Особливості ароматів білих вин з автохтонних сортів винограду західної Європи та України

Автор(и)

  • Оксана Борисовна Ткаченко Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039, Україна
  • Ольга Валентиновна Тринкаль Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039, Україна https://orcid.org/0000-0003-2393-0529

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2015.40069

Ключові слова:

автохтонні сорти, локальні вина, аромат, дескриптор, флейвор, органолептичний профіль, сенсорний аналіз, терруар

Анотація

Представлено питання актуальності використання місцевих сортів винограду для виробництва локальних вин. Наведені статистичні дані про поширення аборигенних сортів в країнах Західної Європи та України. Вивчено ароматичний комплекс білих сухих вин з автохтонних сортів винограду Іспанії, Італії, Греції, України. Побудовані органолептичні профілі, визначені й оцінені головні дескриптори досліджуваних вин.

Біографії авторів

Оксана Борисовна Ткаченко, Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039

Доктор технічних наук, доцент

Кафедра технології вина та енології

Ольга Валентиновна Тринкаль, Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039

аспірант

Кафедра технології вина та енології

Посилання

  1. Georgeta, D. A., Dobrei, A., Eleonora, N., Mihaela, M., Anca, D., Mihaela, M., Cristea, T. Researches concerning the suitability of local wine grape varieties in western of Romania, to obtain certain types of wine.
  2. Ndou, V., Del Vecchio, P., Passiante, G., Schina, L. (2012). Toward a sectoral system of innovation for local wine sector. International Journal of Business and Globalisation, 8 (1), 81–94. doi: 10.1504/ijbg.2012.043973
  3. Gultek, M. M., Dodd, T. H., Guydosh, R. M. (2005). Restaurateurs' attitude toward local wines and its influence on local wine purchases. International Journal of Wine Marketing, 17 (3), 5–24. doi: 10.1108/eb008792
  4. Bernabéu, R., Brugarolas, M., Martínez‐Carrasco, L., Díaz, M. (2008). Wine origin and organic elaboration, differentiating strategies in traditional producing countries. British Food Journal, 110 (2), 174–188. doi: 10.1108/00070700810849899
  5. Labys, W. C., Cohen, B. C. (2006). Trends versus cycles in global wine export shares. Australian Journal of Agricultural and Resource Economics, 50 (4), 527–537. doi: 10.1111/j.1467-8489.2006.00344.x
  6. State of the vitiviniculture world market (2014). The International Organisation of Vine and Wine. Available at: http://www.oiv.int/oiv/info/en_vins_effervescents_OIV_2014.html
  7. Lacombe, T., Audeguin, L., Boselli, M., Bucchetti, B., Cabello, F., Chatelet, P., This, P. (2011). Grapevine European Catalogue: towards a comprehensive list. Vitis, 50 (2), 65–68.
  8. Catalogue of autochthonous varieties. (2007). Julius Kühn-Institut - Federal Research Centre for Cultivated Plants. Available at: http://www.eu-vitis.de/index.php.html
  9. Anderson, K., Aryal, N. R. (2013). Which Winegrape Varieties are Grown Where? A Global Empirical Picture. University of Adelaide Press.
  10. Doslidzhennya sensorne. MetodologIya. Metodi stvorennya spektra fleyvoru (2006). (ISO 6564:1985, IDT): ДСТУ ISO 6564:2005. Кiev: Derzhspozhivstandart Ukrayini, 9.
  11. Bakker, J., Clarke, R. J. (2012). Volatile components. Second edition. Wine Flavour Chemistry , 155–238. doi: 10.1002/9781444346022.ch4
  12. ISO 8586 (2012). Sensory Analysis—General Guidelines for the Selection, Training and Monitoring of Selected Assessors and Expert Sensory Assessors. Geneva: International Organization for Standarization.
  13. Noble, A. C., Arnold, R. A., Masuda, B. M., Pecore, S. D., Schmidt, J. O., Stern, P. M. (1984). Progress towards a standardized system of wine aroma terminology. American Journal of Enology and Viticulture, 35 (2), 107–109.
  14. Noble, A. C., Ebeler, S. E. (2002). Use of multivariate statistics in understanding wine flavor. Food Reviews International, 18 (1), 1–20. doi: 10.1081/fri-120003414
  15. Jackson, R. (2014). Sensory Perception and Wine Assessment. Wine science: principles and applications, Fourth edition, 831–888. doi: 10.1016/b978-0-12-381468-5.00011-7
  16. Duborasova, T. Yu. (2009). Sensornyiy analiz pischevyih produktov. Degustatsiya vin. Moscow: Izdatelsko-torgovaya korporatsiya «Dashkov i K0», 184.

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-04-22

Як цитувати

Ткаченко, О. Б., & Тринкаль, О. В. (2015). Особливості ароматів білих вин з автохтонних сортів винограду західної Європи та України. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2(10(74), 40–45. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2015.40069

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв