Особливості ароматів білих вин з автохтонних сортів винограду західної Європи та України
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2015.40069Ключові слова:
автохтонні сорти, локальні вина, аромат, дескриптор, флейвор, органолептичний профіль, сенсорний аналіз, терруарАнотація
Представлено питання актуальності використання місцевих сортів винограду для виробництва локальних вин. Наведені статистичні дані про поширення аборигенних сортів в країнах Західної Європи та України. Вивчено ароматичний комплекс білих сухих вин з автохтонних сортів винограду Іспанії, Італії, Греції, України. Побудовані органолептичні профілі, визначені й оцінені головні дескриптори досліджуваних вин.
Посилання
- Georgeta, D. A., Dobrei, A., Eleonora, N., Mihaela, M., Anca, D., Mihaela, M., Cristea, T. Researches concerning the suitability of local wine grape varieties in western of Romania, to obtain certain types of wine.
- Ndou, V., Del Vecchio, P., Passiante, G., Schina, L. (2012). Toward a sectoral system of innovation for local wine sector. International Journal of Business and Globalisation, 8 (1), 81–94. doi: 10.1504/ijbg.2012.043973
- Gultek, M. M., Dodd, T. H., Guydosh, R. M. (2005). Restaurateurs' attitude toward local wines and its influence on local wine purchases. International Journal of Wine Marketing, 17 (3), 5–24. doi: 10.1108/eb008792
- Bernabéu, R., Brugarolas, M., Martínez‐Carrasco, L., Díaz, M. (2008). Wine origin and organic elaboration, differentiating strategies in traditional producing countries. British Food Journal, 110 (2), 174–188. doi: 10.1108/00070700810849899
- Labys, W. C., Cohen, B. C. (2006). Trends versus cycles in global wine export shares. Australian Journal of Agricultural and Resource Economics, 50 (4), 527–537. doi: 10.1111/j.1467-8489.2006.00344.x
- State of the vitiviniculture world market (2014). The International Organisation of Vine and Wine. Available at: http://www.oiv.int/oiv/info/en_vins_effervescents_OIV_2014.html
- Lacombe, T., Audeguin, L., Boselli, M., Bucchetti, B., Cabello, F., Chatelet, P., This, P. (2011). Grapevine European Catalogue: towards a comprehensive list. Vitis, 50 (2), 65–68.
- Catalogue of autochthonous varieties. (2007). Julius Kühn-Institut - Federal Research Centre for Cultivated Plants. Available at: http://www.eu-vitis.de/index.php.html
- Anderson, K., Aryal, N. R. (2013). Which Winegrape Varieties are Grown Where? A Global Empirical Picture. University of Adelaide Press.
- Doslidzhennya sensorne. MetodologIya. Metodi stvorennya spektra fleyvoru (2006). (ISO 6564:1985, IDT): ДСТУ ISO 6564:2005. Кiev: Derzhspozhivstandart Ukrayini, 9.
- Bakker, J., Clarke, R. J. (2012). Volatile components. Second edition. Wine Flavour Chemistry , 155–238. doi: 10.1002/9781444346022.ch4
- ISO 8586 (2012). Sensory Analysis—General Guidelines for the Selection, Training and Monitoring of Selected Assessors and Expert Sensory Assessors. Geneva: International Organization for Standarization.
- Noble, A. C., Arnold, R. A., Masuda, B. M., Pecore, S. D., Schmidt, J. O., Stern, P. M. (1984). Progress towards a standardized system of wine aroma terminology. American Journal of Enology and Viticulture, 35 (2), 107–109.
- Noble, A. C., Ebeler, S. E. (2002). Use of multivariate statistics in understanding wine flavor. Food Reviews International, 18 (1), 1–20. doi: 10.1081/fri-120003414
- Jackson, R. (2014). Sensory Perception and Wine Assessment. Wine science: principles and applications, Fourth edition, 831–888. doi: 10.1016/b978-0-12-381468-5.00011-7
- Duborasova, T. Yu. (2009). Sensornyiy analiz pischevyih produktov. Degustatsiya vin. Moscow: Izdatelsko-torgovaya korporatsiya «Dashkov i K0», 184.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2015 Оксана Борисовна Ткаченко, Ольга Валентиновна Тринкаль
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.