Розробка покриття для подовження термінів зберігання м’яса на основі альгінату натрію

Автор(и)

  • Людмила Григорівна Віннікова Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039, Україна https://orcid.org/0000-0002-6106-1785
  • Андрій В’ячеславович Кишеня Національна академія харчових технологій вул. Канатна 112, м. Одеса, Україна, 65039, Україна https://orcid.org/0000-0003-1763-0546

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2015.44495

Ключові слова:

упаковка, захист м’яса, плівкоутворюючі захисні покриття, гідроколоїди, альгінат натрію, гелеутворення

Анотація

Досліджені фізико-механічні властивості захисних покриттів на основі гідроколоїдів, розроблений оптимальний склад плівкоутворюючого покриття на основі альгінату натрію з додаванням карбоксиметилцелюлози та гліцерину, проведені експериментальні дослідження щодо впливу нанесення захисного покриття на якісні характеристики м’яса. Проаналізовані і теоретично пояснені характер та механізми взаємодії компонентів плівкоутворюючого покриття та зміни якісних характеристик м’яса.

Біографії авторів

Людмила Григорівна Віннікова, Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039

Доктор технічних наук, професор

Кафедра технології м’яса, риби та морепродуктів

Андрій В’ячеславович Кишеня, Національна академія харчових технологій вул. Канатна 112, м. Одеса, Україна, 65039

Аспірант

Кафедра м’яса, риби та морепродуктів

Посилання

  1. Snezhko, A. G., Fedotova, A. V., Evstaf'eva, E. A. (2008). Sovremennaja upakovka mjasa i mjasnyh produktov. Mjasnaja industrija, 5, 40–43.
  2. Kozeeva, O. V. (2008). Proektirovanie mjasokombinatov po mezhdunarodnym standartam GMP. Mjasnaja industrija, 2, 53–54.
  3. Snezhko, A. G., Fedotova, A. V., Evstaf'eva, E. A. (2008). Novye upakovochnye nanomaterialy i perspektivy ih ispol'zovanja. Mjasnaja industrija, 8, 20–21.
  4. Fillips, G. O., Vil'jams, P. A.; Kochetkova, A. A. (Ed.) (2006). Spravochnyk po gidrokolloidam. SPb.: GIORD, 536.
  5. Hamnaeva, N. I. (2006). Osobennosti sanitarno-mikrobiologicheskogo kontrolja syr'ja i produktov pitanija zhivotnogo proishozhdenija. Ulan-Udje: Izd-vo VSGTU, 136.
  6. Pérez-Gago, M. B., Krochta, J. M. (2002). Protein-Based Films and Coatings Gennadios. CRC Press, Boca Raton, FL, 159–180. doi: 10.1201/9781420031980
  7. Krochta, J. M. (2002). Protein-based Films and Coatings Gennadios. CRC Press, 1–41.
  8. Lide, D. R. (2007). Handbook of Chemistry and Physics. CRC Taylor and Francis, 10–19.
  9. Ritala, M., Leskelä, M. (2002).Handbook of Thin Film Materials. Vol 1. Academic Press, San Diego, CA, 103.
  10. Enrione, J. I. (2005). Mechanical Stability of Intermediate Moisture Starch-Glycerol Systems. Division of Food Sciences. Nottingham, The University of Nottingham, 153.
  11. Sperling, L. H. (2006). Introduction to Physical Polymer Science. New York, NY, USA: John Wiley & Sons, Inc, 11–15.

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-06-29

Як цитувати

Віннікова, Л. Г., & Кишеня, А. В. (2015). Розробка покриття для подовження термінів зберігання м’яса на основі альгінату натрію. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 3(10(75), 63–70. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2015.44495

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв