva.
  10. Assessment of the Iodine Deficiency Disorders and monitoring their elemination: a gide for programme managers (2001). Second release, Geneva: WHO, Euro, NUT, 1–107.
  11. Assessment of the Iodine Deficiency Disorders and monitoring their elemination: a gide for programme managers (2007). Third release, Geneva, 1–98.
  12. Derzhavna programa profIlaktiki yodnoyi nedostatnosti u naselennya na 2002-2005 roki: Zatverdzheno postanovoyu Kabinetu Ministriv Ukrayini vid 26 veresnya 2002 roku № 1418 (2002). Ofitsiyniy visnik Ukrayini, 39, 61–64.
  13. Bleichrodt, N., Born, M. P.; Stanbury, J. B. (Ed.) (1994). A Meta-Analysis of Research on Iodine and Its Relationship to Cognitive Development. In The Damaged Brain of Iodine Deficiency. Cognizant Communication. New York, NY, USA, 195–200.
  14. Bleichrodt, N., Escobar del Rey, P., Morreale de Escobar, G. et al.; DeLong, G. R., Robbins, J., Condliffe, P. G. (Eds.) (1989). Iodine deficiency, implications for mental and psychomotor development in children. Iodine and the brain. New York: Plenum Press.
  15. Gerasimov, G. A. (2001). Vseobschee yodirovanie pischevoy povarennoy soli dlya profilaktiki yododefitsitnyih zabolevaniy: preimuschestva znachitel’no prevyishayut risk. Problemyi endokrinologii, 3, 22–26.
  16. Kravchenko, V. I., Tkachuk, L. A., Turchin, V. I., Luzanchuk, I. A. et. al. (2005). Spozhivannya yodovanih produktiv ta stan yodnoyi zabezpechenosti Ukrayini. Dopovidi Natsionalnoyi akademiyi nauk Ukrayini, 10, 188–194.
  17. Veldanova, M. V., Skalnyiy, A. V. (2001). Yod – znakomyiy i neznakomyiy. Moscow, KMK, 112.
  18. Spiridonov, A. A., Murashova, E. V. (2010). Obogaschenie yodom produktsii zhivotnovodstva. Normyi i tehnologii. Sankt-Peterburg: OOO «Tipografiya «Beresta», 96.
  19. TU 9265-001-53246793-00 (2000). Morskie vodorosli fukusyi. Srok deystviya ustanovlen s 27.03.2000. Kaliningrad, 17.
  20. TU 15.8-31401939-002-02 (2002). Morskaya kapusta suhaya (Laminaria). Srok deystviya ustanovlen s 19.01.2002. Sankt-Peterburg, 15.
  21. Sirenko, L. A., Kozitskaya, V. N. (1988). Biologicheski aktivnyie veschestva vodorosley i kachestvo vodyi. Kiev: Naukova dumka, 254.
  22. Barashkov, G. K. (1963). Himiya vodorosley. Moscow: Izd-vo Akademii nauk SSSR, 144.
  23. Barashkov, G. K. (1972). Sravnitelnaya biohimiya vodorosley. Moscow: «Pischevaya prom-st’», 336.
  24. Mayurnikova, L. A. (1998). Rol’ alimentarnogo faktora v profilaktike nedostatochnosti yoda i selena. Hranenie i pererabotka sel’hozsyirya, 3, 39–40.
  25. Suhinina, S. Yu., Bondarev, G. I., Poznyakovskiy V. M. (1995). Yod i ego znachenie v pitanii cheloveka (obzor). Voprosyi pitaniya, 3, 12–15.
  26. Bespalov, V. G., Nekrasova, V. B. (Eds.) (2000). Izuchenie i primenenie lechebno-profilakticheskih preparatov na osnove prirodnyih biologicheski aktivnyih veschestv. SPb.: Eskulap, 468.
  27. Timoshenko, N. V., Stefanova, L. I., Mokshantseva, I. V. (2001). Konservyi iz myasa ptitsyi dlya detskogo pitaniya, obogaschennyie organicheskim yodom. Myasnaya industriya, 7, 25–26.
  28. Lisitsyin, A. B., Ustinova, A. V., Belyakina, N. E., Rudintseva, T. A. (2002). Lechebno-profilakticheskie myasnyie produktyi dlya detey i vzroslyih, v tom chisle prozhivayuschih v ekologicheski neblagopriyatnyih zonah i v krupnyih gorodah. Hranenie i pererabotka sel’hozsyir’ya, 9, 11–15.
  29. Lozovskaya, M. E. (2005). Effektivnost’ ispolzovaniya laminarii u podrostkov pri kompleksnom lechenii tuberkuleza legkih. Voprosyi pitaniya, 1, 41–42.
  30. Chulkova, N. A., Semenova, L. M. (2000). Spetsializirovannyie konservirovannyie produktyi dlya zdorovogo pitaniya. Myasnaya industriya, 3, 30–31.
  31. Yancheva, M. O., Poluda, A. V. (2007). Vikoristannya morskih vodorostey u virobnitstvi m’yasnih kulinarnih virobiv. Materiali X Vseukrayinskoyi naukovo-praktichnoyi konferentsiyi studentiv, aspirantiv ta molodih vchenih “TehnologIya – 2007”. STI SNU im. V. Dalya, 42.
