Дослідження відновлюючої та емульгуючої здатностей овочевих і фруктових порошків

Автор(и)

  • Олександра Володимирівна Нєміріч Національний університет харчових технологій пр. Науки, 26, м. Київ, Україна, 03028, Україна
  • Оксана Олександрівна Петруша Національний університет харчових технологій пр. Науки, 26, м. Київ, Україна, 03028, Україна https://orcid.org/0000-0002-6009-127X
  • Олександр Сергійович Ясюченко Національний університет харчових технологій пр. Науки, 26, м. Київ, Україна, 03028, Україна https://orcid.org/0000-0002-5245-2063
  • Наталія Володимирівна Дрозд Національний університет харчових технологій пр. Науки, 26, м. Київ, Україна, 03028, Україна https://orcid.org/0000-0003-1884-954X

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2015.43715

Ключові слова:

овочеві порошки, порошок з бананів, дисперсність, регідратація, жироутримуюча, емульгуюча здатності

Анотація

У статті представлено результати дослідження технологічних властивостей порошків з капусти, отриманих за температур 50 та 70 °С, методом сушіння зі змішаним теплопідведенням, та порошку зі шпинату та бананів, що отримані низькотемпературним сушінням. Визначено їх дисперсність, регідратаційну, жироутримуючу, емульгуючу здатності. Застосовано загальноприйняті методи досліджень, зокрема, метод ІЧ-спектрометрії.

Біографії авторів

Олександра Володимирівна Нєміріч, Національний університет харчових технологій пр. Науки, 26, м. Київ, Україна, 03028

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра експертизи харчових продуктів

Оксана Олександрівна Петруша, Національний університет харчових технологій пр. Науки, 26, м. Київ, Україна, 03028

Кандидат технічних наук

Кафедра експертизи харчових продуктів 

Олександр Сергійович Ясюченко, Національний університет харчових технологій пр. Науки, 26, м. Київ, Україна, 03028

Кафедра молекулярної та авангардної гастрономії

Наталія Володимирівна Дрозд, Національний університет харчових технологій пр. Науки, 26, м. Київ, Україна, 03028

Кафедра експертизи харчових продуктів

Посилання

  1. Pohozhykh, N. Y. (2002) Nauchnыe osnovy teoryy y tekhnyky sushky pyshchevoho syr'ya v massoobmennыkh modulyakh. Kharkiv, 365.
  2. Pohozhykh, M. I., Yevlash, V. V., Nyemirich, O. V., Tarasenko, T. A., Havrysh, A. V., Novosad, O. O., Kardavar, K. M. (2013) Patent na vynakhid № 107146 Ukrayiny. Sposib vyrobnytstva sushenoyi kapusty, № a 2013 08406, byul. № 22.
  3. Snezhkyn, Yu. F., Boryak, L. A., Khavyn, A. A. (2014). Enerhosberehayushchye teplotekhnolohyy proyzvodstva pyshchevykh poroshkov yz vtorychnykh syr'evykh rseursov. Kyev, Naukova dumka, 227.
  4. RST URSR 856-89. Poroshki ovoshhnye iz shpinata, zelenogo goroshka, kabachkov, morkovi, tomatov ili koncentrirovannyh tomatoproduktov. Tehnicheskie uslovija (1989). vved. 1989-01-01. Moscow: Izd-vo standartov, 8.
  5. TU U 15.3–05417118.024–2002 Poroshki ovochevі (2002). Vved. 2002-10-02. Kiev: Derzh. komіtet Ukraїni po standart., metrol. ta sertif., 38.
  6. Antypov, S. T. (2003). Teplo- y massoobmen pry konvektyvnoy sushke v dvyzhushchemsya sloe produkta. Modernyzatsyya sushchestvuyushcheho y razrabotka novykh vydov oborudovanyya dlya pyshchevoy promyshlennosty : Sb. nauch. tr., 13, 6–9.
  7. Antipov, S. T. (2002) Vliyanie znacheniy napryazhennosti elektromagnitnogo polya na protsess dielektricheskoy sushki semyan koriandra. Hranenie i pererabotka selhoz. syirya, 9, 50–51.
  8. Pavlyuk, R. Yu., Cherevko, A. I., Pogarskaya, V. V. et. al. (2002) Novyie tehnologii biologicheski aktivnyih dobavok s ispolzovaniem v produktah immunomodeliruyuschego i radiozaschitnogo deystviya. Monografiya, K, Hark. gos. akademiya tehnologii i organizatsii pitaniya, 205.
  9. Snezhkin, Yu.F. (1993) Nauchnyie osnovyi razrabotki resursosberegayuschih tehnologiy proizvodstva fruktovo-yagodnyih poroshkov. Kiev, 631.
  10. Penkin, A. A. (2005) Razrabotka ustroystva infrakrasnogo izlucheniya dlya termicheskoy obrabotki zerna i lokalnogo obogreva. Moscow, 20.

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-06-29

Як цитувати

Нєміріч, О. В., Петруша, О. О., Ясюченко, О. С., & Дрозд, Н. В. (2015). Дослідження відновлюючої та емульгуючої здатностей овочевих і фруктових порошків. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 3(10(75), 26–30. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2015.43715

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв