Вплив теплової обробки антиоксидантами на субстрати дихання огірків під час зберігання
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2015.44240Ключові слова:
огірки, зберігання, антиоксиданти, інтенсивність дихання, сухі речовини, цукри, титровані кислотиАнотація
Досліджено вплив теплової обробки комплексною антиоксидантною композицією на інтенсивність та субстрати дихання плодів огірка. Встановлено, що застосування теплової обробки антиоксидантами відсуває початок нарощення інтенсивності дихання огірків на 7 діб порівняно з контрольними плодами. Така післязбиральна обробка огірків сповільнює темпи витрачання сухих речовин, сухих розчинних речовин, цукрів та наростання титрованої кислотності.
Посилання
- Saltveit, M. E. (2007). Respiratory metabolism. In Gross, K. C., Wang, C. Y., Saltveit, M. (eds.) Agricultural handbook number 66 : The commercial storage of fruits, vegetables, and florist and nursery stocks. US Dept. Agr., Washington, DC. May. Аvailable at: http://www.ba.ars.usda.gov/hb66/respiratoryMetab.pdf
- Peiris, K. H. S., Mallon, J. L., Kays, S. J. (1997). Respiratory rate and vital heat of some specialty vegetables at various storage temperatures. HortTechnology, 7 (1), 46–49.
- Lee, L., Arul, J., Lencki, R., Castaigne, F. (1996). A review on modified atmosphere packaging and preservation of fresh fruits and vegetables: Physiological basis and practical aspects—part II. Packaging technology and science, 9 (1), 1–17. doi: 10.1002/(sici)1099-1522(199601)9:1<1::aid-pts349>3.0.co;2-w
- Dhall, R. K. (2013). Advances in edible coatings for fresh fruits and vegetables: a review. Critical reviews in food science and nutrition, 53 (5), 435–450. doi: 10.1080/10408398.2010.541568
- Laamim, M., Lapsker, Z., Fallik, E., Ait-Oubahou, A., Lurie, S. (1998). Treatments to reduce chilling injury in harvested cucumbers. Advances in horticultural science, 12 (4), 175–178.
- Archbold, D. D., Pomper, K. W. (2003). Ripening pawpaw fruit exhibit respiratory and ethylene climacterics. Postharvest Biology and Technology, 30 (1), 99–103. doi: 10.1016/S0925-5214(03)00135-2
- Chalmers, D. J., Rowan, K. S. (1971). The climacteric in ripening tomato fruit. Plant physiology, 48 (3), 235‑240. doi: 10.1104/pp.48.3.235
- Saltveit, M. E., McFeeters, R. F. (1980). Polygalacturonase activity and ethylene synthesis during cucumber fruit development and maturation. Plant physiology, 66 (6), 1019–1023. doi: 10.1104/pp.66.6.1019
- Knowles, L., Trimble, M. R., Knowles, N. R. (2001). Phosphorus status affects postharvest respiration, membrane permeability and lipid chemistry of European seedless cucumber fruit (Cucumis sativus L.). Postharvest biology and technology, 21 (2), 179–188. doi: 10.1016/s0925-5214(00)00144-7
- Saltveit, M. E.; Gross, K. C., Wang, C. Y., Saltveit, M. (Eds.) (2007). Cucumber. Agricultural handbook number 66: The commercial storage of fruits, vegetables, and florist and nursery stocks. US Dept. Agr., Washington, DC. Аvailable at: http://www.ba.ars.usda.gov/hb66/cucumber.pdf
- Kang, H. M., Park, K. W., Saltveit, M. E. (2002). Elevated growing temperatures during the day improve the postharvest chilling tolerance of greenhouse-grown cucumber (Cucumis sativus) fruit. Postharvest Biology and Technology, 24 (1), 49‑57. doi: 10.1016/S0925-5214(01)00129-6
- Moalemiyan, M., Ramaswamy, H. S. (2012). Quality retention and shelf-life extension in mediterranean cucumbers coated with a pectin-based film. Journal of Food Research, 1 (3), 159‑168. doi: 10.5539/jfr.v1n3p159
- Eaks, I. L., Morris, L. L. (1956). Respiration of cucumber fruits associated with physiological injury at chilling temperatures. Plant Physiology, 31 (4), 308–313. doi: 10.1104/pp.31.4.308
- Priss, O. P., Prokudina,T. F., Zhukova, V. F. (2009). Substance for the treatment of fruit vegetables before storage. Pat. 41177 Ukraine, IPC А23В 7/00, А23L 3/34.
- Dykyi, I. L., Ostapenko, V. M., Filimonova, N. I., Heyderikh, O. H., Kovalov, V. V. (2005). Microbiological study a chlorophyllipt for prepare a soft form of anti-infective drug. Journal of Pharmacy, 4, 73–76.
- Sanitary rules and regulations on the use of food additives: approved Ministry of Health of Ukraine 23.07.96 № 222. Available at: http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/z0715-96
- Ben-Yehoshua, S. Rodov, V.; Bartz, J. A., Brecht, J. K. (Eds.) (2003). Transpiration and water stress. Postharvest physiology and pathology of vegetables. Dekker. New York, 111–159.
- Priss, O. Р., Kalitka, V. V. (2014). Reduction of losses during storage vegetables sensitive to low temperatures. Progressive technique and technology of food production and restaurant industry trade, 1 (19), 209–221.
- Priss, O. Р., Kulik, A. S. (2014). Color stabilization of green vegetables at storage. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 4/10 (70), 53‑58. doi: 10.15587/1729-4061.2014.26231
- Priss, O. P. (2015). Firmness and weight loss in stored cucumbers and zucchini. The Bulletin of the National Technical University “Kharkiv Polytechnic Institute” series: “New solutions in modern technologies”, 14 (1123), 60–64.
- Nakamach, A., Yoshikawa, M., Kasai, M., Hatae, K. (2002). Change and distribution of taste components during the storage of cucumber. Journal of cookery science of Japan, 35 (3), 234–241.
- Handley, L. W., Pharr, D. M., McFeeters, R. F. (1983). Carbohydrate changes during maturation of cucumber fruit implications for sugar metabolism and transport. plant physiology, 72 (2), 498‑502. doi: 10.1104/pp.72.2.498
- McFeeters, R. F., Fleming, H. P., Thompson, R. L. (1982). Malic and citric acids in pickling cucumbers. Journal of Food Science, 47 (6), 1859‑1861. doi: 10.1111/j.1365-2621.1982.tb12899.x
- Lu, Z., Fleming, H. P., McFeeters, R. F. (2002). Effects of fruit size on fresh cucumber composition and the chemical and physical consequences of fermentation. Journal of food science, 67 (8), 2934‑2939. doi: 10.1111/j.1365-2621.2002.tb08841.x
- Verheul, M. J., Slimestad, R., Johnsen, L. R. (2013). Physicochemical changes and sensory evaluation of slicing cucumbers from different origins. European journal of horticultural science, 78 (4), 176‑183.
- Castro, S. M., Saraiva, J. A., Lopes-da-Silva, J. A., Delgadillo, I., Van Loey, A., Smout, C., Hendrickx, M. (2008). Effect of thermal blanching and of high pressure treatments on sweet green and red bell pepper fruits (Capsicum annuum L.). Food Chemistry, 107 (4), 1436‑1449. doi: 10.1016/j.foodchem.2007.09.074
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2015 Олеся Петрівна Прісс
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.