  32. Mitaseva, L. F., Glazkova, I. V., Svergunenko, S. L., Taschilina, E. A. (2004). Morskaya vodorosl’ fukus v myasnyih produktah. Pischevaya promyishlennost’, 12, 91.
  33. Tolkunova, N. N., Bidyuk, A. Ya., Svergunenko, S. L. (2004). Ekstrakt fukusa – novoe reshenie problemyi yodnoy nedostatochnosti. Pischevaya promyishlennost’, 2, 74–75.
  34. Kudrin, A. V., Skalnyiy, A. V., Zhavoronkov, A. A, Skal’naya, M. G. et. al. (2000). Immunofarmakologiya mikroelementov. Moscow.: Izd-vo KMK, 576.
  35. Bitueva, E. V., Zhamsaranova, S. D., Antipova, L. V. (2004). Perspektivyi ispolzovaniya elastina dlya profilaktiki yodnoy nedostatochnosti v organizme cheloveka. Myasnaya industriya, 1, 57–58.
  36. Bitueva, E. B. (2005). Sposob korrektsii nedostatka yoda v pitanii. Myasnaya industriya, 3, 37–39.
  37. Tsyib, A. F., Skvortsov, V. G., Shahtarin, V. V. et. al. (2001). Biologicheski aktivnaya pischevaya dobavka-obogatitel «Yodkazein». Pischevaya promyishlennost’, 1, 46–47.
  38. Krizhova, Yu. P., Antonyuk, M. M., Samoylenko L. V. et. al. (2008) Tehnologiya virobnitstva kotlet, zbagachenih yodom ta selenom. Produktyi i ingredientyi, 12, 66–68.
  39. Krizhova, Yu. P., Korzun, V. N., Proyava, K. M. et. al. (2008). Odin iz shlyahiv podolannya yododefItsitu v organizmi lyudini. Produktyi i ingredientyi, 2, 103–105.
  40. Krizhova, Yu. P., Antonyuk, M. M., Galenko, O. O., Korzun, V. N. (2010). Upravlinnya tehnologiyi sichenih napivfabrikativ dlya profilaktiki yodo- ta selenodefitsitu. Myasnoy biznes, 1, 30–37.
  41. Krizhova, Yu. P., Antonyuk, M. M., Zaharchuk, S. V. (2010). Tehnologichni osoblivosti vikoristannya laminariyi pri vigotovlenni frikadelok. Myasnoy biznes, 9, 70–72.
  42. Krizhova, Yu. P., Filonenko, M. I., Rebets, R. B. (2011). Udoskonalennya tehnologiyi pelmeniv z metoyu zbagachennya yodom. Produktyi i ingredientyi, 9, 72–73.
  43. Golovko, T. M. (2009). Analiz rinku pashtetnoyi produktsiyi Ukrayini ta obgruntuvannya stvorennya novih vidiv pashtetiv z pidvischenoyu harchovoyu ta biologichnoyu tsinnistyu. Tovaroznavstvo ta innovatsiyi, 1, 194–199.
  44. Chizhikova, O. G., Korshenko, L. O., Samchenko, O. N., Kastusik, A. S. (2006). Zvezdchatka – netraditsionnoe yodsoderzhaschee syire dlya pischevyih produktov. Hranenie i pererabotka sel’hozsyir’ya, 5, 46–47.
  45. Vinnikova, L. G., Agunova, L. V. (2004). Funktsionalnyie myasnyie pashtetnyie produktyi s gidrobiontami. Materiali mizhvuzivskoyi naukovo-praktichnoyi konferentsiyi «Problemi tehniki i tehnologiyi harchovih virobnitstv», Poltava: RVV PUSKU, 150–152.
  46. Vinnikova, L. G., Azarova, N. G., Agunova, L. V. (2004). Razrabotka funktsionalnyih myasnyih produktov. Sbornik nauchnyih statey konferentsii «Perspektivnyie napravleniya razvitiya pischevoy promyishlennosti», Odessa: OTSNTEI, 3–6.
  47. Vinnikova, L. G., Chamova, Yu. D., Agunova, L. V. (2004). Biologichna tsinnist’ pashtetiv z funktsionalnimi dobavkami. Zb. nauk. prats’ Odeskoyi national’noyi akademiyi harchovih tehnologiy, 27, 84–88.
  48. Vinnikova, L. G., Yankova, K. D., Agunova, L. V., Yodko, T. I. (2006). Funktsional’ni m’yasni produkti z gidrobiontami. Tezi dopovidey Mizhnarodnoyi naukovo-praktichnoyi konferentsiyi «Harchovi tehnologiyi – 2006», 115.
  49. Vinnikova, L. G., Agunova, L. V. (2009). Zayavnik ta patentovlasnik Odes’ka national’na akademiya harchovih tehnologiy. Pat. 40155 Ukrayina, MPK A 23 L 1/317. Pashtet funktsional’nogo priznachennya. Byulleten’ 6.
  50. Kolomiychuk, T. V., Kolomiychuk, S. G., Azarova, N. G., Agunova, L. V. (2005). Mediko-biologichni doslidzhennya novih vidiv pechinkovih pashtetiv. Zb. nauk. prats’ DonDUET, 13 (1), 207–214.

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-04-22

Як цитувати

Агунова, Л. В. (2015). Аналіз виробництва м’ясних продуктів функціонального призначення для корекції йододефіцитних станів. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2(10(74), 9–14. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2015.39693

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв